Ako sa prihlásiť do škôlky v septembri 2012?

mamina910
6. jún 2011

Ahojte,chcela by som dať malú od septembra 2012 do škôlky,len neviem kedy si ísť pre prihlášku a ako ďalej postupovať aby som náhodou nič nezmeškala,vysvetlí mi to niektorá z Vás,prosím,ďakujeem..🙂Základom je to,aby bola bez plienky,vedela sama papať alebo ako to vlastne je,poraďte mi..

katy1979
6. jún 2011

prihlasky sa davaju pokial si pamatam v marci. vzdy skolka vypise kedy beru prihlasky. Staci si do danej skolky zavolat a informovat sa.

syslica
7. jún 2011

@mamina910 Ak chceš dať dcérku do štátnej MŠ, tak si najprv vyber škôlku, zisti si, ktorá je pre vás "najlepšia", nemala by byť príliš ďaleko a ideálne aj vaše trvalé bydlisko by malo spadať do jej obvodu (neviem ako v Trnave, ale v BA sú s tým neskutočné problémy). Termín podávania prihlášok býva v marci, škôlka ho zverejní na výveske, internete, alebo sa informuj. Rozhodnutie dostaneš niekedy v apríli-začiatkom mája.
Dieťatko by malo pred nástupom zvládať základné hygienické návyky, teda byť bez plienky celý deň, vedieť si umyť ruky, obliecť sa a vyzliecť a samo najesť lyžičkou - učiteľky zvyknú spočiatku pomáhať, ale pri plnom stave detí by som sa na to veľmi nespoliehala... no a hlavne by malo vedieť zostať určitý čas bez mamy v cudzom prostredí, to je dobré začať trénovať, nechaj dcérku napríklad so starými rodičmi, alebo s inou dôveryhodnou osobou najprv na kratšie, potom možno aj dlhšie, hlavne aby si zvykla, že mama sa vždy vráti 🙂

mamina910
autor
7. jún 2011

@syslica Aha,teda u nás v TT mám vybrané dve škôlky,ak by mi mala malá nastúpiť v septembri 2012 tak prihlášku si pôjdem vziať v marci 2012,ak tomu dobre chápem...🙂Malá je zatiaľ trošku zvyknutá bez rodičov byť a čo sa týka obliekania s tým máme problémy ale doučíme sa ako aj chodením bez plienky.Lenže keď mám doma ešte mladšiu dcérku s ktorou budem na materskej tak by som mohla nechávať malú v škôlke len doobeda,že?Tak mi to vravela kamarátka,lebo za to,že aj ja som doma.

majka508
7. jún 2011

@mamina910 Tak u nás v LV to nie je ničím podmienené,že sa môže byť malá v škôlke,len doobeda,keďže máte druhú slečnu doma.Aj kamarátka to chcela tak robiť,ale samé pani učiteľky jej povedali,že je lepšie keď je tam na celý deň,lebo v podstate chodíme na ôsmu do škôlky a potom by už musela ísť pre ňu o pol dvanástej a že to sa v podstate začne hrať,papať a už musí ísť domov a že potom ak by mala prísť tá zmena,že na celý deň učí sa to podstatne dľhšie a ťažšie.Ja som dala moju slečnu hneď na celý deň a to nemala ešte celkom ani tri rôčky a veľakrát sa mi stane,že sa opýta maminka,prečo si podotýkam o pol štvrtej poobede prišla mňa,tak skoro ja sa ešte chcem hrať v škôlke.Takže ja som za,ak sa dá hneď na celý deň,lebo aj bude veľa,veľa dní keď bude doma c Vami,soplíky,kašlík,kopa prázdnin......

syslica
7. jún 2011

@mamina910 Podmienky umiestnenia detí v škôlke sa od regiónu k regiónu líšia, takže ti neviem dať 100 % odpoveď. V Bratislave a aj napr. v Stupave by ti dcérku do MŠ ani nezobrali, keďže si na materskej a môžeš sa starať o obe, doma na dovolenke 😅 .
A či najprv na pol dňa alebo na celý, závisí najmä od povahy dieťaťa. Ak je vyslovene spoločenské a do kolektívu zapadne ľahko, nevidím dôvod, prečo nie hneď na plný čas (ako píše majka). Ak je však ustráchanejšie a viac naviazané na rodičov/mamu, odporúčajú psychológovia postupnú adaptáciu. Moja vlastná skúsenosť: starší syslík bezproblémovo od druhého dňa spával v škôlke, mladšieho čaká postupná adaptácia, lebo povahovo sú úplne rozdielny a takto to bude pre každého to najlepšie.

mata222
7. jún 2011

ahojte, kedze aj mna uz zacina tato tema ohladom skolky zaujimat, chcem sa spytat jednu otazku..chcela by som dat Jakubka do skolky od januara, samozrejme ze do statnej nemam sancu ho dostat, tak do sukromnej, s tym, ze by som nastupila do prace az v aprili, kedy bude mat Jakubko 3 roky..prosim Vas, staci sa az v septembri informovat, ci nam Jakubka zoberu? bude problem, ze este nebudem pracovat? dakujem..

syslica
7. jún 2011

@mata222
@mamina910
Skúste pozrieť aj tuto: https://www.modrykonik.sk/forum/mame-doma-skolkara-3-5-rokov/do-skolky-v-septembri-2011/
inak túto tému s veľmi všeobecným názvom by sa zišlo premenovať na "Do škôlky v septembri 2012" alebo "Do škôlky v r. 2012", mamina zváž a požiadaj adminov ak uznáš za vhodné...

Maťa, podobne ako v mojich predchádzajúcich odpovediach, nič ti nemôžem tvrdiť na 100% a Bratislava je dosť špecifická, lebo všetky škôlky tu majú prísne kritériá (veľa detí - málo škôlok ☹ ). Odporúčam spýtať sa vo vybranej škôlke radšej hneď... a keby ti aj prisľúbili, vždy riskuješ, že si nespomenú, keď príde na lámanie chleba. Bohužiaľ aj také prípady boli...