Ako zvládate melanchóliu zo skracujúcich sa dní?

22. sep 2025

Ahojte. Trápi ma jedna vec... každý rok ťažko znášam toto obdobie kedy sa dni začnú výrazne skracovať. Liečila som sa na depresiu, už neužívam lieky a celé leto som bola ok, mala energiu, zabávala sa, ale toto ma hrozne ubíja. Prídem z práce o 17:30 a vonku ledva stihnem niečo porobiť a už je aj tma. Nám tu ešte aj zacláňa susedovie dom, takže absenciu slnka pociťujem aj 1,5 hodiny pred samotným západom slnka. Mám z toho pokazenú náladu, nemám na nič chuť, nemám chuť sa ani zabávať, vyvoláva to vo mne takú melanchóliu, smútok, a mám pocit že ťahám so sebou dole aj deti. Mám to každý rok, či beriem lieky alebo nie. Energiu naberám niekedy koncom januára a stupňuje sa až do leta, a potom takto v septembri to ide so mnou veľmi rýchlo dolu vodou. Nejaké rady, čo pomáha vám? Ďakujem.

anonym_7e5127
22. sep 2025

@anonym_autor 🤔 nepozeraj von oknom.

zmrzlinka2021
22. sep 2025

@anonym_autor keď prídeš z práce, venuje sa sebe. Možno ti chýba odpočinok. A ten máš mať po práci. Takto si vyčerpaná a ešte sa ti to zhoršuje.

Čo mne pomáha? Napr zacvičiť si, stretka s priateľmi, rande s manželom

anonym_7427ad
22. sep 2025

Niekto nenavidi toto obdobie a niekto ho miluje. Ja zboznujem jesen. Vypit si kavu v sychravom pocasi alebo sa prejst podvecer. Aj ked teraz s dietam to nie je az taka pohoda 😊. Jednoducho si musis v tom najst nieco pekne.

felycity
22. sep 2025

nemáš možnosť v rámci obeda vybehnuť na chvíľku von, ked ešte je pekne na kratučkú prechádzku? potom sa skúsiť mentálne už nastaviť, že prichádza jeseň, nájsť si svetlé body, či už večer nejaký spoločný program, hudba, film, kniha, aktivity - plánujte chystajte si jesenné dekorácie, nájdi si čas na seba, prípadne ísť aj za tmy sa troška prejsť von...proste ako je vyššie napísané , skús sa na to pozrieť pozitívne, bez predskudku a negatívneho postoja

minenkaa
22. sep 2025

Dovolenka ,šport ,čo ti brani ist v takomto čase von a behať,prechádzať sa,solarko

anonym_c1012e
22. sep 2025

@anonym_autor Ja som naopak rada ze sa takto stmieva,proste leto unavuje a tesim sa na sychrave dni.Potom zasa sneh a jar,leto.Nedokzala by sim zit kde je stale teplo.

gribka1
22. sep 2025

Ja sa tak teším, keď je tma, ale ešte málo hodín, konečne sadnem ku knihe, skôr chodím spať, prichádza pokoj.

lukbe
22. sep 2025

Na mňa také niečo nevplyva, takže žiadna melancholia. Nemám rada zimu a chlad, ale ani z toho sa nezrutim.

kiki68
22. sep 2025

Neviem, ja som v tomto smere odolna, ale odporucam to nejak ventilovat, napr do umenia, mozno vytvarat nieco, co primara svetlo ( ci uz napr nieco ako svietniky atd ), alebo svetlo do zivota. Alebo naopak dat tu temnotu von. Preco myslis, ze je vo Finsku tolko dark metalu? Lebo to je bezpecna cesta ako davat tie pocity von. To za mna take napady ako na to 😀

simsalabim
22. sep 2025

Vitamin D a pohyb.

anonym_74e71b
22. sep 2025

@anonym_autor tiež mávam depresie a tiež akom bola na ne liecena a toto obdobie kým je pekne je super ked začne byť zima daždivo pomáhať mi varíme si bylinkové čaje,mame kopu sviecok doma ,prikladáme do krbu ,a celu domu sa teším na vianoce...to milujem to mi pomáha a zabudla som sezóna kaqpustovych uhrabkov a pečenia jablkovej štrúdle

leonard1997
22. sep 2025

Dalšie negatívum greendealu... otepľovanie može sposobiť to že budeme mať viac slnečných dní, že zmizne jesen, zima, a nemusíme každý rok vidieť mrtvu krajinu a hmlisté dni, čo mnohých ľudí vedie k depresii, úzkostiam, nedostatku vitamínu D.... len psychické choroby z jesene/zimy sposobuje celosvetové desiatky miliardové škody

biglovemom
22. sep 2025

Netreba to brat negativne… Tak ako horuce leto ,alebo studene zimy.Treba si to otocit na nieco pozitivne .

