Aspergerov syndróm

mishadudy
25. aug 2018

Ahojte mamicky. Ma niektora z vas s tymto syndromom skusenosti? Skor by mi pomohlo, ak by sa nasiel niekto z okolia Tv, Ke, Mi, VnT, Po. Nas Janko (5r.) ma priznaky na AS. O tyzden este ideme na stretnutie k psychologicke Ledlovej z Tv, tak uvidime, ako to dopadne. Na prvom stretnuti bola ona u nas ale odmietol sa s nou rozpravat (zatvoril sa do izby)

myj
25. aug 2018

@mishadudy ahoj,mam syna,ma uz 13 rokov,zistili sme to uz v skolke.Hned sme isli psychologicke a specialnej ucitelke.Nikdy k nam neprisli domou,pretoze si ho zoberu do vnútra sameho a hrou(maju vela hraciek a inych hier)zistuju na akej stupnici sa nachádza.Preto je lepsie ich prostredie ako doma.

hope252
25. aug 2018

@mishadudy Ahoj, moj ma vysokofunkcny autizmus, sme z KE. Zistili nam to az teraz ked Šimonko nastupuje do prvého ročníka-v novembri bude mať 7 rokov.

myj
25. aug 2018

Inak je to dost papierovaciek,vybavovaciek,potvrdeni do skoly,lebo skole to musis nahlasit.Syn ma v skole asistentku a to musi zabezpecit skola a hlavne sa nenechaj od skoly odbit ze patri do specialnej skoly,mam aj take skusenosti.Ak mas nejake otazky,tak sa pytaj.

myj
25. aug 2018

Moj ma aspergerov syndrom prveho stupňa.

mishadudy
autor
25. aug 2018

@myj to je samozrejme 🙂 preto ideme na buduci tyzden mi k nim. Lenze mi celkovo mame problem ho niekde dostat. Vsetko nasilu a s placom. A uz ked sa zacne bat, tak absolutne nespolupracuje a neda si vysvetlit nic. Prave preto bola najpr psychologicka u nas doma, aby ju aspon trosku spoznal (vraj to robieva casto)

mishadudy
autor
25. aug 2018

@myj ake ma hlavne priznaky?

myj
25. aug 2018

Tak hned v skolke sme si všimli,ze dlho nevydrží sedieť,nevedel sa začleniť,lepsie povedane isiel buchol,alebo sotil dieta,lebo nevedel ako ich ma oslovit,alebo ucitelke na rovinu povedal ked chodili spat,ze nech je ticho a nech necita,miloval chobaky,zivocichy,to ma doteraz,niekedy ma svoj svet.Co ho zaujima do toho ide naplno,ale co nie,tak ho nedokopes.Chodila a obcas chodim za specialnou ucitelkou aby ho naucila,ako sa zoznamit,mimika tváre.Proste nema ti problem povedat ani cudziemu,co si mysli,alebo ako vyzeras,povie pravdu.

majcika
25. aug 2018

@hope252 ake mate priznaky prosim ta?

myj
25. aug 2018

No na vsetko ho musis dopredu pripravit a stale rozpravat,ze to tam bude super,uvidi nove hracky.Neznasaju,ak maju dostat novu ucitelku,alebo niekam cestovat,novych ludi.Musis vediet ako na neho.Povies,ze sa mu tam mozno nejaka hracka zapáči a bude ju chcieť.

hope252
25. aug 2018

@majcika my mame velmi slabe, len sem tam afekty ale take ze ked to obratis na srandu je v klude, najvacsi problem je porozumenie reci, rozprava ale niecomu nerozumie, ked clovek rozprava prilis dlhe vety. A ma echolalie. Ale inak nič čo by stálo za zmienku alebo narúšalo nejako život jemu alebo nám.V školke s ním nikdy nemali problém. Tak neviem, chcem ho ešte objednať na dagnostiku do PO do Francesca tak uvidime co povedia.

myj
25. aug 2018

Zaciatky su najtahsie,ale ked ho poznas,tak budes vediet ako na neho.Co ma rad,ked pojde nieco mu slub,uisti ho ze vsetko bude ok.

jarinka_zv
25. aug 2018

@myj a v tej škôlke, keď ste to zistili, nebolo Vám povedane, že to môže byť len obdobie, resp. tak reaguje keď sa mu niečo nepáči, ale s tým nesúhlasí?

myj
25. aug 2018

@jarinka_zv nie,v prvej skolke hned nastal problem,ze ho tam nechcu,nezvladaju,hned ho odpisali a nedali ani sancu,povedala,ze nech s nim zostanem doma,a dokonca nemohol byt v skolke cely den,ale len do dvanaste.dala som ho do druhej skolky,do inej dediny a tam nemali ziadny problem,vedeli mu zo vsetkym pomoct.

jarinka_zv
25. aug 2018

@myj Aha, veď to je najľahšia cesta. Zbaviť sa, pretože im nejakým spôsobom nevyhovoval 😣🤔 určite to nebol správny prístup z ich strany a mali Vám podať pomocnú ruku. V tej novej škôlke sa správal rovnako potom?

mishadudy
autor
25. aug 2018

Mi mame problem hlavne so strachom. Zo strachom z novych ludi, novych miest, miestnosti, veci..zvuky u neho vyvolavaju strach, tmy sa tiez boji. Mava zachvaty zlosti ale nie voci sebe ani voci inym. Je agresivny tym sposobom, ze so vsetkym hadze, co mu pridze do cesty akurat sem tam sa hadze na zem ale to uz pomenej. Nema rad spolocnost, radsej je sam za

myj
25. aug 2018

@jarinka_zv nie,mali tam iny pristup,nasiel si kamaratov a s nimi je teraz v skole.

myj
25. aug 2018

@mishadudy tak potom neviem,take zachvaty nemal,mozno to bude iny druh autizmu,to posúdi az psychologicka,alebo ma aspergra vyššieho stupna.

mishadudy
autor
25. aug 2018

@mishadudy radsej je sam zatvoreny ale to len v pripade, ze sme u niekoho, napriklad z rldiny a nahrnu sa tam viaceri uz sa zatvori. U nas doma to iste, nechce ist nikde, stale by bol najradsej doma lebo a citi istejsie. Nie je samostatny, neoblecie sa sam, na wc niekedy musim ist s nim, je vyberavy v jedle, boji sa nozniciek a tiez strojceka na vlasy, vsetko proste robime nasilu.

myj
25. aug 2018

@mishadudy tak,to mas horsie,taky nebol,nebal sa,nehadzal sa,nic take co pises.Mudrejsia budes,az po diagnóze.Je tazko poradit ak ju nema este urcenu.velmi ti drzim palce a hlavne veeela trpezlivosti.

adika279
25. aug 2018

Ahoj ja mam dvoch chlapcov a obaja maju AS starsi ma 8r.a mladsi 5r. Starsi miluje dinosaurov a zraloky je velmi citlivy ma malo kamaratov ale deti ma rad v skole mu to ide hlavne matematika je integrovany a ma ulavy..je tiez nesamostatny nevie viazat snurky na topankach a neznasa gobicky
Mladsi chodi do specialnej skolky a odkedy tam je hodne sa zlepsil zacal pekne rozpravat aj sa zacal hrat s detmi uz teraz viem ze do skoly pojde az neskor a bude musiet mat asistenta

jarinka_zv
25. aug 2018

@mishadudy Mne sa drobec nezatvara sam, mne v spoločnosti viacerých ľudí odíde do skonenou hlavou niekde mimo, kde odtiaľ pozoruje,alebo sa hrá sám. Dlhšie sa nepýta na veľkú potrebu, a posledné dni sa mi občas pocika. Odplienkovany bol krásne od 18 mesiacov. Tiež sa bojí strojčeka na vlasy, búrky a hromov.

