Depistáž sa nekonala. Ako viem, či je dieťa zrelé do školy?

brna1989
24. mar 2020

Ahojte maminy,pozerám správy a zápisy detičiek do škôl má byť tuším od 15aprila bez prítomnosti deti.
Ale!na našej škôlke mala byť depistáž 18marca a teda sa kvôli korone a zavretej škôlke nekonala...teraz nerozumiem.ako môžem ísť na zápis,bez skúšok?keďže nevieme,či je zrelý na školu.na základe čoho mám ísť na zápis.mate niekto takú situáciu?

katulienkax
24. mar 2020

Ale veď ta depistaz zo skolky sa neberie oficiálne do úvahy . Aj keby povedala psycho ze je nezrelé tak je to len a len na rodičovi a vy mozte ist ale nemusíte ist na overenie zrelosti do poradenského centra ale povinne to nie je. A mozte požiadať odklad

heln
24. mar 2020

Ahoj, osobne si myslím, že termíny posunú a testy sa budú robiť aj neskôr. Najlepšie sa informovať v najbližšom CPPPaP, aj keď asi ani tam nebudú presne vedieť. Treba čakať, tak ako so všetkým.

tanyan
24. mar 2020

ja som volala do CPPPaP ešte začiatkom roka, lebo som chcela testy školskej zrelosti a pripravenosti absolvovať s dcérou, nakoľko zvažujeme predčasné zaškolenie. povedali mi, že oni robia testy na požiadanie až v máji. vraj s ňou mám ísť normálne na zápis a oni ju otestujú až potom. údajne stačí mať testy pred nástupom v septembri.
pri zápise nie sú potrebné výsledky testov. tam ide len o spočítanie záujemcov a informáciu či sa naplnia triedy. v prípade zvýšeného záujmu si škola urobí poradovník a deti pod čiarou budú čakať či sa niečo uvoľní (ako vo škôlke).
a teoreticky ak dieťa dosiahlo 6 rokov, tak môže nastúpiť aj bez akéhokoľvek testovania.

erienka
24. mar 2020

@brna1989 byt tebou, ked korona prehrmi, kontaktovala by som CPPaP a dala dietatu urobit dodatocne tie testy. O odklad skolskej dochadzky mozes poziadat i pocas leta. V podstate je to dobre, ked ten test absolvujete co najblizsie septembru, aspon budes mat objektivnejsi obraz o tom, ako vyspele je tvoje dieta, kedze v tomto veku aj par mesiacov dokaze urobit vela.

brna1989
autor
24. mar 2020

@tanyan aha , to ja som myslela,že depistáž je povinná.tak potom pôjdem na zápis a uvidím ,ako ďalej.dakujem 😊

brna1989
autor
24. mar 2020

@erienka ďakujem pekne 🤗

brna1989
autor
24. mar 2020

@katulienkax nevedela s vôbec,že to nie je povinné,myslela som,že bez toho zápis neurobia.super dakujem 😊

matus7030
24. mar 2020

@brna1989 nie som síce maminka, ale pani učiteľka, ktorá robí aj zápis prvákov. Depistaž je len odporúčanie a zápis tak isto. My všetci môžme rodičom iba odporucit odklad. Ak rodič povie, že dieťa do skoly pôjde (samozrejme musi dosiahnuť 6.rokov do 31.8.), tak ho škola musí prijať.
Sama viete, aké máte doma dieťa, čo zvládne a čo nie. Myslím si, že mamina za 6 rokov vie oveľa lepšie či je dieťa zrelé ako my ucitelky, ktoré mu dáme "test" a vidíme ho 10 minút. Okrem vedomostí, dbajte aj na to, aby bolo dieťa emočne pripravené na školu. Veľa šťastia pri rozhodovaní, určite sa správne rozhodnete. Ak chcete, môžte mi napísať správu.

