icon

Ako povedať rodičom o dlhu vo výške 790 EUR?

dobla
1. dec 2025

Poradte mi niekto ako sa zverit rodicom ze som kamaratovi dlzny 790 eura a do konca tyzdna mu musim splatit a som nezamestnany a do roboty idem az po novom roku

bg92
2. dec 2025

co s tym maju tvoji rodicia? preco im ides o tom hovorit? nemas 15, je to TVOJ problem.
alebo im ches o tom povedal lebo si chces pozicat?

sevrin
2. dec 2025

"Tatko máš problém, na tvoju občianku som si z nebankovky požičal 70 000 na 12% úrok a prišla už druhá upomienka na prvú splátku. Ale nie robím si srandu, nemusíš lapať po dychu a držať sa za hrudník, ja som si požičal len 790, helfneš mi? Od februára začnem vracať po tri stovky".

Vybavené, nemáš zač.

anonym_5d837b
2. dec 2025
@a0

Nejak mi hlava neberie, prečo je 26 ročný človek nezamestnaný

@a0 hlava vam neberie ooo, pred časom som mala 23 a bola som tiež asi polroka nezamestnaná po 4ročnej práci pre istú firmu.
Škola, prax odporučania, prax aj na iných pozíciách ešte počas školy... A tiež som mala problém nájsť polroka prácu bola som na 22 pohovoroch a nehovoriac o tom koľko životopisov som odoslala koľko telefónnych čísel som vytočila.
A vam hlavu neberie lebo chlapec ma problem ja som si v tej dobe tiež musela požičiavať a dokonca som aj s rodičmi bývala vydavky boli taktiež som prispievala na byvanie kupovala do chladnicky, mala vydaje v tom čase u zubara a nie 50 ani 100 eur ale zakroky ktoré boli nevyhnutné a poisťovňa ich nepreplacala alebo len čiastočne, životka, a podobne proste život išiel ďalej. Samozrejme môžem sa rozpisala o tom ze som poberala podporu a snažila sa využiť každú príležitosť ale neviem či toto je odpoveď ktoru budete chcieť pochopiť bez urazenia.Vam hlavu neberie prečo je nezamestnaný ako keby tam napisal že je ľavý a v živote nepracoval.
Aby vas niekto takto hneď neposudzoval, neposudzujte ani vy ak nepoznáte okolnosti. A ak vam to hlavku neberie skúste len porozmýšľať občas je mlčať zlato.

dobla
autor
Odpoveď bola odstránená
sova7
2. dec 2025
@dobla
Odpoveď bola zmazaná

@dobla no toto dalo asi všetkým jasnú odpoveď prečo v 26 r ešte riešiš pomoc rodičov a robíš dlhy

a0
2. dec 2025
@anonym_5d837b

@a0 hlava vam neberie ooo, pred časom som mala 23 a bola som tiež asi polroka nezamestnaná po 4ročnej práci pre istú firmu.
Škola, prax odporučania, prax aj na iných pozíciách ešte počas školy... A tiež som mala problém nájsť polroka prácu bola som na 22 pohovoroch a nehovoriac o tom koľko životopisov som odoslala koľko telefónnych čísel som vytočila.
A vam hlavu neberie lebo chlapec ma problem ja som si v tej dobe tiež musela požičiavať a dokonca som aj s rodičmi bývala vydavky boli taktiež som prispievala na byvanie kupovala do chladnicky, mala vydaje v tom čase u zubara a nie 50 ani 100 eur ale zakroky ktoré boli nevyhnutné a poisťovňa ich nepreplacala alebo len čiastočne, životka, a podobne proste život išiel ďalej. Samozrejme môžem sa rozpisala o tom ze som poberala podporu a snažila sa využiť každú príležitosť ale neviem či toto je odpoveď ktoru budete chcieť pochopiť bez urazenia.Vam hlavu neberie prečo je nezamestnaný ako keby tam napisal že je ľavý a v živote nepracoval.
Aby vas niekto takto hneď neposudzoval, neposudzujte ani vy ak nepoznáte okolnosti. A ak vam to hlavku neberie skúste len porozmýšľať občas je mlčať zlato.

