Môžu 25 mesačnému dieťaťu rásť trvalé zuby?

Zodpovedané
21. dec 2018

Dobrý deň,

chcela by som sa poradiť ohľadom zúbkov mojej 25 mesačnej dcérky. Mliečne dolné rezáky jej začali rásť ako trojmesačnej. V prvom roku už mala 18 zúbkov. Za poslednými molármi v sánke pozorujem belavé zdúrené ďasienko ako pri raste mliečnych zúbkov. Dolné stredné rezáky sa jej jemnučko kývu. Môžu jej rásť už trvalé zuby?

Dcérka je zdravá, trochu vyššia a ťažšia ako rovesníci, ale žiaden extrém.

Za odpoveď ďakujem

Dobrý deň,

musím priznať, že som zmätená. Ak má dcérka stále 18 zúbkov, všetko je v úplnom poriadku. Druhá mliečna stolička sa v sánke prerezáva medzi 23. a 31. mesiacom, v čeľusti medzi 25. a 33. mesiacom.

Prvé trvalé zuby sa zvyknú prerezávať až medzi 5. a 7. rokom života dieťaťa, v priemere v 6. roku života. Hoci je v medicíne všetko možné, je viac ako neštandardné, že by sa trvalé zuby prerezávali už v takto nízkom veku. V každom prípade odporúčam navštíviť detského zubného lekára a ukázať mu kývajúce sa dolné stredné rezáky. Pre istotu by som dcérke nechala spraviť röntgenovú snímku, kde sa zobrazia korunky vyvíjajúcich sa trvalých zubov a stav rezorbcie (rozpustenia) koreňov mliečnych zubov.


Želám krásny deň,
MDDr. Alena Záhumenská