Prečo sa mi stále robí vačok nad zubom?

Zodpovedané
28. apr 2019

Dobrý deň,

chcela by som sa poradiť ohľadom môjho problému. Asi pred mesiacom sa mi urobil vačok nad mŕtvym zubom. Keďže najbližší termín na ošetrenie som dostala až v júni, išla som k svojej zubárke ako akútny prípad. Zub mi rozvŕtala a dala mi tam dezinfekčnú vložku.

Vačok ustúpil, ale do týždňa bol naspäť. Takto som tam išla ešte dva razy. Dostala som aj antibiotiká, no vždy po týždni bol vačok naspäť. Keďže sa uvoľnil termín, minulý pondelok som bola na 2,5 hodinovom ošetrení, kde mi zubárka čistila, dezinfikovala a vypĺňala kanáliky. Urobila kontrolný RTG a zub mi zaplombovala.

Keď som prišla domov, ďasno mi v mieste vačku hrozne navrelo, keď som si to stlačila prstom. Prasklo to a zub bol asi tri dni citlivý. Opäť som mala týždeň pokoj a vačok je naspäť.

Čo má teraz čaká?

Dá sa zub ešte zachrániť, alebo je nutné vytrhnúť ho?

Medzičasom som bola na preventívnej prehliadke u obvodného lekára, kde mi brali krv. Zápal v tele nemám, CRP som mala 0,3.

Ďakujem za odpoveď

Dobrý deň,

„vačok“ s hnisom je tzv. fistula. Je to komunikačný kanál s koreňom zuba, pričom hnis sa nachádza vo vnútri zuba (v koreňovom kanáliku a dreňovej dutine) a v okolí hrotu koreňa zuba, odkiaľ prechádza cez kosť alveolárneho výbežku, až vychádza na sliznici v ústach nad zubom.

V čase, keď zub odumrel, si hnisavý proces v dreni razil cestu najmenšieho odporu, až sa prevalil do úst. Niekedy je tento proces sprevádzaný bolesťami a opuchom, inokedy nie.

Po ošetrení systému koreňových kanálikov a ich zaplnení ešte zostáva infekcia v oblasti koreňa a telo sa s ňou musí samo postupne vysporiadať, vyhojiť kosť aj ďasno.

"Vačok" môžete na ďasne pozorovať ešte dlhú dobu. Odporúčam dať si zub v rámci pravidelných kontrol osnímkovať pomocou röntgenu. Tak bude vedieť vaša zubná lekárka posúdiť, či infekcia v oblasti hrotu koreňa ustupuje alebo pretrváva. Niekedy je potrebné odstrániť časť hrotu koreňa chirurgicky, aby sa infekcia nadobro vyhojila.


Želám krásny deň,
MDDr. Alena Záhumenská