Ako vyčistím hnedé fľaky na zuboch a žltú sklovinu u dvojročnej dcérky?

Zodpovedané
16. jún 2019

Dobrý deň,

moja dcérka má skoro dva roky a pred časom som si všimla, že ma na zúbkoch ako keby hnedý povlak, ktorý sa nedá vyčistiť.
Povlak jej lemuje predné horné zuby. Má aj pár škvŕn na stoličkách. Predná časť zubu je zažltnutá a pôsobí ako keby bola narušená sklovina. Nový odrastený zúbok je biely.

S dcérou som bola aj u zubára. Ten povedal, že je to v poriadku a máme zuby umývať. Teraz umývame zuby aj jednozväzkovou kefkou, ale fľaky nemiznú. Ostatné zúbky sú krásne biele.

Ako by som mohla dcérke vyčistiť zúbky?

Za odpoveď ďakujem

Dobrý deň,

príčinou sfarbenia skloviny sú najčastejšie farbivá zo zeleniny, ovocia alebo čaju, pričom treba odlíšiť biele matné "kriedové" škvrny, ktoré môžu byť prejavom odvápnenia zúbkov.

V prvom kroku odporúčam odborné odstránenie tohto tvrdého povlaku na profesionálnej dentálnej hygiene - dentálna hygienička ho dcérke odstráni špeciálnou leštiacou pastou a rotačnou kefkou, prípadne s použitím ultrazvuku. Zároveň vašej dcérke hravou formou ukáže, ako si má sama správne čistiť zúbky a s vami preberie, ako správne zúbky dočisťovať. Až budú zúbky profesionálne očistené, budete ich domácou dentálnou hygienou čisté udržiavať. Farbivá v sline zriedite tým, že sa dcérka po jedle/pití ešte napije čistej vody. Pokiaľ sú zuby sfarbené pri ďasne, ide o nedočistený, silno držiaci povlak, ktorý je ťažko odstrániť mäkkou detskou kefkou.

Dvojročné dieťa už môže používať zubnú pastu, ale množstvo, ktoré dáte na kefku, nech je minimálne (len kefkou otvor pasty obtrite).

Vypľúvanie pasty je u detí dôležité, preto ho s dcérkou postupne nacvičujte - po vyčistení zúbkov ju nechajte vypláchnuť si ústa vodou. Pastu s vyššou koncentráciou fluoridov môže dcérka používať až vtedy, keď sa naučí vyplachovať/vypľúvať. Pre tento vek je vhodný napr. zubný krém ToothMousse, ktorý neobsahuje fluoridy a po očistení zúbkov sa už ústa nevyplachujú. Nepoužívajte ho však pri známej alergii na mliečne bielkoviny.


Želám krásny deň,
MDDr. Alena Záhumenská