Ako zistím, či mám na niečo talent?

30. sep 2025

Ahojte.
Dnes večer mám chvíľku pre seba, a tak doma sedím a premýšľam. Hovorí sa, že každý má niečo, v čom je dobrý alebo že má na niečo talent. Ale keď sa pozriem na seba, pochybujem, že je to pravda. Kreativita, nula bodov. Technická oblasť, tiež nula bodov. Matematika a vedecká oblasť, takisto. Šport, tiež nič. A je to aj vidieť lebo nemám žiadne koníčky. Sú dni, kedy sa potrebujem odreagovať, aspoň trochu újsť od reality, no nemám čím. Pravdupovediac som sa nikdy kreativite veľmi nevenovala, čiže ak mám nejaký talent alebo potenciál, tak o tom neviem. Viem len, že som antitalent v kreslení/maľovaní, aj keď som to nikdy vážnejšie nezisťovala. Problém je aj v tom, že nie som veľmi trpezlivá. Vidím, že mi niečo nejde, tak sa na to vykašlem.

Ako zistím, či som v niečom dobrá?

anonym_cf8fd8
30. sep 2025

@anonym_autor chapem ta tiez som to tak dlhoooo mala no musíš sa zamyslieť - co ta uprimne baví robit a keď si na toto odpovieš tak skus popremýšľať nad vecami ktoré sú podobne tej co ta bavia robit a nieco z toho môže byt tvoje nové hobby , a este k tým talentom , nemusis o nich zatial ani vediet ale musíš ich nájsť napr ja som po 30 rokoch zistila ze mi ide bowling a uprimne ma aj baví a to som sa pred tým vôbec nejako o to nezaujímala

martinenka886
30. sep 2025

@anonym_autor myslim si, ze sa zbytocne len podcenujes. Keby si nieco vyskusala, tak by si mozno zistila ze na nieco talent mas

evienmk
30. sep 2025

Ja som si našla po covidovej pauze koníček, chodím pravidelne do knižnice. Čítam rôzne žánre. Potom si poznačím to notesa, čo som už stihla. A najviac ma baví plánovať, ktorého autora si požičiam, pozerám, aké majú v knižnici novinky.
Ale napĺňať Ťa môže aj pestovanie rastlín, pozeranie filmov, prechádzky v prírode, štúdium cudzích jazykov, počúvanie hudby, ženské magazíny a móda, kozmetické novinky,...

ukgirls
30. sep 2025

neskusis-nezistis.... ak budes sediet doma lutovat sa a polemizovat -ako chces najst co by ta bavilo a v com si dobra? a mozno je to nieco v povahe. mozes dobre varit . alebo byt proste dobry clovek ... ano -vela ludi je v niecom dobrych ,ale malo z nich pride na to v com ..preto mame podporovat deti,skusat skusa-omyl .. a tym ich pripravime na to,nevzdat sa kym na to nepridu ..

bolarazjedna
30. sep 2025

V niečom dobra môžeš byť aj inak, napr môžeš vedieť dobre počúvať ľudí, byt empatická, alebo jednať asertívne, môžeš byť dobrá vo varení, alebo v tom, že si pamätáš dátumy, mena, tváre, čísla ŠPZ....

denkabemommy
30. sep 2025

@anonym_autor čo neskúsiš, to nezistíš či ťa baví. Ja milujem maľovať obrazy, hoc kresliť neviem na farby mám cit, v minulosti som rada šila oblečenie sebe aj deťom ale už ma to nenapĺňa. Zo športov som dlhé roky nenávidela beh, teraz ho milujem. Vôbec nejde o to, v čom si dobrá ale o to, čo ti urobí radosť 🙂. Z mojich spešl talentov je empatia, naslúchanie druhým a dokonala pamäť na heslá a čísla. 😅 síce to v CS ma talent asi neocenia ale ja to oceňujem pri svojej práci.

wolf_
30. sep 2025

Myslím si, že každý človek MÔŽE byť v niečom dobrý. Neviem, či zrovna každý človek má na niečo vyslovene talent - vraví sa, že áno, ale osobne neviem, či tomu verím. Ale som presvedčená, že ak človeka niečo baví (čiže základ skúšať a objaviť niečo, kde to klikne, že yes, toto ma baví, yes, toto je moja vášeň, toto som ja), a zároveň sa tomu systematicky pravidelne dlhodobo venuje -> je tam aj vytrvalosť, sebadisciplína, tak v tom dobrý skôr, či neskôr bude.

autumn1
30. sep 2025

Pokiaľ hneď všetko vzdáš na začiatku a poriadne neskúsiš jasné, že nič nejde. Ja si pri takých pochybách vždy spomeniem na toto, čo som raz čítala "Dieťa predtým ako sa naučí chodiť spadne v priemere 10tisíc krát, keby to vzdalo hneď na začiatku nikdy by sa nenaučilo chodiť." Je toľko toho v čom môžeš byť dobrá ale keď nič poriadne neskúsiš tak potom nikdy neobjavíš svoj potenciál.

anonym_f4225d
30. sep 2025

Asi si na to doteraz nemala poriadne čas, zisťovať, v com si vlastne dobra a co mas rada. Na toto sú dobré single fázy v živote, mat čas len pre seba. Aspoň ja to takto mám.

veltraud
30. sep 2025

Ja som presvedcena, ze kazdy clovek ma na nieco prirodzene vlohy a nieco ma "rozvojove". A tiez som presvedcena, ze priemerne inteligentny clovek sa dokaze naucit cokolvek, pokial tomu venuje cas, energiu a pozornost a je trpezlivy (netvrdim, ze na najvyssi level, ale na uspokojivy ano). Hladaj, skusaj, cesta je ciel

biba_18
30. sep 2025

dobre dievčatá píšu ... lebo je rozdiel medzi tým že niečo vieš, máš na to talent - a tým že ťa to baví ...
napr. ja mám niekoľko talentov, ale vôbec ma nebavia, resp. ma bavia krátky čas ...
a je kopec ľudí, čo ich niečo baví aj keď talent nemajú -príkladom sú napr. tí čo radi spievajú a okolie to spevom nenazve 🙂
takže hľadáš niečo čo by ťa bavilo? treba byť trpezlivý v hľadaní ... a mať otvorenú myseľ ...

samo789
30. sep 2025

no vidis, a vsetko co tam spominas tak ja viem a napriek tomu som sam. cize bud radsej stastna a nevediet to robit

autor
30. sep 2025
@anonym_cf8fd8

@anonym_autor chapem ta tiez som to tak dlhoooo mala no musíš sa zamyslieť - co ta uprimne baví robit a keď si na toto odpovieš tak skus popremýšľať nad vecami ktoré sú podobne tej co ta bavia robit a nieco z toho môže byt tvoje nové hobby , a este k tým talentom , nemusis o nich zatial ani vediet ale musíš ich nájsť napr ja som po 30 rokoch zistila ze mi ide bowling a uprimne ma aj baví a to som sa pred tým vôbec nejako o to nezaujímala

@anonym_cf8fd8 Dosť ma to ťaha ku gitare. Aj som zvažovala, že si ju kúpim a začnem sa učiť (asi to bude trochu komplikovanejšie, lebo neviem čítať noty). Dosť často si spievam, tak by som to mohla skombinovať.

danculka25
3. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_cf8fd8 Dosť ma to ťaha ku gitare. Aj som zvažovala, že si ju kúpim a začnem sa učiť (asi to bude trochu komplikovanejšie, lebo neviem čítať noty). Dosť často si spievam, tak by som to mohla skombinovať.

@anonym_autor ak chceš,darujem ti za poštovné učebnicu po dcére ,sú tam aj noty pekne vysvetlené