Akých rodičov neznášajú učiteľky v MŠ?

8. sep 2021

Ahojte
Zaujimaju ma nazory uciteliek v MŠ.
Co vam vadi na rodicoch a ich poziadavkach/ narokov na vas ohladne ich deti?
Ja mam cerstvu 3 rocnu skolkarku.
Ja som velky pedant vo veciach, ale je mi jasne , ze v statnej skolke pri 20 detoch je nemozne na vsetko dozriet.
Od zaciatku skolky som pani ucitelky poprosila, aby dcere zakasavali tielko, lebo vonku som ju uz nasla par krat s holymi krizami, ked som po nu na dvor prisla, a par este podla mna normalnych poziadaviek, nic prehnane.
Nechcem vsak, aby sa na mna pozerali, ze som svihnuta, ze ich stale s niecim otravujem.
Takze sa chcem opytat- ucitelky, lezu vam taketo poziadavky od rodicov na nervy?
Dakujem

tomyhardy
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
marci77
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
w123
8. sep 2021

@marci77 Boze moj to co je za pristup

bubinko1506
8. sep 2021

Suhlasim s prispevkom vyssie - v sukromnych jasliach nebol problem sa ucitelky cokolvek spytat. Mali na starost menej deti, tak mali aj lepsi prehlad a stihali deti aj skontrolovat, ci su zapravene, ked isli von. Rovnako neskorsie vyzdvihnutie bolo bez problemov - stacilo zavolat ucitelke, ze rodic bude meskat - ale samozrejme po pracovnej dobe to bolo spoplatnene 5e/1hod. V statnej skolke sa o individualnom pristupe neda hovorit, informacie taham z ucitelky ako z chlpatej deky a je velky problem poslat infomail rodicom. Bezne som nasla malych v zime vonku bez mikiny alebo bez ciapky, lebo oni nestihaju. A o aktivitach v skolke radsej uplne pomlcim - doma robim s detmi pracovne listy a ucime sa, aby boli pripraveni do skoly.

zuzka0605
8. sep 2021

bohuzial je to tak..v statnej skolke musis pocitat s viacerymi nedostatkami.je tam vela deti a nie je v ich moznostiach ustriehnut detaily.ak si pedant, mozes dat dieta sukr. opatrovatelke, alebo do sukr. skolky, kt. si samozrejme zaplatis mnohonasobne viac ako statnu.

alana1
8. sep 2021

...v statnej skolke sa uz ocakava vacsia samostatnost deti ako v jaslickach...ziaden individualny pristup tam ani ocakavat nemozte, kedze maju zvycajne 2 ucitelky okolo 25 deti...

danulicek
8. sep 2021

no ja neviem, ale mám dieťa v štátnej škôlke (starší tam chodil tiež) a nikdy som nemala pocit, že by boli učiteľky odmerané alebo že by neboli ochotné. ono to asi závisí od nastavenia kolektívu. ale aj od rodičov. ale k veci: každá učiteľka má asi inú mieru "otravnosti" na požiadavky. máme tam jednu mamičku, ktorá rieši úplne všetko a už ja ako matka sa niekedy zamýšľam, na čo potom dáva dieťa do škôlky, keď vie všetko lepšie ako učiteľky. zohnala by lepšieho fotografa, chodila by dlhšie von, varila by lepšie a pod... potom máme deti, ktoré sa nedokážu ani obliecť a obuť, lebo to robia rodičia a dieťa nemá ani snahu. namiesto toho, aby to doma rodičia deti naučili, rozčuľujú sa, prečo ich to neučí učiteľka... ale predsa čo sa týka obslužnosti, dieťa by malo byť v škôlke samostatnejšie. len teda treba sa na to pozrieť aj z tej strany, že keď má každý rodič "pár podľa neho normálnych požiadaviek, nič prehnané", tak jedna/dve učiteľky to nemajú šancu vykryť pri 20+ deťoch. k tomu každému rodičovi rozprávať detailne všetko, čo je na nástenke a ten rodič si to vie prečítať. u nás však učiteľky informujú a aj kontrolujú, či rodičia podpísali, čo mali, pretože skúsenosť je taká, že rodičia nástenky nečítajú, lebo nikdy nemajú čas... ja som praxovala v škôlke týždeň a poviem vám, že je náročnejšie komunikovať s rodičmi ako s deťmi.

stanulienkat
8. sep 2021

@marci77 Ty si fakt chcela od učiteľky súkromné číslo ??? To je úplne choré na hlavu a zvrhlé. Rodičia by si mali uvedomiť kde sú mantinely. Tá učiteľka má tiež svoje súkromie, keď si v kolóne a nestíhaš, uečite si mala telefónne číslo na škôlku. Ludia už niekedy nemajú súdnosť, kvôli takýmto veciam ľutujem tie učiteľky.
A myslím si, že aj priemerne inteligentný človek vie rozoznať rozdiel medzi súkromnou škôlkou a štátnou. V súkromnej si dosť veľa platíš na to, aby sa s tebou rozprávali s trpezlivosťou, majú tam menej detí a možno aj lepšie platové podmienky. Moje dieťa chodilo do štátnej a neviem si vynachváliť všetky učiteľky, ktoré ich počas troch rokov mali. Jedny ľudské a výborné osoby.

pininka1
8. sep 2021

Ja som robila v statnej skolke a nikdy som nemala problem odpovedat a pravdu, je to o ludoch. Deti nesli von bez toho aby neboli zakasane, poobliekane poriadne, ak sa zaspinili prezliekli sme. A mali sme 20 a rozny vek. Moja dcera tiez chodi do statnej a su tak isto mile a odpovedia na vsetko. Co sa tyka niektorych rodicov a ich narokov. By som im doniesla vsetky tie deti domov a nech skusia splnit vsetky poziadavky. Vsetko musi mat svoje hranice. A hlavne, dieta ma mat tiez hranice.

slecnalemonova
8. sep 2021

No nie som učiteľka ale mam ich zopar v rodine. Takze v prvom rade je to príchod rodiča, ktorý je na RD alebo MD pre dieta do skolky. Títo rodicia zvyknú chodit medzi poslednými a ucitelky tiez su viazane na spoje a nebude sediet dieta pri upratovačke a ani nemoze kym matka s kocikom stihne na ihrisku poodrbavat okolie s kamarátkami. Česť výnimkám. Potom je tu skupina s veganskymi požiadavkami, nosia do skolky vlastnú stravu, deti to nechcú, chcu jest to, co maju druhe deti. Nie kazdemu chuti kazde rano rožok s nutelou ked druhe deti maju pomazanky atd. Potom je skupinka, ktorej prekaza aj zly sklon zaluzia, kontrolujú prach na skrinkách ale pritom dieta chodi cely tyzden v jednom zafulanom tričku a s dierami na ponožkách. A osobitná kategória su lieky. Doniesť atb do skolky ze “podajte mu to” je nonsens.
A co sa týka súkromných zariadení nie je to az take ideálne a mnoho veci rodič nevidi. Nie kazda učiteľka v súkromných jasliach a skolke ma aj adekvátne vzdelanie. A žiaľ mnohé fungujú ako úschova deti za velmi velke peniaze.

monika2605
8. sep 2021

Ja som ucitelka v MS v statnej MS...mala som deti aj malicke aj predskolakov... poziadavka zakasat tricko je uplne normalna, ba dokonca by to mala robit ucitelka na zaklade vlastneho vnimania dietata predsa.. ja som dokonca vzdy, ked sme prisli z von a nahodou boli deti spotene, pretoze niektore su mokre ako mysi a ine sa zase tak nepotia, prezliekala a veci dala susit na radiator, aby ked rodicia prisli mohli suche veci domov zobrat poprat a ciapky si mohli deti znovu dat na hlavu na cestu domov... su to uplne normalne veci, ktore by som robila ako matka aj svojmu dietatu... ja som s rodicmi problem nemala.. kazda poziadavka je opodstatnena...a vzdy som sa snazila vyhoviet...dokonca ked som mala malkacov, som pisala rodicom so svojho telefonu ako sa dane dietatko ma a ci zaspalo na obed a podobne..

