4 ročný syn nevie vysloviť K a G. Ako ho to naučiť?

sss204
6. jan 2013

Maminy moj 4 ročný syn nevie vyslovovať K a G a pritom pismeno CH a hlavne R mu nerobí problemy, K a G nahradzuje pismenom č alebo T napríklad slovo čakám povie čačám a slovo kakať povie tatať, nemáte niektorá s týmto skúsenosť? Ako ho to naučiť? Treba ísť už k logopédovi?? dakujem 😉

janinah
6. jan 2013

jednoznačne logopéd,podľa terajších poznatkov sa môže úsť k logopedovi už od 3r. veku, ty ako laik ho písmenká nenaučíš,nevieš ako na to ísť

raza
6. jan 2013

určite choď k logopédovi 🙂 logopedičky sú zvyknuté pracovať aj s takýmito maličkými deťmi, uvidíš, nakoniec to bude jeho kamoška 😉

majka508
6. jan 2013

Presne tak,aj my sme mali tri roky a dva mesiace,keď sme začali chodiť k logopedičke.Teraz sme predškoláckej triede a už nemusíme chodiť.určite neľutujem,že som išla tak skoro.

zlatovlaska123
6. jan 2013

Jednoznačne logopéd, 4 roky sú už dosť.
Len pre zaujímavosť, môj 3 ročný syn zasa všetko práveže nahrádza písmenom k 😀

rainbow0508
6. jan 2013

ako ucitelka v skolke radim jedine logopeda...ty ho mozes doma ucit spravnu vyslovnost...ale len sposobom, ktory ti poradi logoped...a neboj, drobci to vedia rychlo dobehnut 😉 drzim palce

rebeka7501
6. jan 2013

Moja skúsenosť s logopedičkou : dcéra mala 5-6 rokov a detská lekárka nás poslala na logopédiu, lebo malá rengala (nie pri všetkých slovách, kde sa vyskytuje R). Logopedička jej hovorila slová, ktoré má opakovať, a dcéra sa snažila slová správne opakovať. Ak sa jaj to nepodarilo, logopedička ju opravovala, dcéra sa snažila vysloviť to čo najsrávnejšie až tak, že sa pri neúspechu rozplakala. Cvičenie skončilo, objednala nás na ďalší termín a po zatvorení dverí som roztrhala lístok k dalšej návšteve. Načo budem dcéru stresovať s tým, aby sa triasla pred každou návštevou logopedičky, aby to povedala čo najsprávnejšie bez toho aby ju opravovala. Bolo mi jej veľmi ľúto. Veď koľko ľudí má rečovú vadu a pri tom verejne vystupuje (hlavne moderátori a redaktori). Ak tvoj syn ešte nechodí do škôlky, osobne si myslím že postupne príde na to ako by sa to malo správne vyslovovať, bude počuť ostatných ako sa to správne vyslovuje. Možno sa mu to skomolené viacej páči. Divím sa niektorým mamičkám, s deťmi by boli najradšej 24 hodín denne do jeho 18. rokov strážili ich aby sa im niečo nestalo, aby na nich niekto škaredo nepozrel, aby im učiteľky nedávali zlé známky, aby sa im nikto nevysmieval, aby ich každý ľutoval, chválil a ospevoval, a na druhej strane ho nechajú mučiť všelijakými zbytočnými návštevami lekárov lebo im tečie soplík, lebo 2 x kýchol, lebo si odrel koleno, lebo nevie povedať r, a asi aj preto lebo tam chodia ostatní...... Skúste sa spýtať svojich máum a starých mám, či takto "starostlivo" sledovali svoje deti. Asi nie, a z ich detí vyrástli sebavedomí, zdraví a správne detstvom ošľahaní ľudia. Toľko môj názor.

emily76
6. jan 2013

presne toto robil aj moj syn a ked mal 5 rokov, isli sme na logopediu. Tak s nim pani doktorka cvicila jazycek, ukazovali si obrazky, hovorili basnicky, aj domov si nosil domace ulohy. A pomohlo to. Uz si nepamatam, kolko krat sme u nej boli, ale naucil sa pouzivat jazycek spravne. Toto je tusim vtedy, aj ho nedava tak ako ma pri vyslovovani hlasok... ma ho mat dolu a dava ho hore.. ale, syn ma uz skoro 16, mozno sa mylim... 😉 🙂 Skuste sa popytat v okoli mamiciek, urcite vam poradia, aby ste neskoncili u takej, ako Rebeka.. Nasa bola taka kludna, trpezliva, nemal pri nej pocit, ze je u lekarky alebo ze cosi musi na silu... oni sa hrali a popri tom si rozpravali..