@anonym_5d837b nie, neberie mi to hlava, ani nebude. Nájsť si prácu nie je jadrová fyzika, keď sa reálne človek po každom pohovore nad sebou zamyslí a zhodnotí, čo mohlo byť lepšie… 22 pohovorov, to znamená, že si odbornosťou aj sedela do pozície ale osobný prejav asi nebolo terno - neurážam, bezemočne konštatujem. Ja som si prvú prácu hladala v 24r. Predtým som bola len na materskej s dvoma deti - často prekážka všakže, a našla som si prácu po 4 pohovoroch. Presne viem, čo som na prvých troch pokašľala. A chybu som si pred sebou priznala, skúsila to ďalší raz inak. Potom som z práce odišla po roku a do mesiaca som si našla druhú (nie, nebývam v BA). A to som sa ani príliš nesnažila, vzali ma 3 firmy z 5, žiadna nemala ani len inzerát, že niekoho hľadajú… takže nie, nemám pochopenie pre ľudí, ktorí nepracujú a požičiavajú si kade tade peniaze, keď na to nemajú a očividne to bolo na poriadne sprostosti, keď sa to bojí povedať rodičom…

a0
2. dec 2025
@dobla
Odpoveď bola zmazaná

@dobla aha, ďakujem, už chápem prečo je 26 ročný človek nezamestnaný. 🤣🙏

dobla
autor
Odpoveď bola odstránená
dobla
autor
2. dec 2025
@a0

@dobla aha, ďakujem, už chápem prečo je 26 ročný človek nezamestnaný. 🤣🙏

@a0 ked nevieš kto som tak nepíš nič radšej 🙏😅

a0
2. dec 2025
@dobla

@dobla netuším kto si a je mi to vlastne úplne jedno, len si sa svojím komentárom opísal. Ty zrkadlo 🙃.

anonym_af6d9d
2. dec 2025

Tohto by asi zamestnat nechcel nikto😄 Ale on ocividne tiez vela chuti nema

dobla
autor
Odpoveď bola odstránená
a0
2. dec 2025
@dobla
Odpoveď bola zmazaná

@dobla jak že nie, veď si ešte aj napísal, že si mám pred seba nastaviť zrkadlo. Opačne to neplatí? Ja som ťa nikde neurazila, za to ty si sa posnažil este aj moju rodinu, to je snáď najväčšie dno ľudstva.

dobla
autor
2. dec 2025
@a0

@dobla jak že nie, veď si ešte aj napísal, že si mám pred seba nastaviť zrkadlo. Opačne to neplatí? Ja som ťa nikde neurazila, za to ty si sa posnažil este aj moju rodinu, to je snáď najväčšie dno ľudstva.

@a0 tak prečo si napísala múdro že ti hlava neberie prečo som 26 ročný nezamestnaný? Odpovedaj mi, ty vieš čo môže byť za tým ??

sova7
2. dec 2025
@dobla

@dobla vidno to s toho čo a ako píšeš nie si v situácii aby si tu útočil na ľudí trochu pokory by nezaškodilo

anonym_5d837b
2. dec 2025
@a0

@anonym_5d837b nie, neberie mi to hlava, ani nebude. Nájsť si prácu nie je jadrová fyzika, keď sa reálne človek po každom pohovore nad sebou zamyslí a zhodnotí, čo mohlo byť lepšie… 22 pohovorov, to znamená, že si odbornosťou aj sedela do pozície ale osobný prejav asi nebolo terno - neurážam, bezemočne konštatujem. Ja som si prvú prácu hladala v 24r. Predtým som bola len na materskej s dvoma deti - často prekážka všakže, a našla som si prácu po 4 pohovoroch. Presne viem, čo som na prvých troch pokašľala. A chybu som si pred sebou priznala, skúsila to ďalší raz inak. Potom som z práce odišla po roku a do mesiaca som si našla druhú (nie, nebývam v BA). A to som sa ani príliš nesnažila, vzali ma 3 firmy z 5, žiadna nemala ani len inzerát, že niekoho hľadajú… takže nie, nemám pochopenie pre ľudí, ktorí nepracujú a požičiavajú si kade tade peniaze, keď na to nemajú a očividne to bolo na poriadne sprostosti, keď sa to bojí povedať rodičom…