klip0
8. sep 2021

Som učiteľka a mávam hlavne deti 2-4r, predtým ako ideme vonku idú všetky deti na wc a majú sa zakasat. Ako vychádzajú z wc sú v rade a zakasem toho kto nevie, prípadne opravím čo treba. Potom ideme do šatne sa obliecť a vonku. Deti sú vonku aktívne, hlavne ak sme na ihrisku/dvore/hráme hry atď. Môže sa úplne ľahko stať že sa im tielko vysunie von. Vždy keď to vidím ich upozorním aby si to napravili, prípadne napravim ja ak vidím, že im to nejde. Ale viem si predstaviť že si to nevšimnem hneď, nedá sa kontrolovat všetko a stále. Skôr by som dcéru učila, že si to má zapravovat sama, už je celkom veľká.
Ak to je ale zato, že učiteľky neriešia a dieťa neskontroluju vôbec ani pri odchode z vonku, je to chyba.
Mne osobne nelezie žiadna požiadavka na nervy, ale ja som typ čo ho nevytoci len tak ľahko niečo. Keď je tá požiadavka blbosť, tak vysvetlím rodičovi prečo to nejde, alebo prečo je to tak a tak, často si to totiž rodič len neuvedomí, že v praxi v škôlke to je inak ako si myslel. Keď je to normálna požiadavka väčšinou tak už robíme len rodič si nieje istý, alebo ak nie, tak vyhoviem.

klip0
8. sep 2021

@klip0 *ani pri odchode vonku, nie z vonku 😁🤷🏻‍♀️

shee11
8. sep 2021

ja sa snazim napr. ulahcit zivot ucitelkam aj obliekanim, aby to bolo prakticke pre dceru aj pre ucitelky. Lebo ked vidim niektore dievcata, tak fakt ucitelky lutujem - pancusky, co si sami nevedia obliect, saty, co si nevedia ani vyhrnut na zachode, gombiky, vysoke tenisky na snurky, 3000 sponiek a vrkôčikov, rukavice s palcami, no hlavne ze je štýl 🙈

janickacrazy
8. sep 2021

No mne chodí do školky už tretie dieťa a pri druhom som mala jedinú požiadavku, nech mu daju plienku na spanie, ale samozrejme sa to nedalo, tak som každý den nosila nepremokavé plachty do školky celý prvý rok. Žiadať od učiteliek, aby moje dieťa zakasali, tak to mi príde v našej školke ako nadštandard. Pokiaľ nebýva choré, tak to neriešim vobec.

nikpa
8. sep 2021

Zakasat a poriadne poobliekat deti by mala byť pre učiteľky samozrejmosť, nie brané ako špeciálna požiadavka. Chapem že majú veľa detí ale postarať sa o to aby nepoprechladali keď idú von by mal byť základ. A ďalšia vec a povinnost nás rodičov, je naučiť si deti čo najviac veci aby si dokázali urobiť samostatne. Teda keď chces aby bola mala vždy zastrcena, treba ju to naučiť. Ja si napr potrpim na to aby si malý umýval po wc vždy ruky, tak som ho to naučila. Minule som pre neho prišla do škôlky a práve boli všetci spolu cikať. Syn stále nevychádzal z wc a učiteľka mi hovorí, že Kubkovi to trvá trochu dlhšie lebo musí na ručičky použiť aj mydlo 😀😄 a druhé deti si ich ledva omočia vo vode, preto sú rýchlejšie vybavené. Takže čím viac bude tvoje dieťa vedieť, tým menej bude potrebovať od učiteliek a nemusíš ich o veľa žiadať.

