Máme sa dobre, lebo nemáme deti

5. nov 2025

Všade počúvam ako klesá pôrodnosť, že to bude mať na našu spoločnosť negatívne dopady, že mladí sú sebeckí, keď deti nechcú.
S partnerom sme spolu 5 rokov, máme veľmi pekný harmonický vzťah, no od začiatku sme boli obaja naklonení skôr bezdetnemu životu - s tým, že možno to časom prehodnotíme. Obaja máme pod 30 rokov a office prace, s príjmom približne toho vyššieho slovenského priemeru, čoskoro chceme začať riešiť vlastne bývanie.
Od rodiny sme si vypočuli, že sme vlastne v ideálnom nastavení na vlastné dieťa, začali sme to teda trochu viac rozoberať. Na prvý pohľad to tak môže vyzerať, keby sme však v dohľadnej dobe to dieťa mali, môžeme sa rozlúčiť s dovolenkami, zvýšia sa nám vydavky, klesne naša životná úroveň, museli by sme pozerať väčší byt a teda platiť viac. Jednoducho aj napriek tomu, že na slovenské pomery zarábame dobre a žijeme si bez nejakého finančného stresu, dieťa by to podstatne narušilo. Tak mi napadá, od koho sa vlastne v dnešnej dobe očakáva plodenie deti? Áno, v každom prípade a veku je to obeta, ale racionálne by to pre nás ako ľudí v tom "najlepšom veku" na dieťaťa znamenalo iba obmedzenia. Viac párov v mojom okolí to vidí rovnako...

anjelicek26
5. nov 2025

Tak deti mas kvoli tomu, ze ich chces, nie, ze mas vek ci tvoje okolie ti naznacilo... dieta je cast teba, citis lasku, si pre neho to najdolezitejsie na svete... btw. my mame viacero deti a zijeme v tom hornom priemere, financne nam nic nechyba aj tak. Narocne je to hlavne casovo, v klude si sadnut a vypit po praci kavu utopia este par rokov... ale to prejde a deti ostanu.... Robte ako to citite vy, objektivne - mat dieta je velmi obmedzujuce, mas pravdu. Len momentalne nevidis tie prinosy, co ti to dieta kazdy den da, ked ta objime... takze asi mate este s detmi cas...

really8
5. nov 2025

@anonym_autor mam sice len 1,5 a 3r deti takze nemozem hodnotit uplne komplexne ale to co ti da dieta ti neda nikto iny. Zazila som unavu vycerpanie frustraciu ako nikdy predtym ale ta radost a laska. To sa neda porovnat s nicim. So ziadnou dovolenkou alebo kabelkou. Vsetko v zivote vyzaduje nejaku obetu. Mne pride zvlastne takto nad tym premyslat.

petronelag
5. nov 2025

@anonym_autor Ja som najčastejšie počula od mladších rodín vetu, že "máme sa dobre, lebo deti sú už väčšie". Ja by som nechcela žiť celý život bez dieťaťa/detí, deti prinášajú aj starosti, hlavne v tých prvých rokoch, ale aj radosť a lásku. Finančne to nie je až taká záťaž.

amdornik
5. nov 2025

@anonym_autor tvoje momentálne rozpoloženie je možno závideniahodné, ale to je teraz. mať deti je nákladná záležitosť, to bezpochybne. na druhú stranu je to super, vidieť ich vyrastať, vidieť, ako "dostávajú" rozum, počuť ich vtipné hlášky alebo intelektuálne rozhovory medzi sebou či s rodičmi.

ja ti prajem, aby ti toto nastavenie vydržalo do smrti, ale my, čo sme si už niečo zažili vieme, že život sa zvrtne v sekunde. o toho milovaného môžeš prísť. môže umrieť, môže ťa o 20 rokov opustiť pre mladú, lebo bude zalovený a bezstarostný a možno aj unudený vo vzťahu práve preto, lebo tam budú tie deti chýbať. a nech sa čokoľvek stane, ešte stále by ti "ostali" tie deti. hoci by sa ti ozvali aspoň raz mesačne, že ako sa máš, či je všetko v poriadku alebo či nepotrebuješ s niečím pomôcť... stále stále by tu boli a boli by tvoje. neostala by si opustená a sama. to je tá pozitívna časť rodičovstva.

