Dieťa s diétou a škôlka

tinki
12. jan 2012

Moja dcéra má bezmliečnu diétu a najnovšie už jej vadí aj vajíčko. Ja ju dávam do škôlky len na predpoludnie. Pred obedom ju beriem domov a na desiatu jej dávajú len chlebík s Vetom. Pani riaditeľka mi však stále dáva najavo, že by bola radšej ak by chodila dcéra na celý deň. A zdôvodňuje to tým, že to bude lepšie pre ňu aj pre mňa. Čo sa týka stravy, dohodnúť sa nedá. Vedúca kuchyne mi povedala, že nemôže zaručiť za všetky kuchárky, aby práve mojej jedinej robili stravu bez mlieka. A čo pozerám jedálny lístok, tak každý deň je v jedle mlieko. Ja jedlo nosiť nemôžem, pretože sa to vraj z hygienických dôvodov nesmie. Zaujímalo by ma, či je to ozaj tak. Či existuje taký predpis, ktorý zakazuje nosiť jedlo do škôlky. A ešte, či môže riaditeľka vylúčiť z tohto dôvodu moju malú zo škôlky. V našom meste je asi 8 škôlok a čo som si tak zisťovala, tak ani v jednej sa nezabezpečuje diétne stravovanie. V škôlkach sú detičky, ktoré majú bezmliečnu diétu, ale ich rodičia to riešia tak, že deťom nedajú akurát piť mlieko ako také v tekutom stave a zakážu jesť jogurty. Preto som tu jediná, divná mamička, ktorá nedovolí jesť dieťaťu nič s obsahom mlieka. Takže ju nemám ani kde preradiť. A doma sa mi nudí, ona potrebuje kontakt s deťmi..Alebo sa mám presťahovať do iného mesta? 😀 😀

dosa
12. jan 2012

@tinki s mojou dcerou chodia dve deticky so specialnou dietou do skolky a uplne v pohode... jednemu nosi mamina jedlo do skolky a ostava tam cely den a druhu beru na obed domov. a to su uz vo velkej skupine a nikto nema proti tomu nic. zalezi asi na ochote p. riaditelky... ak sa nevies dohodnut s riaditelkou a mas pochybnosti o jej konani, informuj sa u zriadovatela - na mestskom, resp. obecnom urade, odbore skolstva...
aby podavali v skolke dietnu stravu, museli by tam mat viac takych deticiek.

tinki
autor
12. jan 2012

@dosa
no veď to, detičiek je tam dosť, len ako som písala, rodičia to riešia len tým, že im nedajú tekuté mlieko a jogurty. A bezmliečna diéta nie je. A v škôlkách v našom meste sa ani nerieši, pretože mi bolo povedané, že by to nebolo rentabilné..

danielaviki
12. jan 2012

@tinki ahoj, moj syn zatial nechodi do skolky ale je prave obdobie, kedy ideme podavat prihlasky. A tiez som zvedava na pristup, ochotu a ci mi ho vobec vezmu nakolko ma moj syn nizkobielkovinovu dietu, to znamena ze on z nasej klasickej stravy nemoze v podstate nic len zeleninu a ovocie. vsetko mu musim varit zvlast a chcem to nosit aj do skoly. Mamicky, ktore maju tento isty problem a stretavame sa v metabolickej ambulancii, maju rozdielne skusenosti, chodia deti bez problemov na cely den, aj na pol den/lebo nedovolia obedovat v skolke/ stravu vsade ale nosia rodicia. Ze vraj sa da vybavit vynimka na ministerstve zdravotnictva, aby dieta mohlo nosit stravu do skolky.....Vsetko zavisi od pristupu riadielky a zamestnancov skoly. Ja sa toho tiez desim lebo chcem aby syn chodil do skolky, tak som zvedava ako dopadneme.Drzim ti palce, aby si to aj ty vyriesila.

gabika7706
12. jan 2012

@tinki prestahuj sa do KE, tu mame jednu jedinu dietnu skolku 😉 Ako pise dosa, informuj sa u zriadovatela, ci by sa to nedalo nejako poriesit, ak je bezmliecna dieta, nestaci predsa vyradit tekute mlieko a jogurty, susene mlieko je skoro vo vsetkom 😒, vajicka tiez a aby ste nechodili do skolky, to tiez nie je riesenie, mozno by sa dala vybavit nejaka vynimka, aby si mala nosila jedlo z domu. Btw, veduca kuchyne je prave preto veduca, ze ma aj nejake slovo v kuchyni, ci nie? Ako ona povie, tak by mali kucharky urobit, ci ?