@a0 12 pohovorov (preklep- no nezáleží na tom) vidite a znov neviete čo za tym bolo prečo som sa napriek tomu nezamestanala a hneď posudzujete. Myslite že na kazdom pohvoore som sa prezentovala rovnako? Záleží od firmy, a aj miesta a ako vy hovorite aj o obmedzeniach. len pre predstavu čo ak plat nebol adekvátny k znalostiam. Ja osobne som nešla pracovať s certifikatmi za nemale peniaze (a niesu to len zaplatené papiere - realne sa vyškoliť) za minimalnu mzdu čo v niektorých firmach sme ostali prekvapení všetci uchádzači o podmienkach....ale znova kludne si vytvorte obraz len aby to pasovalo.
A to že to chce povedať rodičom no zatym tiež môže byť čokoľvek možno od neho žiadajú nejaky príspevok na byvanie a on si to nemôže dovoliť preto jm chce povedať o tej pozicke od kamaráta, alebo natrafil na kamaráta ktorý sa mu realne vyhraža a zachadza to do extrému mozno ten dlh nebol ani tak vysoky len tie uroky ktoré su aj kamaráti schopní pýtať nerozumne, mozno si naozaj mysli ze to rodicia zanhi prevezmu a vyriešia, možno len ma uprimny vztah s rodicmi a chce sa im priznať že ma problém s ktorým si teraz nevie dať rady....
Ach ale podme posudzovať lebo proste ten nas zivot je najspravnejsi.... Z vasho postoja mam pocit že ste na veľa veci sama aj ste na vela veci museli prísť sama no to vam nedava odznak že robite všetko správne a že to pasuje aj na životy iných.

sova7
2. dec 2025
@dobla
Odpoveď bola zmazaná

@dobla tak nezakladaj diskusie a keď si taky frajer neutekaj za rodičmi a ries si dlhy sám. To že je normálne byť dnes nezamestnany je fakt ale ty sa tým ohanas ako výhovorkou. Kopa ľudí chodí na brigády ma aj tri štyri a nezadlzuju sa. Žijú s deťmi s menej ako tých 700 e čo si si požičal pre seba. Ak máš zdravé ruky vo fabrikách berú chlapi sú vítaní dá sa zohnať ubytovna len riaditeľovi zemegule to asi taka robota smrdí. Ak nie si ok vybav invalidny dôchodok. Alebo sed doma na zadku ale aspoň keď na to nemáš nerob dlhy a buď vďačný že ťa rodičia chovajú a nerob im starosti a hanbu

nyusika
2. dec 2025
@dobla

@a0 tak prečo si napísala múdro že ti hlava neberie prečo som 26 ročný nezamestnaný? Odpovedaj mi, ty vieš čo môže byť za tým ??

@dobla kks, jaky odvaaazny a drsny 😀 😀

sova7
2. dec 2025
@nyusika

@dobla kks, jaky odvaaazny a drsny 😀 😀

@nyusika hej na nete a doma sa boji rodicov a nevie si nájsť robotu lebo veď dnes skoro každý nerobí

nyusika
2. dec 2025
@sova7

@nyusika hej na nete a doma sa boji rodicov a nevie si nájsť robotu lebo veď dnes skoro každý nerobí