a moja odpoveď: plodenie detí sa neočakáva od nikoho v dnešnej dobe. ľudia sú tak nastavení, že sa vypytujú, konštatujú, odporúčajú ti, že je najvyšší čas a podobne. je na vás s mužom, aby ste im vysvetlili, že momentálne tento status meniť nemienite. ak vám to bude nepríjemné, oznámte aj to, že sa na túto tému rozprávať nechcete, nateraz ju máte uzatvorenú a nech to okolie rešpektuje.
posledná vec: ja sa ani nečudujem, že mladí nechcú mať deti. doma je naozaj veľmi zlá. ja mám iba jedno a už teraz by mi ani zastrúhaný vlas do zadku nevošiel, čo mám obavy, za čo bude študovať VŠ. a to teda chcem, aby tú možnosť malo a dokonca chcem, aby študovalo v zahraničí. no ale.... peniaze....

sissy27
5. nov 2025

@anonym_autor dieťa vôbec nemusí znamenať obmedzovanie sa, je to na vás, ako si to v hlave upracete. Cestovať sa dá aj s deťmi, športovať sa dá aj s deťmi, spoločensky žiť sa dá aj s deťmi - len to bude v inej forme, iné cieľové destinácie. Môžeš to brať ako obmedzenie alebo ako nové zážitky, to už je na tebe. Výdavky sa zvýšia, ale tiež to nemusí vystreliť do vesmíru, len treba triezvo uvažovať a nepodľahnúť trendom a reklamám na to, čo všetko dieťa "potrebuje".
Väčšie bývanie - no neviem ako bývate teraz, ale tiež netreba 5 poschodovú vilu. Na dve deti v pohode stačí 3izbový byt.
Proste dieťa dá životu nový rozmer, samozrejme sú aj ťažké chvíle a celkovo rodičovstvo nie je ten najľahší job na svete 😀 Ale nie je povinnosť rodiť deti, ak to tak necítite, je to v poriadku a nikoho do toho nič nie je.

ivik4
5. nov 2025

Tak uprimne je to ustavicne prisposobovanie sa na niekolko rokov.Nie obmedzovanie. Aspon kym dieta nieje ako tak samostatna jednotka. Ale niekedy tu ozaj citame nazory pritiahnute za vlasy ako keby sme sa uz NIKDY nemohli len tak spotanne zbalit a ist niekam na dovcu bez premyslania ,preto lebo chceme alebo ze budeme chovat deti na cecku tak 30 rokov. To nie. Skor by som povedala ze tie roky kym je dieta male vsetko planujes dopredu.
Je to naozaj len par rocne obdobie ktore si vyberas ty sama ze si ochotna to podstupit za ten dar mat dieta, alebo jednoducho nie a zijes si v pohode aj tak. Strasne sa to uz rozobera 😃

stvura
5. nov 2025

@anonym_autor suhlasim s prvym prispevkom, rob si ako uznas za vhodne...teraz to este nevidis, ale o par rokov budes inde a prehodnotis to zrejme inak...mam 40-50tnicky kamaratky/kolegyne co by vsetko zato dali mat dieta a nedari sa im (nakolko odkladali ze po 30, po 35ke, ved predsa cestuju, ziju si svoj sen)..od jednej po 15r presne takeho stastneho partnerstva ako to nazyvas ty odisiel priatel a ona nie je ani tam kde bola v 20tke, musela sa vratit k rodicom, nema ani len toho spolocneho psa lebo si ho nechal on...druha tiez v podobnom stastnom manzelstve zistila ze muz zbalili inu a uz s nou caka i dieta...takze zi si svoj zivot len daj pozor aby ti nepretiekol medzi prstami...
Bdw, mam tri deti a myslim ze si zijeme dobre, akurat ake-take uskromnenie bolo pocas mojich 6r materskej.

