Aktívne dieťa nechcú v škôlke na celý deň, lebo nespáva

lovelysadie
9. sep 2016

Ahojte, potrebujem poradiť. Syn má 3,5 roka a teraz v septembri nastúpil do školky. Učitelka mi povedala, že by bolo dobré, keby tam bol hned od druhého dňa na celý deň, lebo potom je to pre dieťa ťažšie naučiť sa na celý deň chodiť do školky. V prvý deň som prišla pre neho s dobrou náladou, lebo ráno neplakal..deti má rád, no a odišla som s takou malou dušičkou..učitelky neposlúchal, utekal im, nejedol. proste trucoval..povedali mi, že si nevedia predstaviť, že by tam bol celý deň. Nieje zvyknutý spávať a v školke sa vyžaduje, že budú všetky deti v postely úplne potichu a len ležať. V dalšie dni, už to bolo asi lepšie, už aj papať začal..len neviem, či je normálne, že či odmietnu dieťa nechať na celý deň, ked nespáva. Ja chápem, to že by rušil iné deti, spálna nieje nijako oddelená, ale takých detí majú v triede viac a všetky chodia na obed domov. To mi prijde čudné, nie? Ja som na materskej ešte s dcérkou, ale chcela by som nastupiť do práce od bud. mesiaca a neviem či mi to umožnia. stretli ste sa s tým už? Učitelky sú zlaté, syna si poznám, je naozaj velmi živý, neobsedí. Ale neviem ako to mám zobrať. A chodí do zmiešanej triedy. Je ich 23 a z toho je 6 mladších..teda 1x v školke a ostatní už boli minulý rok. trochu som sa rozpísala 🙂

lovelysadie
autor
9. sep 2016

@dominika6 idem pozrieť, dakujem

ewisam
9. sep 2016

Ucitelky su tam od toho, aby si vytvorili autoritu a aj aby vedeli, co robit s aktivnym dietatom. Moj tiez nespaval a naucil sa- spava, lebo povinne musi, hoci mne to napriklad nevyhovuje, lebo vecer nechce do postele a to sa jasi a skace cely den.
A nejde len o tzv. adaptacny rezim? Kym si dieta na skolku zvykne? Lebo aj u nas to tak bolo ze chodil, asi mesiac na 4h a potom na cely den... Kazdopadne, ked potrebujes nastupit do prace, jednoducho povedz ze ti je luto, ale budu si musiet poradit, lebo od toho a toho dna nastupujes do prace....

katka253111
9. sep 2016

Ahoj kolegynina mala nikdy nespavala v skolke a kolegyna kedbzistovala co a ako, tak zistila,ze vraj dieta spat nemusi...ze moze mat nejaku tichu aktivitku v herni...ja som kedysi tiez nespavala,ale to ame vtedy museli toez povinne lezat...brr

lovelysadie
autor
9. sep 2016

@ewisam
@katka253111
Presne toto som si myslela dievčatá, že deti spať nemusia. on nespáva už asi dva roky poobede. odmieta, že nieje unavený, tak ho nenútim. takže to enni len výplod mojej fantázie. tiež mi to prišlo divné.

marcelatje
9. sep 2016

@lovelysadie podla mna vsetko zavisi od moznosti skolky. Malokde maju spalnicky oddelene od herne. A ked deti maju spat a jedno sa moze hrat tak to budu chciet vsetky. Taktiez u nas pocas spanku sedi ucitelka v spalni. Keby mala jedno dieta v herni kto tam s nim bude?

katka253111
9. sep 2016

@lovelysadie moj spava poobede...ale je to zdlhavy proces...som zvedava o rol v skolke ak ho vezmu ,ci bude spavat

mirkaaa80
9. sep 2016

To je problém ucitelky, ak dieťa nespava. Nemoze ti odmietnuť dieťa na celý deň v škôlke kvôli obednajsiemu spanku. Ja som tiež bojovala v škôlke, maly doma nespaval a v škôlke musel - ucitelka mi vravela že nemusí späť, stačí nech ticho leží!!!!! Predstav si keď sa tebe nechce spať, aby si ticho lezala 2 hodiny!!! Lenze malý nakoniec keď tam toľko ležal aj zaspal, samozrejme večer potom zaspal o 22:30. Sú skolky kde vedia deti nespiace odčleniť, v iných si to zlahcia a nutia späť všetky.

