Je normálne cítiť bolesť pri dočasnej liečivej vložke?

Zodpovedané
2. feb 2019

Dobrý deň,

chcela by som sa poradiť ohľadom môjho problému. Včera mi bol vŕtaný hlboký kaz, o ktorom sa vedelo, no doktorka sa k nemu doposiaľ nedostala. Ráno som k nej išla ako bolestivý prípad. Povedala, že ma bolí vrchná štvorka, ktorú som mala v minulosti zablombovanú a práve pod touto plombou sa mi vytvoril kaz, ktorý bol v celku dosť hlboký. Zubárka mi ho vyvŕtala a dost to bolelo, dala mi liečivú vložku.

Povedala, že ak budem mať intenzívne pulzujúce bolesti až pri uchu, mám v pondelok ráno prísť a do zubu mi vloží umŕtvujúcu vložku. Ja by som najradšej zub zachovala živý. Cítim takú tlakovú bolesť, akoby mi vadila dočasná výplň a tlačila mi aj na susedné zuby, ktoré sú citlivé.

Mám subjektívny pocit, že ak by som si tu dočasnú výplň vyškriabala, tak by mi to povolilo. Vyhýbam sa kvôli tomu mimike. Je mi nepríjemné, keď rozprávam. Líce opuchnuté nemám. Ďasno je citlivé na dotyk.

Je podľa Vás bezpečné dávať si zub zaplombovať? Čo mi hrozí, ak by sme zub neumŕtvili? Je takáto bolesť pri liečivej vložke a dočasnej výplni normálna a treba ju vydržať?

Ďakujem za odpoveď

Dobrý deň,

je škoda, že sa ošetrenie tohto zubu neriešilo skôr, zvlášť keď sa o kaze vedelo.

Kaz, ktorý sa vytvorí pri výplni zuba, či už pod ňou alebo na okraji výplne, sa nazýva sekundárny kaz. Veľmi často vzniká v prípade staršej amalgámovej výplne, nakoľko táto sa so zubným tkanivom chemicky neviaže a ak už netesní (okraj sa vydrolí), možno vznik kazu očakávať. Aby zubný lekár odhalil takýto skrytý kaz, zhotovuje v rámci preventívnej prehliadky röntgenové snímky v záhryze. Na röntgene sa kaz zobrazí, hoci ho v ústach nie je vidno. Pri hlbokom kaze preniknú baktérie do tesnej blízkosti zubnej drene, čo vyvoláva pocit bolesti a zápal drene. Tak isto vŕtanie (otrasy a teplo) v blízkosti zubnej drene ju dráždi. Ak nie je isté, ako zubná dreň zareaguje, zubný lekár neuzavrie po ošetrení kazu zub definitívne, ale dá "liečivú vložku" a termín na definitívnu výplň, do ktorého sa čaká, či sa zubná dreň upokojí alebo naopak zápal vzplanie, nastúpia silné bolesti a bude potrebné umŕtvenie zuba vybratím nervov z jeho koreňových kanálikov. "Liečivú vložku" tvorí špeciálny silne zásaditý materiál, ktorý pôsobí proti baktériám a zápalu a podporuje tvorbu ochranného zubného tkaniva v blízkosti zubnej drene.

Ak sú bolesti len mierne, prípadne je oblasť "rozcitlivená", ide o bežnú reakciu zuba na ošetrenie a treba to prečkať. Ak vám vadí výška dočasnej výplne pri zhryze, trošku si z nej môžete odškrabať, ale určite ju nevyberajte celú.


Želám krásny deň,
MDDr. Alena Záhumenská