Cumlík u 1,5 ročného dieťaťa

marika_zz
26. júl 2015

Ahojte. Viem, že je tu veľa diskusíí o cumlíkoch a odúčaní od cumlíka, ale všetky sú dosť staré a úplne nezodpovedajú moje otázky.
Máme 1,5 r. synčeka, ktorý má od 8 mesiacov cumlík. Vtedy som mu ho dala z dôvodu veľmi ťažkého zaspávania a veľmi krátkych spánkov, veľmi mu vtedy pomohol, začal podstatne lepšie spávať, celkovo bol spokojnejši, menej plakal. Cumlík používal a aj používa na zaspávanie a spanie, niekedy ho po určitom čase po zaspaní vypľul. Teraz sa mi však zdá, že sa mu dudkanie viac zapáčilo. Napr. keď sa ráno zobudí, predtým hneď odložil spaciu plienku aj cumlík do postieľky. Teraz nie, málokedy to spraví, niekedy až potom, čo ho ja vezmem za ručku, že ideme odložiť dudku do postielky. Taktiež už sa nestáva, že ju počas spánku vypľuje. Môže to byť tým, že mu idú očné zuby? Keď mu predčasom šli prvé stoličky, tak si ho aj cez deň vypýtal, chvíľu podudkal a zase odložil. A robí to aj teraz.
Asi by som to ani neriešila, len som stretla jednu známu, ktorá ma rovnako staré dieťa. Bola na prvej prehliake u zubára a ten povedal, že sa jej už robí predkus z cumlíka. Preto som začala stresovať, či nemôže mať aj náš podobné problémy.
Aké sú vaše skúsenosti s cumlíkom? Ako dlho ho mali vaše deti na spanie? Mali potom nejaké problémy s krivými zúbkami? Ďakujem.

tilly24
26. júl 2015

u nas mala dcerka cumlik az do 3 rokov, hlevne v tom obdobi ked sa syn narodil , teda od druheho do tretieho roku sa bez cumlika nikde nepohla, potom sa nam narodil maly bratranec tak sme cumlik vzali s tym ze sme ho poslali tomu babetku, no amali sme 2 dni plac, ale dost hrozny plac a potom si mala zvykla ze cumlik jednoducho nie je, inac by ho mala asi doteraz 🙂 , a zubky mame v poriadku - teda mliecne nam uz vypadavaju

peneloppe
26. júl 2015

Starsi mal cumlik do 2 rokov a mladsi do 2,5 roka. Kupovala som im ortodonticke cumliky, zubky maju v poriadku. Pouzivali ich len na zaspavanie.

zuzka38
26. júl 2015

@marika_zz moj ho mal do takmer troch rokov, potom sa nam zrazu vsetky stratili na moje velke stastie a odvtedy sme boli bez neho..

lucy125
26. júl 2015

Moj maly mal cumlik od narodenia (nekojeny) do 2,5r.Boli sme doslova zavislaci.Mal ho cez den, v noci,vonku,všade.V zime sa mu z infekcie zapalili dasienka,nejedol asi 7dni,ledva pil v noci cumel sice mal,ale potom ho dasna boleli tak ho s revom odhadzoval.plakal od bolesti,tak sme mu ho vzali (bolo jedno či plače za bolest,alebo že je bez cumla) využili sme toho,presne 25.12. a odvtedy cumel nema.všetky som doma vyhodila čo boli.Ked sa mu dasienka zahojili, v noci sice dudku nepytal ale mlaskal,ako keby dudloval,bolo vidiet že mu chyba,ale našťastie sme to ustali a už je to 7mes. čo sme bez dudlika,už si ani nespomenie.

katyt
26. júl 2015

Náš druhý syn mal cumlík až do 3 rokov, ale len na spanie, pomáhalo mu to zaspať aj sa tým ukludňoval, bol taký už od narodenia, že mal silno vyvinutý sací reflex a ja som mu ho nasilu brať nechcela, ale je pravda, že predné zúbky, len tie horné jednotky má trošku vytlačené dopredu, lebo sme boli na preventívnej prehliadke u zubárky a hneď si to všimla a pýtala sa, či má ešte cumlík. Povedala nám, že sa to samé odstráni, len musíme cumlík dať preč a tak aj bolo, v ten deň sme cumeľ vyhodili do smetiaka.
Inak cumlíky od MAM majú teraz aj takú novinku, že sú na začiatku úplne tenučké, aby nevytláčali tie predné zúbky, tak to neskôr rozmýšľam kúpiť dcére aby nemala problém, ale ona ani zďaleka nie je tak závislá ako bol syn. 🙂

nicolle21
26. júl 2015

my mame 2rocneho a cumlik tak skoro neodlozime.. donedavna s nim iba spaval,ale este stale cakame 4 najzadnejsie stolicky,pyta si ho obcas aj cez den.. mne to absolutne nevadi,je to este babo,ma narok na taky zlozvyk 😉 do puberty ho isto mat nebude

lucinocka
26. júl 2015

@marika_zz zrusili sme cumlik v 2,3 r. zobrala som jej a nedala som... prvu noc bol cirkus, dookola sme opakovali, ze sme cumel odniesli malemu babu, ktore bolia zubky a potrebuje ho...a bol klud....zubky ma pekne

84matulik
26. júl 2015

My máme dvojičky, a to je hrozné ich to oducit☹....v apríli mali 3 a stále bez dudi nevedia zvládnuť deň☹(((((..... Neviem kedy sa to podarí.....

sosanna88
26. júl 2015

@marika_zz mam 2 a pol rocnu dceru. cumel ma od narodenia. stacil jej na zaspavanie, potom ho vyplula ale kym bola mensia, tak mrncala aj v noci lebo ho hladala. ked vyrastla, nasla si ho sama ak mala potrebu, no velakrat spala bez neho az do rana. po druhom roku ale zacala zavislacit aj cez den...clovek by cakal, ze ho bude potrebovat menej a menej ale u nas sa stal pravy opak. pytala ho aj cez den, dokazala za mnou chodit a revat nech jej dam dudu. darmo som vysvetlovala, ze dudu je len na hajanie, nic. rucala kym som jej ho nedala.
tak som sa nastvala asi mesiac dozadu a vsetky dudle som nastrihla. ked to mala zbadala, tak skonstatovala, ze dudu sa zlomil. ale pokojne. neplakala. a uz ho ani nechcela dudlovat. len sa s nim hrala, hryzla ho ale nenechala si ho v ustach. tak cela prestastna, ze aka som ja mudra, ako som jej presla cez rozum.
Lenze! tym, ze nemala dudel, nechcela mi spat. samozrejme som nepolavila, snazila som sa ju uspat, isla som si s nou lahnut co nezvyknem, no nevedela sa ukludnit aj vyse hodiny. ci cez den, ci v noci. aj menej spala, potom bola mrzuta. vydrzala som to 2tyzdne....
Potom som ,,zlyhala,, a dudel dostala naspät...ale len na spanie. Obcas si vypyta aj cez den ale ked poviem, ze dudu nie lebo sa jej zase zlomi, tak posluchne...a opät skvele spinka 🙂
V septembri ide do skolky, chcela som aby isla bez neho, no ale neviem....asi skusim sokovu terapiu a do skolky ho nedostane, ak uvidi ine deti bez dudla, snad to zaberie. Necham to tak...tak ako sa sama rozhodla byt bez plienky, tak sa hadam rozhodne byt bez dudla. co uz ine mam k tomu dodat...

timea7
26. júl 2015

@marika_zz môže to byť zúbkami, tak, ako píšeš, drobec sa cumlíkom ukludňuje, ale robíš dobre, že ho ráno odkladáte do postieľky a cumlík je len na spanie. Na tvojom mieste by som ešte pár mesiacov počkala, potom si vymyslela nejaký príbeh, ako cumlík odovzdáte (vymysli si komu), alebo pošlete nejakému bábätku, alebo nový cumlík nekúp, starý už bude nechutný, prípadne mu pomôžeš prepichnutím a nový už nekúpiš. Je ideálne, keď sa drobec sám rozhodne cumlík odložiť, no niekedy to deti nechcú urobiť.
@84matulik po treťom roku by som už bola nekompromisná, dudle vyhodiť, prípadne dať do obálky, akože niekomu posla, dohodni sa s predavačkou, že veľkým deťom dudle už nepredávajúť....plač bude, na to musíš byť pripravená, ale aj prejde, keď deti zistia, že naozaj dudle nedostanú.