ivetkab.
9. sep 2016

@lovelysadie budeš tu mať rôzne reakcie. Počnúc od toho čo je učiteľka "povinná" a že ma byť "autorita" a, že môjmu dieťatku sa ublížiť nesmie. Takže, učiteľka je povinná si urobiť v triede poriadok a byť autoritou. Ale mne ako mamičke by sa nepáčilo, že moje dieťa chce a potrebuje spinkať a iné dieťatko sa tam hrá hoci len s hračkou s ktorou klepe. Ani jedno dieťatko sa nedokáže hrať v takej tichosti, aby nerušilo zaspávajúce dieťa. Čo sa týka Tvojho synčeka, tak si nerob starosti čo bude o mesiac. Učiteľky si potrebujú urobiť poriadok s tými detičkami, ktoré budú vedieť spinkať. Aby sa naučili škôlkárskemu režimu a potom sa do toho zabehnutého režimu dostanú aj akčnejšie detičky. V čase zaspávania sú na triede len dve učiteľky. Nemajú šancu zvládnuť 22detí. A to môže byť učiteľka aj so 100 ročnými skúsenosťami. O mesiac bude už aj Tvoj malý vedieť, že spinkať nemusí, ale bude vedieť, že bude relaxovať na postieľke s nejakým plyšáčikom. Len to chce čas aj pre detičky a aj pre učiteľky

bosoriak
9. sep 2016

@lovelysadie
Ja si myslim, ze chyba je na oboch stranach. V skolke je chyba, ze od 3.5 rocneho dietata po dvoch dnoch ocakavaju uplne splynutie s rezimom. Po tom, ako bol 3.5 roka doma, ze. Pozitivny vysledok sa moze dostavit len vtedy, ak budu obe strany SPOLUPRACOVAT, nie hadzat jedna na druhu poziadavky.

A chyba je aj v rodicoch, ktori odvedu dieta do skolky a ved ucitel staraj sa. Co tam po tom, ze dieta si doma robi co chce, nema pravidla, nevie posluchnut zakladne povely. Ved ucitel si uz len poradi. (Netvrdim, ze je to tento pripad!)

Ja som presvedcena, ze kazde dieta, ktore ma normalne nastavene pravidla, dokaze existovat v institucii ako je skolka. Na druhej strane je vsak uplne chore, ze deti, ktore cez obed nespavaju, musia dve hodiny ticho lezat. Ja chapem, ze nie je personalne vybavenie v skolke, ale prebohaziveho, nech si to skusi dospely, lezat a cumiet do stropu. Dve hodiny. Tam je chyba a sama viem, ze moje obidve dcery boli uplne zufale z takehoto "spania". Toto by sa malo okamzite zmenit, pretoze je to pozostatok zo sociku a je to fakt neprijatelne.

Skus sa uciteliek spytat, co teda mas robit a ako spolocne najdete riesenie.

Inak moje rady:
- jasne pravidla a ich dodrziavanie
- rezim dna, nech dieta vie, co sa bude diat
- dostatok spanku. Ak dieta nespi cez den a rano vstava, ma byt podla mna najneskor o siedmej v posteli. Inak je unavene uz rano.
- laskavo a zaroven pevne

Drzim palce.

maciatkolulu
9. sep 2016

@mirkaaa80 ako hore napisala
@marcelatje
jednoducho ked 22 deti spi, a jeden sa moze hrat, tak koniec spanku vsetkych deti, ked su raz pravidla, tak ich treba dodrziavt, rovnako je to aj s obedom, jedno dieta nie je este o 12.hladne, tak jest nebude? Nije, jednoducho si vsetci musia umyt ruky a ist jest a nie, ze kazdy si robi co v tej chvili chce, da so skolkou urcite dohodnut, ale ked maju jednu miestnost na hranie a spanie, tak to asi nepojde.

lovelysadie
autor
9. sep 2016

Tato skolka nema oddelene priesrory,takze chapem,ze sa to odneho bude ocakavat ale on aj keby oddychoval potichu,max vsak pol hodinu to bude stacit? Nato ho dokazem nahovorit.ale dve hodiny isto nevydrzi.chodi spavat o osmej a vstava o pol siedmej.bude rodicovske tak im to skusim navrhnut.dakujem za postrehy.tiez by som nechcela aby budil ostatne deti.napadlo mi skor,ci sa nemozu vsetky deti co spat nechcu v nejakej inej triede.ale to neviem ci by fungovalo

jasminet
9. sep 2016

ani moja dcera nespavala doma od 2 rokov a cuduj sa svete, v skolke si povinne isla lahnut ked sli ostatni, lezala lezala az zaspala... nie kazdy den, casto krat iba na 20-30 min, ale lezala. neexistuje aby 20 deti lezalo/spalo a jedno sa hned vedla hralo alebo suchotalo s knizkou. ale domov mi ju nikto nikdy neposielal, raz bola prijata na cely den, tak tam cely den bola.

a kto by s detmi bol v tej vedlajsej triede aby sa hrali? ucitelka ma byt s nimi v spalni, druha ide na obed uz domov a upratovacka nie je kompetentna - ona za ne zodpovedna nie je...a neviem si to ani predstavit, ze tvoj pojde vedla, druhy den pojde vedla tvoj + 1 a nakoniec po meisaci nebude spat nikto, alebo sa vsetci idu hrat? ono sa treba trosku aj prisposobit rezimu, nie rezim jednemu dietatu 🙂 ako, v dobrom a bez urazky

sense
9. sep 2016

Nasa tiez v skolke nespava,doma ano, musi mat ale siestu to znaci kludovy rezim...spat nemusi ale polhodinu musi byt ticho - dovokene je citat si knizku resp pozerat, maju ale oddelene priestory a su tam zmiesane deti vekovo. A viem ze keby spi dve hodiny tak vecer boh uchovaj takto chodi o siedmej vecer spat..

ivetkab.
9. sep 2016

@lovelysadie skúsiť to povedať môžeš na rodičku, ale možno sa zbytočne nazlostíš. Od obedného spánku tam ostáva len jedna učiteľka. A tá nemôže samostatne pustiť deti do inej triedy či miestnosti.Učiteľka za ne zodpovedá. A ani tie spiace, nemôže nechať osamote. Určite nie si prvá mamička, ktorá ma takýto "problém". Nechaj to na učiteľky. Oni si s tým poradia. V našej triede boli iní nespači a naučili sa oddychovať. Proste brali to ako odmenu od učiteľky, že oni nemusia spať, oni len oddychujú. A sú spokojné obe strany. Aj učiteľka, aj dieťatko. Nestresuj sa nad tým čo bude. Uvidíš, že bude dobre. Tvoj malý je už veľký a ak by sa čokoľvek v škôlke dialo, všetko Ti povie.

lovelysadie
autor
9. sep 2016

Super dievčata,dakujem velmi mi pomohli vase odpovede 🙂

marcelatje
9. sep 2016

@ivetkab. presne ako píšeš. Každý povie že moje dieťa sa bude potichu hrať v herni aj samé......nevravím, aj moje deti sa hrajú v izbe kým varím, ale to je moja zodpovednosť. V dnešnej dobe kedy rodičia dokážu učiteľa zdrbať pod čiernu zem napríklad kvôli tomu že počas pobytu vonku dieťaťu nedali dolu dioptrické okuliare a teraz má biele pásy na tvári lebo sa neopálilo rovnomerne (!!!!!) tak sa učiteľom ani nečudujem 🙄 keby sa stalo niečo horšie rodič ho tam snáď aj ubije 😒

