Ako motivovať predškoláka, ktorý každé ráno plače?

danaf
11. dec 2015

Chcela by som poprosiť o radu mamičiek ,mám synčeka predskolaka a keď sa chystáme do škôlky každé ráno mi plače ,že nechce ísť ,lebo sa tam nemá s kým hrať .Naťahuje ho na vracanie a niekedy sa aj doma povracia .neviem ako mu pomôcť alebo ako ho motivovať.minulý rok som s ním nemala žiadne takéto problémy .s učiteľkou som to riešila ale ona nevidí žiaden problém .syna mi chvália že je šikovný a usmievavy.

jolly84
11. dec 2015

@danaf ak problém doteraz nebol, tak niečo sa muselo udiať. Nepovedal vám čo?

danaf
autor
11. dec 2015

Nie nepovedal mi nič ,len že sa s ním nik nechce hrať .ale učiteľka ešte dodala že on sám moc medzi deti nejde .a že keď ide tak sa odmietajú s ním hrať tomi tvrdí syncek

pribinak
11. dec 2015

nema aspon jedneho kamosa? ak ano,zavolaj ho hrat sa k vam, mozno sa dozvues ci sa daco udialo

inak ja by som sla k psychologicke, lebo ak u ma taky stres zo skolky, ze uz ma aj somaticke prejavy, to treba riesit, lebo take detske neurozy su beh na dlhe trate a rozhodne sa muselo nieco udiat

ivana_t
11. dec 2015
Používateľ ivana_t je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od ivana_t.

treba sa s malinkym porozpravat

katren
11. dec 2015

@danaf y sme mali toto minuly rok, po prvom dni taketo ovacie a v noci sa budia s revom upotena, nepoznala som si vlastne dieta.....do skolky nechodi, tento rok tiez nie, ideme rovno o rok do skoly.....

danaf
autor
11. dec 2015

@ivana_t stále sa s ním rozprávam pýtam sa ho či sa niečo zlé neudialo ale on tvrdí že nič .tak neviem

danaf
autor
11. dec 2015

@katren tak až také zlé to u nás zase nieje ,v noci spava dobre .len on je dosť taký maznavy a nesmely tak možno to robí aj koli tomu aby bol s nami doma

gviera
12. dec 2015

Tak ak sa nič neudialo v škôlke, asi to bude citlivejší chlapček, možno trošku viac naviazaný na maminu, možno má takú povahu, možno je introvert, možno je veľmi nesmelý. On možno potrebuje trošku viac pozornosti, možno trošku "postrčiť" medzi detičky. Veď na to sú v škôlke učiteľky, oni by ho mohli viac zapojiť do kolektívu. A nepoznáš nejakú maminu zo škôlky, že by sa mohol s niekým skamarátiť, a mohli by sa občas pohrať u vás, a keď bude chcieť - aj u nich?. Určite by som s ním išla k psychologičke, tá ti najlepšie pomôže zistiť kde je problém, a keďže je predškolák - ak by bol nejaký problém, tak by bol včas podchytený, aby si predišla tomu, že sa nebude vedieť zaradiť do kolektívu v škole. Treba mu pomôcť, veď ako sa tam má cítiť, keď sa s ním nechcú hrať, potom si asi myslí, že ho tam nechcú a radčej by bol doma s maminou - tam sa cíti bezpečne a nie je odmietaný. Veľa rodičov chodí s deťmi ku psychologičke a z okolia mám také skúsenosti, že to pomáha. Detičky majú rôzne povahy a niekedy je ťažké zistiť, čo ich trápi. Držím palce.

timea7
12. dec 2015

@danaf nemuselo sa nič udiať, len si začal uvedomovať, že tam ozaj nemá kamaráta, že je z kolektívu vyčlenený, je mu z toho smutno a vôbec tam netúži znova ísť. Robí všetko preto, aby sa škôlke vyhol. Potvrdila to v podstate aj učiteľka, len ma zaráža, že mu nijako nepomáha sa do kolektívu včleniť, keď vidí, že má s tým problém. Ona je tam presne na to, aby mu s tým pomohla, skús sa s ňou porozprávať. Ona má možnosť prostredníctvom hier, už len tým, že si ho posadí vedľa seba, že v hre, kde sa deti striedajú v hlavnej úlohe, ho vyberie ako prvého, skrátka dá deťom najavo, že je tu a je dôležitý. Je veľa hier a aktivít, kde deti napr. rozprávajú jeden o druhom, prečo ho majú radi, čím je výnimočný (deti si vždy vyberú jedno dieťa), aby deti pochopili, že každý je výnimočný niečím iným a nevadí, ak má aj nejaké nedostatky, ona môže začať a vybrať si jeho.....skrátka upozorniť kolektív na to, že je tu a že je ňou uznávaný. Deti totiž väčšinou opakujú to, čo robí učiteľka, opakujú to čo rozpráva, často preberajú jej názory, ak ju berú ako autoritu. Návštevou psychologičky nič nepokazíš, dobrý je aj návrh pozvať dieťa, ku ktorému má aspoň trocha blízko, k vám domov. Držím palce.

danaf
autor
12. dec 2015

@gviera ďakujem veľmi pekne za rady skúsim to ešte poriesit s učiteľkou a ak to nezaberie pôjdeme ku psychologicke
@timea7

gviera
12. dec 2015

@danaf Držím palce 🙂 🙂 🙂

danaf
autor
12. dec 2015

@gviera ďakujem

jalito
5. jan 2016

Oživujem diskusiu, Zakladateľka, podľa mňa sa mu jednoducho v školke nepáči. Moj syn ten keď videl budovu školky, dostával hysterické záchvaty. Čo sa mu tam stalo, to som sa doteraz nedozvedela, ale chodiť tam nechcel, plakal a bolo vidieť, že je v akomsi napätí.

Ja viem, že je to možno odvážny krok, ale premýšľala si nad tým, že by si zmenila školku? Moj syn chodí do prípravnej triedy ( niečo ako školka/škola) a chodí tam veľmi rád, na to, ako hysterčil, keď mal ísť do školky.

Podľa mňa je to aj v učitelkách, pokiaľ tam len klebetia a deti si nevšímajú, nech si robia čo chcú a ak je tvoj syn trocha menej priebojný (ako moj), tak s tým može mať problém.

paris3
5. jan 2016

tak to bolo aj u nas.... dcera prve dva tyzdne chodila do skolky s nadsenim. potom sa zrazu nieco zlomilo (udialo) a ona ani za svet do skolky. neskutocne hystericke zachvaty chytala, zacala mat tiez podobne problemy s travenim, nocne mory, zo skolky som ju brala raz pocikanu, raz pokakanu (a to uz asi rok sme nemali nehodu). ucitelky presne tvrdili, ze nic sa nestalo, len ze sa nehra s detmi a nechce jest a pit. skusala som to s nimi vydebatovat, od malej zistit, ze co sa stalo, ale bez uspechu.
nakoniec psychologicka doporucila vybrat ju zo skolky. tak sme boli par mesiacov doma. potom som jej nasla sukromnu skolku, kde si zvykla uplne bez problemov a rada tam chodila.
podla mna je to o pristupe uciteliek, ci su laskave k detom a maju pre ne pochopenie... alebo sa velmi ani nestnazia 😒 niektore citlivejsie deticky potrebuju aj citlivejsi pristup a zial, vo vela skolkach sa toho nedockaju....

jahodka4
7. aug 2019

Ja by som v takomto pripade dieta do skolky nedala, ak je moznost, je to pre neho len trapenie, podla mna.