Pôrod v Anglicku. Ako prebieha? Aké máte skúsenosti?

mima3114
17. máj 2007

Ahojte.zakladam tuto temu lebo som v 37 tt,cize o chvilu ma caka porod a zijem v Anglicku,takze by som chcela vediet ako to tu prebieha.Baby,ktore mate skusenosti s porodom v UK,tak sa podelkte o tie skusenosti so mnou.velmi ma zaujima ako to tu prebieha,ci si mozeme vybrat polohu ako chceme rodit a pod.

mima3114
autor
17. máj 2007

zatial nikto sa nam neozval. ☹ v kazdom pripade ak sa objavi nejaka z vas,ktora rodila v UK,budem rada ak mi porozpravate skusenosti z porodu.dakuuujem.

zofa
17. máj 2007

Ahoj mima,
odpoved na tuto temu najdes v teme slovenky v zahranici, kukuc tam 😉

emjee
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
mima3114
autor
17. máj 2007

ahojte.dakujem vam.hned tam idem mrknut. 😉

mackomucko
25. máj 2007

ahojte.
ja som tiez v anglicku a som maximalne spokojna so starostlivostou a taktiez s informaciami, ktore tu poskytuju o porode. Niektore zeny v Uk sa stazuju, teda najma slovenky, ze tu nie je extremna starostlivost. Ale mne to teda maximalne vyhovuje, ze sa do mna nikto nespara, ze tu nerobia ziadne vysetrenia, okrem jedneho ultrazvuku, pri kazdej navsteve moc a tlak a pocuvanie srdca. Je to super, pretoze ked pocuvam o problemoch, ktore maju zeny na Slovensku, len preto ze sa v nich doktor spara ako v paprike, tak mi je zle. NAOZAJ JE TO TU SUPER!!!!
Ak zena nema problemy, tak myslim, ze sa moze len vytesovat, ze jej kazdy da pokoj a neznervoznuje ju kazde vysetrenie, ze co bude potom, ci sa jej nieco nezacne kazit.
Je to tu faaakt uzasne a mne to maximalne vyhovuje, pretoze ja by som sa asi na slovensku zblaznila, keby sa do mna vrtali ako do papriky, len preto, lebo.

mackomucko
25. máj 2007

Zeny na vsetkych forach si pochvaluju, ake praktiky im robia pocas tehotenstva a pocas porodu. TAk mne je z toho dost zle, lebo ja mam nacitanych uz tolko anglickych knih a absolvovala som jednu specialnu pripravu tu v anglicku a jednu na slovensku a mozem povedat, ze kazda bola o niecom inom, ale ta slovenska hlavne o starych praktikach.
Tu v Uk ak zena nema problemy, tak moze rodit trebars aj po stojacky 🙂) a ziaden klistir a nastrihy a holenie nerobia, leda tak ze ma nejaka zena po tom deficit a chce to. Je to super, super a super, odporucam fakt kazdemu porod podla seba, ak je vsetko o.k. Samozrejme, ze ak je problem, tak sa postupuje inac. Zial tu na vsetkych forach, co som pozerala, sa zeny bavia len o komplikovanych porodoch a nie o obycajnom porode bez problemov.
A zaraza ma, ze zeny sa vytesuju, ze im to a to robili, pritom nech mi nikto nehovori, ze kazda zena mala komplikovany porod. Asi by sa potom mali fora nazvat presnejsie a to komplikovany porod. a nie len porod.
Ja asi nikdy na nijakom fore nevysvetlim nikomu, ze hovorim o beznom porode a ne o porode 150 rocnej zeny, s vysokym tlakom, cukrovkov a zlym zivotnym stylom, ktora samozrejme ma problemy. NO co uz.

Odporucam vsetkym zenam, ktore nemali nikdy nijake problemy, alebo nie vazne, aby mali porod a tehotenstvo bez zbytocnych vysetreni. NIe vsetky vysetrenia su nutne, len preto, lebo.
A tu v Uk, najma vysetrenie znutra nerobia a ani neurobia, lebo vyskumali, ze to je nebezpecne stale premackavat vnutro zeny, ktore je citlive. Tak ja neviem, ale ak ma niekto deficit po takychto praktikach, tak nech ich ma.

Ja som stastna, ze sa nikdy v zivote do mna nikto nevrtal a moj organ je len moj a to mi dava totalne vnutorne upokojenie. Je mi luto mojej kamaratky, ktora vzdy preziva nasledne problemy a strachy po takomto vysetreni.

arabela36
25. máj 2007

Ahoj, ja som tiez rodila v UK. Rodila som v Luton & Dunstable hospital presne pred mesiacom, takze mam cerstve zazitky 🙂
Bola som fakt nadmieru spokojna, da sa povedat, ze so vsetkym.. Mozes rodit ako len chces, ale to ti mali uz vysvetlit teraz. V tej Maternity Record Book co mas by mal byt taky dotaznik, kde mozes vyplnit aky porod si zelas. Urcite sa porozpravaj so svojou midwife.
Takisto poporodna strostlivost je velmi dobra.
Ked mas nejake konkretne otazky tak napis.
Vela stastia s porodom (Ty uz vlastne mozes porodit aj teraz, ked si v 37tt)

mackomucko
25. máj 2007

Ja som vsetko absolvovala a viem ako to tu chodi. O pat tyzdnov by sme mali rodit a velmi sa tesim. Hlavne aj tie specialne veci co tu maju o relaxacii a o uvolnovacich cvicenia atd atd. Mne to tu faakt vyhovuje.

mackomucko
25. máj 2007

Ja som tu len hladala na forach vselijake zaujimavosti a hovorim, zaraza ma akurat to, ze zeny na slovensku su nadmieru spokojne a pochvaluju si, co im vsetko doktori robili a pritom si myslim, ze ne kazdy porod je komplikovany. A taktiez som na internete nasla kopu porodov na videu, takze sa mi uz o tom aj snivalo a myslim, ze to nie je horor a nie je nutne podstupovat take ... ako niektore zeny tu popisuju. Ja som fakt s tymto spokojna a nech si zenske ostatne hovoria co chcu, ze klistir mnam, mnam a nastrih a holenie. Tuto to nie je a midwajf mi vysvetlila preco taketo veci uz daaavno nerobia.
Myslim, ze slovenskym zenam doma bude este dlho trvat kym si uvedomia, ze maju pravo na vlastny porod.
Midwaj na priprave povedala a opakovala stale dokola. It is yours body, yours baby, yours labour.

mackomucko
25. máj 2007

Teraz este premyslam nad porodnym planom ako a co. Ak samozrejme nebudu komplikacie tak to bude ako chcem. A hovorim, ja som sa snazila na mnohych forach zenam poradit, nech sa uz dostanu zo starych praktik, ale zrejme to im dodava istotu a maju pocit, ze to bude o.k.
Mne to akurat nahanalo strach, ked som si predstavila, ze by som mala ist na Slovensko rodit. A nakoniec to predsa vyslo a budem tu a to ma naozaj upokojuje a znizuje napatie vo mne. Ked som bola na dlhsiu dobu na Slovensku, tak som potrebovala utrazvuk a doktor, ze on nemoze urobit ultrazvuk, on sa musi najprv posparat. Tak ja som odmietla a nasla som si ineho. A tu mi midwajf povedala, ze pri vnutornom vysetreni aj tak nic nezistia, aj tak urobia potom ultrazvuk a ze tu zeny poslu na ultrazvuk, ak ma nejake depky. A kamaratka mi povedala, ze ak na slovensku sa doktor spara aj tak nakoniec posle zenu na ultrazvuk, lebo tam sa to zisti presne na milimeter. Tak fakt nechapem naco to vnutorne vysetrenie.

No uz som v UK dva roky, a mam pocit, ze v mnohych veciach by sa Slovensko uz mohlo prebudit a mohlo si zobrat priklad a poucit sa v niektorych veciach.

mackomucko
25. máj 2007

si tu?

mackomucko
25. máj 2007

halooo je tu niekto?

vilkakatka
25. máj 2007

Mackomucko...

kukni nas v teme Slovenky v zahranici...teraz akurat dve babulky Zuzula a Soska porodili a dalsie su na rade...

Mna tam tiez najdes...kuk ku nam 😉

mackomucko
25. máj 2007

jeeej, a jak to mam najst. to myslis tuto na fore modry konik? alebo ine forum. idem patrat.

vilkakatka
25. máj 2007

Tu na fore...kuk do Regiony...a tam sme Slovenky z zahranici 😵

tani
26. máj 2007

bre ranko vsetky! jeej Mima co si nepovedala, ze si zlozila tuto temu ?
Arabela ty si rodila v Luton & Dunstanble hospital? 😵 😵 Lebo ja tam idem tiez. Zrejme uz kazdu chvilku. Prosim napis mi co najdolezitejsie si si zo sebou brala, midwife mi sice dala zoznam, ale nao mam zobrat pre malinke az 6 body a + 6 na spinkanie, to mi vazne bude tolko treba na 2 dni? a este prosim napis kolko ste boli na izbe a za ako dlhopo porode ta pustili domov? prepac ze tolko otazok ale uz som riadne napata, hoci uz jednu dcerku mam ale tu som rodila pred 11 rokmi na Slovensku. Diki moc.
mackomucko s tvojim nazorom uplne suhlasim uz som to pisala aj v teme Slovenku v Londyne a okoli, ze na Slovensku to zbytocne prehanaju, s vacsimi vysetreniami by sa malo zacat az ked beznym(moc, krv, pocuvanie srdiecka a meranie bruska) zistia nejaku odchylku od normalu. Inac je to zbytocne zatazovanie mamicky aj babatka. Jedine co sa mi nepaci, ze prvy scan je az v 12tt, lebo to uz je dost neskoro na zistenie mimomaternicoveho tehotenstva, alebo ze srdiecko nebije(co sa stalo mne pred 2 rokmi)

michell
26. máj 2007

mackomucko: tak precitala som si vsetko co tu pises o porode v UK,Nevravima ze v niektorych veciach nemas pravdu ale nieco co si napisla sa mi vobec nezda,napisla si ze tu ak nieco tak ze sa v tebe nesparaju a hned ta poslu na ultrazvuk.Tak v tom s tebou nesuhlaim mozno si mala ty stastie alebo ja nestasie a este niekolko zien.Ja ked som prisla s problemom a so ziadostou aby ma vysetrili a aby mi urobili ultrazvuk tak mi jednoducho midwife povedala ze mi ho neurobia pretoze to je skoro.
Takze som to isla riesit na pohotovost kde mi aj tak nepomohli a v nicom neporadili.Je pravda ze ma objednali na ultrazvuka ale az o tyzden a pol.A urcite vies ze cakat v strachu tyzden apol nie je nic prijemne.
Z toho co pises tak urcite si proti vnuternemu vysetreniu, ja viem to vysetrenie nie je prijemne asi ani jednej z nas ale uznaj ze niekedy to je potrebne.Pises tu o nekomplikovanom tehotenstve a uznaj ze kazdej druhej z nas sa nejaka aj ked mensia komplikacia prihodi.
Som v tretom mesiaci tehotenstva a mozem povedat ze som tu nenasla lekara ktory by bol ochotny mi urobit hned ultrazvuk kedze sa stazujem na krvacanie./je jasne ze za peniazky spravia vsetko/.
Este jedna taka skusenost zo SK.Ked som bola doma tak som prave zistila ze som tehotna a tak som sla k lekarovi a bez problemov mi vzal krva tiez hned na ultrazvuk.
Nechcem ti vyvraciat tvoju pravdu o starostlivosti o tehotne a o porode v zahranici len som chcela aby si vedela aj o takej to skusenosi a urcite by si na mojom mieste sa zachovala takto.
Zelam ti aby si nadalej mala bezproblemove tehotenstvo a aby si porodila krasne a zdravucke babo ale tiez trosku mysli na dievcata ktore to nemaju az take ruzove v tom tehotenstve.
Dufam ze som ta neurazila pretoze som ani nechcela,len som chcela napisat svoj nazor. 😉

lululemon
26. máj 2007

mackomucko,radsej nech robia "zbytocne vysetrenia" a tym mozu nieco zachranit akokeby mali nieco zanedbat,potom uz moze byt neskoro 😒

Mne jedno nejde do hlavy,ako v UK zistia,ci sa zena neotvara,ked nerobia vaginalne vysetrenia? 😕

mima3114
autor
27. máj 2007

ja tiez nesuhlasim s vnutornym vysetrenim pri tehotenstve.myslim,ze vtedy tam nema nikto zasahovat,je to citlive a patri to len babetku 🙂 som v UK,o chvilu budem rodit ale zatial mozem povedat,ze som tu tiez ziaden problem nemala,tak dufam,ze aj porod prebehne v poriadku a bez problemov.

mima3114
autor
28. máj 2007

caute baby.tak mne prave pomaly odteka plodova voda,tak potom sa s vami podelim o moje skusenosti z porodu,elbo zda sa,ze to budem mat coskoro za sebou.tak drzte mi prsty.

mackomucko
27. jún 2007

pre mima3114

tak aky bol porod.
mna to caka kazdym dnom.
a aj tak som stastna, ze mi tu nerobili ziadne blboviny, ako vysetrenie znutra. kladiem si otazku, ked ma doktor premacka, pomoze mi tym???? vyriesi problem? odstrani ho?
asi nie
ja som mala tiez na zaciatku problemy a tie zsa to tahalo, a dali nam ultrazvuk a tiez az o tyzden. a my sme isli a zaplatili sme si sukromny. kto chce nieco urobit urobi a najde si peniaze na to, aby si nasiel sposob ako si vybavit co potrebuje. ale rozhone nevidim vyznam v premackavani vnutornych organov zeny. aj tak pan dr. nezisti presne, co sa deje. ved doktori nemaju na gumennych rukaviciach pravitko.
a navyse ja som na zaciatku krvacala a na ultrazvuku sa ukazalo, ze tam praskla nejaka vlasocnica, tak potom nechapem, aky by to malo vyznam ma premackavat, akurat by mi to tam este potrhal viac.
a slovenske zeny su aj tak bojazlive a zvyknute na stare praktiky a to im dodava istotu, ze vsetko bude o.k.
myslim, ze britska veda je omnoho viac v predu, ako nejaky stary socialisticky system a uboha komunisticka veda. a tiez 3/4 doktorov na slovensku su ludia, co vystudovali z knih z 19 storocia.
no ale ked sa zena citi istejsie, ked jej robia kadeco, tak nech si to da robit.
ja som si nedala robit nic a som v pohodke, aj napriek tomu, ze som mala vselijake komplikacie.

mackomucko
27. jún 2007

moja mama do dnes hovori, ze keby mala take stastie ako ja, neprisla by o tri deti. ked bola mlada a cakala nas, tak sa do nej len sparali a vrtali a tri deti stratila. a dnes hovori, ze mam obrovske stastie a ze ona by sa tiez nedala vrtat len tak pre nic za nic.
Ale ked sa chce niekto nechat vrtat, tak nech sa necha, je to jeho telo.
A pokial tehotna zena nevie zakladnu info, ze je dolezite pocas tehotenstva prezivat pokoj a robit veci, co zenu upokojuju, tak potom smola. Hadam to je najdolezitejsie psychicka pohoda a nie stresy. A ked teda zenu uspokojuje, ze sa v nej vrtaju ako v paprike, tak nech to ma.
Mna upokojuje, ze sa vo mne nikto nevrtal. A ak nahodou budem na slovensku tehotna, tak to vsetko obidem a budem si platit sukromne ultrazvuky. No ja si peniaze nezoberiem do hrobu. Ak nejakej zene stoji za to, nechat sa rozpapravat kazdy mesiac, tak mne stoji za to, vyhodit radsej peniaze a ochranit babatko.
Toto je len moj nazor a moj postoj k mojmu tehotenstvu. Ostatne zeny, nech si robia to, co uspokojuje ich.
Ja dakujem Bohu, ze mi dal tento zazrak a ze sa vo mne nepaprali.
A navyse ako citam slovenske stranky a napr. taku nemocnicu Antolska, tak tam su stare praktiky dalsie. KLISTIR, NASTRIH, POLOHA NA CHRBTE.

chcem sa akurat opytat, ze kolko zien tak na slovensku rodi v inej polohe nez na chrbte? Lebo som sa stretla s nazormi, ze ako sa to na slovensku meni.
ale mna by teda zaujimalo, ze co sa tam meni?
Vyska uplatkov alebo co?
vsak zeny stale este rodia na chrbte a je im ponuknuty klistir a nastrih a dalsie voloviny.
to mi chcu vsetky zeny a vsetci mudrlanti nahovorit, ze toto vsetko je nevyhnutne pri kazdom porode?????????
To je volovina na kvadrat.

mackomucko
27. jún 2007

A ESTE NIECO. TOTO JE LEN MOJ NAZOR, NECAKAM A NEPOTREBUJEM SUHLASNE ODOZVY.
KAZDA ZENA NECH MA TEHOTENSTVO AKE CHCE, POROD AKY CHCE, DECKA AKE CHCE. ZALEZI TO LEN OD ZENY AKE PRAKTIKY SI NECHA NA SEBE ROBIT. NECH KAZDEJ ZENE ROBIA TO, CO SI NECHA NA SEBE DOVOLIT A S CIM SUHLASI.
KAZDA ZENA BUDE MAT VSETKO TAK AKO SI ZARIADI A VYBAVI. TOTO JE MOJ NAZOR, PROSIM TAKTO TO CHAPTE A NAOZAJ, NECHAJTE SI ROBIT TO CO VAM VYHOVUJE A COMU DOVERUJETE.
ja nedoverujem slovenskemu zaostalemu vedeckemu zdravotnictvu, mne to dodava vnutorny pokoj a je to len a len vasa vec, co vam dodava pokoj a istotu.
dolezite je, aby bol ten pokoj.

TAKZE ESTE RAZ, JE TO MOJ NAZOR NA VEC. VY SI UROBTE AKO CHCETE, JA SI UROBIM AKO JA CHCEM.
ZELAM VSETKO DOBRE

mackomucko
27. jún 2007

mna by zaujimalo, ze preco sa zeny vo vsetkom podriaduju a nechcu viac, len vzdy povedia, ze sa to da zvladnut a ze bla bla. to naozaj zeny nechcu viac od zivota?? to sa treba prisposobit kazdemu systemu, ci uz v rodine, rola zena muz, ci uz v zdravotnictve atd. Naozaj zeny neziadaju od spolocnosti viac, lepsi pristup, lepsie umiestnenie, viac tolerancie?
Ja zasnem, ze zeny su dokonca spokojne, ako sa s nimi zaobchadza vo vsetkych oblastiach zivota. PODOTYKAM VSIMNITE SI POJEM VSETKY OBLASTI ZIVOTA.
Tomu mam hovorit stastna zena, ktora si nedokaze nic presadit, ani co sa tyka vysetreni? No hovorim, je to moj nazor.
Moje telo je moje telo a ja urcim kto s nim ako bude zaobchadzat. Ak vsetkym zenam vsetko vyhovuje, tak to je ich vec.

michell
28. jún 2007

mackomucko: ajha ty si sa ale rozpisala 🙂 neviem no ja sa s tvojim nazorom nestotoznujem ale rozumiem ze je to tvoj nazor a neberiem ti ho, ved vsetci mame nejaky nazor len sa mi zda ze slovensko konkretne zdravotnictvo velmi podcenujes.Lekari na Slovesku tiez dokazali vela veci.Skus si precitat nejake clanky.Su tu lekari, ktori robili tazke operacie a tak pomohli vela ludom.Tiez sa podarilo zachranit nedonosene deticky ktore vazili iba pol kila a vela vela dalsich pripadov je ked urobilo zazrak.Az tak by som o slovensku nehovorila ze je zaostale.Aj tu zije kopec lekarov ktori sa snazia pomoct ludom ako sa len da.
Tiez to je iba moj nazor.

lalupa
28. jún 2007

ani v UK nie je vsetko ruzove, akoby sa mohlo zdat...
ja som sa napocuvala viac negativ ako pozitiv a to mam uplne z najblizsej rodiny
na jednej strane nesprtat (suhlasim vtedy,ak ide o podozrenie skracovania krcka, pripadne stery na zaciatku tehu), ale na druhej strane vela veci v anglicku podcenuju
vacsinou sa zameriavaju na vahu tesne pred porodom, na dlzku sa kasle, nemaju problem nutit pacientku 160 cm, vaziacu 45 kil prirodzene rodit vyse 4,20kg babatko 😖 (mimochodom, mala okolo 56 cm), neotvarala sa, pichali jej tri epiduralky, porod vyse 33 hodin, nasledovali komplikacie-triaska, horucka, ale nechali tlacit svine dalej...
kvoli redukcii komercnych cisarakov idu do extremov, ako to nakoniec dopadlo? bezmocnost a cisarak 😠
takze zaver-vsetko je indi vindi, treba mat vela stastia na dobreho porodnika odbornika, urcite sa najdu aj na SK aj v UK, netreba prehanat, ale ani podcenovat
pripustam, ze poporodna starostlivost je lepsia v UK, hlavne pomahaju doma
vsetkym tehu prajem rychly nekomplikovany porod a zdrave vesele babatka 🙂

vilkakatka
28. jún 2007

Babulky, ja len tolinko, ze nie vsetkych lekarov, lekarske zariadenia a lekarske praktiky treba hadzat do jedneho vreca 😵

Momentalne sme v UK, takze nase prve babatko sa narodi tu...a ja som zo zdravotnou starostlivostou a s mojou porodnou asistetnkou velmi spokojna (raz sme tu o babatko uz prisli a aj vtedy sa o nas v nemocnici pekne postarali)

Na druhej strane mam kamaratky, co rodili na SVK a vobec si nestazuju, aj ked viem, ze velakrat nie je rodicka na prvom mieste, a je len dalsia z mnohych....

Dalsie babatko (ked na to pride cas 😀 ) budeme rodit uz na SVK, tak potom mozem porovnat...ale aj tak si myslim, ze vsetko je o pristupe cloveka k cloveku a ako aj na SVK mozeme natrafit na 'zvlastne praktiky a personal', to iste sa moze stat i tu v UK, ci kde-kolvek na svete... 😵

sisulik
28. jún 2007

macko..ja tiez vo viacerych veciach s tebou nesuhlasim..mam skusenosti nie len zo SR ale aj zo zahranicia...a aj prave preto si porod vyberam na SR..to ze v zahranici napr. nerobia palpacne vysetrenie...tak to je skor minus nez plus...ja som mala obe tehu bez problemov..ale mam mnozstvo znamych (na SR i mimo) ktorym sa len palpacnym vysetrenim dalo zistit mnozstvo rizik..napr. obrovske skracovanie krcka maternice, prilis predcasne otvaranie sa, atd...tym na SR to vcas zachytili, tym mimo SR to nezachytili a dopadli chudinky tak ako dopadli... ☹ ty, kedze mas tiez bezproblemove tehu...tak sa na to cele pozeras z tvojej stranky...ale mal by tu napisat niekto taky, kto je na tom inak nez ty alebo niekto kto ma skusenosti s tehu a porodom na SR i mimo SR alebo napr. nejaki lekari ktori maju skusenosti s praxom na SR i mimo SR...
nemyslim si ze je spravne ponizovat zeny zijuce na SR...pretoze oni tu pisu ich vlastne skusenosti a nazory...taktiez ani teba nikto neponizuje za tvoj nazor... 😉

jejke
28. jún 2007

Ja suhlasim....ak mas nekomplikovane tehotenstvo tak super, nech sa nevrtaju... 🙂
ale ako zistia ze sa krcok maternice otvara?
Ja som bola hlupa prvorodicka a netusila som ze mi take cosi hrozi a keby som bola tam a nie tu na SLOVENSKU, asi potratim alebo predcasne porodim...
Len v poradni mi zistili ze som na 4 cm v nejakom 28 tyzdni a uz dokonca tehotenstav som bola na liekoch... 😉 vydrzalo to len VDAKA NASMU DOBREMU STAVU V ZDRAVOTNICTVE...CO SA TYKA PATOLOGICKEJ GRAVIDITY!!!!
V ANGLICKU VOBEC NIE SU PRED NAMI...bola som tam...statne nemocnice su v prisernom stave a ak si zaplatis sukromnu kliniku...mozno pochodis lepsie ale to je fakt len pre hornych10 000!!!!!
Bola som v rodine kde "pani" isla rodit a na 3x ju zostresovanu vratili domov, ze tie kontrakcie ma slabe a ma prist ked budu silne, uz ju tam potom niesol manzel... BLAAAAZNI!!!!
u nas by jej pichli oxytocin a IDES!!!!!
Mozno je to vsetko tak aj z dovodu ze ak sa tam rodi vela postihnutych deti, funguje tam lepsia starostlivost o tychto ANJELOV(lebo podla mna handikapovane dieta je naozal anjel), mozno v tom sme my pozadu, u nas sa clovek s takym "predcasnikom" hanbi neprijemnych pohladov...tam sa k nim spravaju nadherne...viem o com hovorim...su LEPSI, aj
ked si nie som ista ci tento postoj nebude len ich prislovecna PRETVARKA 😝

renola
29. jún 2007

Treba si precitat stranku www.nice.org.uk. zbierat viac podrobnejsich informacii a najst vysvetlenia, preco vobec nie je vhodne vysetrovanie znutra.
treba si precitat a nastudovat z odbornej literatury, ako to funguje v tehotenstve, preco a naco sa co robi a nerobi. A nie sa odrazat len od toho, co zazila kamaratka a suseda a teta a sestra a neviem kto.
Treba sa drzat vseobecnych pravidiel a pozerat sa na statistiky a nie na to, ze sa stal niekomu v zahranici horor a preto je Slovensko na tom lepsie.
Slovensko na tom v mnohych veciach nie je a dlho este nebude lepsie.
Napr. uz len to, ze zeny su presvedcene, ze je spravne holenie, klistir a dalsie veci. Nezaujimaju sa o to, ci je to naozaj overene vedou, ale trapi ich iba ich osobny postoj a pocit a to, co zazila suseda a kamaratka.

Odporucam studovat literaturu a rozpravat sa s midwif zenami, s doktormi a nie len s jednym.
Pracujem na studii ohladom toho nasho super zdravotnictva na SR a porovnavam to s Uk, a Slovensko je naozaj este v praveku v tomto.

Odporucam precitat stranku www.nice.org.uk, este raz. Najst si tam vysvetlenie, ze preco je zbytocne vysetrenie znutra.
Porozmyslat nad tym, ze holenie a klistir sa v UK vobec nepouziva, Zial slovenskym zenam je luto za tymito cinnostami, ako studujem.

Treba citat kvalitnu a odbornu literaturu, overene internetove stranky, nie len spomienky zien, ktore to nemali ruzove.
Taktiez kazdy odbornik povie, ze horory co pisu zeny o svojich porodoch na internete, nie su podlozene lekarskymi faktami, len potom kamaratka povie inym, ze zazila nieco strasne, ale uz sa dalsie zeny nedozvedia, ze fajcila, mala stresovu pracu, mala nadvahu, prezivala v tehotenstve stres a strach z porodu, nerozumela si s manzelom a dalsie a dalsie faktory, o ktorych dotycna zena nepoinformuje ostatne zeny, len nakoniec sa dozvieme, ze mala hrozny porod a hrozne tehotenstvo, ale priciny a fakty a vsetko do detailov nepozname.

Dokonca ani najlepsia kamaratka nebude inym zenam hovorit, ze ma zly vztah s manzelom, lebo taketo informacie nebude vytahovat ani pred vlastnou matkou.

A najdolezitejsie je vediet a uvedomit si, ze psychika je pocas tehotenstva a porodu najdolezitejsia.
Takze ak zena zataji pred ostatnymi vsetky detaily, tak je to tiez na povazenie.

Naozaj odporucam studovat z odbornych a overenych zdrojov a nie zhodnotit zdravotnu starostlivost v Uk alebo na Slovensku, ze su hrozne, len na zaklade toho, ze kamaratka prezila nejaku traumu.
Statisticky sa treba pozriet aj napr. na to, ze na SR je 90 percent zien, ktore maju aspon raz v zivote prevedeny nastrih a v zahranici je to okolo 13 percent.

To je tiez velmi zaujimava informacia.

Naozaj treba uvazovat triezvo a nie podla toho, co prezila suseda a ani nevediet, preco to mala take strasne, ked nevieme o jej osobnom a intimnom zivote zhola nic.
Reci sa hovoria a chlieb sa je. Nepoznam cloveka a zenu, ktora by dokazala o svojich najintimnejsich traumach hovorit len tak s kde kym a kdekomu to vesat na nos.

Zamyslime sa.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre