Aké baktérie sú príčinou vzniku paradontitídy?

Zodpovedané
10. feb 2019

Dobrý deň,

môj zubár mi oznámil, že mám paradontitídu 2. stupňa. Odporúčil mi používať medzizubné kefky a jednozväzkovú zubnú kefku. Vraj sa to aj tak nedá inak liečiť. Ďasná mám stále zapálené a vôbec sa to nezlepšuje.

Aké baktérie majú na svedomí túto chorobu? Pomohli by mi antibiotiká? Poradíte mi parodontológa v Bratislave?

Ďakujem za odpoveď

Dobrý deň,

dovolím si tvrdiť, ˇže toto je príliš zložitá problematika na to, aby sa bez cieleného vyšetrenia ako jediná liečba odporučili medzizubné kefky a jednozväzková zubná kefka.

Vypýtajte si preto od svojho zubného lekára výmenný lístok k špecialistovi - parodontológovi (v Bratislave odporúčam parodontologické oddelenie na Heydukovej) a absolvujte u neho komplexné vyšetrenie parodontu - závesný aparát zubu.

Parodontológ vás vyšetrí vyšetrovacími nástrojmi, odoberie cielenú anamnézu (bude sa pýtať okrem iného na celkové ochorenia, užívanie liekov, škrípanie/zatínanie zubov, atď.). Na základe röntgenu posúdi výšku alveolárnej kosti, čo je dôležitý parameter pre stanovenie diagnózy. Ak diagnózu potvrdí, liečba spočíva v dôkladnom odstránení zubného kameňa a povlakov, ako aj v inštruktáži domácej dentálnej hygieny, ktorú musíte dôsledne dodržiavať - stretnutie s dentálnou hygieničkou bude preto ďalším krokom.

Antibiotická liečba, alebo liečba laserom sa odporúčajú až v ťažších prípadoch a v tých najťažších je možný chirurgický zákrok.


Želám krásny deň,
MDDr. Alena Záhumenská