danielaviki
12. jan 2012

@dosa ahoj, moj syn zatial nechodi do skolky ale je prave obdobie, kedy ideme podavat prihlasky. A tiez som zvedava na pristup, ochotu a ci mi ho vobec vezmu nakolko ma moj syn nizkobielkovinovu dietu, to znamena ze on z nasej klasickej stravy nemoze v podstate nic len zeleninu a ovocie. vsetko mu musim varit zvlast a chcem to nosit aj do skoly. Mamicky, ktore maju tento isty problem a stretavame sa v metabolickej ambulancii, maju rozdielne skusenosti, chodia deti bez problemov na cely den, aj na pol den/lebo nedovolia obedovat v skolke/ stravu vsade ale nosia rodicia. Ze vraj sa da vybavit vynimka na ministerstve zdravotnictva, aby dieta mohlo nosit stravu do skolky.....Vsetko zavisi od pristupu riadielky a zamestnancov skoly. Ja sa toho tiez desim lebo chcem aby syn chodil do skolky, tak som zvedava ako dopadneme.Drzim ti palce, aby si to aj ty vyriesila.

marketka1
12. jan 2012

@tinki pekne napíš žiadosť zriaďovateľovi škôlky o dovoz stravy so zdr. dôvodov dolož kópiu lekárskej správy. Zriaďovateľ je povinný umožniť dovoz stravy príde Ti rozhodnutie o povolení stým zájdeš za riaditeľkou mš + ved. kuchyne a každý deň ráno pekne s malou nesieš aj stravu sú ju povinný od teba prevziať uložiť do chladničky , zohriať a dieťaťu podať.
Môj syn má celiakiu kým som si to vybojovala stálo ma to dosť nervov nie kvôli úradu tam to išli hladko ale ochote kucháriek samozrejme vymýšľali, kládli rôzne podmienky ako doniesť ,mikrovlnku lebo oni majú len jednu aj to o poschodie nižšie ako je malého trieda a sa nachodia (na to som im už povedala že fajn o 11:30 budem s obedom zvoniť dole a prídu mu prevziať obed o 2 posch. nižšie a nie o 1 kde majú mikru.tak nech si vyberú čo je šetrnejšie)
@gabika7706 v Ke je síce jedna jediná diet. škôlka ale miesto v nej by si mala mamička už vybavovať poriadne zavčasu (najlepšie byť jasnovidec a ešte počas tehotenstva) aby sa to dajaké miestečko našlo keďže je oň veľký záujem a málo miest.

tinki
autor
12. jan 2012

@marketka1 Zriaďovateľ škôlky, ak je štátna, je v tomto prípade asi mestský úrad, však..No neviem, či mi vyjdú v ústrety, lebo celiakiu už bežne berú ako súčasť života, ale bezmliečna diéta je ešte pre väčšinu ľudí "moderná choroba". Ale napíšem, možno by bolo dobré napísať aj na regionálny úrad zdravotníctva..pretože oni vraj zakazujú nosenie jedla..
No a pred chvíľou som prišla zo škôlky a som sa od malej dozvedela, že ona už druhý deň papá chlebík bez svojho masielka. Lebo tete kuchárke sa nechcelo ísť po masielko (ktoré som ja do škôlky doniesla! a že zabudli, že ona nesmie pomazánku "tvarohovú" a tak jej len z chlebíka tú pomazánku zotreli. Samozrejme, že kúsočky pomazánky tam určite ostali, ale to oni neriešia a moju malú už bolí bruško. Super....tam aby človek v jednom kuse robil policajta.. 😠

marketka1
12. jan 2012

@tinki no podľa ochoty ľudí s ktorými som sa doteraz stretla sa mi vôbec nezdá že to ľudia berú ako súčasť života 😉 keby to tak bolo tak by sa k tomu aj tak stavali- o celiakií ľudia ktorý stým nemajú dočinenia toho veľa nevedia a jednoduchšie je znechutiť a znepríjemniť čo sa dá to isté platí pri hoc akej diéte ktorú musí niekto nejakým spôsobom zabezpečiť.
Ak má vaša škôlka stránku tam by si mala mať napísané kto je zriaďovateľ v Ke je pre väčšinu škôliek zriaďovateľom Magistrát a nie miestné úrady.

