Epilepsia a rizikové tehotenstvo

nicolenicki
10. jan 2018

Ahojte baby,

Všetko nasvedčuje tomu, že som tehotná, no každopádne nechcem predbiehať. Avšak mám otázku. Ak mám epilepsiu úplne bez záchvatovú už 6 rokov, podotýkam mala som 2 záchvaty v živote, je nutné aby som bola na rizikovom tehotenstve ??? Za odpovede vopred ďakujem! 🙂

lilinka1982
10. jan 2018

Ahoj ja mám od 6 rokov epilepsiu pár rokov bez záchvatu a to som už porodila 5 detí .Vraví sa že tehotenstvo môže pomôcť a nemusíš už mať záchvaty že sa zastavia.Tehotenstvo a pôrody bez problémov

nicolenicki
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
nicolenicki
autor
10. jan 2018

@lilinka1982 Rozumiem, nemyslím že mi tehu skomplikuje zdravotný stav.. Lenže mne ide o to, či je hneď nutné ísť na rizikové? Pýtam sa na to kvôli práci. Nerada by som bola na PN.

martinkojakub
10. jan 2018

Ja som epileptik 13 rokov.Pri kazdom tehotenstve som mala hlavne na zaciatku dva tri zachvaty,a uzivas lieky?Ja som bola teraz asi dva roky bez zachvatu a znova som dostala.A ano moze ale nemusi ty tehotenstvo skomplikovat zdr.stav .Ja by som sla na rizikove.

pininka
10. jan 2018

Mam susedu ktora mala castejsie zachvaty ale na rizikovom nebola,len ju viac sledovali a isla rodit cisarskym. Vaetko bolo ok

nicolenicki
autor
11. jan 2018

@martinkojakub No ja sa spolieham na to že záchvaty nedostanem, riadim sa tým už 6ty rok proste si to nepripúšťam, akoby som žiadnu chorobu nemala, neobmedzujem sa v ničom, chodím sa zabávať s priateľmi, navštevujem fitko, šoférujem auto, cestujem a podobne. Proste neriešim žiadnu chorobu a hlavne myslím pozitívne 🙂 A áno lieky beriem, Trund, pol tabletky ráno, pol večer. Lekár mi ich nasadil pred cca rokom aj pol a sú to jedny z najslabších antiepileptík. A už dokonca aj debatujeme že by sme ich do budúcna mohli skúsiť úplne vysadiť tak uvidíme.
@pininka no pokiaľ ide o pôrod, veru že aj ja by som bola viac za cisársky keďže sa prirodzeného panicky bojím :/

pininka
11. jan 2018

@nicolenicki jej automaticky povedali ze to bude cisarsky. Ale zacala rodit skor a v nemocnici ju tiez nutili rodit normalne napriek tomu ze mala v papieroch napisane ze ma ist iba cisarskym. Nakoniec to vsak jej doktor stihol a vsetko bolo ok.

nicolenicki
autor
12. jan 2018

@pininka no tohoto sa ani nebojím .. keby mám v papieroch že mám mať sekciu a išli by ma nútiť do prirodzeného tak by zutekali porad aký bordel by som tam urobila.. ja mám totiž trošku viac ''prerezanú hubu'' :D a ticho by som určite neostala ... avšak ja som aj tak viac menej rozhodnutá ak budem rodiť tak jednoznačne v súkromnom zariadení. Mám v rodine asistentku chirurga, roky odrobené v zdravotníctve a dnešné zdravotníctvo na SVK je žiaľ biedne.

pininka
12. jan 2018

@nicolenicki budem ti drzat palce

martinkojakub
12. jan 2018

Ja mam silnu epilepsiu...Nemozem mat ani vodicak.Ale to neznamena ze ked si bez zachvatou ze ked otehotnies ze sa to nezmeni.A nespoliehala by som sa na to lebo to je ako casovana bomba.Jeden vecer som si sadla do kresla asi cca pred mesiacom a bum...Zobudila som sa v posteli..

martinkojakub
12. jan 2018

Ale prveho som rodila sponntane,druheho sekciou ale len preto ze bol panvovym koncom

nicolenicki
autor
15. jan 2018

@martinkojakub Ja tomu rozumiem .. a verím že sa to nezmení a za tým si aj stojím 🙂 tak jasné keď je človek povedzme domýšľavý alebo si všetko pripúšťa tak jasné že si to aj privolá.. aj ja som bola taká, furt som nad tým rozmýšľala a dokonca som si to sama privolávala, došlo mi veľakrát divne až som sa bála že na mňa ide záchvat, no nakoniec to bolo všetko v mojej hlave ... ver či never, znova sa budem opakovať, ja si žiadnu chorobu nepripúšťam, robím všetko to čo aj zdravý ľudia neobmedzujem sa v ničom, žijem podľa seba a (musím zaklopať) som v poriadku a cítim sa skvele. Treba myslieť pozitívne a nie furt na to kedy najbližšie dostanem záchvat. Môj názor. 🙂

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre