Zazmluvnenie pôrodníka, ktorého nepoznám

suuzi
8. dec 2012
Používateľ suuzi je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od suuzi.

Ahojte,

mam 2 otazky a chcem sa Vas opytat na nazor:

1. chcela by som poprosit o nazor MAMINKY, KTORE SI ZAZMLUVNOVALI PORODNIKA, KTOREHO NEPOZNALI. pytala som sa kamaratok aj manzel zistoval a vyslo nasm z nasich "prieskumov", ze lepsie je zazmluvnit porodnika, aj ked nijakeho nepozname. kamarati nam vraveli, ze starostlivost pocas porodu je ovela lepsie ak je porodnik zazmluvneny - ze sa proste viac stara - ako ked porodnika nezazmluvnim. mali ste aj vy ten pocit? ked ste boli na sale, staral sa vas zazmluvneny porodnik viac o Vas, ako o nezazmluvnene pacientky?

2. pri zazmluvnovani porodnika sa obavam jednej veci - porodnik bude mat sluzby, moze mat ordinaciu a pod. ked mu zavolam, ze rodim, moze byt akurat po dlhej sluzbe. zvyknu zazmluvneny porodnici naplanovat porod - t.j. umelo ho vyvolaju? aby sa nestalo to, ze ked mu zavolam, ze nebude moct prist? je nejake zdravotne riziko pre mna alebo babatko, ak sa porod vyvola?

btw chystam sa rodit na Kramare a kamaratky mi odporucili Dr. Loviska, ak s nim mate niektora skusenosti - pozitivne/negativne, budem rada
dakujem pekne za info
suuzi

xenicka13
8. dec 2012

Ja osobne nevidím význam v zazmluvnovani a už vôbec nie vo vyvolavani pôrodu, to je môj názor, deti som rodila prirodzene s tým, kto mal službu a nestazujem si

sissy27
8. dec 2012

@suuzi pôrodníka sa podľa mňa oplatí zazmluvniť len vtedy, ak sa poznáte ako lekár - pacientka, pozná ťa po zdravotnej stránke, ty mu dôveruješ... Ak to má byť niekto, koho prvý aj posledný krát uvidíš pri svojom pôrode, aj to len možno, tak ťa môže odrodiť ten, čo má službu a ušetríš prachy... Nie je pravda, že zaplatený lekár sa o teba postará lepšie ako nezaplatený, je to o človeku, ani najtučnejšia obálka či už oficiálne alebo pomimo, nespraví z arogantného človeka milého odborníka...
ak si predsa len nejakého zazmluvníš a on nebude môcť prísť k tvojmu pôrodu, tak ti peniaze vrátia, on si môže akurát tak naplánovať napr. dovolenku, aby neodišiel práve keď máš predpokladaný termín, a nie vyvolať tvoj pôrod vo štvrtok, aby v piatok mohol vkľude ísť na chatu... pôrod sa vyvoláva len v prípade, že sú na to zdravotné indikácie (alebo teda ak nejaká extra mamička na tom trvá a zaplatí...)
ja som mala dohodnuté pôrodníka, ale len tak "per huba", termín som mala po jeho návrate z dovolenky, samozrejme rodiť som začala deň potom, čo na tú dovolenku odišiel 😀 ale teda neboli v tom peniaze, takže nič sa nedialo, odrodil ma primár, ktorý mal službu, nemôžem pol zlého slova povedať a to som nikomu nedala ani korunu do vrecka... Inak tento pán primár bol naozaj Pán Doktor - prišla som večer, keď mal nočnú, a neodišiel domov skôr, kým som neporodila a nemal istotu, že ja aj malá sme v poriadku,a to mohol byť už tri hodiny doma... každý deň mimo služby sa išiel previezť na bicykli a zastavil sa na oddelení skontrolovať pacientky, či je všetko ok, a to bez zmlúv či "všimného"...

vonicka
8. dec 2012

Ja som mala zazmuluvneneho bez toho aby som ho poznala, len na zakl. referencii a porod mi vyvolaval. Popri porode bol fajn, ale aj tak tam vacsinu casu boli porodne asistentky, nie dr. Podla mna nemas sancu zistit, ci by sa popri tvojom porode staral viac o teba ako ine, co vtedy rodia. Necakaj, ze kvoli tomu, ze si dr. zazmluvnis, tak bude pri tebe stale sediet a dohliadat na teba. Obcas ta skontroluje a ked uz bude finalna faza, odrodi ta. Tak to podla mna robia aj nezazmluvneni. S tym vyvolavanim som nebola stastna, ale nebola to ziadna pohroma nastastie. Mala som tyzden po a 4 kilove dieta, takze bolo aj tak zbytocne uz cakat. Druhy porod bude dufam bez vyvolavania a nebudem si zazmluvnovat, lebo podla mna to neprinasa az take velke vyhody v porovnani s tym, co to stoji. Asi si prvorodicka a tvoje obavy chapem, ja som si zazmluvnovala tiez kvoli tomu, ze som bola prvorodicka 🙂

hajajanka
8. dec 2012

Ja nevidim dovod, aby si si zazmluvnila lekara, ktoreho nepoznas a ani on nepozna teba. To uz mozes rodit s hocijakym lekarom, ver mi, ze rozdiel v tom nebude. Bude to presne tak, ako pise vonicka.

Ja som pri prvom porode mala sice zazmluvneneho lekara, ale kedze ja som rychla ako blesk 🙂 , tak nestihol k porodu prist. Rodil ma lekar, ktoreho som sice uz raz videla, ked mi vypisoval prepustaciu spravu po amnio, ale inak som ho nepoznala. Porod sa velmi skomplikoval, povolali vsetko, co bolo v sluzbe a musim uznat, ze kazdy makal o 106.

Pri druhom porode som mala zazmluvneneho toho isteho lekara ako pri prvom. Tentoraz to stihol, kedze bol v sluzbe a porod bol vyvolany. Porod bol skvely, lekar sa staral pred porodom aj po nom. Ale musim povedat, ze je to aj moj ambulantny lekar a teda ma nejaky ten rok uz pozna a ja poznam jeho. Moja dovera v neho pri porode bola velka a preto som si ho zazmluvnila.

Ale aj ked si ziadneho lekara nezazmluvnis, urcite neurobis zle. Vsetci lekari sa predsa snazia odviest porod co najlepsie podla svojich vedomosti a schopnosti. Jedni vravia, ze sa o teba nikto nepostara, ked nemas zazmluvneho lekara. A druhi zase, ze sa nepostaraju, kedze mas zazmluvneneho lekara a teda nech sa stara on. Ja takuto skusenost nemam. O mna sa starali ako sa patri a vdacim im za dve zdrave deticky, pricom jednemu islo o zivot pri porode a druhe malo problemov az-az pocas tehu a aj po nom. Podotykam, ze som nikomu nic nedala do vrecka ani pred tym, ani potom.

sisaha
8. dec 2012

@suuzi zazmluvnovat niekoho koho nepoznas je hlupost..., nebude sa o teba starat nijak zvlast viac ako lekar, ktory ma sluzbu. Ak sa porod vyvolava nemusi to hned znamenat pre teba riziko, ale treba si uvedomit, ze dieta je umelo na svet privadzane, ked porodne cesty este nie su pripravene a teda porod moze trvat dlhsie, alebo byt viac bolestivy, pripadne sa moze skomplikovat a bude nutna sekcia.
ja som rodila 2x. prvy raz u dohodnuteho a druhy u lekara co mal sluzbu. Pri porovnani oboch porodoch mozem skonstatovat, ze sa v nicim nelisili (mam na mysli starostlivost...).

lulka12
8. dec 2012

Mám tri deti s väčšim vekovým rozdielom . /24,17, 3 roky/ Čiže rodila som v rôznych časoch. Za totality prvého syna a dnes už také podmienky asi na v pôrodniciach nie sú nikde.

Druhý syn sa narodil 1995 a tiež som to prežila a mala som šťastie na starého primára , ktorý preferoval čo najprirodzenejší pôrod , bez medikamentov, zbytočného stresu a v adekvátnom čase. Všetko prebehlo OK.

V 41. roku života som priviedla na svet vytúženú dcérku a tiež som si nikoho nevybavovala i keď som dvoch lekárov osobne poznala.
Okolnosti sa vyvinuli tak,že pôrod prišiel nečakane rýchlo a viedol ho lekár s mnohoročnou praxou. Keďže som bola už staršia , boli všetci veľmi ohľaduplný a venovali sa mi ako keby som mala niekoho vybaveného.

Platenie za lekára som teda nikdy neriešila. Zväčša to narobí viac problémov ako osohu. Ak práve lekár nie je v dosahu ostatný sa moc nestarajú do "kolegovej klientky"

Treba vypustiť z hlavy všetky zbytočné scenáre o dramatickom pôrode a veriť ,že sú aj lekári čo berú svoju prácu ako poslanie. Prajem krásny zážitok a radosť s bábá. 🙂

suuzi
autor
9. dec 2012
Používateľ suuzi je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od suuzi.

dakujem vsetkym za nazory, ak sem niekto este nakukne, napiste mi plis k teme
dakujem
suuzi

viva02
15. jan 2013

@suuzi Zuzka, podla mna sa neoplati davat peniaze za nieco, co si aj tak "odmakas" v prvom rade ty sama, ako rodicka. 🙂 Ako uz spominali kocky predo mnou, lekar nie je pri tebe pocas celeho porodu, vacsinou su s tebou porodne asistentky a lekar pride iba do "finale". (Obvykle sa par krat pride na teba pozriet, ako pokracuje porod.) Odrodit ta musi kazdy lekar, ktory ma prave sluzbu. Isteze, mozes natrafit aj na babraka, ale takisto ta moze zbabrat aj zazmluvneny lekar, ktoremu das za to este aj peniaze. (Aj dobrym a skusenym lekarom sa obcas pritrafi chyba. Pocula som o problemoch, ktore rodicke sposobil samotny primar, zazmluvneny).
Ja osobne som nemala nikoho zazmluvneneho a mala som stastie na dobru lekarku - nemala som pocit, ze by sa o mna horsie starali, ako o pacientky, ktore mali niekoho zazmluvneneho.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre