Ako pomôcť bratovi nájsť vhodnú prácu?
Ako pomôcť môjmu bratovi s prácou?
Ahojte, trápi nás celú rodinu môj brat a on sa tým trápi ešte viac. Nevieme mu pomôcť a skúsim napísať jeho príbeh. Brat je pekný chlap a vždy bol usmievavý, šikovný, baby na neho leteli, bol to športovec. Športoval celú základnú a strednú školu a tak učenie išlo bokom (chodil iba na SOU bez maturity) a všetko podrobil športu. Žiaľ v 19tich rokoch musel kvôli vážnemu zraneniu so športom skončiť. A tak ostal bez nejakého vzdelania a znalosti jazykov. Zamestnal sa vo fabrike a pracoval tam 20 rokov. Dorobil si maturitu. Robil manuálne, ale na viac vzdelanie nemal a išlo mu to. Práca bola ťažká a špinavá. Chcem ešte poznamenať, že nemá vodičák (v detstve bol účastníkom dopravnej nehody a má obrovský blok od detstva a jednoducho fóbiu zo šoférovania). Vo fabrike sa mu darilo, robil na zmeny. Po 20 tich rokoch si však práca vypýtala svoju daň. Začali mu zdravotné problémy. Kopilo sa to jedno na druhé a bol často PN ( zanesené dutiny a prepichovanie dutín opakovane, operácie nôh ( žíl, kolená), operácie pruhu opakovane, operácie žlčníka apd. Brat dostal výpoveď a bol rok doma na PN, dával sa zdravotne dokopy, potom si vybral ešte podporu. Potom si dlho nevedel nájsť prácu. Napokon sa zamestnal v druhom závode, ale ešte v skúšobnej dobe mal úraz chrbtice a musel byť operovaný. Prepustili ho a opäť bol rok na PN, to už dostával veľmi nízku PN. Operácia sa nie úplne podarila, má stále zdravotné problémy, bolesti, parestézie, nemôže nič dvihnúť, je veľmi unavený, má závraty a točenie hlavy. Je už viac ako rok po operácii. Podal si žiadosť o ID, ale bol mu zamietnutý, aj po odvolaní. Reálne nie je schopný fungovať viac ako 3h, aj to musí striedať polohy, nesmie iba stáť, alebo iba sedieť. Nič ťažké do ruky už vziať nevie. Okrem toho mu začali vážne problémy so žalúdkom a chodí po vyšetreniach a chudne, chudne...
Posledné roky je doma, u mami. ŽIjú z maminho dôchodku a jeho hmotnej núdze. Nič si neželá zo všetkého najviac, ako byť zdravý a robiť. Ale on po 3 hodinách musí oddychovať a ľahnúť si, lebo nevládze. Snažili sme sa mu nájsť robotu, ale aj zdravý človek má problém s robotou. Na administratívnu prácu potrebuje dobrú znalosť PC a jazyk, to nemá. Na IT nemá znalosti. Na ostatné činnosti nemá buď VP, ale neprejde lekárskou prehliadkou, nevie pracovať ani na zmeny. Veľmi by som mu chcela nejako pomôcť, ale neviem ako. Najviac sa bojím čo sa stane, keď tu mama nebude. On to nedá, ani zdravotne, ani psychicky, ani finančne. Čo by ste nám poradili? Ako mu pomôcť?
Na prvej strane pises, ze nema na call, nic by si si od neho nekupila a chces, aby isiel k detom? Tudy cesta nevede. Vybavte aspon ciastocny ID a nech hlada chranenu dielnu. Tam su prace pre ludi s problemami, pracu prisposobia jeho zdravotnemu stavu
Na prvej strane pises, ze nema na call, nic by si si od neho nekupila a chces, aby isiel k detom? Tudy cesta nevede. Vybavte aspon ciastocny ID a nech hlada chranenu dielnu. Tam su prace pre ludi s problemami, pracu prisposobia jeho zdravotnemu stavu
@anonym_1983c6 tak nech sa paci vybav mu ty. My sme urobili pre to uz maximum. Cize ak poznas posudkoveho a mas paky na neho, nech sa paci.
@anonym_1983c6 tak nech sa paci vybav mu ty. My sme urobili pre to uz maximum. Cize ak poznas posudkoveho a mas paky na neho, nech sa paci.