brna1989
autor
24. mar 2020

@matus7030 ďakujem pekne za radu 🤗 my máme pocit ,že je zrelý, je šikovný, sebavedomý, zapája sa, vie pekne kresliť, rátať, vie odpovedať na otázky,ktoré som si namatkovo našla,že by mohli byť na depistazi.zaclenuje sa do kolektívu bez problému.ja som si totiž myslela,že bez tej previerky nás nepustia na zápis.z nášho domáceho prostredia sme si istí,že je vhodný na školskú dochádzku.
6 rokov dovŕši 10.5.

brna1989
autor
24. mar 2020

Maminy,dakujem každej za pomoc,už som vyhľadala stránku školy,na ktorú chceme syna zapísať.mohlo ma to napadnúť aj skôr 🙄😄 ale vždy keď sem napíšem,mi dobre poradíte 🙏
Bola na stránke elektronická prihláška na školský rok 20/21, vypísala som ju a dokonca tam bola kolonka,či absolvoval skusky v škôlke (depistáž), tak som len zaklikla nie a budeme čakať , či nám príde na adresu vyjadrenie.dakujem za pomoc 🤗

hettinka
24. mar 2020

@brna1989 ak má 6 rokov, zapísať musíš a prípadný odklad nahlasis v septembri.

renab
24. mar 2020

@brna1989 ja si myslim, ze kazdy rodic vie posudit, ci je dieta pripravene na skolu aj bez depistaze. A ak je skutocne na vazkach, moze oslovit Centrum.pedagogicko-psychologickeho poradenstva. Urcite sa rozhodnes spravne 😊

brna1989
autor
24. mar 2020

@renab ja som tiež za to,že si rodič najlepšie pozná,ale keď je raz niečo dane štátom,čož som si ja myslela,že je to povinné doložiť k prihlaske..zato som dala túto tému a ste ma tu poučili ,že to tak nie je 🙏🙏

renab
24. mar 2020

@brna1989 ano je to tak a konecne rozhodnutie ma aj tak rodic. V pripade, ze do 31. augusta dieta dovrsi 6 rokov, skola je povinna ho zapisat bez ohladu na vysledky depistaze ci poradne.
Takze sa nnemusis obavat.

brna1989
autor
24. mar 2020

@renab ďakujem pekne,zas som o niečo múdrejšia 🤗

renab
24. mar 2020

@brna1989 nemas za co. Suhlas Centra potrebujes len pri ziadosti o odklad povinnej skolskej dochadzky alebo pri predcasnom zaskoleni.

shaola
31. mar 2020

Ak by si sa chcela predsa len s niekým poradiť, myslím si, že učiteľky v škôlke sú naozaj kompetentné posúdiť, ako na tom dieťatko je ;) Predsa len trávia s dieťaťom oveľa viac času, ako pani z CPPaP pri depistáži a určite viac času, ako učiteľky v škole pri zápise. Vzdelávajú ho, vidia ho, ako sa správa pri hre či rôznych aktivitách, ako vychádza s rovesníkmi, či udrží pozornosť a pod. Často sa stáva, že dieťa je kognitívne zrelé na vstup do školy, ale chýba mu sociálna či emocionálna zrelosť, je hravé a potom sa v škole zbytočne trápi.

brna1989
autor
31. mar 2020

@shaola ďakujem za radu
Zatiaľ dom vypísala elektronickú prihlášku do školy už.my sme za to,že zrelý je.aj pani učiteľky ešte počas roku vraveli,že veď on je májový ,že je šikovný a nemyslia si,že by nemal ísť do školy.ale treba počkať na depistáž.no žiaľ tá sa nestihla vykonať,tak sme ho prihlásili,lebo si myslíme,že to zvládne .🙏

shaola
1. apr 2020

@brna1989 Keď si to myslíte vy, ako rodičia, a potvrdili vám to aj učiteľky v mš, myslím si, že nie je nad čím váhať ;)