Je šanca na záchranu zubu?

Zodpovedané
20. máj 2019

Dobrý deň,

v 11/2017 mi zubárka ťahala nervy zo spodnej 6,nakoľko ma veľmi bolel zub. Cca 2 mesiace som chodila 3x na prečistenie nervových kanálikov. V 7/2018 mi počas tehotenstva ten zub uzatvorila s tým, že je vyliečený. Ja som jej hovorila, že keď behám, alebo keď si pritlačím na líce, tak pociťujem bolesť. Odpoveď znela, že je to fantómová bolesť.

2 mesiace po pôrode v 12/2019 sa mi začali tvoriť abscesy na rôznych miestach. Všetky krvné testy a výtery boli v poriadku. Absolvovala som všetky odborné vyšetrenia. Medzi vyšetreniami na fokusy bolo aj zubné RTG a tam zubárka zistila, že zápal je pod jedným z tých nervových kanálikov, ktoré mi zaplnila. Navrhla liečbu, ale objednala ma až o mesiac a pol. Mne sa však vytvorili nové abscesy, dorezaná som už na celom tele okrem nôh.

Keď som jej s tým zavolala, poslala ma na stomatochirurgiu zub vytiahnuť. Odmietla ma ošetriť. Zmenila som zubára. Ten mi vybral výplne z kanálikov, prečistili ich. Po prvom čistení to bolo lepšie. Teraz po druhom čistení mám pocit, že sa to horší.

Počas 5 mesiacov som vybrala veľa antibiotík na abscesy. Takže teraz mi už ATB ani nedával.

Je podľa Vašich skúseností šanca na záchranu zuba?

V ústach ako je priestor medzi ďasnom a lícom mám takú akoby guličku. Tá je niekedy väčšia a niekedy o trošku menšia.

Ďakujem

Dobrý deň,

dolná 6ka je z hľadiska koreňového systému pri nutnosti endodontického ošetrenia (čistenia koreňových kanálikov) pomerne komplikovaný zub, najčastejšie so 4 koreňovými kanálikmi, ktoré môžu byť zakrivené, v rôznych úsekoch zúžené alebo v oblasti koreňového hrotu rozvetvené.

Ošetrenie často vyžaduje opakované návštevy v zubnej ambulancií.

Aj napriek všetkej snahe zubného lekára sa môže stať, že časť zubnej drene pretrvá v koreňovom kanáliku a spôsobuje pretrvávajúci alebo opakujúci sa zápal. Najčastejšie sa stane, že koreňové kanáliky zostanú nedoplnené v oblasti koreňových hrotov, pričom baktérie prechádzajú cez hrot koreňa a vytvoria zápalové ložisko v kosti. To sa na RTG prejaví ako akási tmavá "čiapočka" nasadajúca na hrot koreňa. Takýto koreňový kanálik si vyžaduje reendodonciu = opakované prečistenie, rozšírenie a zaplnenie.

Z toho, čo píšete, nie je zrejmé, či majú u vás sa vyskytujúce abscesy priamu spojitosť s týmto ložiskom infekcie v oblasti hrotu koreňa zuba. Nech je už ich príčina akákoľvek, nový zubný lekár postupoval správne, pretože ložisko infekcie (fokus) odstránil.

Pocit po čistení koreňového kanálika môže byť nepríjemný až bolestivý, koreňové nástroje aj chemické preplachy často rozdráždia tkanivo okolo koreňa zuba. "Gulička" na sliznici je najskôr fistula, teda vyústenie chodbičky od ložiska infekcie po sliznicu, vyteká ňou hnis.

Keď sa vyhojí lokálna infekcia pri koreni, gulička vám zmizne. Zub určite má šancu na záchranu a po správnom ošetrení vám môže ďalej slúžiť.


Želám krásny deň,
MDDr. Alena Záhumenská