janickacrazy
9. sep 2016

@lovelysadie Pozri sa, ak naozaj potrebuješ nastúpiť do práce, tak to v školke musia akceptovať a dieťa tam proste bude celý den a hotovo. Či bude spať alebo nebude, to už je na nom a na učiteľke, ako si to zariadi. U nás tiež musia spať alebo ležať všetci. Možno by bolo dobre, keby si ho doma dávala spať neskor večer, napr. o 21:00. Moj malý tiež chodí spať neskor, ked spí v školke, ked je víkend, tak nespí cez obed doma a večer ide skor spať.

marcelatje
9. sep 2016

@neperliva "zaujímavý" článok. O spánku predškolákov sa dá polemizovať a verím že pre nich až taký podstatný nie je.
Pri vyjadreniach typu „Pri súčasných počtoch detí v triede, keď ich je maximálne 22, by už rešpektovanie ich aktuálnych potrieb nemalo byť pre učiteľky problémom.“ 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 a to ako? V 90% škôlok je na 22 detí jedna učiteľka. Ako má ku každému pristupovať individuálne? Tento článok má značne rýpavý charakter pretože navodzuje dojem že všetko sa dá, ale za súčasným pre rodičov nevyhovujúcim stavom stojí len neochota či neschopnosť učiteľov 🙄 treba dať link na reálne návody ako to má učiteľka robiť. Ryba smrdí od hlavy a kým v škôlkach nebude dostatočný stav personálu vyplývajúci z potreby individuálneho prístupu nemajú takéto články absolútne zmysel.
Aby nedošlo k nedorozumeniu, individuálny prístup je snom každého rodiča no v súčasných podmienkach nemožné. Minimálne v štátnych škôlkach. Našťastie rodič má stále možnosť voľby - súkromné zariadenie alebo dieťa môže byť aj doma.

elisaeli
9. sep 2016

Časový režim je v štátnych škôlkach takmer rovnaký, je jasné, že deti popoludní oddychujú. Na to sa treba vopred pripraviť a vopred dieťa na to doma pripravovať - teda poobede ležať v posteli, nechať oddychovať. Moja prestala spať popoludní, keď ešte nemala ani dva roky, ale popoludňajší odpočinok musel byť. Práve aj kvôli tomu, aby mala režim a vedela o rok neskôr spolupracovať v škôlke. Verím, že Tvoj synček si čoskoro zvykne. Ale mamičky, na tieto veci treba myslieť skôr...

missdiva
9. sep 2016

@lovelysadie za predpokladu, ze mate skolku kde su cely den aspon dve ucitelky a je tam viac takych deti, co nespavaju (a si si ista, ze ti rodicia neberu deti domov skor len preto, ze chcu - napad na rodicovskom podporia) a vo vasej skolke je nejaka miestnost kde by sa mohli hrat pocas toho kym ostatne deti spia, mohli by vam na rodicovskom vyjst v ustrety 🙂 . Su skolky kde sa deti takto pri spani rozdeluju.
Drzim palce aby to vyslo 😉 .

neperliva
9. sep 2016

@marcelatje Ak mas nieco proti typavemu charakteru clanku, preco rypavo pises, ze sukromne zariadenie alebo doma je moznostou volby. Vies velmi dobre, ze to tak nie je, a nie kazdy ma moznost volby. V oboch clankoch sa pise, ze nie je povinny spanok, ale 30 minutovy odpocinok. Treba hladat kompromis, aby netrpeli deti, ktore spat nepotrebuju, ani tie, ktore spat potrebuju. Rodicom, ktorych deti spat potrebuju. by sa asi tiez nepacilo, keby skolka zaviedla pravidlo, ze ok, 30 minut odpocivame v klude a potom dalsie aktivity. Tak ci tak, rodic ma moznost podat aj podnet na statnu skolsku inspekciu, a tam sa uz moze bavit ucitel, riaditel ms s inspektorom na urovni pedagog-pedagog a neziadat tu navody od rodicov. Ja som sa stretla aj s tym, ze panie ucitelky msodporucali mojej sestre, aby starsiu dceru nedavala v lete do skolky, lebo ved je doma. Ano bola doma s niekolkotyzdnovymi dvojickami, ktore ju pocas dna plne zamestnavali, a to starsie by bolo zial, na okraji. Panie ucitelky to dobre vedeli, a este ju zavadzali, ze nema pravo davat dieta do skolky pocas letnych prazdnin, ked je na materskej dovolenke. Takze aj s takymto individulanym pristupom som sa uz stretla.

jankalukasova
9. sep 2016

@lovelysadie To, že si to pani učiteľka nevie predstaviť je jej problém. Nevidím dôvod prečo by tam syn nemohol byť celý deň. Ale asi preto, že by to tak pre ne bolo pohodlnejšie. Tiež nerozumiem "povinnému spánku". To je rovnako zmyselné ako "zákaz zamilovať sa". Keď raz dieťa nespí, tak hold nespí... ja som si takto odtrpela celú škôlku... musela som 2hodiny poobede ležať ako také drevo, za celé 3 roky som spala 2x a vždy som mala horúčky. Pritom by to dieťa stačilo posadiť za stolík, dať mu ceruzky, alebo plastelínu... to je tichá aktivita, pri ktorej nikoho rušiť nebude... s tým, že aj jemu treba vysvetliť, že iné detičky spia a musí byť potichu... keď bude neposlúchať tak pôjde do tej postele tiež...

sardinka336
9. sep 2016

@marcelatje a ved vidiš tak édoveryhodne zdroje ako novy čas...tá detská psychologička v zivote neriešila pracu s kolektívom, pokial viem tak psycholog pracuje individuálne u malých detí. Takze o tom vie z praxe velké kulové.
Aktivity podla individuálnych potrieb mozu byt realizované, ak je na to personál. Ak je tam jedna učitelka na 20 deti tak nič take byt realizované nemoze pretoze bezpečnost je prvorada. Ani ja si neviem predstavit individuálne vybavovat 20 zakazníkov naraz...ale určite sa to da nie podla týchto mudrych hlav. Detom som vzdy hovorila nemusiš spinkat trošku si oddýchni, čitali sme im rozpravku a bola to hodinka nie 2. U nas bola spalnička oddelena tak sa dalo ze potom niektore deti sa išli ticho hrat ked tie ostatne zaspali, ale to tak 2-3 deti nech je ticho a tie ostatne mozu spat. Ale chapem ze to nie je vzdy realizovatelne. Tu sa ine krajiny nechceu vzdat obednajšej siesty, po naobedovani mnohí citime, ze by sme si lahli, zdriemli...
Ja som si prečitala diskusiu a nema chybu!!!

marcelatje
9. sep 2016

@neperliva píšem aké sú reálne možnosti (škôlka štátna či súkromná, alebo dieťa doma) čo je na tom rýpavé? Poukazujem na to, že tieto články slúžia na dve veci. Pretože sa v nich nepíše ako konkrétne má jedna učiteľka individálne pristupovať k 22 deťom. Ja mám v niektorých situáciách problém individuálne riešiť dve deti ale to som ja 😅

sardinka336
9. sep 2016

Perfektny koment pod tym člankom....kopirujem :

ako ucitelka predskolakov Vam k tomu poviem len tolko, ze je to individualne, niektore deti sa ukladaju ledva dojedia obed, uz im hlavka pada, pretoze pridu do skolky rano hned po siestej, to male telo si pyta spat, je utahane a taki rodicia, co ledva deti donesu do pol deviatej, taki samozrejme protestuju. Chodia ako do holubnika a vysvetluju to tym, ze rano sa im nechcelo vstavat a ze im bolo luto dieta budit a podobne veci. Clovek, co ma beznu pracovnu dobu a musi jednoducho do roboty stihat, ten si to nedovoli a ani tolko nespekuluje, je rad, ze rano stihne zaniest svojho krpca do skolky a bezi na bus. U tych stazovatelov je to skor tak, ze su to povacsine mamicky na MD, alebo predlzenej MD s tym, ze dieta byva casto chore, preto su akoze s nimi doma. Ale poviem Vam, tie deti su v skolke denne a nielenze ich neskoro vodia rano, cim narusaju ostatnym detom rezim, ktory je okrem ineho zavazny pre kazdu ucitelku, ale aj rezim svojho dietata, neskoro vstane, neskoro pride a tym padom sa nema kedy ani pohrat a vhupne rovno do povinnosti, ktore pre neho vyplyvaju, v predskole je toho naozaj neurekom a naroky su na tieto deti kladene ovela vyssie, ako predpriprava na skolu. Co sa tyka toho spania, dieta nie je donutene spat, ale musi oddchovat, to je pravda, ale napriklad ja im citavam rozpravku, ktora je niekedy aj na pol hodinku, kto chce, pospinka si a kto nie, musi lezkat, ale isto nie preto, aby som si vypila kavu a precitala casopis, alebo nebodaj nieco skrabkala, ale preto, ze deti, ktore spia, tak spia.A spat sa da len v pokoji a tichu.. Skuste si predstavit triedu s 25 timi detmi, v ktorej su denne rozkladane lehatka, ako v jednej casti spia deti a v druhej sa ,,potichu,, hraju ostatne deti..jedna ucitelka to nema sancu ustriehnut, aby ozaj tie spiace nevyrusovali. Cez odpocinok citam rozpravku, potom sice skrabkam, ale nie ...skrabkam deti na chrbatiku, potom si pripravujem oznamy, lepim seky pre mesto o zaplateni poplatkov, robim agendu nielen nasu, ale aj pre ucitelky kruzkov, chystam si obrazky a pomocky na dalsi den, pretoze ked deti vstanu, cesem vlasky, nalievam cajik, pomaham s obliekanim, utieram ritky a okrem toho riesim detske hry,zvady, zvonia rodicia, platia to, hento, pytaju sa na deti, hladaju hracky, co si deti donesu, skacem sprava dolava...Vybrala som si tu pracu, mam ju rada, deti mam rada, ale nech mi niekto netvrdi, ze je to len take hrajkanie sa s detmi...Radila by som kazdemu jednemu rodicovi, aby si to aspon raz vyskusal, kludne moze prist na otvorenu nie hodinu, ale cely den a potom nech hodnoti, co tie ucitelky v skolke robia?? Pritom mnohi rodicia si sami na seba pletu bic, povoluju, nechaju si nadavat v satni, deti obskakuju, krmia, nevedia chytit do ruky ani len ceruzku, obliekaju uz velke deti a maju problem vydrzat s tym jednym svojim, nie s tolkymi, co mame denne na starosti. Potom by mozno nemali potrebu riesit nejake poobednajsie spanie-nespanie..

marcelatje
9. sep 2016

@sardinka336 skúsenosť je neprenosná, ak niekto niečo nevie pochopiť mal by si to povinne vyskúšať skôr ako do éteru pošle takúto blbosť.
Inak si predstav že keby si mala 20 zákazníkov existuje predpoklad že sú to dospelí ľudia a spolupracujú. U detí predpoklad spolupráce či nejakej dlhodobejšej trpezlivosti normálne zmýšľajúci človek jednoducho očakávať nemôže 🙄

ewisam
9. sep 2016

@lovelysadie ono je to o dohode.. Nejaka vyhlaska ministerstva skolstva /cislo neviem/ hovori o tom ze najstarsie deti v skolke maju povinne minimalne pol hodinovy oddych na lozku...samozrejme ked je dieta mensie je to viac... Ak sa vies s uckou dohodnut, ze sa dieta bude niekde bokom hrat a nespat ok. Niektore vychadzaju v ustrety, ale ine nie. Vsetko je to o ludoch....