andrea_82
5. nov 2025

Ak to kalkulujes z takejto stranky, tak na dieta este nie si pripravena. Ak ho totiz raz naozaj budes chciet, tak tieto financne argumenty pre teba nebudu zniet uz az tak tragicky. Deti daju zivotu uplne iny rozmer. Napriklad take vianoce. Pred tym, nez sme mali syna, stratili pre mna to prave caro, co som citila v detstve. A s prichodom deti zase nabrali tie prave emocie. Alebo dovolenky, ked svet zrazu vnimas detskymi ocami, su zase ovela zaujimavejsie.

anonym_af5de7
5. nov 2025

@anonym_autor

je to vasa volba. a nejdem ta presviedcat o opaku. ani presviedcat ze deti su zmysel zivota.
ja som deti nikdy nechcela, NIKDY. a prisla necakane a som vdacna. ale kebyze nestretnem terajsieho muza, dieta asi nemam.
urcite je to obmedzenie, strach ale aj neskutocna laska. taka ina.
a kebyze dieta nemam, urcite viacej cestujem, lebo to je druha najlepsia vec po dietati 🙂
a inac rodila som az ku 40tke , asi tak. ale teraz mam aspon zabezpecene dieta a necakam tu na davky, ako vela zien na Slovensku. ze si robia deti a nemaju ani cent nasetrene a cakaju len na rodicaky a pridavky.

nikola1234n
5. nov 2025

@anonym_autor ano je to tak ze prijem oboch nastavi zivotnu uroven ale kvoli dietatu sa musime niecoho vzdat a my sme ten pripad ze sme kupili byt sice novsi ale nie v novostavbe a na velku dovolenku nepojdeme ( ani by som s malymi detmi nesla) ale nelutujem vobec som to takto neporovnavala iba som s tym pocitala a rozpravala sa s muzom ze ked pojdem na matersku bude nanho vacsia zataz financna ♥️ ale nic nam nechyba ♥️ vylety restika nove oblecenie vsetko sa da .. nie kazdy den vsetko ale s rozumom sa to da 🙂)

stvura
5. nov 2025
@anonym_af5de7

@anonym_autor

je to vasa volba. a nejdem ta presviedcat o opaku. ani presviedcat ze deti su zmysel zivota.
ja som deti nikdy nechcela, NIKDY. a prisla necakane a som vdacna. ale kebyze nestretnem terajsieho muza, dieta asi nemam.
urcite je to obmedzenie, strach ale aj neskutocna laska. taka ina.
a kebyze dieta nemam, urcite viacej cestujem, lebo to je druha najlepsia vec po dietati 🙂
a inac rodila som az ku 40tke , asi tak. ale teraz mam aspon zabezpecene dieta a necakam tu na davky, ako vela zien na Slovensku. ze si robia deti a nemaju ani cent nasetrene a cakaju len na rodicaky a pridavky.

@anonym_af5de7 inac ja som bola nastavena tiez tak ze po skole idem dobrovolnicit do Afriky a deti nechcem...a skoncila som s troma 🙂

anonym_af5de7
5. nov 2025
@stvura

@anonym_af5de7 inac ja som bola nastavena tiez tak ze po skole idem dobrovolnicit do Afriky a deti nechcem...a skoncila som s troma 🙂

@stvura cestovanie je uplne mega vec. no mozno este pocestujem 🙂 aj s dietatom sa to da, len je to ine

anonym_af5de7
5. nov 2025
@amdornik

@anonym_autor tvoje momentálne rozpoloženie je možno závideniahodné, ale to je teraz. mať deti je nákladná záležitosť, to bezpochybne. na druhú stranu je to super, vidieť ich vyrastať, vidieť, ako "dostávajú" rozum, počuť ich vtipné hlášky alebo intelektuálne rozhovory medzi sebou či s rodičmi.

ja ti prajem, aby ti toto nastavenie vydržalo do smrti, ale my, čo sme si už niečo zažili vieme, že život sa zvrtne v sekunde. o toho milovaného môžeš prísť. môže umrieť, môže ťa o 20 rokov opustiť pre mladú, lebo bude zalovený a bezstarostný a možno aj unudený vo vzťahu práve preto, lebo tam budú tie deti chýbať. a nech sa čokoľvek stane, ešte stále by ti "ostali" tie deti. hoci by sa ti ozvali aspoň raz mesačne, že ako sa máš, či je všetko v poriadku alebo či nepotrebuješ s niečím pomôcť... stále stále by tu boli a boli by tvoje. neostala by si opustená a sama. to je tá pozitívna časť rodičovstva.

a moja odpoveď: plodenie detí sa neočakáva od nikoho v dnešnej dobe. ľudia sú tak nastavení, že sa vypytujú, konštatujú, odporúčajú ti, že je najvyšší čas a podobne. je na vás s mužom, aby ste im vysvetlili, že momentálne tento status meniť nemienite. ak vám to bude nepríjemné, oznámte aj to, že sa na túto tému rozprávať nechcete, nateraz ju máte uzatvorenú a nech to okolie rešpektuje.
posledná vec: ja sa ani nečudujem, že mladí nechcú mať deti. doma je naozaj veľmi zlá. ja mám iba jedno a už teraz by mi ani zastrúhaný vlas do zadku nevošiel, čo mám obavy, za čo bude študovať VŠ. a to teda chcem, aby tú možnosť malo a dokonca chcem, aby študovalo v zahraničí. no ale.... peniaze....

@amdornik ono kopec vztahov sa rozpada aj ked su deti.takze to nie je to lepidlo. a stereotyp pride vzdy, preto treba vo vztahu bojovat proti nude.

zuzana76
5. nov 2025

@anonym_autor dieta bolo vzdy obmedzenie, vzdy stalo peniaze, ano mozno predtym menej v tom zmysle, ze nebolo treba rozne lakadla ako dnes v podobe elektroniky, roznych ponuk vzdelavania v sucasnosti, sukromne zdravotnictvo na lepsej urovni - napr zubar, platene terminy atd.., znackove handry. Aj dnes vies vychovat dieta low costovo a nemusi byt preto nejakym sposobom hendikepovane, ale nemusi mat najlepsi mobil, najdrahsie kruzky, dovolenky v zahranici, a aj tak mzoes vychovat uspesneho cloveka. Vsetko v zivote su nejake kompromisy. Aj to, ze nebudete mat dieta bude kompromis, lebo po case zase pride nejaka ta jednotvarnost. Nam sa po narodeni deti zvysila nasa zivotna uroven, neviem ako je to mozne, asi sme sa zacali viac snazit, lebo bolo pre koho.

biba_18
5. nov 2025

vôbec som to takto nevnímala. deti som nechcela ale nie kvôli spokojnému životu, kvôli iným veciam, ani deti nemám nijak extra rada, ale keď som mala vlastné dieťa, bolo to zrazu pre mňa také prirodzené že som nejaké obmedzovania alebo podobne čo píšeš vôbec neriešila... vôbec ma to nijako neobmedzovalo mentálne, samozrejme nemôžeš to či ono, nemáš čas či peniaze - ale ja som to tak vôbec nevnímala, proste bola iná situácia tak som sa jej prispôsobila ... s dieťaťom je to presne také ako s ostatnými vecami v živote - keď to príde treba to riešiť a nie fňukať ...

telefon00
5. nov 2025

Každý hovorí, že mať ten rozum pred dvadsiatimi rokmi čo teraz... poznáte tú frázu. Tak to isté platí u mňa na deťoch... keby som vedel, mám ich o 10 skorej 😎. Deti sú deti ❤️ život vo všetkých smeroch lepší.

autor
5. nov 2025
@stvura

@anonym_autor suhlasim s prvym prispevkom, rob si ako uznas za vhodne...teraz to este nevidis, ale o par rokov budes inde a prehodnotis to zrejme inak...mam 40-50tnicky kamaratky/kolegyne co by vsetko zato dali mat dieta a nedari sa im (nakolko odkladali ze po 30, po 35ke, ved predsa cestuju, ziju si svoj sen)..od jednej po 15r presne takeho stastneho partnerstva ako to nazyvas ty odisiel priatel a ona nie je ani tam kde bola v 20tke, musela sa vratit k rodicom, nema ani len toho spolocneho psa lebo si ho nechal on...druha tiez v podobnom stastnom manzelstve zistila ze muz zbalili inu a uz s nou caka i dieta...takze zi si svoj zivot len daj pozor aby ti nepretiekol medzi prstami...
Bdw, mam tri deti a myslim ze si zijeme dobre, akurat ake-take uskromnenie bolo pocas mojich 6r materskej.

@stvura ja som v pohode aj s tým, že dieťa nebudem mať nikdy, skôr to beriem tak neutrálne. Že keby malo byť, tak teraz niekedy by bol asi najlepší čas, vychovať by sme ho zvládli, ale na úkor nejakého nášho štandardu a pohodlia - do toho sa mi veľmi nechce. Tak sme to skôr rozoberali v takej teoretickej rovine, že keby aj, asi by sme neboli úplne spokojní.

zuzana76
5. nov 2025
@biba_18

vôbec som to takto nevnímala. deti som nechcela ale nie kvôli spokojnému životu, kvôli iným veciam, ani deti nemám nijak extra rada, ale keď som mala vlastné dieťa, bolo to zrazu pre mňa také prirodzené že som nejaké obmedzovania alebo podobne čo píšeš vôbec neriešila... vôbec ma to nijako neobmedzovalo mentálne, samozrejme nemôžeš to či ono, nemáš čas či peniaze - ale ja som to tak vôbec nevnímala, proste bola iná situácia tak som sa jej prispôsobila ... s dieťaťom je to presne také ako s ostatnými vecami v živote - keď to príde treba to riešiť a nie fňukať ...

@biba_18 ale to je nasa generacia, Biba, ta mladsia to vidi optikou egoizmu. Ja by som mala este aj tretie dieta, keby som bola vedela a bola by som byvala zacala skor, ale holt, zdravotny stav rozhodol inak.

martinmmartin
5. nov 2025

Ludia tiez maju deti ked nedokazu svoje zivoty naplnit niecim zmysluplnym inak. Ak to vy dokazete tak bezdetny zivot je uplne validna moznost.

biba_18
5. nov 2025

@zuzana76 neviem či je to našou generáciou - mne tiež spolužiačky vraveli že som egoista keď nechcem ďalšie dieťa - ja som ho fakt nechcela, nie že sa nedarilo ... len nerozumiem tomu keď povie že sa nechce vzdať štandardu ... to je podľa mňa blbosť - ničoho sa človek nevzdá - len ho proste začne zdieľať s ďalším človiečikom ...

marsmykkok
5. nov 2025

Planéta je preľudnená, takže tie frázy že deti sa robia pre dobro všetkých dnes naozaj neplatia, pre dobro všetkých je aby nás bolo menej a aby prírodné zdroje sa nevyčerpali. 😉 Dieťa sa robí zo sebeckých dôvodov, že ho človek chce, nie pre spoločnosť. Ak to tak necítite s partnerom je to ok.

zuzana76
5. nov 2025
@biba_18

@zuzana76 neviem či je to našou generáciou - mne tiež spolužiačky vraveli že som egoista keď nechcem ďalšie dieťa - ja som ho fakt nechcela, nie že sa nedarilo ... len nerozumiem tomu keď povie že sa nechce vzdať štandardu ... to je podľa mňa blbosť - ničoho sa človek nevzdá - len ho proste začne zdieľať s ďalším človiečikom ...

@biba_18 ale mas aspon jedno, nie? to je rozdiel, nemusi mat kazdy 2,3, 4 deti.

anonym_e727eb
5. nov 2025

Deti mas mat preto a vtedy, ked po nich tuzis a vtedy ti je srdecne jedno ci sa vzdas nejakeho “standardu” alebo nie, urobis si novy stabdard v ktorom maju miesto deti. (Teraz pozor, nemyslim takych co nemaju na jedlo a narobia si deti, ale normalne zarabajucich ludi) Niekto rad vymeni dovolenku za lasku a radost ktore deti prinesu. Ak nie si este pripravena, nerob to lebo budu trpiet deti aj ty.

elz1920
5. nov 2025

Čo ti bráni mať sa dobre aj naďalej? Veď sa nenechaj vyrušovať a obmedzovať!
Dieťa - hotový votrelec. Kopa zbytočných starostí.

Len nezabudni, že nadštandard ti nikdy nepovie "mama", nedá pusu na líce, nebude sa mojkať, túliť, lebo je neživý.
Ak má v živote niečo zmysel, tak je to život. Živý.

telefon00
5. nov 2025
@anonym_autor

@stvura ja som v pohode aj s tým, že dieťa nebudem mať nikdy, skôr to beriem tak neutrálne. Že keby malo byť, tak teraz niekedy by bol asi najlepší čas, vychovať by sme ho zvládli, ale na úkor nejakého nášho štandardu a pohodlia - do toho sa mi veľmi nechce. Tak sme to skôr rozoberali v takej teoretickej rovine, že keby aj, asi by sme neboli úplne spokojní.

@anonym_autor to akože dieťa je výsledkom kalkulácie, že jeho príchodom prídete o váš luxux momentálneho užívania si? Chúďatko dieťatko ak sa to dozvie, že matka dopraje sebe viac, ako jemu. A tvoj partner tak isto je rovnaký.
Veď deťom sa podriaďuje celý život dospelého. Je to záväzok a zodpovednosť...

zuzana76
5. nov 2025
@marsmykkok

Planéta je preľudnená, takže tie frázy že deti sa robia pre dobro všetkých dnes naozaj neplatia, pre dobro všetkých je aby nás bolo menej a aby prírodné zdroje sa nevyčerpali. 😉 Dieťa sa robí zo sebeckých dôvodov, že ho človek chce, nie pre spoločnosť. Ak to tak necítite s partnerom je to ok.

@marsmykkok to je sice pravda, len najhorsie je,, ze tie deti pribudaju v castiach sveta, kde zivorenie je ich buducnostou. Nasu planetu preludnuju chudobni ludia, taki, co nemaju ani na vyzivu.

telefon00
5. nov 2025
@marsmykkok

@marsmykkok planéta je preludnená??? Blud... nepostrehol som jedlo, vodu, oblečenie na pídel 😎

autor
5. nov 2025
@telefon00

@anonym_autor to akože dieťa je výsledkom kalkulácie, že jeho príchodom prídete o váš luxux momentálneho užívania si? Chúďatko dieťatko ak sa to dozvie, že matka dopraje sebe viac, ako jemu. A tvoj partner tak isto je rovnaký.
Veď deťom sa podriaďuje celý život dospelého. Je to záväzok a zodpovednosť...

@telefon00 veď my si to samozrejme uvedomujeme, že dieťa je záväzok a niečo stojí. Aj preto nad tým zatiaľ rozmýšľame len teoreticky, nie som tehotná a nesnažím sa teraz dieťaťa zbaviť.

michaelam2
5. nov 2025

@anonym_autor pre mna je toto zvlastne zmyslanie. A ak rozmyslas takto tak asi nie si zrela mat dieta. Lebo keby si bola, tak to neberies takto ze ta to obmedzuje a mas vacsie vydavky a prides o dovolenky atd. A navyse to tak vobec nemusi byt. Dcera nemala ani rok ked sme boli na dovolenke a bolo to super. Len to je ten rozdiel, ze my sme sa tesili ze je s nami dalsi maly cloviecik a nevadilo nam ze sa tam nevyspime , nebudeme cele dni lezat na plazi a budeme sa musiet prisposobit dietatu.

amdornik
5. nov 2025
@anonym_af5de7

@amdornik ono kopec vztahov sa rozpada aj ked su deti.takze to nie je to lepidlo. a stereotyp pride vzdy, preto treba vo vztahu bojovat proti nude.

@anonym_af5de7 nikde som neuviedla, že deti vzťah budú držať pokope. prečítaj si to ešte raz..