@anonym_autor tak asi nema narok, ak to nejde. Sama pises, ze mu bolo odporucene cvicit a bol by ok. Nema dosah ani na polovicny, ale, ak by mu aj priklepli, tak 300 mu ani nestaci. Tak ho chces strcit k detom? Bez vzdelania a vhodnej povahy na to? Ved troska sa zamysli. Nech zacne rehabilitovat a potom sa moze zamestnat na polovicny uvazok. Zda sa mi, ze si aj o moznej reoperacii pisala, nechce sa mi to dohladavat v texte. Vzdy lepsie, ako mat nerealne predstavy a cakat, ze peniaze z neba spadnu. Nespadnu
@anonym_autor tak asi nema narok, ak to nejde. Sama pises, ze mu bolo odporucene cvicit a bol by ok. Nema dosah ani na polovicny, ale, ak by mu aj priklepli, tak 300 mu ani nestaci. Tak ho chces strcit k detom? Bez vzdelania a vhodnej povahy na to? Ved troska sa zamysli. Nech zacne rehabilitovat a potom sa moze zamestnat na polovicny uvazok. Zda sa mi, ze si aj o moznej reoperacii pisala, nechce sa mi to dohladavat v texte. Vzdy lepsie, ako mat nerealne predstavy a cakat, ze peniaze z neba spadnu. Nespadnu
@anonym_1983c6 rehabilituje uz viac ako rok. Cvici a chodi na fyzio, bol aj na lieceni. Kde hovorim, ze nema na to povahu? Nema VS vzdelanie, ani vzdelanie pedagogickeho smeru, ale to nie je podmienkou pre pracu asistenta ucitela.
@anonym_1983c6 rehabilituje uz viac ako rok. Cvici a chodi na fyzio, bol aj na lieceni. Kde hovorim, ze nema na to povahu? Nema VS vzdelanie, ani vzdelanie pedagogickeho smeru, ale to nie je podmienkou pre pracu asistenta ucitela.
@anonym_autor myslím, že rozmýšľaš celkom fajn - asistent učiteľa (nemusí stále sedieť, môže sa postaviť, cupnut si.. nie je iba o vedomostiach, ale empatii a trpezlivosti), osobný asistent (pokial bude skôr ako doprovod, nie robiť fyzicky namáhavé prace), to iste opatrovateľ (priniest obed, nakúpiť, umyť riad, podať lieky, ísť na prechádzku,..- tiež staci opatrovateľský kurz).
Ak by nenašiel konkrétnu ponuku pracovného miesta, možno (naozaj iba úvaha podľa zdrav.stavu) by mohol sam zverejniť ponuku: hodinový manžel (či pomoc s opravou, skladaním, malovanim…), stráženie deti (zanesenie/vyzdvihnutie v skolke/škole, doprovod na krúžok, dozor deti, program vo voľnom čase), doučovanie (matematika, SJ..), venčenie/stráženie psov (buď pravidelne, alebo v prípade dovolenky).
Naozaj hľadať silne stránky a veci, ktoré môže robiť - ma čas, vyzerá byt priateľsky, zodpovedný, zrejme i manuálne zručný.
@anonym_autor aké vzdelanie či odbor ma brat? v akej výrobe, čo presne robil?
Tiež to vidím na chránenú dielňu. Treba rozposlat životopis a popísať stav. U nás napríklad viem, že v práčovni robia ľudia, ktorí majú takéto problémy, aj minule som videla, že ponúkali pracovnú príležitosť v zberni prádla. Tam sa nenarobí, môže sedieť, môže sa prejsť, keď bude treba a práca je nenáročná.
@anonym_autor ak by ste sa podali novú žiadosť, nemôžete tak urobiť, ak je zdravotný stav rovnaký, ale v prípade, že sa zhorší, pribudne nová diagnóza, zhoršia sa funkčné obmedzenia, vyskytnú sa nové nálezy od odborných lekárov. Pred prípadným odvolaním si vyžiadajte kompletný spis (celý posudok vrátene príloh a interných záznamov). Môžete poukázať na: Áno, môže poukázať na: vecné chyby, ignorované diagnózy, nesprávne použité rozpätie, chýbajúce funkčné obmedzenia
Percentuálne rozpätie podľa vyhlášky a závažnosti.
- 20 – 35 % mierne až stredné bolesti, obmedzenie hybnosti len čiastočné, bez výrazných neurologických deficitov
- 40 – 50 % - bolesti výrazne obmedzujúce výkon práce, stuhnutie chrbtice, obmedzenie dlhého sedenia/státia, preukázané recidívy bolestí, potreba pravidelnej liečby, riziko zhoršovania stavu
- 60 – 70 % - neurologické postihnutie (napr. výpadky citlivosti, motoriky), poruchy chôdze, ťažké degeneratívne zmeny, stavy po operáciách chrbtice, chronická bolesť s dopadom na každodenný život, výrazné funkčné obmedzenie pri akomkoľvek druhu práce
Funkčná schopnosť znamená: dĺžka tolerovaného sedenia, dĺžka tolerovaného státia chôdza, zdvíhanie bremien, predklon, rotácia práca v strese, tempe, hluku, potreba prerušovania práce, tolerancia fyzickej záťaže.
