Chcem čo najprirodzenejší pôrod

zuzmka
11. jún 2018

ahojte dievcence, chcem sa informovat a teda hlavne od tych co prednedavnom rodili, kam sa obratit, na akeho doktora, aby bol porod co najprirodzenejsi, popravde najradsej by som rodila doma, ale v mojom pripade to nebude najlepsi napad, nakolko mam dve sekcie za sebou...teraz mi bolo povedane, ze kludne mozem rodit normalne a teda mam aj svoju predstavu o prirodzenosti porodu, len kde najst niekoho takeho, kto vie pocuvat a akceptovat poziadavky....dakujem za vsetky rady, som z trnavskeho kraja, ale som vdacna za kadzu radu na "ludskeho" doktora 🙂

nika898
11. jún 2018

@zuzmka ja som rodila v cadci a tam mi bolo povedane ze pokial mam dake poziadavky mam si napisat porodny plan ze co chcem a co nie. Ci uz nastrih hradze alebo podavanie oxitocynu. Ja osobne som nejake extra poziadavky nemala len som chcela aby nenastihavali len tak preventivne a tak aj bolo. Nastrihli ma len preto aby som sa nedotrhala viac sama. Oba porody si myslim ze som mala prirodzene. Pri prvom mi tiekli len ATB kvoli poz streptokokovi a pri druhom nieco aby som moc nekrvacala lebo po prvom mi davali trasfuziu. Ani pri jednom som nemala epi. Pocas prvej doby som sa mohla volne pohybovat. Na koze som bola len pri kontrole na kolko som otvorena. Ani na brucho mi zbytocne netlacili naozaj len ked uz bolo treba. Ono je sice pekne planovat si co najprirodzenejsi porod ale ako sa hovori clovek mieni pan boh meni. Doktori vedia co robia a myslim ze zbytocne nedavaju nic navyse teda aspon v cadci.

zuzmka
autor
11. jún 2018

dakujem nika za infomacie, ano to mas pravdu, ze clovek mieni pan boh meni, len teda je zaujimave, ze zeny co porodili napr. doma alebo aj v porodnici, ale v klude a plus minus ako chceli, tak povacsine to bolo bez problemov...par ich poznam...len som nestastna z praktik naseho zdravotnictva a hlavne porodnictva... proste ako sa vravi, zvyk je zelezna kosela....ja som prvy porod mala vyvolavany a teda nakoniec to dopadlo sekciou...vela som si o tom zistovala a prave to umele vyvolanie sposobilo ukoncenie porodu sekciou....druhy krat som, neviem preco neriesila, aby som mohla rodit normalne, ale tak cas uz nevratim....sice som neporodila /zatial/ prirodzene ani raz, ale zaraza ma, ze si zena nemoze vybrat polohu, napriklad mna nechali 6 hodin lezat na posteli, nedovolili mi chodit ani nic....zeny, ktore rodili v polohe, ktora im bola najprirodzenejsia, tak mali maximalne minimalne porodne ranky, ktore casto krat ani netreba sit....co sa tyka toho nastrihu, ano nemusi to v danu chvilu boliet, dajme tomu, ze zena ma stastie a pichnu jej nieco na umrtvenie, aj ked, viac pocujem pribehov takych, ze sitie bola najhorsia cast porodu/ ale na co chcem uporozrnit je, ze tieto moje kamaratky co ten nastrih maju, ci uz jeden alebo viac, tak ani jedna nepovedala, ze zahojilo sa a ani nevedia, ze nieco take maju....kazda o tom vie aj po rokoch od porodu a co sa sexu tyka, tak ani jedna si nechvali.....ja neviem, mozno som som divna alebo co, ale popravde, toto je pre mna najvacsia nocna mora...kazda zena chce zostat zenou a hovorme si co chceme, ale sexualny zivot je dolezity...to ze sa nam narodi dieta, neznamena, ze sme uz skoncili byt zenami a teraz budeme do smrti matkami....no ja neviem, som z toho nestastna aj napriek tomu, ze sa ma to ani netyka a dufam, ze ani nebude ;)....ak ale budem rodit prirodzene, tak chcem aby to bolo prirodzene, proste, nech je lekarsky dohlad, ale nie zbytocne zasahy, tak hladam na koho sa obratit, aky lekar je k tomuto nakloneny a bude rodicku aj pocuvat....samozrejme, ak su komplikacie, tak to je o inom, lenze castokrat prichadzaju komplikacie prave pod vedenim tej pomyselnej "zeleznej koseli"

asia83
11. jún 2018

@zuzmka Doktor preto študoval 6+xy rokov, aby asi vedel, čo robí. Či aj vy ste vyštudovaná doktorka? Jasné, aj majster tesár sa utne, nanešťastie v tomto povolaní, ale nič nie je dokonalé, nikto nie je dokonalý. Treba to nechať na doktorov, oni vedia prečo vám čo dovolia, nedovolia, čo môžete, nemôžete. Preštudujú si váš záznam, tehotenskú knižku, sú pripravení a určite im na vás záleží, i keď to tak možno vy nevnímate. Netreba si zbytočne robiť stresy a dopredu maľovať čerta na stenu. Ja som bola plne v rukách doktorov, netušila som, čo sa so mnou deje. Nikdy som im nič nepovedala, čo môžu čo nemôžu. Nástrih som vo svojom duchu nechcela, ale malá bola strašne veľká, proste by mi nevyšla alebo by som sa total roztrhala až po stehná. Stále hovorili choďte a choďte, počúvala som, hoci som mala svalovku na stehnách z predošlého dňa. Ja som mala okolo seba profesionálov a bola som veľmi spokojná. Tiež nerozumiem pôrodu doma. Ak sa niečo stane dieťaťu či matke, na koho zvalia vinu? Na záchranku, ktorá neprišla skôr? Čo tak pozrieť sa do zrkadla, čo je to za nezodpovednú matku, ktorá riskuje svoj život či život svojho dieťaťa? To je tej žene tak ťažko vydržať pár hodín v nemocnici? Veď potom s tým dieťaťom môže byť doma celé roky a môžu mať pohodlie a "pocit domova". Ale nie počas pôrodu, veď to už potom môžeme aj slepé črevo operovať doma, aby pacient mal "pocit domova" a nemal stresy z nemocničného prostredia. Ako by vaše pôrody dopadli, keby ste rodili doma? Myslíte si, že ten tretí nemôže byť podobný? Kto vám doma urobí sekciu? Trochu pokory, dámy.

zuzmka
autor
11. jún 2018

asia83, ja sa tu snazim najst niekoho, kto je prikloneny k co najprirodzenejsiemu porodu, ja sa tu nesnazim kritizovat doktorov, lenze porod je prirodzena vec, nie ako vy pisete o slepom creve, to je operacia, porod operacia nie je, teda ak berieme do uvahy prirodzeny...taktiez som nepisala, ze do nemocnice ist nechcem, chcem byt pod lekarskym dohladom, ale dohladom, nie ist rodit iba s ich podmienkami, rodi zena a nie doktor a uz vobec nie muz, ktory to nikdy ani nezazije....porodila som dva krat - sekciou - pri prvej som si to "uzila" riadne vdaka umelosti, o rekonvalescencii hovorit ani nebudem.... tak teraz uz viem co od toho ocakavam...a nepotrebujem aby mi tu pisali mamicky typu, nechaj vsetko na niekoho druheho...ako ste si mohli vsimnut ja sa tu snazim najst zeny, ktore zazili porod co najprirodzenejsi....dakujem za pochopenie

bobusa1
11. jún 2018

@zuzmka pozri blog @redlola , je z Trnavy, zazila v tamojsej nemocnici prirodzene porody, dokonca aj po sekcii. mozno by ti vedela odporucit doktora.

asia83
11. jún 2018

@zuzmka Napísali ste, že by ste najradšej rodili doma, tak som reagovala. Rovnako ako pri pôrode, tak aj pri operácii slepého čreva treba navštíviť nemocnicu, tak ma, prosím, nechytajte za slová. Alebo pacient s operáciou slepého čreva sa nemôže obávať nemocnice? Ja som zažila ten najprirodzenejší 20 h pôrod (samotný pôrod z toho 6 h). Asi 1,5 h pred narodením mi vypichla doktorka plodovú vodu a niečo pichla do žily. Vy si neurčíte, aký pôrod bude.

jatva
11. jún 2018

@zuzmka obavam sa, ze na svk to nebude lahke. Viem, ze v TN idu ako tak prirodzene, cadca je ako jedina babyfrendly, v Kochu tiez vedia vyjst v ustrety. Ak to nemas daleko do CR, tak skus aj tam kuknut. Urcite by som sa poobzerala aj po dule. V kazdej porodnici ti nesmu urobit zakrok, ak nedas suhlas pokial to nie je zivot ohrozujuci stav. Ale zas ak mas kvoli kazdej prkotine bojovat, tak si to tak ci tak neuzijes. Drzim palce.

blackhole
11. jún 2018

K tomu nástrihu a poraneniam - ja som rodila klasicky v poloľahu na koze, priebeh bol taký, že mi praskla voda, kontrakcie nikde a za 48h som aj po tabletách bola otvorená len na 2cm. Nasledoval teda oxytocín (t.j. pôrod bol de facto vyvolávaný), k tomu som si vyžiadala epidurál. Nakoniec som nemala nástrih ani poranenie a to zrejme vďaka tomu, že som mesiac predtým cvičila s Aniballom a oplatilo sa. A pila som ešte čaj z maliníka, to nievem či na to malo vplyv. Každopádne prípravu na pôrod v tomto zmysle by som určite nepodcenila. O 3 mesiace som už ani nevedela, že som rodila.

nika898
11. jún 2018

@zuzmka urcite s tebou suhlasim ja som tiez pocula o takych porodoch. Mna nastihali pri oboch porodoch a ani o tom neviem. Po prvom porode som sa s muzom milovala po 4 tyzdnoch po druhom porode po 3 tyzdnoch. Kedze bol nezny tak sme si to obidvaja uzili a este mi dokonca doktor na kontorole po 6 tyzdnoch po prvom povedal ze keby som nemala zmenenu branku tak ani nevie ze som rodila. Ano sitie aj mna bolelo viac ako samotny porod aj ked som mala umrtvene. Pri prvom to bolo cista katastrofa. Dotrhala som sa sama lebo som tlacila aj ked som este nemala. Ono vsetko zalezi aj od samotnej zeny a jej schopnosti znasat bolest a naslednej regenracii tela a samozrejme aj o starostlivosti o ranu. Najpr. ja som sa 4 dr pytala na ten anibal 2 o tom ani nevedeli a dvaja mi povedali ze je uplna blbost ze viac zien co to pouzivali museli aj tak nastrihnut mozno nie tak velmi ale museli. Kazdopadne drzim palce aby si nasla mileho a ochotneho doktora lebo to je zaklad. Mna rodila ta ista dr a ked som ju tam videla 2x tak som bola stastna ze je tam znovu ona ☺. Vzdy je dobre pocuvat svoje telo to ti nikdy nechce zle 😉

bluka2
11. jún 2018

@asia83 netušila som, čo sa so mnou deje... ale malá bola strašne veľká, proste by mi nevyšla alebo by som sa total roztrhala až po stehná... Vystrasili ta a ty si tomu uverila. Ale, ako to mozes vediet, ze by si nevytlacila alebo sa potrhlala? Ja som verila sebe a svojmu telu a dceru 4380 g porodila bez jedineho poranenia. Kazdy ma na to iny pohlad, nazov temy je "co najprirodzenejsi porod" a autorka sa pyta na konkretnu vec.

@zuzmka V tt neviem, ale zelam pekny porod podla tvojich prestav!

nika898
11. jún 2018

@bluka2 ja si myslim ze to citila ze by ju nevytlacila. Ja som druheho synceka mala vacsieho a keby mi fest nezatlacili na brucho tak ho nevytlacim a maly by mi zomrel. Citila som ako mi ramienkami tlaci a bola to neskutocna bolest. Mal dokonca aj ramienko vyklbene a to nebol ani taky velky ako tvoja mal len 3900 a 53 cm. Proste kazda sme ina a kazda mame inak velku panvu.

redlola
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
bluka2
11. jún 2018

@nika898 Moze byt, vies co, neviem. Mozem hovorit len za seba. Moja drobna a utla mama s 155 cm dala 4,5 kg dieta dokonca. Ak by som si precitala 100 straseni pred porodom, asi by som si aj ja myslela, ze nevytlacim. Moze to byt aj o polohe dietata, aj o inych veciach, suhlasim, ale je to aj o sile myslienok.

johanna_b
11. jún 2018

@asia83 moja zlata... preto vznikol aj dokumentarny film Medzi nami a preto su Slovenky odkazane utakat rodit do AT, CR... Aj ti akoze lekari z toho dokumentu studovali 6 rokov. Odporucam ti to zhliadnut a potom mudrovat!

meandbaby
11. jún 2018

@asia83 mas v niecom pravdu ale na druhej strane , porod je prirodzena vec a nie choroba.A zena nie je dostatocne informovana o tom, co sa ide diat, na co ma pravo a pravo ma aj odmietnut zakrok ak jej dostatocne povedia vyhody aj rizika. Mnohe zakroky sa u nas deju bez toho aby zena o tom vedela.Ked to ide v Nemecku a inych krajinach, moze to ist aj u nas. Zena nie je vec a dieta sa moze vysetrit aj na matke a nemusi sa odlucit od nej na niekolko hodin ked za nic vazne nedeje.

johanna_b
11. jún 2018

@zuzmka a ty sa nedaj. vsetkym Vam odporucam tento clanok. presne o tom to je... ako strasia a comu uverime. drzim ti palce!

https://zdravie.pravda.sk/zdrava-rodina/clanok/...

nika898
11. jún 2018

@bluka2 ja som ani nevedela ze je taky velky. Cely cas som bola v tom ze bude mat do 3500 😀😀😀. Ale urcite sme kazda ina ☺

myjusiatko
11. jún 2018

@nika898 takze vlastne z tvojich priani nesplnili nic a sli si svoju rutinu - nastrih a skakanie po bruchu. Tam by ti ani ten porodny plan nepomohol. :/

myjusiatko
11. jún 2018

@zuzmka a odkial si? Nezvazovala si porod so zazmluvnenou porodnou asistentkou? Pripadne v cechach? V2BAC uz je predsalen menej casty a skusenosti s nim moc dr tiez mat nebudu.

myjusiatko
11. jún 2018

@zuzmka a drzim ti palce v tom ist si za svojim snom. 🙂 je to skvele porodit sama, bez zasahov a ako bonus bez poranenia. Jeden taky porod mam za sebou a druhy ma dufam caka. 🙂

ferihegy
11. jún 2018

Vsetin 🙂

gagik
11. jún 2018

Tak napad rodit prirodzene po dvoch sekciach a najlepsie ani nie v nemocici,ja zasnem.

nika898
11. jún 2018

@myjusiatko nastrih robili naozaj v poslednej sekunde a keby mi vtedy porodna asistentka nezatlacila na brucho tak by maleho tahali neviem ako. Lebo hlavicku mal uz von a nedychal. Bol to hrozny pocit ze som vedela ze je uz na svete a nepocula som ho plakat lebo ozvy slabli uz pri samotnom tlaceni. S doktorkou som sa po porode dohodla s humorom ze dufam ze aj 3 mi bude o 5 rokov rodit ona ☺

meluela
11. jún 2018

@asia83 pocuvala som zdravotnicky personal, doverovala som im a ich usudku. porodila som nakoniec sama v kupelni do bordelu z klystiru, mozem byt rada ze som neodpadla, nesmykla som sa a chytila si dieta a ze sa mi dieta nepridusilo. uz im nabuduce neverim nic.

zuzmka
autor
11. jún 2018

@myjusiatko som priamo z hlohovca, hladam porodnu asistentku, kamaratka nejaku pozna, tak sa popyta, uvidim, co z toho bude....ano je to zriedkave porodit normalne po dvoch sekciach, ale vidis, nebolo mi ani raz povedane, ze striktne sekcia a teda velmi rada by som rodila prirodzene, tie co zazili sekciu tak vedia o com hovorim....no ved uvidim ako to dopadne, ale verim, ze uplne najlepsie ako len moze ;)

myjusiatko
11. jún 2018

@zuzmka urcite sa to da. 🙂 nedavno som videla statistiky z ciech. Len je takych zien, co sa o to pokusia malo. Tym ta vobec nechcem odradit. Naopak ti moc fandim. 🙂

soldi
11. jún 2018

@zuzmka ja odporucam vo zvolene dr Haska. Kludne si o nom pogoogli, je to uzasny dr aj clovek. Mozes pri nom rodit v akejkolvej polohe, nielen na chrbte. Mne praskla voda a nemala som kontrakcie. Prisiel za mnou a opytal! sa ma ci chcem oxytocin. Nechcela som. Tak navrhol klystir. Ten som chcela 🙂 kazdu proceduru so mnou diskutoval, citila som sa ako plnohodnotna svojpravna bytost 🙂

zuzmka
autor
11. jún 2018

@meluela ved toto...ja nehadzem vsetkych do jedneho vreca, len teda, podla mna maju byt lekari pri nas ako podpora, aby zasahovali ozaj len vtedy ked to je potrebne....ale tu na svk je to asi skor rarita...potom sa ludia cuduju, ze preco nechce ist zena rodit do porodnice...sestru mam v zahranici a tam to je cele o niecom inom, tak nerozumiem tomu, preco to tak nemoze byt aj tu... ;)....a presne tak, verit bezhlavo lekarom, no ja neviem.....treba dat hlavne na svoj pocit, ale ako vravim, do nemocnice je v mojom pripade asi nevyhnutne ist, ale chcem to dat co najludskejsie ;)

zuzmka
autor
11. jún 2018

@soldi dakujem za tip, vyguglim a obvolam, verim, ze to vsetko dopadne super 🙂

derdia
11. jún 2018

@zuzmka ...inak trosku z ineho smeru....k tomu nastrihu....mozete sa pri tom vasom prirodzenom porode roztrhnut smerom k zadku...a poskodit si konecnik...a navzdy zostat inkontinentna,alebo vam vzdy ujde...takze az tak sa nedrzte tych predstav a dristov co sa pise na nete...ked chcete predist nastrihu cvicte s aniballom a snad budete mat to stastie,ze sa pri prirodzenom porode nezblaznite a budete krasne pocuvat co vam vravia,lebo nebudete chciet to a hento...iba taku malickost porodit..realita je vsak taka,ze ked budete rodit budete mat take bolesti,ze vam bude sum a fuk odkial to dieta vyjde...len nech je uz vonku...a po pravde mna pri prvom nastrihli...ok hojilo sa to asi mesiac....nemohla som si sadnut,otras....ale nemala som nasledky vdakabohu ziadne....pri druhom ma nenastrihli,ale zotrhla som sa trochu....a ked to sili to uz oproti porodu nebolo absolutne nic!!!(ale asi je pravda,ze to prirodezene roztrhnute sa hoji lepsie a rychlejsie) Zaplavili ma emocie dokonalosti,ze som konecne schudla a budem sa moct hybat a samozrejme z mojho dietatka kt.som prvy krat uvidela....netreba nad tym porodom velmi premyslat ..aj ja som si ho predstavovala ovela lepsie..realita vsak bola ina...islo to tak rychlo,ze som chcela len koniec....a jedine na co som myslela bolo zdravie mojho dietata...takze ak vam na tom tak zalezi chodte do tretice cisarom a, budete mat klud....

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre