Je nástrih naozaj nevyhnutnosť?

freefamme
30. máj 2010

Čítam mnoho príspevkov o pôrode a zarazilo ma, že väčšina rodičiek u nás pokladá nástrih za samozrejmú vec. Podľa Wikipedie sa ale rutinný (preventívny) nástrih hrádze vykonáva už len v niektorých postkomunistických krajinách, Latinskej Amerike a Indii. Vo vyspelých krajinách sa v súlade s odporúčaniami WHO k nástrihu pristupuje iba vtedy, ak hrozí natrhnutie 3. alebo 4. stupňa (natrhnutie 1. a 2. stupňa je menej závažné a lepšie sa hojí ako rana po nožniciach). V USA napr. v roku 1997 spravili nástrih iba 31 precentám žien. V krajinách, kde sa nevykonáva, sa natrhne len 30 percent prvorodičiek. Pri príprave hrádze balónikom to dokonca je len 10 percent! To znamená, že mnohé z nás utrpia ranu, ktorej bolo možné sa vyhnúť, a naša rekonvalescencia trvá dlhšie, je bolestivejšia a s možnými trvalými následkami.

Rakúsky pôrodník nám povedal, že u nich sa preventívne nenastrihuje, slovenský (bývalý primár s 20-ročnou praxou) pokladal za úplnú samozrejmosť, že prvorodičku treba nastrihnúť, či poranenie hrozí, alebo nie. Aj od samotných žien som počula rôzne zápecnícke názory (bez nástrihu je dieťa ohrozené, ak ma nenastrihnú, určite sa natrhnem a to bude horšie a pod.) a mrzí ma, že nie sme trochu otvorenejšie a neprečítame si viac o veci, ktorá sa nás tak bytostne dotýka. (Verím, že keby takéto poranenie pohlavného orgánu hrozilo pri pôrode chlapom, už dávno by tu zúrila celospoločenská diskusia 😀) Našim lekárom sa nastrihovanie očividne páči (zrejme celú vec urýchľuje) a neváhajú pacientky dezinformovať a zavádzať, veď ich to bolieť nebude.

Otváram túto tému mojím názorom a informáciami, ktoré som našla na webe, pretože sa bojím, že ak nezačneme o nej uvažovať a baviť sa o nej s lekármi, samo sa k lepšiemu nič nezmení. Mám stále pocit, že naše rodičky sa slepo vkladajú do rúk lekárom, ktorí sú tiež len ľudia a radi si zjednodušia svoju prácu, zvlášť ak tak boli naučení a robí sa to tak v ich okolí. Verím, že keď už sme mnohé pocestovali a máme celý svet na dosah prostredníctvom internetu, už aj u nás nastal čas meniť veci k lepšiemu a raziť cestu pre ďalšie maminy, aby rodili v čoraz väčšej pohode.

http://en.wikipedia.org/wiki/Episiotomy

zuzi118
30. máj 2010

Freefamme, vies ked u nas ti doktory tvrdia, ze vertikalne polohy su horsie, lebo sa pri nich dotrhas... tak sa potom niet co cudovat, ze vsetky rodime na chrbte, max. v pololahu, kde tlacis dieta "do kopca" tlak na hradzu je najvacsi a tymm padom to s nastrihmi vyzera tak ako to vyzera.

freefamme
autor
30. máj 2010

@zuzi118 Toto som chcela dat ako druhu temu, lebo mas recht ze to suvisi. Ten slovensky pan doktor na nas kukol ako na teliatka, ked sme sa opytali ci mozme rodit aj v inej polohe ako s nohami na plafone a to ma tiez zamrzelo - slovenky to ocividne nezvyknu vyzadovat a nemocnice sa neprisposobuju samy od seba, preto je to tazko presadit, ked to niekto sem-tam chce. 😔

The choice of labor and birth positions has a huge impact on a mother's comfort level during birth and how quickly and effectively her labour does or doesn't progress. The more options she has, the more prepared she is to handle her birthing experience.

For a hospital birth, the most-used birth positions are the lithotomy (flat-on-back) or C-position (resting on tailbone with body curled in the shape of a C). The reasons for using these positions have nothing to do with comfort or effectiveness for labor. Rather, they are used solely because they are convenient for doctors.

While they allow doctors easiest access, they are detrimental to birthing for many reasons. Foremost among these reasons is that the pelvic outlet is up to 30% smaller when a woman is in these positions. They also restrict a woman from freely moving and put greater pressure on the perineum, all of which can lead to other unnecessary interventions or complications like tearing, episiotomy, forceps delivery, or vacuum extraction.

In addition, the risks to the baby increase as well. Poor birth positions can decrease fetal heart rate or cause other types of fetal distress, which may lead to continuous or internal fetal monitoring, increased risk of shoulder dystocia/problems with presentation, or a prolonged pushing phase.

There is no need, absolutely no need, for a woman's legs to be pinned back during pushing. This is not only uncomfortable for the mother, but creates issues that otherwise wouldn't exist. When a woman's legs are held back, incredible stress is created throughout muscles that should be relaxed. The perineum is put under tremendous strain and is more likely to tear rather than slowly stretch as it should.

bihan
30. máj 2010

Jasné, že nie je nevyhnutný, ja som porodila 4-kilové dieťa kliešťami, bez nástrihu a s veľmi malými rankami 😝

bihan
30. máj 2010

Našťastie to nebolo na Slovensku 😅

etnicka
30. máj 2010

Tiez sa hlasim do klubu nenastrihnutych stastnych zien 🙂

burina111
30. máj 2010

baby, keď my žijeme na Slovensku a tu sa nás akosi nikto nepýta 😠 je to iba "další krok v pracovnom postupe v ich dennodennej rutine"

bihan
30. máj 2010

Rodičky samotné to majú zafixované v hlave, že lepšie je nastrihnúť ako sa natrhnúť (čo je kravina) a že s nástrihom sa aspoň nepotrhajú až po konečník (čo je ďalšia kravina).
Pritom štúdie a nie len štúdie, ale aj prax z okolitých štátov hovoria niečo úplne iné.

freefamme
autor
30. máj 2010

@burina111 - my sa musime zacat pytat, doktori su takto spokojni 😢

zuzi118
30. máj 2010

Hlavne si musia zeny uvedomit, ze rodia ony. Nie lekar. Ked pocujem otazku "A kto ta rodil?", tak sa mi otvara nozik vo vrecku. Predsa moja mama ma rodila, ale to uz bolo dost davno 😀

etnicka
30. máj 2010

zuzi, moje slova 😠 😀
burina, tiez zijem na Slovensku, ale rodit som sla do zahranicia. Vtedy som este nevedela, ze sa u nas da bezpecne rodit aj doma.

flamenga
30. máj 2010

smutné, že je na Slovensku ešte tak veľa lekárov, ktorí si myslia, že prvorodičku treba automaticky nastrihnúť 😔 A práve preto som si vybrala takého pôrodníka, ktorý robí nástrih iba v nevyhnutnom prípade... väčšina žien, ktoré pri ňom rodili (prvorodičky) nastrihnuté neboli 😵

zuzi118
30. máj 2010

Mozna vas bude zaujimat: Ked zena lezi, alebo je v pololahu tlaci tak na krizovu kost a ta sa nemoze pohybovat - panvovy otvor je az o 30% mensi ako napr. pri polohe v drepe, kedy je krizova kost volna a nic na nu netlaci. (velmi dobre aj s obrazkami je to vysvetlene v knihe Aktivni porod, strucni pruvodce prirodzenym porodem od J. Blaskasovej vyd. Argo 2009).

Na youtube aebo aj na inych strankach si mozte pozriet aky velky tlak je na hradzu, ked zena lezi a naopak, ako je ten tlak rozlozeny, ak rodi v klaku alebo drepe.

bubelko
30. máj 2010

suhlasim s bihan. tiez som rodila v zahranici, bez nastrihu, ako prvorodicka 4,4kg, druhe 3,75kg, sice bez kliesti, ale ani raz ma nemuseli sit. stacilo masirovat hradzu spravnym olejom 🙂. balonik sa dal zohnat, len mi pripadal dost drahy (stal okolo 150.-chf). ☹
aj ja si myslim, ze malo sa u nas s lekarmi diskutuje o tom, o com by sa malo. hlavne v oblasti porodnictva - viem vsak len to, co mi hovorili kamosky, ktore rodili doma. takze nie je to moja vlastna skusenost. asi by som mala doda, ze nastastie 😉

zucha
30. máj 2010

ja som rodila na Slovensku a tu aj dalej planujem rodit. Pri prvom ma nastrihli v poslednej chvili na jednu stranu, teda bola to nevyhnutnost. Dieta bolo nejak cudne zakliesnene rukami, ale vsetko dopadlo uzasne dobre. Pri druhom mi hned po porode povedali, ze ma nastrihli v starej rane, ale o dost menej. Ale ako kontrolovali stav rodidiel pred zasivanim, tak zistili, ze aj tak som sa trosinku natrhla na opacnej strane, ako bol nastrih.
Ziadne masirovania olejmi a ani nic podobne som ale nerobila ani pred jednym porodom a pri druhom tehu to ani nebolo moze, kedze od 21tt som mala kontrakcie a v 32tt s pravidelnostou kazdych 7 minut som bola hospitalizovana. Takze riskovat nieco masirovanim som ani nemohla.
Ale pride mi aj zbytocne hovorit, ci nastrihnut, ci nie. Niekto masirovania hradze odporuca, niekto vyslovene nie, kvoli riziku predcasneho porodu. Zalezi od stavu matky rodicky.

zuzi118
30. máj 2010

Nastrih je vlastne poranenie 3. stupna. Takze je dost rozdiel, ci sa trosinku natrhnem, alebo ma strihnu.

O praktikach v susednych Cechach si mozte pozriet aj tento rozhovor s jednym mladym ceskym doktorom: http://www.porodniplan.cz/index.php?act=flm&id=45

zuzi118
30. máj 2010

oprava: nastrih je poranenie 2. stupna

tigri
30. máj 2010

Juuuj, baby, keby ste len vedeli, kolko som si o nastrihoch precitala pred svojimi porodmi...bola to moja najvacsia mora. Rychlo som pochopila, ze pokial chcem na Slovensku rodit bez nastrihu, musim si zaplatit porodnika k porodu (cest vyninkam), ale bohuzial, realita je taka. Takze podarilo sa mi najst dobru doktorku, pod ktorej dohladom som porodila obe dcerky a obe bez nastrihu 😉 Prva dcerka isla dokonca s rucickou popri hlavicke. Sestra na sale sa divila, ze nebol nastrih a kedze u nas je to standard, tak v prepustacej sprave som samozrejme mala uvedene, ze porod bol s nastrihom 😀 Pri oboch porodoch som sa trosku potrhala, ale rozhodne menej, ako by ma nastrihli. Je ale dolezite vediet, ze niekedy je ten nastrih naozaj nevyhnutny, ak napr. hrozi poranenie 3. alebo 4. stupna (tj. natrhnutie po konecnik alebo natrhnutie ku krcku maternice) alebo ak je hradza prilis kratka, pripadne velmi oslabena castymi zapalmi.

bubelko
30. máj 2010

nastrih je v urcitych momentoch nevyhnutny - aj tu sa pouziva v pripade porodu kliestami alebo pri vaakuovom porode. ale nemal by byt podla mna automaticky ako to je na svk. 😒

freefamme
autor
30. máj 2010

@zucha mne napriklad nie je jedno, ci mi zbytocne nastrihnu posvu alebo nie, a uprednostnujem, aby mi ju nenastrihli 😀 preto mi ani nepripada zbytocne o tom hovorit, prave naopak. a masaz hradze predsa nevyvolava predcasny porod?! 😲

jaroe
30. máj 2010

prepacte mozno od veci otazku, ale da sa vazne vyhnut nastrihu, aj ked zena rodi v neprirodzenej polohe t.j. na chrbte?