Toto všetko píšem a zaujíma ma to, pretože mojej sestre sa stalo presne to isté a je na tom veľmi podobne, možno horšie a mňa to dosť hnevá. Z ktorého si okresu (či nejde o rovnakého posudk.lekára)?
Tiež to vidím na chránenú dielňu. Treba rozposlat životopis a popísať stav. U nás napríklad viem, že v práčovni robia ľudia, ktorí majú takéto problémy, aj minule som videla, že ponúkali pracovnú príležitosť v zberni prádla. Tam sa nenarobí, môže sedieť, môže sa prejsť, keď bude treba a práca je nenáročná.
@akvi nie je náhodou pre prácu v chránenej dielni podmienkou invalidita, lebo oni čerpajú na tých zamestnancov rôzne príspevky?
@anonym_autor zvladol by sediet na hodine 45minut so ziakom??desat minut pauza a dalsia hodina s dalsim ziakom sediet??ak ste z maleho mesta nech dochadza autom busom do okresneho mesta kde je viac ponuk prace
@anonym_autor ak mu ID nedali, asi nebude na tom tak zle, ako píšeš.
To, čo by mohol robiť, na to nema "hlavu" a manuálne (udajne) robiť nič nezvláda. Ani sedieť? Doma sa rýchlo zvykne byt len tak. Holt, treba sa prekonať.
@akvi do chránenej dielne berú ľudí so ZŤP a ID. On nemá ani jedno, ani druhé.
@anonym_autor ak mu ID nedali, asi nebude na tom tak zle, ako píšeš.
To, čo by mohol robiť, na to nema "hlavu" a manuálne (udajne) robiť nič nezvláda. Ani sedieť? Doma sa rýchlo zvykne byt len tak. Holt, treba sa prekonať.
@anonym_20972c poznam dosť veľa ľudí, ktorí majú vážne problémy a ID nedostali. A dosť ľudí, čo majú chorobu na papieri a ID dostali. Si v realite?
@anonym_autor zvladol by sediet na hodine 45minut so ziakom??desat minut pauza a dalsia hodina s dalsim ziakom sediet??ak ste z maleho mesta nech dochadza autom busom do okresneho mesta kde je viac ponuk prace
@anonym_65009d podľa mňa by zvládol. Ale zase, je to na ňom, o tom som mu hovorila. Každopádne to vidím na niečo z týchto pomáhajúcich činností. Pokiaľ sa náhle nenaučí predávať.
Ale ja toto už nemôžem čítať. Nechápem, čo tu vypisujete o chránenej dielni či čo. Veď on nie je invalid. A autorka prepáč, ale s tými diagnózami čo má ani tak skoro nebude. Zanesené dutiny? Operácia žlčníka? Sorry ale to by každý druhý človek musel byť na invalidnom. Ako píšeš, z tej operácie chrbtice sa zotaví, tak čo riešite?
A že asistent učiteľa. Nechápem, prečo sa tu už štyri strany na to fixujete. Haló, jeho nikto neprijme na túto pozíciu. Žiadne predpoklady, žiadna prax, jediná šanca je, že by riaditeľ bol najlepší kamarát. A že doučovanie 🤣 na to ani radšej nereagujem.
Mam pocit, že niektoré ste si dobre uhli vareného vínka na trhoch a potom ste išli mudrovat na koňa.
Brácho nech si hľadá normálnu robotu, keď nebude vládať, nech hľadá niečo iné. Len sa mi zdá, že tu už sa trošku špekuluje. Keď nie, tak sa ospravedlňujem.
Určite budem zhejtovana a za mrchu, ale tak potrebuješ trošku aj iný pohľad. Nerada človeku dávam nereálne rady.
@anonym_20972c poznam dosť veľa ľudí, ktorí majú vážne problémy a ID nedostali. A dosť ľudí, čo majú chorobu na papieri a ID dostali. Si v realite?
@anonym_autor presne tak. hneď tu z paneláku poznám dve baby v mojom veku, obe majú ID na chrbtice, pričom obe okrem toho, že chodia do roboty, ešte upratujú paneláky (osobne, manuálne). takto sú choré na chrbtice a takto potrebujú ID. nehovoriac o tom, že keby museli.... pochopím. ale obe vydaté a muži zarobia. realita? známy lekár, ktorý sa pozná zrejme a s ľuďmi zo SP.
Ale ja toto už nemôžem čítať. Nechápem, čo tu vypisujete o chránenej dielni či čo. Veď on nie je invalid. A autorka prepáč, ale s tými diagnózami čo má ani tak skoro nebude. Zanesené dutiny? Operácia žlčníka? Sorry ale to by každý druhý človek musel byť na invalidnom. Ako píšeš, z tej operácie chrbtice sa zotaví, tak čo riešite?
A že asistent učiteľa. Nechápem, prečo sa tu už štyri strany na to fixujete. Haló, jeho nikto neprijme na túto pozíciu. Žiadne predpoklady, žiadna prax, jediná šanca je, že by riaditeľ bol najlepší kamarát. A že doučovanie 🤣 na to ani radšej nereagujem.
Mam pocit, že niektoré ste si dobre uhli vareného vínka na trhoch a potom ste išli mudrovat na koňa.
Brácho nech si hľadá normálnu robotu, keď nebude vládať, nech hľadá niečo iné. Len sa mi zdá, že tu už sa trošku špekuluje. Keď nie, tak sa ospravedlňujem.
Určite budem zhejtovana a za mrchu, ale tak potrebuješ trošku aj iný pohľad. Nerada človeku dávam nereálne rady.
@anonym_de6a15 ,👍 Pekne a výstižne zhrnuté. Neschopný a lenivý chlap, ktorý čaká na zázrak a debilné rady od žien , ktoré tiež veľa rozumu nepoberali. Nechápem, že nie je schopný urobiť si aspoň vodičák, veď bez toho nemôže robiť naozaj nič, ani tie príležitostné opravy.
@anonym_autor myslím, že rozmýšľaš celkom fajn - asistent učiteľa (nemusí stále sedieť, môže sa postaviť, cupnut si.. nie je iba o vedomostiach, ale empatii a trpezlivosti), osobný asistent (pokial bude skôr ako doprovod, nie robiť fyzicky namáhavé prace), to iste opatrovateľ (priniest obed, nakúpiť, umyť riad, podať lieky, ísť na prechádzku,..- tiež staci opatrovateľský kurz).
Ak by nenašiel konkrétnu ponuku pracovného miesta, možno (naozaj iba úvaha podľa zdrav.stavu) by mohol sam zverejniť ponuku: hodinový manžel (či pomoc s opravou, skladaním, malovanim…), stráženie deti (zanesenie/vyzdvihnutie v skolke/škole, doprovod na krúžok, dozor deti, program vo voľnom čase), doučovanie (matematika, SJ..), venčenie/stráženie psov (buď pravidelne, alebo v prípade dovolenky).
Naozaj hľadať silne stránky a veci, ktoré môže robiť - ma čas, vyzerá byt priateľsky, zodpovedný, zrejme i manuálne zručný.
@tiika reálne, ktorý rodiť zveri dieťa nejakému “divnemu” starému mladencovi, ktorý sa nevie zamestnať. Ty by sú mu svoje deti zverila? Ja teda určite nie.
@akvi nemôže ist do chránenej dielne, nemá na to diagnozu
A brat rehabilituje, cvičí? Ak sa mu stav nelepší , rieši to s lekármi.
Ak je dobrý ale ozaj dobrý v matematike a slovenčine mohol by skúsiť dávať súkromné hodiny doručovania, ale musel by byť ozaj dobry
@tiika reálne, ktorý rodiť zveri dieťa nejakému “divnemu” starému mladencovi, ktorý sa nevie zamestnať. Ty by sú mu svoje deti zverila? Ja teda určite nie.
@lucia147852 Vidíš, že takých je tu dosť, čo by ho brali rovno za učiteľa. Hlavne, ak nepôjde o ich deti. A určite chlap, ktorý robil 20 rokov fyzicky vo fabrike a v škole bol naposledy tiež pred tými 20-timi rokmi odborne doučí nejaké deti matematiku a slovenčinu. Tie ženy nemajú boha pri sebe. 🤣🤣🤣
Ono ani podudkovinoekari nemôžu priznať invaliditu, ak sa problém operáciou odstránil. Potom majú pravdu, že rehabilitáciou sa stav upraví. Autorka, ty máš problém najmä v Tom, že ti brat môže skôr či neskôr ostať na krku, čo to samozrejme nikto nemôže zazlievať. Lenže teraz je to najmä na tvojom bratovi - musí sa zamyslieť, ako by sa chcel v budúcnosti živit a ísť si za tým. Nikomu z nás nepadli holuby do úst. Ak nevie pracovať s počítačom, nech sa naučí. Učiť sa môže nové veci aj počas rehabilitovania alebo hľadania práce. Ale to mi tu prave chýba - kam sa posunul, odkedy nadobudol presvedčenie, že fyzicky sa mu už nebude dať pracovať??? Mimochodom, nech si sa prihlášku na VŠ učiteľstvo matematiky v kombinácii s niečím iným. Učiteľov matematiky je nedostatok a niektoré školy napr. poskytujú aj ubytovanie. Len sa treba premôcť. Možno mu to bude trvať 7-8 rokov kým vystupuje namiesto 5.
