Prirodzený pôrod alebo pôrod doma

vierka75
7. mar 2012

velmi by som chcela priniest moje babatko na svet mimo nemocnice. pozna niekto z vas moznost rodenia doma alebo v porodnom centre?

sandracs
20. mar 2012

Ahoj vierka75, bohužiaľ na Slovensku nepoznám. V čechách je Porodní dum u čápa a myslím, že aj viac možností. Ale aj u nás je zopár pôrodníc, kde rešpektujú pôrodné plány a dokážu sa ti prispôsobiť. Banská Štiavnica a myslím aj Dunajská Streda.

lenkax7
20. mar 2012

@vierka75 preco nechces rodit v nemocnici?

feb13
28. mar 2012

@vierka75 Ahoj na Slovensku pokial dobre viem nemocnicny porod je povinny. Samozrejme ak chces mozes porodit aj v lese, ale pokial ti pri tom pomaha lekar alebo porodna asistentka a dokaze sa ze neslo o poskytnutie prvej pomoci v akutnej situacii ale ze to bolo planovane tak si myslim ze moze za to dostat zakaz cinnosti. Aj v krajinach kde je domaci porod legalny, zvycajne k jeho vedeniu musi mat personal specialnu licenciu no a u nas ziadna taka licencia neexistuje.
Ja nie som zastankynou mimonemocnicneho porodu, pretoze v pripade potreby prevozu do nemocnice (a to sa moze stat vzdy, hocikto hocico povie) sa tym prevozom straca vela casu a moze byt neskoro. Okrem toho aj ked rodis doma ale pritom ti pomaha personal ktory bol skoleny v nemocnici a doteraz praktizoval v nemocnici (a na SK predsa iny personal nie je) tak sa tej nemocnicnej rutiny bude ciastocne drzat aj pri domacom porode lebo takto je zvyknuty takze vela tym neziskas.
Ja uz s nemocnicnym porodom jednu skusenost mam a druhykrat by som chcela mnohe veci inak. Chcela by som mat co najprirodzenejsi porod no este neviem ako to dosiahnut a tiez sa bojim ako sa situacia vyvinie lebo prvykrat som mala komplikacie.

jayajaya
28. mar 2012

ahoj, na slovensku sa rodi aj doma. aj ja som rodila doma a nemenila by som kym su slovenske porodnice take ake su...skus sa prihlasit do skupiny Porod inak, ktora sa presne tejto teme venuje. drzim palce!!!! (druhou najlepsou moznostou po porode doma je podla mna ist rodit do Vyskova pri Brne - mala mila porodnicka otvorena prirodzenym porodom, respektujuca zelania mamicky, kde je vana, slobodna volba polohy pri 2. dobe porodnej atd samozrejmostou)

jayajaya
28. mar 2012

a v ziadnom zakone v SR sa veru nespomina, ze by nemocnicny porod bol povinny... prave naopak. take cosi by bolo protiustavne.

feb13
28. mar 2012

Dobre opravim, vedenie porodu v nemocnici je povinne pre porodne asistentky v takom zmysle ze mozu samostatne (bez pritomnosti lekara) viest fyziologicky porod ale iba v zdravotnickom zariadeni.
http://www.dieta.sk/index.php?page=1&type=news&...
Neviem kolko lekarov na SK je ochotny viest porod doma asi ich vela nie je, okrem toho neviem ako je to s poistovnami (nejedna sa len o mzdu personalu, ale aj o material, sterilne rukavice este kupis v zdravotnickych potrebach ale ak treba sit tak treba mat aj sterilne nastroje, rusku, specialnu nit co ma nehoraznu cenu, a vobec ako to ten lekar legalne zaobstara? lebo robila som v nemocnici a poznam ako sa vsetko "poziciava" ale to predsa nie je OK 😠 ), ako sa zabezpeci napr. umiestnenie placenty (do kosa ju predsa nemozes vyhodit), skrining novorodenca...

kacenkaharris
28. mar 2012

Ahojte, v USA je porod doma i porodnych domoch uz celkom pekne rozsireny, dokonca je propagovany ako lacna "alternativa" normalneho porodu (ktory je tu neskutocne drahy) a porod v porodnom dome velmi casto hradeny poistovnou. Porodne pomocky sa daju kupit na internete za velmi rozumnu cenu (s porovnanim ceny porodu v nemocnici nehradenym poistovnou-zdrav.poistenie nie je v USA totiz povinne), takze nepoistene mamicky casto rodia takto z financnych dovodov. Porodne domy su casto velmi blizko nemocnice, s ktorou maju "kontrakt" v pripade komplikacii, cize dovolia porodnej asistentke z porodneho domu viest porod, i ked "nepatri" pod tu nemocnicu ako zamestnankyna.
Viem, ze nie kazdy moze ist rodit do USA, len som chcela podotknut, ze na co sa u nas diva este s nedoverou, inde je uz davno zabehnute... Drzim palce!

elzu
28. mar 2012

Vím, že otázka zněla jinak, ale nedá mi to...prosím, uvaž ještě jednou všechna rizika, která jsou ve hře, a komplikace, které mohou nastat... 90% porodů je sice fyziologických a proběhnou bez problémů, ale těch 10% bývají akutní stavy, kdy jde o život matce i dítěti...ze zkušenosti své přítelkyně vím, jaké to je, když jde o vteřiny, a že do poslední chvíle ani ten nejzkušenější porodník nemůže být jistý, zda-li dítě nebo rodička po porodu nebude potřebovat akutní pomoc... Namísto domácího porodu bych volila raději baby friendly porodnici, protože ze všeho nejvíce tady jde o ZDRAVÍ Prcka a Tebe, pohodlí by mělo být vždy až na druhém místě...
Ještě jednou se omlouvám, že odpovídám "mimo mísu"...
To, že je někde něco dávno zaběhnuté, ještě neznamená, že je to to nejlepší...

kvetinka211
28. mar 2012

@vierka75 ahoj, na slovensku len velmi tazko zozenies kvalifikovanu osobu k porodu doma, ine je to napr. v rakusku kde mas neprerusenu tradiciu domacich porodov s hebamme s bohatou praxou. Ja som este pred tehotenstvom a na zaciatku tehu mala vselijake predstavy o porode, tiez som rozmyslala nad porodom doma, myslela som si ze ved je to taka prirodzena vec, zeny tisicrocia rodili doma tak sa to urcite da zvladnut, citala som odentovu knizku, aj ine o alternativnych porodoch, klasicke odborne medicinske knizky, zabila som s tym fakt zbytocne vela casu, nakoniec som si mesiac-dva pred porodom povedala ze dost, musim sa pozitivne naladit na zvladnutie porodu v standardnom prostredi ... no uprimne .. po porode (v nemocnici) mozem povedat ze by som si na to netrufla a nechcela by som v takom stave v akom som bola byt doma bez moznosti vediet co sa so mnou deje, velakrat som mala pocit, ze naozaj neviem ci veci ktore sa deju su normalne alebo nie, ukludnilo ma ked mi povedali ze tak to ma byt, ukludnoval ma dokonca aj ten nenavideny monitor, lebo som vdaka nemu vedela ako to zvlada babatko ... fakt som sa cudovala sama sebe ze veci ktore som myslela ze mi budu vadit mi nevadili ... samzrejme dalo by sa co-to zmenit na priebehu porodu, pochybnosti mam najmä o nutnosti podat oxytocinu pomerne skoro ... inak ale mam pocit, ze som z okolia ani velmi nevnimala, prepla som do modu divozienka a pudovo som reagovala aj v umelom prostredi a okolie bolo prijemne, vsetci nam fandili, nebyt tej bolesti tak neuveritelny zazitok 😉 Jedine co by sa mi fakt zislo po porode by bola garancia, ze mozem mat muza alebo inu blizku osobu prve noci na izbe a opierky na posteli aby sa dalo bez obav kojit a zaroven si v noci poriadne pospat 🙂

magdal1
30. mar 2012

@vierka75 nemocnicny porod nie je povinny ani protizakonny, problem je zabezpecit si PA k porodu, vacsinou sa to riesi zahranicnymi......
http://vnimavetehotenstvo.sk/rodili-sme-doma-10...

kacenkaharris
30. mar 2012

@elzu Beriem tvoj nazor, len chcem este podotknut, ze to, ze je nieco "ine" alebo z cesko-slovenskeho pohladu alternativne este automaticky neznamena, ze to NIE JE BEZPECNE. Napr. porodny dom, o ktorom som vyssie pisala, ma vela vymozenosti beznej nemocnice (monitorovanie babatka, srdca a pod.), ale porod sa odohrava v nestresovom prostredi, kdezto v americkych beznych porodniciach maju az 30%-ne zastupenie cisarskych rezov!! A preco? Lebo sa zena neberie ako jedinecne individuum a jej porod ako jedinecny okamih ci zazitok; ak porod nepostupuje podla tabuliek, snazia sa ist "proti" prirodzenemu postupu toho jedinecneho tela zeny, vela veci urychluju, az nakoniec casto uplne vystresovana zena a jej liekmi oblbnute telo konci cisarskym rezom... Myslim, ze toto je dovod, preco sa iniciatorka tejto temy zaujima o ine moznosti ako porodnica.
V porodnych domoch ( a pri porode doma) sa nepozeraju na porod ako na "chorobu", ktorej sa treba cim skor zbavit, "pocuvaju" telo rodicky a jemu prisposobuju dalsi postup porodu (zmeny polohy, rozne bolest utisujuce postupy, dovolenie napit sa, vstat a prejst sa atd.). Samozrejme, ze ak nastanu komplikacie, prvoradym zaujmom vsetkych je bezpecnost matky i babatka i v porodnych domoch.

veronnikka
31. mar 2012

Ahojte, ja som v siedmom mesiaci a stale hladam prostredie podobne domovu na porod, tiez nechcem riskovat ale desi ma spomienka na nemocnicny porod...vsetko prebiehalo super, kym sme neprisli do porodnice, kontrakcie som doma zvladala vo velmi veselej nalade, piekla som kolaciky, pred porodom som v nemocnici stravila 3 hodiny...akoby ma poliali studenou vodou...absolutne ziadny respekt a empatia...to mi zobralo hodne sil...a potom nepritomnost babatka, aj ked bolo v poriadku, a aj ked som doktora prosila...oni to nemaju vo zvyku, toto uz riesit nechcem, chcem mat sily na seba, sustredit sa a prezit to sama... priblizuje sa nejaka porodnica na slovensku k vedomym potrebam zeny? mate skusenost s ustretovym pristupom? hlavne co sa tyka polohy a pritomnosti babatka! a ak nie, ake su podmienky ak chcem ist do ciech alebo rakuska? je to dolezite, mam ten pocit, ze to netreba nechat tak...dakujem

danabel
31. mar 2012

@veronnikka Štiavnica je ústretová pôrodným plánom, čiže okamžité priloženie bábätka na brucho, môžeš odmietnuť vyhrievacie lôžko a mať ho tie 2 hodiny na sebe, samozrejme ho máš na izbe 24hodín, je stále s tebou, či už si na obyčajnej izbe alebo na apartmáne, sú ochotní nechať dopulzovať pupočník a môžeš si pozrieť aj placentu, rodí sa na polohovacom kresle, ktoré ti nastavia ako budeš chcieť, manžel alebo priateľ môže byť s tebou úplne všade a po celý čas, jediné, čo nie sú ochotní obmedziť je oxitocín 😒

magdal1
1. apr 2012

@veronnikka o Trencine som pocula vela dobreho, babatko nechavaju s mamickou cely cas po porode co je cca 2hodiny este na sale.

pali4
2. apr 2012

Pôrod doma je podľa mňa normálny, my sme tak rodili našu dcéru v ČR.

veronnikka
14. máj 2012

Dievcata...citam velmi dobru knihu, ktora mi hodne ulahcila rozhodovanie, pretoze objasnuje principy fungovania/ spustania a priebehu porodu, teoreticky, vedecky aj etnologicky a prakticky na vlastnych skusenostiach... jej autorka je extrem v nasich zemepisnych sirkach, rodila sama 4x, ale tym padom vie pisat o porode bez predsudkov a strasiakov, ktore ho robia v nasich ociach takym vzdialenym nasim moznostiam... naozaj tu knihu odporucam vsetkym hladackam🙂 www.dary-zivota.sk "Aby porod nebolel"
Ja sa momentalne priklanam k porodu doma. Vidim, ze moj prvy porod v nemocnici bol nebezpecnejsim krokom ako ostat doma, keby som bola dostatocne pripravena, hlavne psychicky...

veronnikka
14. máj 2012

@pali4 a ake to bolo, ak sa mozete podelit?

magdal1
14. máj 2012

@veronnikka Lucie Groverova bude teraz aj na Sk v Kosiciach
http://cestazeny.sk/images/projekt2012/plagat.jpg

magdal1
18. máj 2012
vejula
18. máj 2012

@elzu len škoda, že napriek tomu, že je 90% pôrodov fyziologickych, každe štvrte dieťa na slovesnku sa rodi cisarskym rezom.... Prečo? Zasahy do pôrodov, či netrpezlivosť a strata času pôrodnikov. Bohužial je to tak. A potom sa lekari čuduju nad myšlienkami žien rodiť mimo nemocnice. Keby sa zamysleli nad tym prečo to tak je. KEby svoje psravanie prehodnotili a stare komunisticke zauživane postupy prehodotili, a stavali sa k žene inak ako len k dalšiemu v poradi, možno by tolko žien nechcelo rodiť doma.

vejula
18. máj 2012

A myslim že moj cisarsky rez bola na 99% zapričineny predčasnymi zasahmi lekarov do pôrodu. Len škoda, že akoí prvorodička som bola hlupa a nepripravena, a druhy krat už budem mať velmi sťaženu situaciu pre prirodzeny pôrod

veronnikka
24. máj 2012

@magdal1 urcite nezabudnem, bola to jedinecna beseda... 😵

vierka75
autor
25. máj 2012

dakujem mamicky za vase nazory.
po dlhom zvazovani mojej situacii som sa rozhodla ze budem rodit v popradskej nemocnici. Kedze som zistila ze na slovensku nam chybaju duly, porodne assistentky a vlastne akakolvek podpora domaceho porodu, nebudem rizkovat zdravie svoje a hlavne zdravie mojho babatka.
verim tomu ze zazitok s porodu budem mat taky ako sa k tomu sama postavim. ja sa na to velmi tesim a ziadna nemocnica elbo dokory mi to nezneprijemnia.
verim tomu ze po rozhovore s doktorom a sestrickami budeme schopny vytvorit prijemnu atmosferu pre prichod mojho dietatka.

magdal1
28. máj 2012

akcia k medzinarodnemu dnu porodu doma 6.6. v Košiciach
http://vnimavetehotenstvo.sk/pri-prilezitosti-m...

lucon
26. jún 2012

@vierka75 Ahoj Vierka, ubehol mesiac od Tvojho rozhodnutia sa pre Popradsku nemocnicu. Stále toto rozhodnutie trva? Vsetky chrobaciky z hlavy vyliezli?? 😉

nani7278
27. jún 2012

@danabel Už možno neaktuálne, ale predsa doplnenie k Štiavnici: rodila som tam pred 7 a 5 rokmi, ochota postupovať bez oxytocínu bola, pri prvom pôrode ho nakoniec dali s mojím vedomím a odobrením a pri druhom pôrode mi ho ozaj nedali ani pred pôrodom placenty.

bobocka
27. jún 2012

ahojte maminy.ciste teoreticka otazka-chcela by som sa vas opytat,ze v pripade ze maminka ma zisteneho streptokoka b a teda pri porode su jej podavane atb,ci je v poriadku aj v takom pripade chciet pupocnik dotepat-nie je to pre dietatko v takom pripade skor na skodu? 😕

danabel
27. jún 2012

@nani7278 aha, no kamoška rodila tento rok v marci a toto bola jediná vec, v čom sa nepohodla s primárom - povedal jej, že ak bez oxytocínu, tak že má ísť rodiť inde...

radecica
27. jún 2012

V niektorom z jarnych cisiel casopisu Mama a ja bol clanok o porode doma-porovnavanie pre a proti a podobne.

ivia123
27. jún 2012

@vierka75 napisala si to krasne 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre