Má muž, ktorý neprijal otcovstvo nárok na dieťa?

Zodpovedané
19. mar 2019

Dobrý deň,

môj bývalý priateľ neprijal otcovstvo našej dcéry. Nikdy sme spolu nežili, o dcérku sa ani nikdy nestaral. Nechcem, aby ho dcérka poznala. On sa mi vyhráža, že ma dá na súd a získa styk s dcérou.

Je možnosť, aby mal nárok na dieťa, keď neprijal otcovstvo?

Mohol prijať otcovstvo bez môjho vedomia?

Ďakujem

Dobrý deň,

prvou podmienkou pre to, aby (údajný) otec dieťaťa si mohol uplatňovať nárok na styk s dieťaťom, je, aby si uplatnil súdnou cestou určenie otcovstva, pretože ak táto podmienka nie je splnená, tak nemôže byť cudzej osobe priznaný nárok na styk s dieťaťom. Ak návrh na určenie otcovstva a úpravu styku podá súčasne, je to v poriadku.

Preto odpoveď je, že nemôže mať upravený styk s dieťaťom, ak nie je jeho otcom.
Otcovstvo nemohol "prijať" bez Vášho vedomia. Robí sa tak iba súhlasným vyhlásením oboch rodičov alebo súdnym rozhodnutím.

Pokiaľ nechcete, aby ho dcéra poznala, tak v prípade, ak podá návrh na súd, navrhnite zamietnuť takýto návrh z dôvodu, že to naruší rodinné väzby a právo na rodinný život. Tu je však rozhodujúci aj vek Vašej dcéry, pretože iné je, ak sa určí otcovstvo k dieťaťu napr. do 4-5 rokov a iné je to pre vývin staršieho dieťaťa. Možno by bolo dobré mať aj posudok od psychológa, aký prípadný vplyv môže mať na Vašu dcéru určenie otcovstva, pretože inak to pôvodné odmietnutie otcovstva vníma malé dieťa a inak staršie.

A samozrejme, kontrujte požiadavkou na výživné 3 roky spätne od podania návrhu, a uvidíte reakciu a možno bude po otcovstve.


S úctou,

Advokátska kancelária JUDr. Jána Kasenčáka
Zapísaný v zozname advokátov vedenom SAK pod č. 4907
Juraja Fándlyho 2163/7
010 01 Žilina
Slovenská republika

Tel: +421 (911) 541273
E-mail: office@kasencaklegal.eu