6 ročný syn nechce chodiť do škôlky. Čo nám odporúčate?

Zodpovedané
23. máj 2019

Dobrý deň,

môj 6 ročný synček už asi 2 týždne nechce chodiť do škôlky. Ráno má stále slzy v očiach a aj plače, že chce ostať doma, chce mať prázdniny. Vyhovára sa, že nechce nacvičovať program na vystúpenie a pritom sám v ňom chcel vystupovať. Inokedy povie, že sa pohádal s kamarátom, alebo že ho pani učiteľka upozornila na niečo, čo sa nesmie.

Učiteľky nevedia prečo je taký, aj sa s ním o tom už rozprávali. Naposledy ho preháňalo pred škôlkou a aj sa pocikal. To sa mu už nestáva, tak som ho brala domov. Má tých istých spolužiakov a aj učiteľky.

Viem, že jeden chlapec mu "lezie na nervy", lebo je stále je na ňom nalepený. Predtým sa kamarátili, ale chlapček neustále plače a je extrémne precitlivený.Syn sa s ním nechce kamarátiť. Doma tvrdí, že pôjde do škôlky vtedy, keď on tam nebude.

Môj syn sa snažil robiť mu zle. Presviedčal kamarátov, aby sa s ním nehrali. Je dosť panovačnej povahy, každému by chcel povedať ako sa má hrať a čo robiť.

Ako sa mám k synovi správať a čo mi odporúčate?

Za odpoveď ďakujem

Dobrý deň,

zdá sa, že naozaj existuje nejaký dôvod prečo syn zrazu nechce chodiť do škôlky.

Väčšinou keď príde takáto náhla zmena, je za tým nejaká príčina. Bolo by dobré, ideálne aj v spolupráci so škôlkou, skúsiť na ňu prísť.

V takej situácii keď synček nechce ísť je dobré mu zrkadliť emócie. Nechce sa ti tam ísť. Najradšej by si zostal doma. Zdá sa, že ti v škôlke niečo začalo vadiť. a pod.

Tiež: Najradšej by si program nenacvičoval. Bol by si rád keby ľudia robili to, čo im ty povieš. Želal by si si, aby ten spolužiak v škôlke nebol.

Dieťa sa takýmto zrkadlením učí pomenovávať čo prežíva, tiež si svoje správanie uvedomuje keď mu to takto verbalizujeme. Následne mu to skúste vysvetliť. Ale dnes doma nemôžme byť. Doma budeš po škôlke. Rozumiem, že sa s nim nechceš hrať. Nemusíš. atď.

Netreba pocity dieťaťa bagatelizovať, ani ho presviedčať o opaku, to môže mať následky. Skúste reflektovať, prijať ho, dať mu najavo, že pri ňom stojíte, že ho počúvate a snažíte sa ho pochopiť. Mnohokrát sa potom dieťa zverí, povie, čo ho trápi.

Ak by sa to zhoršovalo, popr. by ste mali pocit, že sa trápi, niečo sa deje, poraďte sa aj so psychológom.


Prajem vám pekné dni!

Martina Wäldl
email: mata.waldl@gmail.com