zuzanaete
8. sep 2021

No a ja sa vzdy pousmejem, ked vidim syna so zapravenymi vecami v gatiach a nechapem, preco to robia. Ja tak syna neobliekam. Dolezite veci riesim s ucitelkami a nie je problem. Niektore veci si poviem, ze svet sa nezruti a neriesim. Keby si mali pamatat vsetky speci poziadavky pre kazde dieta, tak by museli mat snad manual a len kontrolovat.

janikk54
8. sep 2021

@zuzanaete to je ale pravda, no su mamainky, ktore si na tom baziruju a su schopne dat ucitelke ako keby taky manual

stanulienkat
8. sep 2021

@janickacrazy do škôlky sa prijímajú iba deti, ktoré plienku nepotrebujú. Takže tvoja požiadavka tiež nebola úplne v poriadku.

janickacrazy
8. sep 2021

@stanulienkat on ju potreboval len čisto na spanie, predtým v inej školke mu ju dali bez problému, kedže ešte nemal ani roky, no tu bol s tým strašný problém, aj pre nich by to bolo jednoduchšie ako každý den prezliekať posteľ

janickacrazy
8. sep 2021

@stanulienkat ani 3 roky

stanulienkat
8. sep 2021

@janickacrazy tak jasné, že oni si robili robotu navyse sami sebe. Tiež by bolo jednoduchšie dať plienku, len si uvedom, že tie plienky naozaj nemá mať ani na spanie, keď ide do škôlky. A každý rodič má "len" jednu- dve požiadavky na učiteľku. Zober si, koľko požiadaviek je to spolu, okrem ich pracovnej náplne. V inej škôlke by ti možno dieťa vylúčili z dochádzky.

janickacrazy
8. sep 2021

@stanulienkat moje dieťa je ZTP, takže bohužiaľ bolo to zo zdravotných dovodov, nie len tak pre nič za nič, vedeli o tom, prijali ho

stanulienkat
8. sep 2021

@janickacrazy aha,tak ked to vedeli, neviem co riesili.

bavlnka92
8. sep 2021

mali sme stretnutie rodičov a bol tam jeden čo sa vypytoval pri každej vete niečo. takého by som asi zabila úprimne. inak mne z takýchto požiadaviek stačí ak v škôlke dozrú aby malý nebol mokrý (pri hre), alebo pomoc s wc (po veľkej, lebo to ešte nevie). inak nemám problém ak sa zašpiní alebo podobne.

liz_lemon
8. sep 2021

s ucitelmi je to tak, ze od nich netreba nic chciet navyse, a ked maju oni nejaku poziadavku na teba, tak vsetko im odkyvat, toto ti zabezpeci, ze ta mozno aj radi budu mat 🙂
v ziadnom pripade sa nehadat, zbytocne neotravovat, ci nebodaj vycitat, ak na to nie je naozaj padny dovod, znamej ucitelka povedala, ze by sa mala svojmu dietatu viac venovat, a ta jej na to povedala, ze a na co ste tu vy, a nastalo peklo take, ze chuda dieta ked pocuje meno tej ucitelky, tak chyta hysak
mam skusenosti so 7 roznymi ucitelkami v MS, ked clovek jedna slusne bez nejakych prehnanych poziadaviek, tak su vztahy ok, pockaj ked bude dieta v skole, budes spominat na skolku, ako sa tam super starali

stanulienkat
8. sep 2021

@liz_lemon Nemyslím si, že máš pravdu, že od učiteľov netreba nič chcieť a neotravovat ich. Ja som sa stretla väčšinou len s nápomocnými učiteľmi. A keď povie učiteľka rodičom, že sa treba dieťaťu viac venovať, je to tiež na mieste. Reakcia tvojej kamarátky nebola na mieste, že na čo je tam učiteľka? Vychovávať má rodič. Len veľa rodičov o tom netuší. A keď chce mať rodič prehnané požiadavky na učiteľa a skolku, pači sa, môže si zaplatiť súkromné zariadenie.