flamenga
30. máj 2010

freefamme myslím, že pri masáži hrádze hrozí skôr infekcia ako predčasný pôrod

jaroe jasné, že sa dá vyhnúť nástrihu aj pri tejto polohe... môj pôrodník je toho dôkazom v mnohých prípadoch..... 🙂

etnicka
30. máj 2010

masaz hradze samozrejme predcasny porod nevyvolava 😉 inak ja som nemasirovala, syncek mal 4 kila, 54 cm a 37 cm okolo hlavicky. Natrhnutie som mala minimalne, teda skor oskretie. Dolezite je netlacit nasilu na jeden sup, ale opatrne, pomalicky, s citom, podla svojich pocitov. A samozrejme poloha je dolezita, ale o tom sa tu uz pisalo. Treba mat skusenu porodnu asistentku - zvyknutu na normalne, prirodzene rodenie. Zial, obavam sa, ze na Slovensku su zatial prodne asistentky len sestry, co asistuju lekarovi a obsluhuju stroje. Budem rada, ak mi to niekto vyvrati.

freefamme
autor
30. máj 2010

@flamenga treba si umyt ruky 😉

flamenga
30. máj 2010

freefamme ak má žena nejaký zápal, výtok... tak jej umývanie rúk nepomôže 😉

zucha
30. máj 2010

@freefamme vobec som nechcela povedat, ze to ma byt automaticke. Som aj pisala, ze mna nastrihli v poslednej chvili. Dieta malo obe ruky za hlavou a bolo tazke ju vytiahnut. Hrozilo aj vyklbenie ruciciek a ine strasne veci. Ale to mi nastastie vobec nepovedali pocas porodu, len som si to potom nastudovala a som rada, ze to dopadlo, tak uzasne, ako to dopadlo a nejaky kusok nastrihu ma vobec v tomto pripade nezaujima 😉 Ak to ma pomoct dietatu aj matke pri porode zdraveho potomka, tak nech to urobia. Radsej nastrihnut nejakym riadenym smerom, ako sa "neriadene" potrhat. Ale automaticky robit nastrih, to urcite nie.
Predcasny porod hrozi vtedy, ak ma zena komplikacie. Je napriklad otvorena, ma pravidelne kontrakcie,...........teda hrozi, ze nedokaze normalne donosit plod

etnicka
30. máj 2010

jaroe ja by som sa hlavne snazila vyhnut tej neprirodzenej polohe 😀

etnicka
30. máj 2010

v porodnom dome v UK, kde som rodila, som sa tiez pytala na epiziotomie a PA hovorila (bolo to na predporodnej prednaske, bolo nas tam asi 30 parov), ze epiziotomiu robia iba v pripade ohrozenia dietata a ked sa jej spytali, ze ako casto to byva, porozmyslala a povedala, ze za svoju 20rocnu prax si pamata 1(!) epiziotomiu. Dobre, ze?

tigri
30. máj 2010

ja som aj masirovala pred oboma porodmi ALE myslim si, ze najdolezitejsie je, ako porodnik uvolnuje a chrani hradzu pri samotnom porode...

bubelko
30. máj 2010

flamenga: su okolnosti, ked je masaz zakazana - a to je aj pripad infekcii (herpes) alebo inych zapalov. ale pokial je zena zdrava a vsetko je ok, tak je to odporucane - teda aspon tu. 😉

etnicka
30. máj 2010

tigri, pokial viem, ak rodis prirodzene v polohe, ktora Ti najviac vyhovuje, porodnik by sa Ta vobec nemal dotykat, takze ani chranit hradzu. Mne osobne by to teda velmi vadilo. Ale samozrejme kazdy ma ine preferencie 🙂

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre