Choré deti v škôlke

12. okt 2021

Ahoj baby, idem za vami po skusenosti,lebo u nás v škôlke sa mi to už nedá normálne, a ešte v tejto covid dobe, niesu decka v škôlke ani dva mesiace a synator je už tretí krát chorý, berie vitamíny, teraz mu dala dr aj imunoglukan. Lenže problém je ten ze u vás v škôlke sú večne choré deti a našim p. ucitelkam to očividne vôbec nevadí. Vo štvrtok mi maly hovoril ze "ten" a "ta" sú chorý, a od piatku uz aj náš snova sopli a kasle. Je to mala dedinská skolka a vždy ochorie od jedného minimálne polovička škôlky a rodicia ich tam takto normálne nosia. Ako to funguje u vás? Mne sa to nezdá ok aby som nosila choré dieťa do škôlky.

autor
12. okt 2021

*u nás v škôlke, nie u vás

dskjhfdlkdjhl
12. okt 2021

Ja uz teda mam velke deti, ale bohuzial v tomto smere sa to nemeni, aspon ja mam take skusenosti. Starsia dcera (teraz uz dospela) chodila prvy rok do skolky, kde som sama videla, ako ucitelka povedala mamicke, ze uz vcera jej hovorila, ze maly kasle, mater sa otocila na opatku a dieta nechala v skolke. Netusim, aku to malo dohru, ale chlapec chodil dalej do skolky. Bohuzial, su rodicia, ktori davaju chore deti do skolky a je im to asi jedno. Mozno by som sa na rodicku ozvala, ale pocitaj s tym, ze prave ti rodicia Ti mozno nalozia. Ak teda mozem radit, ja som sa snazila, aby vzdy vecer deti mali dokladne vycisteny nos-pred kupanim sme striekli sterimar a po okupani dokladne vysmrkali-neviem, ci toto je univerzalny recept, ale mne zabral u dvoch deti velmi dobre.

ivanka0603
12. okt 2021

U nás presne to isté . Ja som sa už ozvala, na čo mi jedna mamička povedala, že sa mi hovorí, keď som doma ešte s malým, že ona chodí do roboty. A pritom som sa na to pýtala učiteľky....a mamička si ma počkala a nakoniec som bola ja ta zlá. Ale nech sa na mňa nikto nehnevá, keď vidím, že decko kašle ako starý hrniec, tak ho nechám doma. Už som bola fakt vytočená. Potom som sa ešte porozprávala s riaditeľkou a tá to už potom začala trochu korigovať. Viem o jednej, že volali rodičov počas dňa, že dieťa má sople, nech ju prídu zobrať domov. No tak som zvedavá ako to bude ďalej. Neviem na co sú potom všetky tie opatrenia, keď sa to nedodržiava. Potom to tak aj vyzerá.

bagre
12. okt 2021

ahoj, tak aj u nás v malej skôlke už boli choré všetky deti, tento týždeň sú v plnom počte konečne, v sept. začal chodiť a vydržal 3 dni.
Choré deti do škôlky nepatria, opýtaj sa učiteľky.
Ja osobne som deti nechávala doma aj so sopľom /iný prípad je alergik, ten fúka a kýcha celý rok, ale v škole už o ňom vedia/.

anjelicek26
12. okt 2021

Ono bohuzial su deti, co maju ten sopel priebezne cely rok a pokial nie je zeleny a len zateka a s toho odkasle, tak mu lekar po vytere da normalne papier o bezinfekcnosti..pochybujem, ze tvoje dieta vie objektivne posudit farbu sopla u kamarata... a rovnako rodic takehoto dietata nemoze by od esptembra do marca v skolke len kvoli tomu, ze ma tvoje dieta zlu imunitu...lebo toto dieta (napriek soplu) chore nei je...

belllinka
12. okt 2021

Tak lebo pracujuca matka si sakra 2x rozmysli, ci zostane s kazdym soplom doma.
Taketo temy vzdy zakladaju matky, co sedia na materskej s mladsim dietatom

lujza123
12. okt 2021

Choré je keď ma horúčku. Sopeľ je podľa mňa bežný jav malých detí, nie choroba.

veroniq85
12. okt 2021

Ako uz bolo spominane vyssie nie kazdy sopel alebo odkaslanie znamena chorobu. Cize vyjadrenie tvojho syna nemozes brat uplne vazne ale pokial mas pochybnosti nikto ti nebrani sa informovat v skolke. Bohuzial to je zivot a treba sa na neho pripravit. Aj ty vojdes do obchodu ci autobusu kde plno ludi ma sopel ci odkasliavaju a to prinajlepsom. Cize treba si tym proste prejst.

oslo1
12. okt 2021

Byvame v UK, Tu sa bezne davaju chore deti do skolky. Keby som bola s kazdym soplom doma, tak za chvilu nemam robotu. Ale ako som povedala, Tu je to normal.

petka1402
12. okt 2021

Áno ja beriem keď je dieťa so soplom to nemám problém hoci ja nedávam, lebo "sedím doma na riti s mladším" ... Ale keď kašle decko jak tuberak, tak toto nie, nech sa tie matky uvedomia

nwnw
12. okt 2021

Ked ma teplotu, daju na izolacku a volaju rodicom. Chodia aj sem soplave a s kaslom. Mna napr. vytocilo,ze na zaciatku take detsko poslala do skolky mater,co je na materskej s mladsimi detmi, lebo boli na nu 3 vela. Tak sme pol triedy mali 2 deti skoro mesiac doma a zmeskali vsetky atrakcie. A ta pizda sa este stazovala, ze je sama na ne a ved ma len mierny kasel.
MUDr ma zas nazor, ze sopel nie je dovod neist do skolky/skoly 😀.
Takze je to na ucitelke a imunite deti.

wayway
12. okt 2021

@belllinka sedia?! Asi si to nezazila, ci? Vies ake to je, ked ti dieta donesie zo skolky chorobu kazde dva tyzdne a nielenze ochorie babatko ale aj matka! Uz si sa starala s horuckou o tri deti? Cely system je chory, ja chapem pracujuce matky, ale my sme kvoli tomuto problemu s chorobami zazili jeden priserny 3/4-te rok a ja doma take pracovne tempo ako tie matky v praci nie!

mravenek
AMBASÁDORKA
12. okt 2021

Kdesi som čítala ze nás ako deti volali kedysi sopliaci a to preto lebo na jesen sme chytili sopel a chodili usopleni do jari 🤣🤣 takže sopel k deťom jednoducho patrí. Jasne ze nie zeleny, to už je niečo iné. A tiež kasel. Ako bolo písané vyššie, my mame tiez alergicku a ta si kašle svoju ligu cely rok s malými prestavkami. Takže treba to vždy posúdiť individuálne. Naša tiež chodi do dedinskej skolky a od leta bola doma raz zatiaľ. Preliecili sme a išla späť. Aj keď ešte kaslala doktorka vyšetrila, bez atb povedala ze môže nastúpiť. Ono toto je vždy téma ako hrom. Ale tiež je jasne ze keď vidím na vlastnom dieťati ze nie je vo svojej koži, nedávam ho do kolektívu.

petka1402
12. okt 2021

Inak u nás v škôlke volajú rodičom aby prišli po tie deti, ale tiež majú dvojaký meter, lebo minule mali v škôlke dieťa co od únavy z choroby zaspavalo kade tade a ešte sa aj priznalo že ráno grcal ale maminka musela do roboty, učiteľky tiež to vedeli ale nikto neriešil a potom som ja sedela doma na riti a grcala s dvomi deťmi aj mužom tak dikicko

anjelicek26
12. okt 2021

Nasa mlada bola v jasliach od 20 mesiacov a ked teraz 6 rocna koncila skolku, mala vynechane dva dni (zapal spojiviek v jasliach)...takze tak no...imunita je neferova zalezitost, aj teraz bratia maju coronu, ona na to zvysoka akurat tak vies co 😂

shee11
12. okt 2021

@belllinka potom to dopadne tak ako u nas. v pondelok prislo do skolky 5 detí z 22 (v nasej triede), v ostatných tiež máličko. Dnes volali, že zatvárajú celú školku (nie kvoli covid), takže sedia doma aj pracujúce matky zdravých detí.

martinka13
12. okt 2021

Prvý rok boli moje obe deti často choré.

klip0
12. okt 2021

Učím v MŠ a teda či pred koronou či počas, choré dieťa v škôlke v žiadnom prípade nebolo. Keď aj rodič doniesol, tak hneď ako sme videli že dieťa nieje zdravé, rodičom sa volalo a museli hneď prísť pre dieťa

wayway
12. okt 2021

@shee11 presne. Keby si ludia zobrali normalne ocr / pn, nestihli by nakazit milion ludi, koniec koncov by to bolo aj ekonomicky prinosne, bolo by treba brat menej ocr a pn kvoli nizsej chorobnosti pracujucich i deti. Ved aj dieta s normalnou imunitou ju moze mat oslabenu neustalym sledom chorob kvoli vysokej virusovej nalozi ktorej je vystavovane (x deti v jednej miestnosti), citala som vyjadrenie pediatra k tomuto problemu v skolkach a tvrdil, ze to nie je ok tak ako to je. Ale system je chory a niektori ludia sebecki (aj by si to ocr mohli zobrat, ale nechcu).

belllinka
12. okt 2021

@oslo1 normálne je to všade, okrem Slovenska, že deti existujú v škôlkach aj so soplom
@wayway tak si porieš svoju imunitu a nezloží ťa každý soplík.
Bola som sama na syna, keď nastúpil do škôlky a pokiaľ mal iba nádchu alebo kašel, že nemal teploty, tak do škôlky išiel. Také absencie by mi v robote nikto netoleroval. Nemala som mužíčka, ktorý by za mňa zaplatil účty 🙂

alenamihal
12. okt 2021

Moj ma uz od sep 2x sopel a vzdy si ho necham doma 1-2 dni na preliecenie ,ale kebyze ma kasel,tak jednoznacne ho nedam do skolky..vzdy som bola zastancom,ze uz ked je kasel,dieta ma doma sediet....mne aj sama ucitelka povedala,nech si ho neCHAM doma na 1-2 dni ...u nas su ucitelky dost prisne na choroby..niekedy si myslim,ze uz to prehanaju...

annm81
12. okt 2021

@oslo1 Myslím, že to nie je len UK. Veľká časť vyspelého sveta sa riadi zhruba tým, že mierny kašeľ a sople sú v poriadku. Čo v poriadku nie je je dusivý kašeľ. Síce nemusí byť nevyhnutne infekčný, ale pre dieťa je to trápenie a pohodlnejšie mu bude v posteli. V poriadku tiež nie je zvracanie, hnačka, vysoká teplota, zápal spojiviek, infekčné choroby, malátnosť...

Všímam si, že na Slovensku sú okolo (nie)chorých detí obrovské spory. Ja byť riaditeľkou škôlky, stanovým jasné pravidlá, či sople akceptujem alebo nie, s tým ze rodičia sú vopred informovaní a je na nich či dieťa do škôlky zapíšu, či nie. Tieto pravidlá sú potom záväzné. Alebo na rodičovskom nechám rodičov hlasovať a pekne demokraticky sa budem riadiť väčšinou.

nevenka
12. okt 2021

My sme vo velkej skolke v krajskom meste a detto, ale uz sme doma druhykrat aj kvoli covidu...Chori sme komplet uz treti raz, aj s malym 10 mesacnym. A dcerka furt hovorila, ze ten a ten sopli, ten a ten kasle...A este je to povinna predskolska, tak tam chodit musi...🤔

jana_eyre_2
12. okt 2021

Sople a kašle k detom patria.. pozor a to som mama ktora si deti doma necháva vždy keď je dieťa choré (ja mám troch alergikov, viem rozoznať alergický sopel a kedy už chorobný.. napríklad najmladší má alergický sopel celú zimnú sezónu mám na to aj potvrdenie, najstarší a dcéra zase pokasliavaju, tak isto sú potvrdení alergici, žiadne výhovorky, keď sú však chorí vždy to vidno inak a bývajú často) a pretoto všetko som stále doma.. AVŠAK viem pochopiť aj pracujúce mamy ktoré si nemôžu nechať doma dieťa s každým soplom.. ja si môžem dovoliť byť s deťmi doma, dohodli sme sa tak s mužom.. ale mnoho žien si to dovoliť naozaj nemoze..

Ale počula som už aj také absurdnosti že mama doniesla do škôlky ATB na anginu, aby ich podali dieťaťu, alebo keď inej mame volali že dieťa jej zvracia tak odpovedala že a čo ona s tým, má mu doniesť sucháre? Švagriná pracovala kedysi v škôlke..

Sú proste rodičia a rodičia.. záverom by som len- síce deti nechávam doma pri každej chorobe, ale pri ľahkých infektoch viem pochopiť že to niekto nerobí.. ak ale niekto dá ráno lieky od teploty a pošle dieťa do škôlky to je už sila a stáva sa aj to..

wayway
12. okt 2021

@belllinka vidis, a ja som nemala muza, ktory by sa mohol len tak uvolnit z prace. System je chory.

belllinka
12. okt 2021

@wayway tak na jednej strane nechápeš matky, ktroré sú napr. na deti samé, že sa len tak hocikedy a často nemôžu uvoľniť z práce, ale pri svojom mužovi to chápeš. Tak si mal on zobrať OČR a pomôcť ti s deťmi.

nevenka
12. okt 2021

A este, po karantene prislo v maili, taka veeeeelka prosba, aby deti sli do skolky LEN NAOZAJ ZDRAVE, takze to znamena, ze chodia aj chore...

wayway
12. okt 2021

@belllinka od zaciatku diskusie tvrdim, ze system je chory. Uz to pisem stvrty krat 🙂. Je to zlozita tema. Ale co sme si my kvoli chorobam zo skolky vytrpeli neprajem nikomu. Pisem z tej pozicie.

weronika171717
12. okt 2021

Preboha co riešiš?????? Keby malo byt každé dieťa doma so soplom, tak každá jedna pracujúca matka nemá prácu. Sopliky sú v tomto veku bežné a keď zatekaju, tak je aj kašeľ. Iné je, keď ma dieťa teplotu alebo zelené stekajuce sople, ale toto co ty riešiš je banalita. Mne napríklad nevadí, keď počujem nejaké dieťa zakaslat. Deti si tým musia prejsť.

darinks01
12. okt 2021

Čo si pamätám ako dieťa som bola nonstop doma, a to som ešte len nastúpila do škôlky. Ono kým si tie deti navzájom nejako vybudujú imunitu a jedno s druhým, podľa mňa to je úplne normálne a bežné.

wayway
12. okt 2021

@belllinka "Zo stolicky" ma dvihlo tvoje vyjadrenie o sedeni doma a naozaj som mala potrebu objasnit sedenie doma. Este raz, nech si niekto predstavi chore babatko a k tomu dve chore deti predskolskeho veku, starat sa o ne den a noc a obcasne aj s chorobou. Na MD sa neda si zobrat PN... a aj sme mali na to zaplatit si pomoc, kto vsak pride medzi chorych? Tak ako si ma taka matka zlepsit imunitu?