gabika7706
12. jan 2012

@tinki 😖 tak to mas blbe fakt, ked nie su schopne ani len to maslo jej natriet, urcite sa nedaj a ries to cez urady, drzim palce
@marketka1 viem, aka je tu situacia, dcera chodi na Safarikovu

danielaviki
12. jan 2012

taak dievcata tesim sa co nas caka ☹

tinki
autor
12. jan 2012

@marketka1 To je hrozné. Tak ako píšeš. Ak niekto nemá v rodine alebo v blízkom okolí niekoho s alergiou, nemá ani snahu si zistiť základné vedomosti a pristupujú k človeku ako k "obťažovateľovi". Je to fakt na hlavu.
No a naša škôlka nemá stránku..tak neviem. Ale čo viem, tak že všetko riešia s mestským úradom, tam sa platí aj školné. Takže predpokladám, že u nás je zriaďovateľom mestský úrad.

adelaine
12. jan 2012

ahojte kocky, akurat citam vasu diskusiu, my sme na to obdobne,
syn ma 18 mes., od cca 2 rokov by som chcela, aby zacal chodit do jasliciek, a tiez mam pocit,
ze sa vsetci tvaria, akoze co ma byt? my mame "len" intoleranciu laktozy, ale je to obdobne ako s alergiou na kravske mlieko, prosto mliecne vyrobky su pre nas tabu, co je horsie laktoza je aj v pecive...atd.

my budeme s muzom osobne obchadzat mieste jasle a informovat sa, kde nam ho vezmu...ale
musim povedat, ze je to hanba diskriminovat takto deti, ved je ich coraz viac mam pocit ☹

renab
12. jan 2012

dones do škôlky potvrdenie, že tvoje dieťa potrebuje diétnu stravu a na základe toho ti musia umožniť nosiť jedlo do zariadenia. bližšie informácie ti dajú aj cez mail na príslušnom úrade verejného zdravotníctva. tam sa dozvieš presné podmienky, ktoré musí jedáleň dodržať a ako sa môže tvoje dieťa stravovať. Jedlo do jedální sa smie nosiť iba v prípade, že donesieš to potvrdenie.

sakura77
12. jan 2012

moja sestra ma celiatika a tiez,v jednej skolke sa nedalo,v druhej ano...takze si nosil svoje...

ivka144
22. jan 2012

Ahoj, necitala som vsetky reakcie, ale oficialne je to tak, ze z hygienickych dovodov nemozes nosit vlastnu stravu, pokial ti mesto neudeli vynimku. Moj ma bezlepkovu bezmliecnu a bezvajecnu dietu a nosim mu stravu do skolky, ale my mame nestatnu, takze s ty problem nemaju. Takze treba ist na mestsky urad ci magistrat ci co to je a poziadat o vynimku (neviem, aky odbor konkretne, co tam je, ale oni by uz mohli vediet). Podla mna je problem v tom, ze ak Ti aj daju vynimku, stale je to o tom, ze ak to bude vadit riaditelke alebo ucitelke, tak je to nafigu, ze by ti to mali vyhadzovat na oci alebo ti robit naprieky a cojaviem. Ale je mozne aj to, ze si len uprimne nie su vedome toho, ze moznost vlastnej stravy ozaj je. Drzim palce.

xlucia
22. jan 2012

@ivka144 ahoj.prosim ta a co tvoj maly papa? ako to dokazes dodrzat tie obmedzenia?

stvura
22. jan 2012

@tinki u nas v triede su tiez deti so specialnou stravou. Kedze vsak mamicky su na predlzenej materskej (platenej, nie dobrovolnej), dieta nemoze byt v skolke celodenne, len doobeda. Desiatu si nosia, dieta vyzdvihuju pred obedom...(este podotknem, ze desiatu im nejako specialne neskladuju, cely den je ulozena na stoliku, co podla mna...no neviem ci je nejaka velka vyhra, aby jedlo v teple 22 stupnov "kvasilo").
Kamoska co ma dcerku celiakicku zistovala ci by sa to nedalo nejako vybavit, no presne ako ty bola odradena tym, ze jedlo musi byt specialne pripravene, uskladnene a na to nie je priestor a ani cas (a ani chut). Existuju specialne skolky, no neviem ci by som sa kvoli tomu stahovala alebo nosila maleho kazdy den hodinu do ineho mesta.