liz_lemon
8. sep 2021

@stanulienkat samozrejme, ze moja znama reagovala neadekvatne, ale zase ucitelka chcela od nej nieco, co maju robit deti v MS (nebudem pisat konkretnejsie)
par krat som syna instruovala, aby sa obratil na ucitelku, a vies co mu povedala, ze co ona s tym...takze tolko asi k tej ochote, ale nehadzem vsetkych do jedneho vreca, verim, ze su aj ucitelia co urobia aj cosi navyse, moje skusenosti su skor opaccne, ale aspon sa deti naucia spoliehat sa sami na seba

luccija
8. sep 2021

@liz_lemon pozri rodičia sú na deti háklivi to, že učiteľka im povedala, že sa mu majú venovať určite nemyslela v zlom, ale matka si to tak vysvetlila.Hned je vidieť, ktoré dieťa vie farby, hore dole, vpravo, samostatne jesť dať si mikinu...my sme mali 4 r dievčatko, ktoré nevedelo piť z pohára, lebo doma píla z fľašky, jest...a tak isto si sadla a čakala kto ju oblečie, až som sa jej raz pýtala či ju mama doma kŕmi, tak áno🙂
Zažila som rôznych rodičov aj takých čo uprostred dňa volajú, že je teplo nech dáme dieťaťu tričko s krátkym rukávom čo sme robili automaticky...telefón, keď sme boli vonku a rodičia nmali niečo súrne sme mali vždy pri sebe, alebo, že príde niekto iný vyzdvihnúť dieťa, lebo porada, kolóny...to zakasavanie je háklivé, lebo deti cupia na piesku, hrajú sa na preliezkach mohlo byť zakasane a potom už nie.Deti, ktoré boli samostatne sa obuvali, bundu dávali samé pri odchode von je 23 deti jeden hľadá topánky, lebo včera mal druhé a nevie, že tieto sú jeho, lebo mama mu ich vymenila🙂ďalšia hľadá sponky, medzitým ostatní už otvárajú dvere....je to neuveriteľný chaos.Ale vždy som rada pokecala s rodičmi, pochválila... okrem jednej mamičky, ktorá mala dieťa vo vyššom veku a bola hakliva na všetko boli rodičia fajn.podla mňa najviac mi vadili rodičia, ktorým sa deti doma sťažovali, že Zuzka sa s nimi nechce hrať a berie jej hráčky a oni to chceli riešiť.Najhorsie obdobie je teraz ráno zima, poobede leto ...a potom zima, keď deti chodia v lacných premokavych topánkach, a tenkých rukaviciach

ava11
8. sep 2021

Učím len pár rokov, ešte som sa so žiadnym rodičom nedostala do konfliktu, asi som mala šťastie 😉 Odkázala by som rodičom len základ : neklamať nám o ničom (doma mu nič nebolo, nekašlal, nemal sopel aťd a dieťa mi hneď povie, že mama mu dala sirup na kašel), obliekať dieťa primerane počasiu (nie v 5 stupňoch plátenky) a veľa sa s vlastným dieťaťom rozprávať (lebo je naozaj smutné, keď dieťa nemá ani základ informácií).
Úsmevná príhoda z minulého týždňa: Ráno ma mamička prosila, aby som dieťaťu dala suchý chlieb a nenútila ho do pomazánok, lebo má z toho stres a traumu, z rybacej ho dokonca napína už pri prvom zaňuchaní. Zhodou okolností v ten deň bola luxusná rybacia na chlebíku. Kým som sa spamätala, šikulo mal v sebe celý chlieb a ruka hore, či je dupla. Asi toľko 😂