Diagnóza P034 - poškodenie plodu cisárskym rezom

katkakusikova
29. apr 2019

Ahojte. Syn ma v prepustacej sprave z porodnice naposane tuto diagnozu, P034. V pprodnici mi nepovedali nic, vsimla som si to az doma, na prvej poradni som sa na to pytala detskej a ona povedala, ze to pisu kazdemu dietatu, ktore ide sekciou. Dnes mi vsak rehabilitacna sestra povedala, ze sa s tym este nestretla, co ma zarazilo..ako to je? Mamky, co ste rodili sekciou, maju to vase deti v papieroch? Vdaka

chichua
29. apr 2019

Mala som dva cisárske a nemala som to v papieroch

yanni
29. apr 2019

Mam dva cisarske za sebou (starsia dcer abude mat 4 roky a mladsia ma 4 mesiace). Musela som guglit, co to za diagnuzu je, nic som envyguglila. Ako by malo byt to dieta akoze poskodene? Ja v papieroch nic nemam. Starsa dcera je vysoko inteligentna, od zaciatku aj motoricky popredku. od septembra uz ide (ako cerstvo 4 rocna) do skoly. Mladsia dcera je doteraz jeje kopia. Presne rovnaky vyvoj. Tak enviem. Nikdy som o takejto diagnoze nepocula. Kamoskinmu doetatku trosku porezali hlavku ale to sa stava, dokonca casto. Ale to nie ej nijake trvale poskodenie.

vierkaaa85
29. apr 2019

@katkakusikova ja som rodila sekciou vo februari 2016 a tiez to mam v papieroch..netusim co to je,no so synom som sa natrapila az az..zaostaval motoricky,silna zltacka po porode..ale co sa tyka tej dg. nic mi nepovedali,ze by sa stalo pocas sekcie..navyse som mala spinal takze som videla vsetko a syncek ani nemal ziadne poranenie..

kristina2412
29. apr 2019

@katkakusikova mám tiež dva cisárske,ani jedna to v papieroch nemá.

katkakusikova
autor
29. apr 2019

@yanni ani ja nic neviem vygooglit..a zacinam byt nervozna. Syn sa zda byt v poriadku, neurolog ho videl dvakrat a nemal ziadne vyhrady len motoricky vyvoj teda zbrzdeny je, syn je hypotonicky..asi zajtra sadnem do auta a pojdem sa spytat osobne do nemocnice, co ta diagnoza znamena. Myslim, ze prvorodicke by nemuseli len strcit do ruk papier o "poskodenom plode" na podpis bez nejakeho vysvetlenia..?

katkakusikova
autor
29. apr 2019

@kristina2412 dakujem za odpoved

vierkaaa85
29. apr 2019

@katkakusikova aj moj je hypotonik

katkakusikova
autor
29. apr 2019

@vierkaaa85 no, u nas je to podobne....motoricky velmi slaby..papier podpisany pri prepustani ale ani pol sprievodneho slova...? Ako ste na tom tetqz, ak sa mozem spytat-dobehli ste vsetko co sa motoriky tyka? A riesili ste to nejako spatne potom v porodnici? Skusali ste sa dopatrat co tym chcel basnik povedat..?

katkakusikova
autor
29. apr 2019

@vierkaaa85 ako ste to riesili? Vojtovka?

katkakusikova
autor
29. apr 2019

@chichua dakujem za odpoved

vierkaaa85
29. apr 2019

@katkakusikova od 5 tich mesiacov Vojtovka,potom ako 10 mesacny absolvoval rehabilitacny pobyt v Adeli Piestany..sediet zacal v 10tich mesiacoch a chodit v 15 tich mesiacoch..stale chodime raz za rok na kontrolu na neuro,ma dg hypotonicky syndrom..je nemotornejsi pohybovo,taky nie velmi pevny ale to suvisi s tou hypotoniou..rozpravat zacal ako 2 rocny vety z troch slov,avsak v juni ideme na diagnostiku ci nie je autista.Ta zltacka urobila horsiu "sarapatu" ako samotna hypotonia podla mna..neriesila som to popravde,lebo som myslela,ze je to bezne v kazdej sprave po sekcii...

katkakusikova
autor
29. apr 2019

@vierkaaa85 drzim vam palce. A dakujem za odpoved.

vanilkavan
29. apr 2019

@katkakusikova myslím si, že to malo byť toto P03.4 Ohrozenie plodu a novorodenca pôrodom cisárskym rezom

vanilkavan
29. apr 2019

Toto píšu pri SC často

yanni
29. apr 2019

@vierkaaa85 Ake problemy ste mali, co sa tyka zltacky? Lebo na sa starisa mala tiez silnu zltacku, zlta ako citron bola este mesiac po porode a dalsi mesiac tak jemne, pokym sa vsetko neupravilo. Ale nejake problemy sme nemali. Akurat, ze prvy mesiac len spala, endala sa takmer zobudit, aj malo prvy mesiac pribrala a nic nenarastla. Ale potom rastom vsetko dobehla do 1-2 mesiacov. Najmladsia mala tiez zltacku, k tomu som mala estea aj tehu cukrovku, ale nejake problemy som nespozorovala, akurat, ze ma dost oblubenu jednu stranu, ale to uz mame termin k osteopatovi. Inak ma presne 4 m4siace a dva dni a ou sa pretaca z chrbatika na brusko a spät a dokonca dnes prvy krat aj na obe strany.

yanni
29. apr 2019

@katkakusikova Kolko ti ma malt? Ake motoriske nedostatky pozorujes?

katkakusikova
autor
29. apr 2019

@vanilkavan dakujem za odpoved. ano, nasla som oba varianty..mate s tym osobnu skusenost? Vedeli by ste mi povedat, co to znamena?

maminka2710
29. apr 2019

@katkakusikova Ja mám prvú dcéru akútnym cisárskym rezom v celkovej anestéze, ale takéto v papieroch napísané nemáme.

katkakusikova
autor
29. apr 2019

@yanni ma skoro rok..a este nestvornozkuje ani nesedi..pretaca sa uz davno, plazi sa, zdviha sa rukami..je to velke dieta a vzdy bol a tym argumentovala nasa detska - netreba sa znepokojovat, je velky, on to dobehne..az v 11 mesiacoch nas poslali na rehabilitaciu, zacali sme pred mesiacom cvicit, plavat, stale ho nabadzam k pohybu ale stagnuje..

vierkaaa85
29. apr 2019

@yanni zltacka poskodzuje mozog dietata a moze to skoncit aj dmo..a hlavne zaostavanim psychomotorickeho vyvoja dietata..

katkakusikova
autor
29. apr 2019

@maminka2710 dakujem.

yanni
29. apr 2019

@vierkaaa85 no ale to je velmi zriedkave. V dnesnej dobe ma takmer kazde druhe dieta novorodenecku zltacku. My sme v zahranici a napr. tu do hodnoty 20 ani nic neriesia. Zltacka je uz bezny jav. Takmer vsetky deti (ciastocne uz dospele) v okoli a v rodine mali novorodenecku zltacku a ani jedno nema problemy.

yanni
29. apr 2019

@katkakusikova fuhr. CO zunamens velke dieta? Ked v roku nestvornozkuje, to nie je az taky problem. Niektore deti preskocia fazy vyvinu. Ale ked ani nosedi, tak to uz nie je dobre.

vierkaaa85
29. apr 2019

@yanni nas mal hodnoty vyse 80..

katkakusikova
autor
29. apr 2019

@yanni v 9 mesiacoch mal 11,5 kil a 78 cm, teraz ma vahu cca rovnaku a tych 80 cm, mozno 81 cm..rucky ma silne ale spodok tela, jadro..zaostava.

vanilkavan
29. apr 2019

@katkakusikova No samotný Cisársky rez nie je prosto prirodzený pôrod a má teda svoje riziká. Je to pre plod neprirodzený zásah, často ešte pred riadnym termínom pôrodu a preto sa to myslí ako ohrozenie. Neviete prosto dopredu na 100% určiť aká bude adaptácia dieťatka po vybratí z maternice... Vačšinou pri bezproblémovom cisársokom však žiadne komplikácie nenastanú a adaptácia je úplne normálna a dieťatko je zdravé.
Je to prosto kód hlavne pre poisťovňu

katkakusikova
autor
29. apr 2019

@vanilkavan dakujem

deti95060810
29. apr 2019

dievčatá, môj syn mal veĺmi silnú žltačku...boli sme dlho v nemocnici, bol oranžový ako pomaranč...pediatrička keď ho prvý krát videla, tak sa opýtala : a to prečo Vás pustili, veď je poriadne žltý....dala robiť nejaké vyšetrenia....všetko Ok...
problémy ohĺadne žltačky nemal nikdy, dokonca bol vysoko inteligentný, uź skončil aj VŠ ....

katkakusikova
autor
29. apr 2019

@vanilkavan este som ale chcela dodat, ze nedava
celkom zmysel, ze to ma byt kod pre poistovnu, resp.ze je to pre samotnu podstatu sekcie..ak by bolo, maju to v papieroch vsetky deti, narodene takto, neprirodzenou cestou..ale kedze to vsetky nemaju, musi to byt o niecom inom..

masenkamedvedova
29. apr 2019

Budem písať troska od veci. Ja som rodila v Martine v roku 2013 kde mi napísala geneticka do správy že ma dcéra facialnu dysmorfiu keď som si to dala do googlu tak to je tvarová deformácia ktorá vzniká keď matka pije drogu je počas tehotenstva. Vzala so papiere a išla k našej detskej aby som jej to ukázala a ona sa začala strašne smiať že to čo si dovolila mi napísať do spravy nech ju kontaktujem lebo tie papiere doručili aj mne aj mudr aj môjmu ženskému. Pani geneticka mi to preto napísala ze ma mala hrubý koreň nosa. To ma po. Mužovi ale chcem to povedať ze oni môžu napísať bububu a nemusí to byť vôbec hrôza.