Syn si nechce umývať zuby

Zodpovedané
12. dec 2018

Dobrý deň,

chcela by som sa poradiť ohľadom problému môjho syna. Predné dva zuby má odlomené. Pri jedení ho zuby nebolia, ale nechce, aby som mu zuby umývala.

Mám to riešiť?

Ďakujem

Dobrý deň,

určite to máte riešiť!

V prvom rade treba na syna vymyslieť taktiku, aby si zuby nielen nechal vami umyť, ale tiež aby bol motivovaný si ich sám začať umývať. V tomto vám viac neporadím, najlepšie vaše dieťa poznáte a viete, čo na neho platí. V detskom veku z pohľadu zubného lekára za zdravie zubov syna zodpovedáte vy, takže žiadne ústupky nerobte. Syn sa vám raz iste poďakuje.

Neuvádzate vek syna, ale ak je ešte maličký, čistite mu zuby len vlhkou gázou na prste alebo silikónovým náprstkom, hlavné je, aby vás "pustil" do úst. U väčšieho dieťaťa odporúčam veľa sa o zúbkoch rozprávať (rozprávky, videá, pesničky), ráno a večer si spoločne zuby čistiť, aby videl, ako to robíte vy, učiť ho vypľúvať vodu, neskôr pastu. Odporúčam tiež navštívte svojho zubného lekára, príp. sa ním nechať odoslať k špecialistovi pedostomatológovi - detskému zubnému lekárovi. Ten synovi oblasť predných zubov pozrie a posúdi, či sa zvyšky zubov dajú dostavať a okorunkovať, nakoľko obnovený chrup je pre dieťa dôležitý kvôli správnemu rozvoju reči a samozrejme jedeniu.


Želám krásny deň,
MDDr. Alena Záhumenská