@sova7 ale od kamosov sa nebal pozicat takmer osem kil 😀 😀 sak nech posle toho kamosa, nech mu to vybavi u fotrovcov, drsnak drzy

viestta
2. dec 2025

Pekne sa nam mladenec vyfarbil?
@dobla co otec ta poslal do teplych krajin, ze si taky nabruseny?
V Tescu beru brigadnikov, ked dnes pohnes faldami, zajtra uz mozes zarezavat

a0
2. dec 2025
@anonym_5d837b

@a0 12 pohovorov (preklep- no nezáleží na tom) vidite a znov neviete čo za tym bolo prečo som sa napriek tomu nezamestanala a hneď posudzujete. Myslite že na kazdom pohvoore som sa prezentovala rovnako? Záleží od firmy, a aj miesta a ako vy hovorite aj o obmedzeniach. len pre predstavu čo ak plat nebol adekvátny k znalostiam. Ja osobne som nešla pracovať s certifikatmi za nemale peniaze (a niesu to len zaplatené papiere - realne sa vyškoliť) za minimalnu mzdu čo v niektorých firmach sme ostali prekvapení všetci uchádzači o podmienkach....ale znova kludne si vytvorte obraz len aby to pasovalo.
A to že to chce povedať rodičom no zatym tiež môže byť čokoľvek možno od neho žiadajú nejaky príspevok na byvanie a on si to nemôže dovoliť preto jm chce povedať o tej pozicke od kamaráta, alebo natrafil na kamaráta ktorý sa mu realne vyhraža a zachadza to do extrému mozno ten dlh nebol ani tak vysoky len tie uroky ktoré su aj kamaráti schopní pýtať nerozumne, mozno si naozaj mysli ze to rodicia zanhi prevezmu a vyriešia, možno len ma uprimny vztah s rodicmi a chce sa im priznať že ma problém s ktorým si teraz nevie dať rady....
Ach ale podme posudzovať lebo proste ten nas zivot je najspravnejsi.... Z vasho postoja mam pocit že ste na veľa veci sama aj ste na vela veci museli prísť sama no to vam nedava odznak že robite všetko správne a že to pasuje aj na životy iných.

@anonym_5d837b neposudzujem, konštatujem. Keď človek ide na pohovor - cez dajme tomu inzerát, tak je tam hneď jasné, aký plat má uchádzač očakávať. Čiže nevidím potom zmysel v plytvaním času na chodenie na pohovory, kde je ponuka na menej ako chcem. Ja som analytik (dokonca aj profesne), veci si vyhodnotím 2x predtým, než do toho vhupnem. Takže mi to v živote potom ide všetko ľahšie.
A nie, nie som na nič sama (našťastie), len sa nad vecami viem zamyslieť bez emócii, len ako na fakt, keď dostane odpoveď vo faktoch, ja neviem, zlomil som si nohu, bol som pol roka pn, tak to dokážem plne pochopiť, prečo nepracuje. Avšak tu môžeš vidieť vyjadrovanie autora a to svedčí o niečom. V porovnaní s tebou - ty, sa dokážeš vyjadrovať slušne na úrovni a tým pádom vieme viesť debatu, napriek rozličným pohľadom. 🙂

motylik2559
2. dec 2025
@dobla
Odpoveď bola zmazaná

@dobla No nic zlom, ale ved ty @a0 vobec nepoznas, a takto sa ides vyjadrovat rovno z ostra? No ak mas taketo prchke a urazlive spravanie aj v praci, tak sa ani necudujem, ze nastupujes do dalsej az v januari. Len aby si v nej aj vydrzal, ked nemas v sebe ani stipku pokory, uz ked tu ziadas o rady. Mimochodom tu si vybijas zlost za svoje frustracie, mas dlhy, ktore docasne neriesis ani vykladanim tovaru (napisane ako priklad) a este sa pytas ako dospely 26rocny chlap,ze ako to povedat rodicom?🤦‍♀️ No tak na tie brigady si mal mysliet ovela skor ako ti zacalo horiet pod zadkom. Tak bud taky laskavy, prestan sa tu navazat do niekoho, koho ani nepoznas, za to,ze sa ti odpoved vymyka z toho, co chces citat. Pravda obcas boli a pokial mas taku povahu, aku si prave prejavil, tak to budes mat v zivote este dost tazke. Popracuj na sebe, budes to do buducna potrebovat.

