20 mesačné dieťa skoro na nič nereaguje

lkpp
16. mar 2014

Ahojte..viem, ze kazde dieta je ine, ma iny vyvoj. Ale velmi ma trapi to, ze moj syn absoutne nereaguje na svoje meno. Ked ho zavolam, ani sa na mna nepozrie 😒 Nevie ani ukazat, kde je mama, otec, babka a podobne, ani na hracky, ked sa spytam, kde je nieco, neukaze. Akoby bol vo svojom svete a nic ine nevnimal. Na druhej strane, vie, ze ked mu poviem pod ideme jest, uteka do kuchyne, vie zaklopat na dvere, napodobnit psa, povedat ahoj, papa a nie.. to je vsetko. Tiez ma trapi to, ze ked sa mu nieco nedovoli, strasne krici, place, hadze sa o zem.
Poradte mi, ci to mam nejak riesit, hlavne to, ze nereaguje. To, ze sa hadze o zem, to dufam prejde...
Dakujem.

michaelkanr
16. mar 2014

ahoj, a boli ste na vysetreni u orl? to byva casto pricinou ze dietatko nereaguje. a od kamaratky viem, ze na taketo vysetrenie sa hned aj posiela, pokial sa riesi nejake zaostavanie vo vyvoji alebo ako to nazvat. takze nehadz flintu do zita a ziadaj vysetrenia🙂

katy1979
16. mar 2014

To ze sa hadze je ok, ale to ze neukazuje uz asi vyzaduje pozornost. Ak od teba nieco chce ani vtedy neukaze. Sam od seba nie na poziadanie niekoho ineho. Chyti ta za ruku a dovedie ta tam ci ako? Je este nieco co si si vsimla? Nieco ine, zvlastne? Strachy, fobie ci zasa je nieco co robi rad a vydrzi pri tom dlho.

mahulenka87
16. mar 2014

ahoj. určite sa poraď aj s dr. na poradni, ale hlavne by som išla za psychológom. Podobá sa to na autizmus ☹ Psychológ ti pomôže, poradí, určí diagnózu a aj dá typy ako synčeka podnecovať a pod. 😉 Držím palce

lkpp
autor
16. mar 2014

@katy1979 ked nieco chce, tak ma chyti za ruku a ukazuje. neukazuje len vtedy, ked sa ho spytam, kde to nieco je. fobie, ani nic podobne nema. a dlho pri nicom nevydrzi. max. 1-2 minuty, ked ho nieco zaujme.

quixina
16. mar 2014

@lkpp určite najskôr vyšetrenie u ORL, či nie je poškodený sluch !!!
potom neurológia, psychiatria, konzultácia u psychológa a logopéda
MUSÍŠ to riešiť čo najskôr, nie je to bežné.
individuálny vývin je fakt, ale 20 mesačné dieťatko sa správa už inak

moc Ti držím palce

quixina
16. mar 2014

@mahulenka87 psychológ NESMIE určovať ŽIADNU diagnózu

lkpp
autor
16. mar 2014

@mahulenka87 psychologicky som sa uz na to pytala a povedala, ze mam nechat este tomu cas. ale podla mna nie je normalne, ze to nevie. vraj sa to riesi az po druhom roku. len mne je uz trapne, ked sa ho niekto spyta, kde je mamka a on vobec ani nereaguje, nieto, ze by este aj ukazal kde som.

lkpp
autor
16. mar 2014

@quixina u ORL sme boli, tam je vsetko v poriadku, podla psychologicky sa to vraj do druheho roku da do poriadku, mam cakat...

lucka011
16. mar 2014

@lkpp Normalne som ostala v soku.. to si pediater doteraz nevsimol? A nechcem byt hnusna, ale preco ste s tym uz davno nieco nerobili? 20mesiacov je uz dost vysoky vek kedy uz dieta riadne komunikuje, na vsetko reaguje.. Treba obehat doktorov a hladat priciny. A mozno sa jedna len o nejaky blok. Hlavne prajem aby sa to vyriesilo a vela zdravicka..

quixina
16. mar 2014

@lkpp dožaduj sa iných vyšetrení, napr. neurologického, taktiež kontaktuj logopéda. Dobrý logopéd Ťa neodmietne, ale TI poradí
vývin dieťatka sa má riešiť hneď ako to vyžaduje situácia a ak sa maminke niečo nezdá, žiadny odborník Ťa nemá práv odbiť.
Drž sa !!!

mahulenka87
16. mar 2014

@lkpp skús iného psychológa. Veď už si čakala dosť. Taktiež u detskej si pýtaj výmenný lístok na neurologiu...

lkpp
autor
16. mar 2014

@lucka011 uz som to riesiala, bolii sme aj u psychologicky, podla nej sa to do druheho roka napravi..a tiez sme boli na orl, tam je vsetko v poriadku a podla pediatricky je uplne vsetko v poriadku..

katy1979
16. mar 2014

@lkpp ako urcite ho daj vysetrit, ale ak ukazuje sam od seba ak nieco chce a neukazuje ak chces nieco ty tak to snad az taka tragedia nebude. Je maly na to aby sa nad nim vynasal ortiel.
Kedze reaguje na urcite veci tak pocuje. Ak vie povedat par slov je to ok. Skor je otazka ci mas pocit ze ti rozumie.
To ze neukazuje ked ty po nom nieco ziadas moze byt len tvrdohlavost ze nie je cvicena opicka. Za pozornost stoji nereagovanie na svoje meno a v neskorsom veku ako bude oslovovat seba a hovorit o sebe.

quixina
16. mar 2014

@lkpp prípadne skús osloviť nejakého špeciálneho pedagóga, si z Bratislavy? Ak áno, tak sa trebárs obráť napr. na Inštitút detskej reči

lkpp
autor
16. mar 2014

@katy1979 pocut, pocuje.. ale nemam ten pocit, ze mi rozumie. ked s nim rozpravam, tak akoby som hovorila sama so sebou..mozno si len namyslam. ale trapi ma to :(

laurika25
16. mar 2014

@lkpp no moj bol na tom podobne ..ukazovat v knizkach alebo na obrazky zacal az v 22m a taktiez kde je tata,mama.Na ORL bolo tiez vsetko v poriadku,my sme zacali chodit na logopediu v 22m.Tiez som stresovala kedze ani moc nerozumel a na meno strasne malo reagoval.Ked sa rozbehlo zdielanie v 20m,ukazovanie ..tak sa uz rozbehol..teraz sa mu uz jazyk rozviazal tak si uzijeme srandy..-🙂snad to bude aj vas pripad..

lkpp
autor
16. mar 2014

@laurika25 dakujem, dufam :(

mikinko223
16. mar 2014

@lkpp skuste si vyguglit dysfazia, popytat sa , v BA je centrum Dialog, nemam pocit , ze je to bezne, su deti co rozpravaju menej, ci viac, ale trapilo by ma ze nereaguje, aj mne to pripada ako niejaka forma autizmu, ci uz lahsia alebo nie, neviem, nepoznam , ako sa chova v urcitych situaciach. Ale pamatam si aj to, ze mama vravela, ze jej sestra vobec nerozpravala ani nic ako 2 rocna a potom sa rozbehla. Kazdopadne sa s tym treba zaoberat a urobit pre to dieta vsetko co je vo vasich silach, aby ste mu ulahcili -buducnost.

lkpp
autor
16. mar 2014

@mikinko223 citala som o autizme a niektore priznaky ma. podla lekarov mam cakat, kym nebude mat 2 roky. ale mna to trapi, ked niekde sme a robi nieco, co nema, vysvetlujem mu, ze sa to nesmie, tak vobec nereaguje a vsetci na nas pozeraju, ze nechape a pozeraju na mna s lutostou, ake mam zle dieta, ze ma nepocuva..

kolinia
16. mar 2014

No ja neviem, moja do 2 rokov povedala vsehosudy 20 slov, nikdy nerobila podla toho, co som jej povedala, ona je zvlastna svojska povaha, nie je cvicena opicka a ked dr., psycholog a orl povedali, ze je ok, hadam sa to upravi, moja zacala komunikovat az v 2 rokoch, ked som ju dala na par hodin 2-3x do tyzdna do skolky sulromnej, odvtedy ubehlo 5 mesiacov, no velmi jej to pomohlo, to co niektore deti vedia od roka a ucia sa do dvoch ci viac, ona zmakla za cca 4 mesiace, momentalne je na vsetko zvedava, uz pozna aj 3-4 farby, som prekvapena, ako jej to pomohlo, je velmi zvedava, no je aj samotarsky typ, musi sa otukat, kym sa s niekym skamarati.... Drzim palce, verim, ze sa to upravi a ze bude vsetko ok.

jolinka
16. mar 2014

@lkpp v rannom veku sa autizmus casto zamiena s dysfaziou najme s receptivnou, co je vlastne neporozumenie reci. moja dcera Tiez mala niektore autisticke prejavy aj ked celkove sa mi nezdala ako autistka, ked nieco chcela tlacila ma k tej veci zozadu alebo tahala za ruku, trebars v kuchyni mavala rukou hore dolu a my sme len hadali a nukali jej.. co by tak asi chcela 😝 Na pokyn nic neukazovala ani nerobila ...zdravenie, ukaz aka si velka, tap tap a podobne detske veci.

Moja dcerka dnes uz 7 rocna, ma receptivnu dysfaziu, neotacala sa na meno do 2.5 roka, zdielat zacala cca na 2 a tristvrte, tiez som mala pocit ze hovorim sama sebe a mala ma nevnima. Vyvoj reci mala velmi pomaly , cca 10 slov na 2 roky.

bastika
16. mar 2014

@lkpp vies ono ťažko takto posúdiť mozem len porovnávať moja dcéra v 20 mesiacoch rozpravala plynule a chodila do jasiel od 14 takze bola uz dost samostatná ukazovať začala uz pred rokom... Syn ma teraz 8 mesiacov a uz reaguje na meno aj na podnety ako je pes lopta a na všetkých ludi a zvieratka... Takze podla mna je to velmi zvláštne ale je potrebne navštíviť spécialistu a nenechat sa odbit reč je jedna vec ale reagovať by uz určite mal 😖 určite za tým choďte mne to pripomína aspergera ci nieco podobne každopádne sa mozem mylit musíte za tým chodit. Mne môj maly v 8 mesiacoch sa nevie sám posadit a uz som to riešila s pediatrom. Držím palce

maaaria3
16. mar 2014

Autizmus može byt rozpoznateĺný už aj v tomto veku, no odporúča sa dieta ešte sledovať... no isto by bolo dobré vyhľadať odborníka, ktorým detský pediater isto nie je... poznám prípady, kedy nerozpoznali jadrový, čistý autizmus a všetci sa čudovali, ako je to možné... autistické dieťa napríklad používa ruku druhého človeka ako predmet, ktorým ukazuje, alebo dosahuje svoje potreby... ale takto sa to isto nedá zhodnotiť... aj autizmus má veľa podob... nemusí byť výrazný, možu byť len isté črty, dieťa je zvláštne, fixuje sa na isté rituály, stereotýpie... no je zaradené normálne do bežnej školky, neskor školy, ale... je iné... teraz je toho nenormálne veľa... tieto deti sa nevedia hrať, iba ak stereotypne, chýba fantázia, nevedia sa hrať "akože"... zaujímajú ich predmety, ktoré sa točia /koleso/, šnúrky... rolová hra je pre nich tabu... je toho veľa... reč je často taká, že len v istých situáciach opakujú isté frázy, ale adekvátne k veci reagovať nedokážu....
ale naozaj, nik len odborník sa k tomu može vyjadriť... psychológ, neurológ isto, prípadne psychiater...

evakrupova
16. mar 2014

Nechcem ťa strašiť, ale to, čo popisuješ nie je celkom vporiadku. Ak by si chcela, môžem Ti dať kontakt na jednu psychologičku, ktorá sa špecializuje na deti s narušenou komunikačnou schopnosťou. Sama som s ňou niečo riešila kvôli synovi. Je fakt dobrá, na Slovensku asi jedna z najlepších a robí aj s maličkými deťmi. Len je ťažko sa k nej dostať. Ak budeš chcieť, ozvi sa mi na mail: evakrupova@inmail.sk

abbie
16. mar 2014

mne to skor pride, ze ma problem s porozumenim hovorenej reci, moze to byt receptivna vyvojova dysfazia, isla by som ku klinickemu psychologovi, u vas v KE je dobra Reichelová, 20 mes, dieta este nemusi vediet nic povedat, ale neexistuje, ze neukaze, ked sa ho na nieco opytas... nieco u vas nie je ok

katy1979
16. mar 2014

Mam autisticke dieta. Kazde je sice ine ale podla toho co pises mi nepripada zeby tvoj maly patril do tejto skupiny. Ale vsetko chce cas. Skor by som tipla dysfaziu, ale moze to byt cokolvek ine ale zaroven nemusi mat nic len potrebuje viac casu

tova
17. mar 2014

len ziadne urychlene diagnozy a znackovanie. Pokial napreduje, a pribuda mu slovna zasoba, do 5r. vsetko dobehne. Ani moje deti do 2.5r. neukazovali az potom to samo prislo.

anuska74
17. mar 2014

@tova ale to neznamená, že treba čakať ak dieťa nezdieľa a sama mamička píše že dieťa nereaguje, takže určite dať vyšetriť u logopeda/odborníka u nás v BA v IDR ako na tom dieťa je s rečou a porozumením, toto si mamičky často omylne myslia, že dieťa čo to rozumie a niečo nie, pritom porozumenie je slabé, môj mal v 2r. napr. porozumenie úplne v prdeli 😀 sorry už tot takto zľahčujem jasné, že doma už mal určité odkukané a robil, samozrejme hlbšie porozumenie však chýbalo.
Takže nájsť a poradiť sa s odborníkom a ten ťa navedie ako s dieťom pracovať ako sa znížiť na jeho úroveň a pomaličky pridávať, ako ho učiť pozornosti.
Ja by som určite sa nenechala len tak odpinkať a čakať ale rozumne dieťaťu napomáhať a keď vieš ako na tom dieťa je môžeš ho aj skôr chápať.
Ak sa u dieťaťa potvrdí len napr. opozdený vývoj reči tak je to o.k dieťa dosť rýchlo všetko dobehne, ale ak nie tak tam je v 5r. fakt neskoro tam treba pracovať od 2r.

majka99999
17. mar 2014

@lkpp ak sa ti psychologicka nepaci, skus inu, co sa zameriava na diagnostiku komunikacnych poruch. Nas maly dokazal toho viac, aj tak sme sli k psychologicke, lebo sa nam nezdal, v 17 mesiacoch neukazoval, len behal ako blaznivy, ruku nepodal, nerozumel. Kazde dieta je ine, ale ukazovanie v tomto veku by uz mal zvladnut. Alebo mu chyba podnetne prostredie. Nas, ked ideme k babke, tak tam je uplne nadseny. Mama uz po case nie je taka zaujimava. 😀 Takze uvazujeme o jasliach, hadam sa mu jazyk rozviaze (ma tak 10 slov, co pouziva).
Co sa tyka psychologov, vacsina ti povie, ze dieta to este nemusi, ze to dobehne. A vies co? V 90 % maju pravdu. Ale s tymi zvysnymi detickami treba vela pracovat, pri dysfazii aj pri autizme. Nasa tvrdi, ze nase dieta je normalne, ze ho chce vidiet v 2 rokoch, ze maly je sikovny, ze len sa mu jazyk nerozviazal.

misaelka
17. mar 2014

@quixina klinicky psycholog je zdravotnicke zariadenie a diagnostikuje ma pravo davat dg,