icon

Ako účinne odstrániť fľaky od novorodeneckej stolice?

lgpd_nika
19. sep 2025

Ahojte, som prvomamka 🙂 ako a čím dokážete odpratávanie tu žltú praženicu z oblečenia, plienok a tak. Prosím poraďte mamky 🙂 skúšala som zlcove mydlo plus prekarbonat a na 60tke do práčky, ale fľak ostal...

babushkaem
19. sep 2025

ja uz zacinam mat pocit, ze to je o pracke, lebo ja pouzivam ariel sensitive kapsule a nemam ani jeden flak. ani to nepredieram, len to hodim do pracky na 60..

shee11
19. sep 2025

prekarbonát sodny
bud Agent od Eurona, ten je najlepší alebo sa dá kúpiť aj v DM
treba nasypať prášok do nádoby, zaliať horúcou vodou (viac ako 60 stupnov), nechať pár hodín alebo cez noc namáčané, potom vyprať.
Produkt je biorozložiteľný, ekologický a ešte som nenašla fľak, ktorý by mi nevyčistil 🙂

nikushka8
19. sep 2025

zlcove mydlo mi zabralo na vsetko.. ale nesmie flak uschnut ani sa zaprat

jaja1979
19. sep 2025

@lgpd_nika ja som vždy iba bežne oprala a dala sušiť von na priame slnko. Fľaky vždy zmizli

revikat
19. sep 2025
@jaja1979

@lgpd_nika ja som vždy iba bežne oprala a dala sušiť von na priame slnko. Fľaky vždy zmizli

@jaja1979 áno, UV žiarenie zo slnka vybieli fľaky perfektne👌 @autorka skús využiť ešte posledné slnečné dni v tomto roku a vyves prádlo vonku 🙂
Mne veľmi sadol aj odstraňovač škvŕn v spreji značky Frosh, prípadne aj FeelEco Max odstraňovač škvŕn, len to treba na fľak nastriekať čím skôr.
Perkarbonát nasyp do horúcej vody (nad 60 stupňov) a namoč tam špinavé veci kľudne aj na noc a potom do práčky zase prihoď dve, tri polievkové lyžice perkarbonátu a per na 60tke, ak nechceš kadejaké spreje 🙂

lgpd_nika
autor
21. sep 2025

No nejak mi mala nedá toľko času aby som vesala pradlo na slnko :( ale skúsila som teda namočiť do toho prekarbonatu s horúcou vodou tak na hodinku a potom oprat ... a vyzerá ze som bola úspešná 🙂

lavender94
24. sep 2025

Niekde som čítala, že keď už nič nefunguje, tak na to treba naliať biely domestos nechať pôsobiť a potom oprať. Neskúšala som ale mám to v pláne skúsiť na zaprane biele ponožky, akurát si ho nesiem z obchodu tak ak sa k tomu dostanem dám vedieť ako to dopadlo.

slavomira236
26. sep 2025
@lavender94

Niekde som čítala, že keď už nič nefunguje, tak na to treba naliať biely domestos nechať pôsobiť a potom oprať. Neskúšala som ale mám to v pláne skúsiť na zaprane biele ponožky, akurát si ho nesiem z obchodu tak ak sa k tomu dostanem dám vedieť ako to dopadlo.

@lavender94 s domestosom som vyprala na bielych muzovych trickach flaky od potu a tielkach nic ine nezaberalo

lavender94
29. sep 2025
@slavomira236

@lavender94 s domestosom som vyprala na bielych muzovych trickach flaky od potu a tielkach nic ine nezaberalo

@slavomira236 myslíš ze keď ten domestos dám na šedivé tričko, na tie fľaky od potu tak ostane farba na mieste?

slavomira236
29. sep 2025
@lavender94

@slavomira236 myslíš ze keď ten domestos dám na šedivé tričko, na tie fľaky od potu tak ostane farba na mieste?

@lavender94 ja som len na biele davala hlavne muzove tielka biele