Je skoro tma ? Ooh romantika,zapalim sviecky ..priklad .
Je to vsetko v hlave ,je to tvoje rozhodnutie ci to zoberies negativne alebo urobis z toho nieco prijemne.

minenkaa
22. sep 2025
@leonard1997

Dalšie negatívum greendealu... otepľovanie može sposobiť to že budeme mať viac slnečných dní, že zmizne jesen, zima, a nemusíme každý rok vidieť mrtvu krajinu a hmlisté dni, čo mnohých ľudí vedie k depresii, úzkostiam, nedostatku vitamínu D.... len psychické choroby z jesene/zimy sposobuje celosvetové desiatky miliardové škody

@leonard1997 ty pako ,však depresie z nástupu jesene sú už stovky rokov a my mame všetky vymoženosti ako sa im vyhnúť ,tak netrep tu blbosti a chod radsej hľadať robotu a bud aspoň niekde užitočný, keď už hovno vies

simca06022011
22. sep 2025

Ja nemam cas toto riesit a teda riesit melancholiu, ja neviem kde mi hlava stoji, nech je vonku akokolvek. Vecer ked mam cas na seba a zamyslat sa nad niecim, tak akurat tak chytim knihu, alebo nejake moje hobby alebo pozriem serial, pustim podcast a spim.. Jedine rano neznasam vstavat do tmy, ale v podsate vzdy neznasam vstavanie skoro rano = ci je leto ci je zima...

leonard1997
22. sep 2025
@minenkaa

@leonard1997 ty pako ,však depresie z nástupu jesene sú už stovky rokov a my mame všetky vymoženosti ako sa im vyhnúť ,tak netrep tu blbosti a chod radsej hľadať robotu a bud aspoň niekde užitočný, keď už hovno vies

@minenkaa
v teplých krajinách nie sú, tam nemajú hmly, zimu, odumretú prírodu... ano máme vymoženosti, psychiatri, antidepresíva, anxiolytiká....lenže moja milá toto nie je zadarmo, a niečo to stojí, celosvetovo sú to desiatky miliárd eurové škody, a to nerátam množstvo samovrážd vplyvom počasia...

minenkaa
22. sep 2025
@leonard1997

@minenkaa
v teplých krajinách nie sú, tam nemajú hmly, zimu, odumretú prírodu... ano máme vymoženosti, psychiatri, antidepresíva, anxiolytiká....lenže moja milá toto nie je zadarmo, a niečo to stojí, celosvetovo sú to desiatky miliárd eurové škody, a to nerátam množstvo samovrážd vplyvom počasia...

@leonard1997 prosim ta a kto tu píše o doktoroch a liekoch,sama príroda nám poskytuje liečbu,samovrážd je viac koli práci,vlastnej neschopnosti ,ako koli tme
Ty ako niekto čo pracuje v záhrade, by si toto mal ovládať ,ale ako čítam, aj tam máš veľké nedostatky
Načo si ty vlastne dobrý na tomto svete ,nič nevieš,neporadiš,len otca využívaš

beloved
22. sep 2025

Nemam melancholiu, milujem jesen, dazd, padajuce listy, zapalim si sviecku a precitam dobru knihu 🍂❤🍂

guiseppinka
22. sep 2025

Nemam rada dazdive dni, november je pre mna asi najhorsi mesiac, co sa tyka pocasia. Kedysi som citala, ze ludia narodeni v novembri su najstastnejsi (kvoli prebiehajucemu tehotenstvu v lete a pestrej strave), kamos mi na to povedal nieco v tom zmysle, ze ine im ani neostava, kedze je take pocasie ake je.
Osobne sa nerucam z toho, ze je skoro tma, nasla som si pozitiva - chysta sa vianocna vyzdoba, su vianocne trhy (od polky novembra) a cely december sa praveze tesim, ze je skoro tma a krasne vyniknu svetielka. Uz v januari sa predlzuju dni, februar je taky vselijaky. Povedala by som, ze ten je asi najhorsi, lebo uz vianocna vyzdoba nie je a vsade tma😅 ale u nas sa vzdy nieco deje a s deckami nemam kedy riesit nejaku melancholiu

marca12
22. sep 2025

Aj mna to depta,ale beriem to tak,ze toto obdobie mame vyuzit na stisenie sa,oddych,relax. V lete sme dost aktivni a organizmus si potrebuje oddychnut. V oktobri porobim v zahrade,vecer nieco uvarim. Pozerame filmy serialy celu jesen aj zimu. Na to zase na jar a v lete nemam cas. V novembri gruntujem cely dom,vyhadzujem nepotrebne veci,robim poriadok v skriniach,hackujem,citam,lustim krizovky,chodime na prechadzky,obcas kino,wellnes. V decembri postupne zdobim dom vianocnymi ozdobami,vsade mam svetielka,zapalujem sviecku,vonnu lampu a zrazu pride januar a dni sa predlzuju. Moj najhorsi mesiac je februar,ten tazko znasam,neviem preco.

deninka233
22. sep 2025

Ak sa liečiš/liečila si sa na depresie a mávaš takto zníženú radosť zo života kvôli skracujúcim dňom, tak si nasaď Dvit. kúru. Ja som už tiež začala, jem rybí olej, kde je viacero vitamínov, ale mala som aj len zimu, kedy som brala len Dvit v kvapkách. Na depky z tmy to funguje skvelo a dosť rýchlo.

maryetta
22. sep 2025

Toto je jedna vec ktoru v roku neznasam. Takze ta chapem. Pre zmenu my byvame medzi dvoma horami. Rano kym vidim slnko je uz aj 8 hodin. Poobede najdlhsie do 6. Teraz tusim do 5. Proste hroza. Milujem ked je aspon babie leto ako boli tieto posledne dni. Ale este ked zaprsi-konecna ☹ tma celodenna.
Myslim len na vianoce. Lebo uz potom pride Silvester a dni sa zacnu predlzovat 😂

anonym_1e2c2a
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
ndrag
22. sep 2025

Ja toto obdobie mozem, Este viac sa tesim na novembrovu, sychravu, hmlistu nicotu ❤️. Inak mam rada kazde jedno rocne obdobie/pocasie okrem vetra. Mozno skus nejaky sport vonku nech ti to v tele rozprudi endorfiny, hned to budes inak vnimat.

sevrin
22. sep 2025

Sú veci, ktoré sa ovplyvniť nedajú a preto je zbytočné nad tým filozofovať, treba sa len prispôsobiť. Musíš to proste brať ako fakt. Sused by síce mohol zbúrať svoj dom aby si mala viac svetla, ale Slnku neprikážeš aby celý rok zapadalo o pol deviatej večer alebo kedy to ty vlastne potrebuješ.

ivik4
22. sep 2025

Ja teda nenavidim z duse nechutnu sychravu uprsanu jesen ( to uz radsej sneh a zimu) a aj skoro tmu, no neprezivam to ze by som mala depku. Akurat ze od jesene do jari nemam vobec energiu a stale by som len spala co som vycerpana

leonard1997
22. sep 2025
@minenkaa

@leonard1997 prosim ta a kto tu píše o doktoroch a liekoch,sama príroda nám poskytuje liečbu,samovrážd je viac koli práci,vlastnej neschopnosti ,ako koli tme
Ty ako niekto čo pracuje v záhrade, by si toto mal ovládať ,ale ako čítam, aj tam máš veľké nedostatky
Načo si ty vlastne dobrý na tomto svete ,nič nevieš,neporadiš,len otca využívaš

@minenkaa
bylinky su slabe, a za druhe tiez sa za ne plati, stoji to nemale peniaze.

minenkaa
22. sep 2025
@leonard1997

@minenkaa
bylinky su slabe, a za druhe tiez sa za ne plati, stoji to nemale peniaze.

@leonard1997 presne som vedela

janka_266
22. sep 2025

Svetielkaaaa, veľa svetielok, vonku, dnu. Spraviť si to pekne. Aj krátke dni maju svoje čaro.

ivana11155
22. sep 2025

@anonym_autor zaujimave. Ja uz rozmyslam, ze ked bude o 16tej tma ake knihy budem postupne citat, ze zase zacnem piect kysnute bezlepkove. Cez leto som to nerobila, lebo som uprednostnila aktivity vonku.