Komu patrí dom po babičke?

Zodpovedané
15. sep 2019

Dobrý večer,

chcela by som sa poradiť ohľadom problému, ktorý sa nám nedarí vyriešiť.

Moja babička kúpila dom v obci, kde bola učiteľkou. Bolo to v čase, keď mala jej jediná dcéra (moja matka) asi 7rokov. Problém začína hneď tu. Napriek tomu, že dom kúpila na meno svojej dcéry a má papier o tom, že ho kupuje a za akú sumu, dom nebol nikdy zapísaný do katastra. Resp. moja mamina nebola nikdy zapísaná ako majiteľka.

Teda babička dom kúpila, zaplatila, no akoby zostal pôvodným majiteľom. Babička bola v obci veľmi obľúbená, pôsobila v tunajšej škole celý život. Odvtedy prešlo vyše 50 rokov. Babička tu už nie je 10 rokov a domček chátra. Nepatrí vlastne nikomu. Na príslušnej parcele ten dom ani neexistuje, oficiálne nikdy nebol postavený, pozemok pod nim patrí asi 30tim ľuďom, poväčšine žijúcich v Čechách.

Je podľa vás táto situácia riešiteľna?

Komu vlastne domček patrí?

Niekoľkokrát bol vykradnuty a obávam sa, že ešte pár zím a padne.

Za odpoveď ďakujem

Dobrý deň,

k tomuto je potrebné vidieť podklady, a to najmä kúpnu zmluvu. Dom bol totiž evidentne postavený pred rokom 1976 a vtedy platili iné predpisy pre stavebné povolenie a kolaudáciu. Taktiež neviem či kúpna zmluva mala všetky náležitosti a či bola registrovaná štátnym notárstvom.

A či je riešiteľná, to záleží od ochoty podielových spoluvlastníkov, ale už som sa stretol s neochotou českých občanov riešiť to pre pár bezvýznamných metrov štvorcových.

Ale domček by mal patriť Vašej mame.


S úctou,

Advokátska kancelária JUDr. Jána Kasenčáka
Zapísaný v zozname advokátov vedenom SAK pod č. 4907
Juraja Fándlyho 2163/7
010 01 Žilina
Slovenská republika

Tel: +421 (911) 541273
E-mail: office@kasencaklegal.eu