margotka17
2. dec 2025

@dobla normálne, viem, že som to nemal urobiť, ale stalo sa, požičal som si peniaze a nemám zatiaľ z čoho vrátiť, no ten komu dlžím, chce peniaze do konca týždňa...
A čo, keby si šiel na brigádu niekde na stavbu či dokladať tovar do Tesca, Kauflandu a zarobil si ešte skôr, ako pôjdeš do práce? Treba sa aj sám pričiniť nie?

jaroslav81
2. dec 2025

Ten má v hlave pekne nasraté, nečudo, že je nezamestnaný a v dlhoch...stavím sa, že v žiadnej robote s ním nevydržali dlhšie než 3 mesiace a ani teraz to nebude inak.

zazka666
2. dec 2025
@dobla

@dobla ak máš 26 , rodičom nemusíš nič hovoriť . Ale máš byť schopný si ten problém vyriešiť sám.

mortisa71
2. dec 2025

@dobla to uz tu je ako v skolke

anonym_b43247
2. dec 2025
@a0

@anonym_5d837b neposudzujem, konštatujem. Keď človek ide na pohovor - cez dajme tomu inzerát, tak je tam hneď jasné, aký plat má uchádzač očakávať. Čiže nevidím potom zmysel v plytvaním času na chodenie na pohovory, kde je ponuka na menej ako chcem. Ja som analytik (dokonca aj profesne), veci si vyhodnotím 2x predtým, než do toho vhupnem. Takže mi to v živote potom ide všetko ľahšie.
A nie, nie som na nič sama (našťastie), len sa nad vecami viem zamyslieť bez emócii, len ako na fakt, keď dostane odpoveď vo faktoch, ja neviem, zlomil som si nohu, bol som pol roka pn, tak to dokážem plne pochopiť, prečo nepracuje. Avšak tu môžeš vidieť vyjadrovanie autora a to svedčí o niečom. V porovnaní s tebou - ty, sa dokážeš vyjadrovať slušne na úrovni a tým pádom vieme viesť debatu, napriek rozličným pohľadom. 🙂

@a0 mozno v nejakých odboroch je momentálne zaujem o zamestnancov, ale fakt to na trhu nie je také jednoduché, ako tu prezentuješ, reálne som si v Žiline hľadal prácu vyše polroka a na viacerých miestach, kde to vyzeralo nádejne (mal som také skúsenosti, že sa o tom ani so mnou nebavili, lebo že vidia, že to zvládnem v pohode) a potom som zistil, že vyberali po známosti. Žiaľ rodinkárstvo. Ano je ľahké nájsť si prácu, ak ti nevadí byt montér a robiť nočné. Alebo si v momentálne žiadaných pozíciách (ako IT, ale aj to sa môže časom zmeniť). Po polroku som to vzdal a šiel do väčšieho mesta. Popri tom som brigádoval, lebo som nechcel trčať doma, ale mal som tam také podmienky, že som mohol chodiť na pohovory (čo nie je až tak ľahké zohnať)

anonym_b43247
2. dec 2025

A ano, pre juniorov a mladých je to teraz dosť náročné, lebo firmy prepúšťajú a uprednostňujú seniorov, ktorí keď začínali pred 15 rokmi, tak ich zobrali v pohode aj mimo vyštudovaný odbor

gubka71
2. dec 2025
@sevrin

"Tatko máš problém, na tvoju občianku som si z nebankovky požičal 70 000 na 12% úrok a prišla už druhá upomienka na prvú splátku. Ale nie robím si srandu, nemusíš lapať po dychu a držať sa za hrudník, ja som si požičal len 790, helfneš mi? Od februára začnem vracať po tri stovky".

Vybavené, nemáš zač.

@sevrin toto vam príde vtipné?