icon

Ako sa vyhnúť alkoholu na teambuildingu?

26. okt 2025

Firma organizuje prespavaci teambuilding, kde mame byt ubytovani po 3-4 na izbach. Pracujem prevazne z domu, s ludmi riesim len cisto pracovne veci, ani ich poriadne nepoznam a teraz mam s nimi niekde prespavat? Program je, ze zabava do rana, rozumej vela alkoholu, ja musim zo zdravotnych dovodov, ktore nechcem nikomu vysvetlovat, chodit spavat o deviatej.

Strana
z3
anonym_1a9d8d
26. okt 2025
@muchotrafka298

U nas teambuildingy povinne nie su,kto chce ide, kto nechce, ostava doma/v praci. Nikoho nenutia. Ja som napriklad naposledy nebola, bola turistika, na ktoru by som nesla zo zdravotnych dovodov. Ubytovanie bolo v chatach po 14 ludi, 5 na izbe , poschodova postel a pristelka, 2 kupelne. Kolegyne sa velmi stazovali, ze to sa nedalo.
Ja som si povedala, ze som uz inde ako spat so 4 cudzimi opitymi zenami, lebo na to tam idu, aby sa opili za firemne peniaze. A nebudem ratovat opilcov, ktori nepoznaju mieru.
Ak sa jedna o skolenie, pridem tam v urcenom case a po skonceni odchadzam. Mali sme aj take.

@muchotrafka298 v živote by som sa niečoho takého nezúčastnila. Ako som písala vyššie, s voľným časom si rada disponujem sama. Ak niekoho vo firme považujem za debila, ani spoločné aktivity to nezmenia. Mala som našťastie v živote okrem pár výnimiek vždy šťastie na fajn kolektív, vzťahy pekné, nikdy som nepociťovala potrebu s kolegami tráviť voľný čas

muchotrafka298
26. okt 2025
@anonym_1a9d8d

@muchotrafka298 v živote by som sa niečoho takého nezúčastnila. Ako som písala vyššie, s voľným časom si rada disponujem sama. Ak niekoho vo firme považujem za debila, ani spoločné aktivity to nezmenia. Mala som našťastie v živote okrem pár výnimiek vždy šťastie na fajn kolektív, vzťahy pekné, nikdy som nepociťovala potrebu s kolegami tráviť voľný čas

@anonym_1a9d8d vidis a ja mam kolegov, ktori nemaju ziadny osobny zivot a jedinych kamaratov maju v praci. Co je v poriadku, ak to maju takto nastavene. Ja to tak nastavene nemam, s kolegami podla moznosti vychadzam korektne a na teambuildingoch som bola.

bosorkabb
26. okt 2025
@amdornik

@bosorkabb iste, to je jedna možnosť. druhá je odísť domov a na druhý deň mať paragraf. mám pocit, že autorka spomenula 250 km až po tom, čo ja som dala príspevok o tom, nech večer odíde a ráno sa vráti (vtedy som predpokladala, že je to tak do 30 km).

@amdornik niekde musíš školenia ukončiť. Čiže ostať tam aj na druhý deň.

anonym_1e383a
26. okt 2025

Tak kazdy ma asi inu skusenost s teambuildingmi. U nas je to sluzobna cesta kde hlavnu cast tvori pracovna cast, kde su porady, skolenia, riesia sa veci tak ako v office a vecer je planovana zabava alebo nejaky sportovy program ci vychadzka do okolia od poobedia. Nie je to povinne, kto nechce, kludne moze ist na izbu ale vacsina sa zucastni, spoznavate kolegov aj z ineho ako pracovneho uhla. Tie sportove aktivity su zamerane tak teambuildingovo, proste kde kolegovia v nejakych uzkych skupinkach spolupracuju ako team. Byva to vacsinou v nejakom vzdialenejsom mieste, cize zbalit sa a ist vecer domov sa neoplati a navyse na druhy den opat pokracuje pracovna cast. Ak niekto nemoze ist, tak pracuje normalne v office, vacsinou sa aj tak pripoji na poradu, takze nie je to o tom, ze nejdem a nic v office nerobim. Izba pre 1 osobu sa vacsinou zajednat neda, hotel nema len jednotky izby ale bola uz situacia, ze jedna kolegyna zo zdravotnych dovodov o to vopred poziadala a bolo jej vyhovene ked sa robila rezervacia izieb. Firemny vecierok je uplne nieco ine, kona sa v meste kde je office, nikam sa necestuje a tam nie vsetci chodia a kto nechce pit alkohol, jednoducho ho nepije, nikto neriesi. Cize aj tu by som na autorkinom mieste povedala, ze nepijem alkohol a aspon ostane viac vam 😀 to nikto nebude namietat. A normalne o 21:00 by som sa zdvihla, ze si idem lahnut, kludne povedz ze ta hlava rozbolela a vybavene.

jana_eyre_2
26. okt 2025

Ako ja mám mojich kolegov rada s väčšinou si rozumiem, ale taketo nieco by som nedala ani keby mi za teambuilding platili 😵‍💫 nase stretka sú o Tom že sa večer ideme niekam najesť, alebo ideme opekať s rodinami.. omnoho prinosnejsie keď sa nám spoznajú aj deti a partneri..

anonym_2e1599
26. okt 2025
@amdornik

autorka: nechoď tam. tieto ožran párty povinné nie sú. nikdy neboli a nebudú. v prípade, že to zakryjú slovným spojením "povinné školenie", ktoré by bolo napríklad od štvrtku do piatku, tak tam jednoducho choď vo štvrtok, ostaň počas školenia. ak sa školenie skončí zavčasu (čo je viac ako isté), tak ostaň do akoby oficiálneho ukončenia pracovnej doby a choď domov. opýtaj sa, o koľkej začne ŠKOLENIE v piatok a v piatok sa dostav na školenie a odíď potom domov vtedy, keď to skončí a odídu aj ostatní. nevidím problém. mňa by na tieto ožranpárty nedostali ani párom volov, ak nechcem. tobôž ak máš zdravotné problémy. nemusíš si nič vybavovať ani od lekára.

druhá alternatíva je, že ide len a len čisto o stretnutie bez akéhokoľvek školenia. vtedy si vybav buď paragraf od lekára alebo vezmi dovolenku s tým, že máš zdravotné problémy a nezúčastníš sa.

@anonym_2e1599 ako môže byť prespatie povinné? nejdú na služobnú cestu do vatikánu, idú sa kamsi na hotel, penzión alebo chatu ožrať.

@amdornik ak mas dvojdnove skolenie, tak sa budeš trepat domov a rano o 4 vstavat, aby si bola v nejakom 2-3 hodiny vzdialenom mieste opat na 8:30-9, lebo mas skolenie? Ak to tebe tak vyhovuje, ok . My mame skolenia povinne, nie dobrovolne. Ale nastastie my sme fajn kolektiv, takze aj radi stravime spolu cas a kto nepije, nepije, kto ide skor spat, ide skor spat, nikto to neriesi!

anonym_1a9d8d
26. okt 2025
@muchotrafka298

@anonym_1a9d8d vidis a ja mam kolegov, ktori nemaju ziadny osobny zivot a jedinych kamaratov maju v praci. Co je v poriadku, ak to maju takto nastavene. Ja to tak nastavene nemam, s kolegami podla moznosti vychadzam korektne a na teambuildingoch som bola.

@muchotrafka298 ja som narážala na to ubytovanie po piatich na izbe, poschodové postele... a to si o sebe nemyslím, že som náročná, Ja mám tiež kamarátky medzi kolegami, dokonca som s jednou, ktorá nemá muža a deti bola aj na krátkej dovolenke, chápem aj ľudí, ktorí sa na takéto akcie tešia, ja som písala za seba, ja ich z duše neznášam. Pred rokmi som odmietla celkom lákavú pracovnú ponuku, kde jedným z podstatných dôvodov, prečo som ju nezobrala bolo aj to, že by som veľkú časť svojho osobného voľna trávila s kolegami - teambuildingy, plesy, túry, bowling, escape room a pod.

anonym_1a9d8d
26. okt 2025
@jana_eyre_2

Ako ja mám mojich kolegov rada s väčšinou si rozumiem, ale taketo nieco by som nedala ani keby mi za teambuilding platili 😵‍💫 nase stretka sú o Tom že sa večer ideme niekam najesť, alebo ideme opekať s rodinami.. omnoho prinosnejsie keď sa nám spoznajú aj deti a partneri..

@jana_eyre_2 večera opekačka s kolegami je fajn, len tie rodiny by som tam ja osobne neťahala, mám kolegyne, ktoré sú vdovy alebo nemajú deti, aby im to nebolo ľúto.

muchotrafka298
26. okt 2025
@anonym_1a9d8d

@muchotrafka298 ja som narážala na to ubytovanie po piatich na izbe, poschodové postele... a to si o sebe nemyslím, že som náročná, Ja mám tiež kamarátky medzi kolegami, dokonca som s jednou, ktorá nemá muža a deti bola aj na krátkej dovolenke, chápem aj ľudí, ktorí sa na takéto akcie tešia, ja som písala za seba, ja ich z duše neznášam. Pred rokmi som odmietla celkom lákavú pracovnú ponuku, kde jedným z podstatných dôvodov, prečo som ju nezobrala bolo aj to, že by som veľkú časť svojho osobného voľna trávila s kolegami - teambuildingy, plesy, túry, bowling, escape room a pod.

@anonym_1a9d8d mne to tiez vadi a preto som nesla. Lebo ja nie som ziadna princezna, co musi mat 5* hotelove ubytovanie, ale toto uz mi pride cez. Nemam 20, aby som isla niekam na chatu s kamaratmi, toto su pre mna v podstate cudzi ludia. tie podmienky teraz boli take viac spartanske, normalne sme inokedy v hoteli po 2 ludoch na izbe.

jana_eyre_2
26. okt 2025
@anonym_1a9d8d

@jana_eyre_2 večera opekačka s kolegami je fajn, len tie rodiny by som tam ja osobne neťahala, mám kolegyne, ktoré sú vdovy alebo nemajú deti, aby im to nebolo ľúto.

@anonym_1a9d8d ako myslíš "ťahať"? Máme normálne dohodnuté kto.je kam pozvaný, či aj rodiny, či len kolegovia.. navyše nie je to povinné pre nikoho, každý sa môže rozhodnúť podľa seba.. okrem toho, myslím že vdovy, ženy bez detí ak s tým ešte nie sú vyrovnané, ľúto im to bude aj bez toho aby videli iné rodiny a v takom rozpoložení je teambuilding to posledné kam by vôbec chceli ísť..

anonym_330542
26. okt 2025

@anonym_autor preto som nechodila na firemné akcie,nepotrebovala som vidieť,ako sa tam ožierajú poniektorí.

Strana
z3