lelicav
6. jan 2013

Ahoj. Máli sme s týmto problém u 2,5 ročnej dcérky a kedže chodím na logopédiu so staršou, logopedička si to všimla a začali sme teda cvičiť aj s menšou. Krásne sa za dva týždne naučila hovoriť K namiesto T.Nie ešte všade, ale väčšinou už áno. Všetko je aj tak na rodičoch, lebo na logopédiu chodíme raz za dva týždne a sme tam 10-15 min. Gro práce je na rodičoch. Je to každodenný tréning, ale ak nepoľavíš určite to stojí za to. Staršia dcéra hovorila hrdelné r. Trénujeme denne už po roka-postupne podľa odporúčaní logopedičky (vždy nám dá papier so slovami, vetami a priamo u nej vysvetlí, čo si máme všímať ked vyslovuje) a už sa to preklápa do klasického r. Nesúhlasím s tým, že načo dieťa stresovať. Skôr si treba nájsť logopedičku, ktorá dieťa nestresuje, hoc treba za ňou aj cestovať. Všetko je aj tak na rodičoch aby dokázali "prehovoriť" dieťa na každodenné cvičenie. Bola by som smutná sama zo seba, keby som zanedbala rečovú vadu svojich detí.
A ešte ohľadom veku, kedy ísť a kedy neísť. Je to vraj individuálne. Ak máte dieťa, ktoré s Vami plynulo komunikuje, teda už hovorí všetko (aj ked s chybami) je čas začať. Čím dlhšie nesprávne vyslovuje, tým dlhšie trvá odúčanie. Ukecané deti teda musia ísť čím skôr. Viem to potvrdiť z vlastnej skúsenosti.

cerez
6. jan 2013

Jedna moja známa mi rozprávala, že jej dieťa malo problémy s vyslovovaním K. Logopedička im poradila nech si dieťa ľahne na chrbát lebo v tejto polohe jazýček viac zapadne dozadu. Vtedy vysloviť písmeno K. Im sa to podarilo. Skúste to aj vy.

iv01
6. jan 2013

moj drobec má 4,5 roka, na logopedii sme boli prvy krat ked mal 3 roky aj niečo, nevie povedať L a aj sykavky sú také detské. máme veľmi zlatú logopedičku, pekne sa s ním porozprávala, ale povedala že je zbytočné chodiť s tak malým dieťaťom na logopédiu, že úplne stačí prísť keď bude mať 4 roky, tak sme tak aj urobili, teraz chodíme cca 1x do mesiaca, keď sme tam, tak pekne hovorí, opakuje všetko čo mu pani logopedička káže, doma máme trénovať, ale to je trošku zložitejšie, predsa chýba tam rešpekt cudziho človeka. Ale aj logopedička povedala, že to je úplne normálne, že deti doma nechcú alebo horšie spolupracujú pri tréningu, nacvičovaní výslovnosti, takže treba veľa trpezlivosti.
a čo sa týka tvojho syna, má už na to vek aby mu logopedička ukázala ako má trénovať aby sa vo výslovnosti zlepšil, a hlavne aj tebe aby si ho sama doma správne usmerňovala ako na tie nezbedné hlásky.

jaruska8
6. jan 2013

Určite by som šla ku logopediče, keby moje dieťa nejaké hlásky zle vyslovovalo, nie všetky sú ,,zlé tety" a mnohé naozaj pomôžu. A napr. aj moju sesternicu, dnes má vyše 26 rokov naučila vyslovovať r logopedička. A dokonca socialistická. 😀 😝

polyana
6. jan 2013

určite je dobré isť k logopedičke. Sama ho to asi nenaučíš. Aj ja chodím s mojimi 5-ročnými dvojkami. Obaja nevedeli povedať R a L. My ale chodíme súkromne k jednej pani, čo je už na dôchodku a každá hodina nás stojí pár eur. Ale už vidno výsledky. Jeden syn sa naučil L a momentálne sa trápi s R. Ale tu mám dosť pochybnosť,že sa to naučí správne-lebo už chytil to rozprávanie hrdelného R a ono sa už ťažko preuča -ked to vie takto. Druhy syn sa stále trápi s L- ale konečne po 2 mesiacoch ho už začína chytať. Teda v slovách,ktoré mu dáva logopedička ho hovorí-ale pri bežnej komunikácii ho nepoužíva. Zato ale chytil písmenko R- lebo on to hrdelné nevedel a preto mu automaticky pri nácviku tých správnych slov zacalo samo naskakovať písmenko R. Takže podla môjho názoru, je najlepšie navštíviť logopeda- on to dieťatko preskúša zistí, čo treba prípadne netreba učiť.

abbie
6. jan 2013

smer logopedia 😉

luciahromadkova
6. jan 2013

urcite logoped, doma ho to nenaucite a hlavne mozete fixovat nesprvane tvorenie hlasky a potom zle naucene sa horsie preuca, a aj logopedi su rozni, takze drzim palce pri výbere dobreho.

luciaaak
7. jan 2013

urcite chod k logopedicke, neskoro este nie je, ale neodkladala by som to. podla mna je spravna vyslovnost dolezita, robi prvy dojem a poznam aj deti, ktore si este v prvej triede zamienali pismenka a potom im to robilo problem pri pisani a pri diktatoch. treba najst dobru logopedicku, ale aj tak je mozne, ze to syna bavit nebude. ja som tiez chodila s bratom k logopedicke, ja som nevedela povedat r. logopedicku sme mali sukromnu a velmi dobru, taka mila teta, mala velmi rada deti a dokonca nam nosila male darceky niekedy. napriek tomu ma to velmi nebavilo (mala som 4 alebo 5 rokov) ale neodvravala som. s mladsim bratom to bolo horsie, ten bol najskor milucky, len nech nemusi cvicit, potom sa rozprakal a ked to na mamu a logopedicku nezabralo, tak sa zacal vyhrazat. ale ta logopedicka bola naozaj mila, aj ho polutovala, ale musel pokracovat dalej. brat uplne odmietal cvicit s mamou doma, tak k nam chodila logopedicka raz tyzdenne a kazdemu sa venovala 30 minut. nakoniec sme sa obidvaja naucili normalne rozpravat a som rada, nechcela by som rackovat.

karamel
7. jan 2013

logoped ho usmerni, ukaze ako to treba trenovat a potom je to uz len na vas 😉

alena0305
7. jan 2013

Suseda chodila s chlapcom k logopedičke kvôli K - k jednej chodila skoro rok a druhá ho to naučila za 2 sedenia - doslova mu paličkou ako u lekára jazyk posunula do správnej polohy, aj doma to párkrát skúsili a už mu to šlo.

ivuska6
7. jan 2013

Skus si vyhladat na internete ako ucit k g ja som si sama nasla logopedicke cvicenia a naucila si maleho rozpravat zacal mi az od 4 rokov a r a pismena s mekcenom nevedel nechodila som k logopedicke zvladli sme to sami jedine co bol v skolke 2krat u logoped. Ale nepovedala mi co konkretne cvicit ale peniaze schrabla za 15min sedenia s 5detmi dokopi len moj maly si pekne primna sadol a dost dlho vydrzal cvicit 🙂

evabb35
7. jan 2013

Treba ísťdo ambulancie klinického logopéda a doma s ním denne trénovať podľa jeho pokynov. Dobrý logopéd len naučí ako treba doma precvičovať a všetko podrobne vysvetlí. Teraz už skoro každú škôlku navštevuje logopéd, ale na toho by som sa veľmi nespoliehala.

ivec79
7. jan 2013

Moj syn ma 5 rokov a 7 mesiacov a vcera prvy krat vyslovil krasne "R". Nenavstevovali sme logopeda, aj ked nam to neustale prizvukuju v skôlke...vela si citame, vela ho opravujem a on trpezlivo opakuje slova, v kt. mu nejdu rôzne pismenka...do troch rokov si tiez vsade nahradzal pismenom T pismeno K...treba s detickami ist samozrejme podla uvazenia k logopedovi, ale najmä s detmi treba hovorit riadne (nemyslim rozmaznane a nezrozumitelne) a ak nema recovu chybu, vsetko pride...nechcime od deti nech sa rodia s priborom v jednej ruke a v druhej s encyklopediou 🙂...

liza123
17. aug 2013

ahojte maminky .....moj syncek bude mat v oktobri...6 rokov......namisto K povie T alebo CH napr. kačka povie TACHA..mačka -MACHA.....namiesto G povie D..............a pismeno R nevie, iba tak hrdlovo ho vyslovi, neviem chodili sme k lokopedicke rok ale po roku som ju teraz zmenila chodime k inej tato sa mi zda byt lepsia a ma lepsie pristup k tomuto......neviem co mam dalej robit uz som z toho zufala.....co ak sa to nikdy nenauci ☹ ☹ ☹ ☹ prosim dajte mi nejake rady ako ste vy postupne pri tychto hlaskach postupovali,,,,,dakuuuuuuuuuuuujem va vopred .....

mysiak
2. sep 2013

Nas maly mal v auguste 4 roky a K sa naucil pekne pouzivat asi mesiac pred narodeninami. A to sme chodili k logopedicke, ktora mu stale davala cas a nevsimala si to, potom som skusila inu odbornicku, ta mi poradila ako motivovat jazyk n to, aby sa vzadu pri koreni zdvihol hore a spicka zostala dole a tym vyda hlasku K. Cvicili sme s jazykom rozne cviky, aby bol jazyk pohyblivejsi. Vyplazovat, olizovat celu pusu, kloktat a super nam to islo s gulatym lizatkom. Ked mal lizatko, tak vtedy pekne povedal "kuku", inak to vzdy bolo "tutu" 🙂 Potom postupne zacal davat K na zaciatku slov (s maximalnym sustredenim🙂 a potom to uz preslo same na plynule pouzivanie. Tak snad som trosku niekomu pomohla.

patkaza
1. nov 2015
Používateľ patkaza je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od patkaza.

aj my sme s tým malí problém ... ale nesmiete sa vzdávať treba ho opravovať a učiť stále dalej a dalej .. jemu to pôjde 🙂 http://akoapreco.com/ako-naucit-dieta-hovorit/