Prečo sa mi po vytrhnutí zubu stále na tom istom mieste prerezáva ďalší a ďalší zub?

Zodpovedané
16. jún 2019

Dobrý deň,

pred šiestimi rokmi mi v pravej hornej časti vytrhli osmičku a ani nie o rok sa mi na tom istom mieste prerezal zub, ktorý mi museli znova vytrhnúť. Pol roka po zákroku sa mi tam znova prerezal ďalší zub. Znova ho vytrhli a znova po roku mi tam vyšiel ďalší zub, ktorý veľmi tlačil do vedľajšieho zuba a posunul mi zuby doľava. Znova ho vytrhli. Myslela som, že už bude pokoj. Teraz sa mi na tom istom mieste, kde mi už vytrhli 4 zuby prerezáva ďalší.

Je to normálne?

Môj zubár mi urobil RTG, ale nevidel nič, čo by uvedený problém vysvetľovalo. Dole sa mi prerezal iba jeden zub a ten bol chirurgicky odstránený.

Ako dlho sa mi ešte takto budú zuby prerezávať?

Za odpoveď ďakujem

Dobrý deň,

na začiatok trošku teórie - hyperodoncia (zvýšený počet zubov) je u dospelých pacientov veľmi zriedkavým javom (výskyt u 0,1-4% populácie), pričom u 0,1-0,3% boli hlásené prípady distomolárov, akýchsi "deviatok", nachádzajúcich sa za zubom múdrosti, a u 0,1% boli hlásené prípady paramolárov, ktoré vyrastajú smerom do líca z priestoru medzi hornými stoličkami.

Najčastejšie sa zvýšený počet zubov vyskytuje u pacientov s ráštepom pery, čeľuste alebo podnebia.

Váš prípad mi príde natoľko ojedinelý, že sa k nemu žiaľ neviem vyjadriť.

Jediné "jednoduché" vysvetlenie vidím v tom, že pri ťahaní zubu múdrosti došlo k porušeniu alveolárneho výbežku kosti a k viacpočetným prasklinám výbežku, následkom čoho vám v danej lokalite zostali úlomky kosti, ktorých sa telo postupne zbavuje tak, že ich vytláča cez ďasno, čo sa vám môže javiť ako prerezávajúci sa zub.


Želám krásny deň,
MDDr. Alena Záhumenská