myj
25. aug 2018

@adika279 ano aj moj je integrovaný,ma rozne úľavy.a ten druhy syn ma vyšší stupen?teraz mam rocnu dceru,tak som zvedava,lebo malokedy sa stane,ze to budu mat vsetky deti.aj ti povedali,ze preco to maju obidve deti?

adika279
25. aug 2018

@myj psychologicka aj psychiatra boli prekvapeny a vobec nevedia preco...vyzera to tak ze mladsi je vyssi stupen alebo ma este nieco ine neviem je to Len moj pohlad...caka nas este rediagnostika alebo to suvisi z jeho fyzickym stavom lebo on ma este funkcne poruchy ako poruchu trapenie a vylucovania astmu alergie...tiez Vam vadia pachy?

mishadudy
autor
25. aug 2018

@jarinka_zv Janko tiez ak sa nema kde zatvorit, tak sa stiahne na bok a a pozoruje alebo sa hra sam. Ale belakrat place a chce ist prec. Co sa tyka wc, tak len proste musim byt pri nemu, aspon stat pri dverach ale zase sam sa neutrie. ..nevie velakrat pochopit, co sa mu snazim povedat..napr ze ho musim ostrihat, lebo ma velke vlasy, tiez sa strasne boji burky a uz ked sa stiahne obloha ako aj napr teraz uz sa boji, zatiahol hruby zaves nech nic nevidi a staci ze rsz zahrmoce uz ho neviem ukludnit..nevie pochopit, ze v skolke sa bude len hrat, nic viac..ˇ. Ma rad deti, vie sa s nimi aj hrat ale skolku mu len spomniem a uz place, ze sa boji..k lekarom ho dostat tazko, aj ked tak nespolupracuje, cely cas place. .nevie pochopit, ze musi lebo to a to..je toho skratka vela

lenko
25. aug 2018

@mishadudy pozri si môj blog (články). Môj má toho viac, ale hlavne tie úzkosti.

myj
25. aug 2018

@adika279 pachy vobec,len je velmi uprimny a teraz aj papulnaty,ma pubertu.

saslavka73
25. aug 2018

A čo má rád? Čo rád robí? Musíš mu to vysvetľovať jeho mysľou.

mishadudy
autor
26. aug 2018

@saslavka73 ma rad auticka(,ma ich straasne vela ale stale je to malo), mobily (dokazal by sa hrat aj s 10-timi naraz, uz ma hodnu zbierku, ktore nefunguju lebo ked dostal zachvat zlosti, tak s nimi hodil o zem), ma oblubene rozpravky, ktore pozera stale dookola ale v anglictine a v rustine, niekedy viac rozprava po anglicky a po rusky, je velkmi sikovny co sa tyka cudzich jazykov..okrem auticok a celkovo elektronike (teda mobily, tablety, notebooky, pc, dvd, playstation) nema nic take viac oblubene. Akurat si este zbiera futbalove lopty

saslavka73
27. aug 2018

@mishadudy Ďaleko dopredu mu hovoriť kam idete na čo tam idete čo tam budete robiť. Ukázať v kalendári, deň, hodinu. Pripomínať. Pozitívne o tom hovoriť, ak sa dá povedz, že najprv sa ideš pozieť Ty a príp. nafoť a doma poukazuj. Takto to vyzerá. Daj mu možnosť rozhodnutia. Nech rozhodne on kedy, kde, s kým. Keď nemá rád zmeny, treba veľmi citlivo, pripravovať pripravovať.

eva8
27. aug 2018

@mishadudy u nás navštevuje jeden chlapec s aspergovym syndrómom tréningy - futbalový klub. Ani to moc na ňom nevidno, je len tichší a akoby pomalší. Ale rodičia vraveli, že keď sa nahnevá, je to dosť zlé. On má asi ľahšiu formu, na tréningoch je sám, aj na párdňový turnaj šiel bez doprovodu rodičov či asistentky. V škole mal zo začiatku asistenku. Má cca 11r.