Uzdička medzi hornými jednotkami - čistenie zúbkov

Zodpovedané
7. dec 2018

Dobrý deň,

chcela by som sa poradiť ohľadom zlého čistenia predných jednotiek pri veľkej uzdičke medzi vrchnými zúbkami.

Dcérka si vôbec nechce dať vyčistiť horné zubky. Má pomerne veľkú uzdičku a medzeru medzi prednými zubkami. Bojím sa že sa jej budu tie zubky kaziť.

Ako ich správne čistiť, ked jej vrchnú peru neviem skrz uzdičku odtiahnuť? Existuje nejaká špeciálna zubná kefka na takého prípady?

Ďakujem vopred za odpoveď

Dobrý deň,

Uzdička (frenulum) hornej pery je slizničný útvar, ktorý sa tiahne z vnútornej strany hornej pery a upína sa v rôznej výške medzi hornými jednotkami.

Ak sa upína príliš nízko medzi zúbkami, jej ťah časom spôsobuje posun jednotiek do strán, čím sa vytvorí medzierka - diastema. Ak sa potvrdí, že medzierka je naozaj spôsobená zlým úponom uzdičky, dieťa je vhodným kandidátom na frenulektómiu = chirurgické odstránenie takejto uzdičky.

Frenulektómia sa však zvyčajne neodporúča skôr, ako sa prerežú horné trvalé trojky, teda približne v 11. roku života dieťa. Výnimkou sú prípady, ak uzdička spôsobuje bolesť, znemožňuje normálne spracovať stravu alebo rozprávať.

Radím poradiť sa s vaším zubným lekárom o sťaženom čistení a vašich obavách o zdravie dcérkiných predných zúbkov, možno vám zákrok odporučí. Kefku v každom prípade odporúčam mäkkú s malou hlavičkou. Neuvádzate vek dcérky, ale ak je ešte maličká, namiesto kefky čistite zúbky mokrou gázou namotanou na prste alebo mokrou mäkkou handričkou, prípadne silikónovým náprstkom.


Želám krásny deň,
MDDr. Alena Záhumenská