Má bruxizmus vplyv na vývin chrupu?

Zodpovedané
19. máj 2019

Dobrý deň,

môj 3,5 ročný syn v noci škrípe zubami.

Aký vplyv to môže mať na vývin chrupu?

Ako sa to dá liečiť?

Ďakujem

Dobrý deň,

škrípanie zubami nemá vo väčšine prípadov následky, niekedy však môže vyvolať poruchy spánku, bolesti tváre, hlavy, ucha, spánkovo-sánkového kĺbu a okolitých svalov, čo môže viesť až k poruche spánkovo-sánkového kĺbu.

Zubné tkanivo sa vzájomným oterom ničí, sklovina sa postupne stráca (odlupuje), čo môže mať za následok citlivosť na studené, bolesť, vypadnutie výplní až zlomenie zubu. Podľa štatistík 2-3 z 10 detí zatínajú alebo škrípu v noci zubami.

Najčastejšie k bruxizmu u detí dochádza vo fázach hlbokého spánku a pri strese (hnev, napätie, obavy z novej situácie - škôlka/ škola, narodenie súrodenca, atď.).

Príčinou však môže byť aj nesprávny zhryz, teda stav, kedy horné a dolné zuby do seba nezapadajú. Ďalej môže ísť o reakciu na bolesť, napr. pri bolesti ucha alebo prerezávaní zubov. Hyperaktívne deti môžu častejšie trpieť bruxizmom.

Väčšina detí z bruxizmu časom vyrastie, ústup je hlavne po výmene mliečnych zubov za trvalé.

Odporúčam rodičom sledovať občas dieťa v noci a absolvovať kontroly u zubného lekára (preventívna prehliadka raz za 6 mesiacov). Je dobré dieťa pred spánkom upokojiť hudbou, spoločným čítaním knižky.

V prípade vážnejších problémov zubný lekár zhotoví záhryzovú dlahu na nočné nosenie.


Želám krásny deň,
MDDr. Alena Záhumenská