Aký je Váš názor na epidurálnu analgéziu?

Zodpovedané
22. jan 2019

Dobrý deň,

som tehotná a ešte nie som rozhodnutá, či chcem epidurálku. Čo si vy ako dula myslíte o epidurálnej analgézii?

Ďakujem

Dobrý deň,

epidurálna analgézia je veľmi obsiahla téma. Ja som presvedčená, že ak žena spolupracuje počas pôrodu so svojim telom, počúva ho, využíva gravitačné polohy počas kontrakcie, má so sebou sprevádzajúcu osobu, ktorá pomáha masážou a podporou, tak sa pôrod dá zvládnuť bez epidurálnej analgézie. Ženské hormóny, ak sú ideálne podmienky počas pôrodu, pracujú na plné obrátky a tiež žene pomáhajú to celé zvládnuť.

V niektorých prípadoch môže byť však epidurál veľmi nápomocný. Sú to situácie ako napríklad dlhotrvajúci pôrod, kde sa pôrod naplno rozbehne napr po prebdenej noci, kde boli zatiaľ len slabšie kontrakcie možno tak po 15-20 minútach.
Ďalej pri panickom strachu z bolesti. Epidurál môže byť tiež doporučený lekárom, napr. pri pôrode kde otváranie ide veľmi pomaly a samotný epidurál môže pomôcť “uvoľniť” krček maternice.

V každom prípade by malo byť rozhodnutie či ho chcete, alebo nechcete využiť Vašim rozhodnutím. Mali by ste byť informovaná (ak by sa jednalo o použitie na základe odporúčania lekára), prečo a ako v tej konkrétnej situácii môže pomôcť.

Čo sa týka rozhodnutia z Vášho pohľadu, či zvládnete alebo nezvládnete bolesť, tak je dobré využiť najprv všetky nefarmakologické spôsoby tlmenia bolesti a až potom siahnuť po epidurále.

Ale ak sa tak rozhodnete, je to Vaša vec, Váš pôrod a je to tak úplne v poriadku.

Snáď sa mi podarilo aspoň trocha Vám priblížiť môj názor.
Držím palce pri pôrode!
Tešte sa na svoje bábätko, stojí to za to!


Prajem Vám pekný zvyšok dňa,
Andrea