Opuch po vytrhnutí zuba

Zodpovedané
3. mar 2019

Dobrý deń,

chcela by som sa poradiť ohľadom môjho problému. V utorok som prišla k náhodnému zubárovi, keďže svojho nemám. Môj strach zo zubárov je panický, a to videl aj tento zubár, ked som sa celá klepala od strachu. Z očí mi išli slzy ako hrachy.

Mala som tam nezdravý zub, bola to stolička vľavo dolu. Zub mi bol vytrhnutý a zubár mi dal vložku. Povedal, že nevyplachovať a zajtra kontrola. Prišla som na kontrolu, vymenil mi vložku a predpísal antibiotiká. Povedala som, že zajtra ráno mám cestovať preč.

Nakoniec som ani neodcestovala, keďže reakcia zubára bola, že načo mi tam dával vložku, keď mi ju nemá kto vybrať.
Zub nekrváca a ani ma nebolí. Ale cítim tam dost tlak a niekedy mi odtial niečo vytečie. Hnis to nie je.

Užívam antibiotiká, ústa vyplachujem, jem.iba kašovité a riedke jedlá. S opuchom mi opuchlo aj hrdlo a každé preglgnutie ma bolello.

Kedy mi prejde opuch?

Ďakujem za odpoveď

Dobrý deň,

predpokladám, že spomínaná vložka, ktorú vám zubný lekár do rany po vytiahnutí zubu vložil, bola drenová gáza s liečivým roztokom.

Pri zápale v lôžku alebo pri sťaženom hojení je občas nutné ranu po vytiahnutí zuba opakovane drenovať. Taktiež vám v tomto čase odporúčam vyplachovať si ústa po každom jedle čistou vodou, 2-3x denne si spraviť bylinkový odvar z repíka a po vychladnutí ním preplachovať ústa a tiež nejesť sypkú drobivú stravu (zrnká, semienka, oriešky).

Antibiotiká doužívajte, ako vám povedal predpisujúci lekár. Opuch bude pomaly ustupovať, u každého pacienta to trvá inú dobu. Ak by sa objavili bolesti alebo teplota, alebo by ste mali pocit, že sa zápal a opuch ďalej šíria, opätovne kontaktujte zubného lekára.


Želám krásny deň,
MDDr. Alena Záhumenská