Ako sa môžem pripraviť na dojčenie počas tehotenstva?

Zodpovedané
29. apr 2019

Dobrý deň,

som tehotná a chcela by som sa poradiť ohľadom prípravy na dojčenie.

Ako sa môžem pripraviť na dojčenie počas tehotenstva?

Ďakujem za odpoveď

Dobrý deň,

pre spokojné dojčenie je najdôležitejší začiatok, teda pôrod.

Pred pôrodom je však dobré si nájsť v okolí LP s kladnými referenciami, aby ste sa v prípade problémov mala kam obrátiť. Tiež je fajn pozrieť bradavky, či nie sú ploché alebo vpadnuté. Ak áno, skúsiť požívať formovač (nie je to 100% riešenie, ale môže to mierne pomôcť).

Skúste sa dohovoriť v pôrodnici, či je možné tzv. samoprisatie po pôrode, teda že Vám bezprostredne po pôrode (bez umývania, váženia) dajú bábätko na bruško a nechajú len tam až kým sa neprisaje (kľudne hodinu aj dlhšie). Je to tzv. "zlatá hodinka", na ktorú budete do smrti spomínať. Veľmi intenzívny zážitok, ktorý je pre vzťah mamičky a dieťaťa veľmi zásadný a robí doslova zázraky. Potom je veľmi dôležitý rooming in, teda mať bábätko čo najskôr pri sebe a dojčiť podľa potrieb bábätka. Teda tak často a tak dlho, ako chce. V prípade problémov a nutnosti podať príkrm, vyhýbajte sa fľaštičke (striekačkou, cievkou a pod) a minimálne v prvých týždňoch nedávajte cumlík).

Pre spokojné dojčenie je najdôležitejší kontakt a blízkosť bábätka. Urobte si po príchode domov pelech a tam spolu buďte - pokojne stále. Je fajn, keď to rešpektuje aj otecko a dá Vám dvom - mamičke a bábätku, priestor a čas sa navzájom zžiť. Jeho úloha je tiež dôležitá. Môže obstarávať všetko potrebné pre pohodlie svojej "svorky".

Držím palce


Prajem Vám pekný deň,
Radka Jakubová