@lucia147852 Vidíš, že takých je tu dosť, čo by ho brali rovno za učiteľa. Hlavne, ak nepôjde o ich deti. A určite chlap, ktorý robil 20 rokov fyzicky vo fabrike a v škole bol naposledy tiež pred tými 20-timi rokmi odborne doučí nejaké deti matematiku a slovenčinu. Tie ženy nemajú boha pri sebe. 🤣🤣🤣
@anonym_888fb7 no čudovala by si sa. Ale teraz vážne. On je v matematike naozakj dobrý, rovnako aj v slovenčine. Keďže vychovával ex dve deti, učil sa s nimi iba on a všetko. Previedol ich ZŠ a neskôr čiastočne aj strednou/gympel. Pomáha aj mojim deťom, hlavne v matematike, slovenčine a zemepise. To sú jeho domény. A potom dejepis druhá svetová vojna. Má to šťastie, že je veľmi trpezlivý, nevytočí ho takmer nič a jednoducho to s deťmi vie. To, že sa im nepodarilo mať vlastné deti neznamená, že je odľud.
@akvi 35 % je malo, potrebuje aspoň 41 % na čiastočný a 70% na plny invalidný dôchodok
@pribinak to som netušila. Ale myslím si, že ak by potrebovali človeka, tak by mal šancu aj bez tej invalidity. V chránenej dielni pracujú aj zdraví ľudia. Ale chápem, že oni samozrejme uprednostnia tých, na ktorých dostanú dotáciu.
@anonym_888fb7 no čudovala by si sa. Ale teraz vážne. On je v matematike naozakj dobrý, rovnako aj v slovenčine. Keďže vychovával ex dve deti, učil sa s nimi iba on a všetko. Previedol ich ZŠ a neskôr čiastočne aj strednou/gympel. Pomáha aj mojim deťom, hlavne v matematike, slovenčine a zemepise. To sú jeho domény. A potom dejepis druhá svetová vojna. Má to šťastie, že je veľmi trpezlivý, nevytočí ho takmer nič a jednoducho to s deťmi vie. To, že sa im nepodarilo mať vlastné deti neznamená, že je odľud.
@anonym_autor Tak nech vyštuduje VŠ a potom ide normálne učiť. Do dôchodku má ďaleko a nemôže čakať na zázraky, iba ak by si ho živila ty. Aj tak nič nerobí, necvičí, nerehabilituje, už mohol pokojne dva roky študovať. Zatiaľ nemá predpoklady na prácu v školstve a s deťmi. A pochybujem, že normálna matka by človeku s jeho pracovnou a osobnou históriou zverila svoje dieťa. Expartnerka to bolo niečo iné. Sama si písala, že ho sprosto využívala a potom odkopla, lebo bol v tom vzťahu za hlupáka.
@pribinak to som netušila. Ale myslím si, že ak by potrebovali človeka, tak by mal šancu aj bez tej invalidity. V chránenej dielni pracujú aj zdraví ľudia. Ale chápem, že oni samozrejme uprednostnia tých, na ktorých dostanú dotáciu.
@akvi však samkzrjme že uprednostnia invalidov a ZŤP, lebo ti ľudia nemajú veľa možnosti sa zamestnať a jasne že musia byt dotácie lebo reálne by tá dielňa neprežila
Áno pracujú aj bez ZŤP či invalidity, ale väčšinou sú to majitelia, prevadzkari, majstri výcviku…. proste takí čo tu dielňu vedu
Tomuto pánovi by som odporučila urobiť si rekvalifikáciu, veď úrady prace toho ponúkajú dosť. Sedieť rok na pn s neurobiť nič? Tak ja neviem, ale to je podľa mna čistá lenivosť
Má 40 rokov, do dôchodku má dobrých 25 rokov

Pogoogli si ake mate v meste socialne podniky,pozistuj co robia,ci by mohol taku pracu robit. Tam staci,ze ma viac ako 20%.chranene dielne nepozeraj,tam musi byt aspon ciastocny invalid.