Ako sa ošetruje nalomený zub v tehotenstve?

Zodpovedané
16. feb 2019

Dobrý deň,

chcela by som sa poradiť ohľadom môjho problému. Končím prvý trimester a pár dní dozadu sa mi nalomil zub, konkrétne sedmička. Zub ma nebolí a ani ma neobmedzuje.

Ako sa takéto nalomenie ošetruje? A koľko približne to stojí?

Ďakujem za odpoveď

G.

Dobrý deň,

žiaľ, k cene sa vám neviem vyjadriť, nakoľko každý zubný lekár má svoj vlastný cenník s ohľadom na lokalitu, vybavenie ambulancie, odbornosť, atď.

Počas prvého trimestra sa majú riešiť len akútne a bolestivé stavy, preto počkajte s ošetrením na druhý trimester, kedy možno robiť bežné ošetrenia. Ak je zub živý a ošetrenie by bolo bolestivé, zubný lekár zvolí lokálnu anestéziu s vysokou väzbou na plazmatické bielkoviny, teda takú, ktorá bude najmenej prestupovať placentou k plodu.

Tento typ lokálnej anestézie je povolený počas celého tehotenstva. Ak je zub mŕtvy (vtedy častejšie praská a láme sa), lokálna anestézia nie je nutná, ale z dlhodobého hľadiska zvážte daný zub okorunkovať.

Pri ošetrení závisí od rozsahu odlomenej časti a toho, kam až ide lomná línia. Ak je len v rozsahu korunky zuba, odlomená časť sa dostavia z fotokompozitu.

V ťažších prípadoch je potrebné endodontické ošetrenie. V najťažších prípadoch, ak siaha lom až cez koreň, môže byť nutné zub vytiahnuť.


Želám krásny deň,
MDDr. Alena Záhumenská