ivka144
28. jan 2012

@xlucia My to mame od jedneho roka takto. Cize uz tri roky. Teraz je uz lepsie, lebo moze jest viac veci. Predtym nemohol ani soju, ryby, paradajky a plno inych veci. Teraz moze kecup (bezlepkovy), paradajkovu polievkku/omacku, zeleninu viacmenej vsetku, aj surovu, aj pomarance a mandarinky uz jedava, dokonca horku cokoladu, takze super. Polievky zvacsa hocico uvarene a potom sa polka rozmixuje🙂 (hrasok, brokolica so zemiakmi, strukoviny so zemiakmi), jedava vela ryze, ryzovych a kukuricnych cestovin. Maso, dokonca sunku, tofu, bezlepkovy chlebik, sojove jogurty... Sam vie lepsie ako mnohi dospeli, co moze a co nie. Napr. ked mu niekto hovori, ze toto moze, tak on povie, ze to asi nie, lebo tu to je kusok poliate cokoladou a to moze byt mliecna. A dobre vie, ako anafylakticky reaguje aj pri malych mnozstvach niecoho zakazaneho, takze sa da. Iba dakedy ho pochyti take, ze by toto a tamto chcem a stale hovori, ze ked bude velky, ze napr. ked budem mat 5 alebo 10 rokov, tak mi date taky kravsky jogurtik?? a pod.

Inak mne to nepride nejak divne, ze sa povaluje desiata mimo chladnicky, ved to nie je taky dlhy cas. Neviem teda, o co ide, ale ved aj decka do skoly si nosia desiatu, kadejaku - chlebik, jogurt, co ja viem co a maju to cely cas v taske.
Inak podla mna je dobre deti naucit na kase. Napr. na ranajky. Ryzova, pohankova, kukuricna psenova. Matus mi to jedol aj na slano (zo zaciatku vyhradne), len tak s olivovym olejom, solou a petrzlen. vnatou. Teraz to ma z olejom, trstinovym cukrom a skoricou/kakaom. Sladke, tesi sa.

macca5
29. jan 2012

ahojte,môj syn má tiež diétu-Fenylketonúriu,chodí do škôlky na 4 hod.Desiatu si nosí z domu.Jeden deň do týždňa v škôlke aj obeduje a ostáva tam do13.hod.Nie je problém.Ja ráno donesiem uvarený obed v sklenených pohároch do kuchyne,na obed mu to ohrejú a medzi deťmi sa pekne naje.
Súhlasím s ivkou44,vystihla to prestne.(my sme to zažili ma vlastnej koži so st.synom)Keď sa chce tak sa dá a keď nie ..

alami
29. jan 2012

@tinki my sme mali rovanký problém, desiatu mi papal v škôlke, ak nemohol, doniesla som niečo iné, ale obedy odmietali -tiež z hygienických dôvodov. Pred obedom som ho teda brávala domov, čo bolo už pred 10.30, lebo medzi 10.30-10.45 už obedovali!!! 😝
nakoniec som si drobca preradila do škôlky na dedine a tam nie je žiadny problém, začas papal desiatu tam a dokonca dávali pozor čo môže a čo nie a dali mu niečo iné, vždy, ke´d nemohol ( a to má dosť komplikovanú dietu). Neskôr som sa zamestnala, takže malý zostáva v škôlke na celý deň a nosím mu celodennú stravu - a nikomu to nevadí 🙂 Takže ak sa dá, poobzeraj sa po dedinských škôlkach. Budeš milo prekvapená prostredím, prístupom aj celodenným programom. S mestom sa nedá porovnať. U mňa maximálna spokojnosť 🙂

alexandra17
29. jan 2012

Mamicky,mrknite Smiling Faces v Ruzinove, specialny stravovaci program. Kazda si pride na svoje 🙂 A odpadne vam kazdodenna priprava stravy pre drobceka do skolky 🙂
Zdrava skolka

titino
8. okt 2012

marketka1..to na aku skolku chodi tvoj syn???

mimi21mimi
17. nov 2012

Pre mna zaujimava tema. Moja dcera mala na hranici hodnoty celiakie aj int.laktozy, zle jej robia aj bezlaktozove vyrobky, maso ak nema domace... s jednou skolkou som sa dohodla, ze spiseme pri zapise papier s veducou jedalne a dolozenim lekarskej spravy. ten odnesieme na hygienu kde by mali udelit vynimku a nosila by som stravu z domu

anima9
14. aug 2013

@gabika7706 V Košiciach je dietna skolka zamerana len na dietu bezlepkovu, pankreaticku a diabeticku. V ostatných dietach Ti nevyhovie. Teda tak tomu bolo r. 2012, ked som sa aktualne informovala.

gabika7706
14. aug 2013

@anima9 ano, viem, pretoze sa zmenil zakon, ked nastupovala dcera do skolky (r.2009), bola medzi oficialnymi dietami aj nemliecna, no potom sa "hore" rozhodli, ze nemliecna dieta nie je dieta. Ale takych deti je v skolke plno, co viem, tak aktualne sa v ramci moznosti snazia vyhoviet ako sa da, syn mi napr. vravel, ze niektori nepiju mliecko len cajik, alebo ked maju pomazanku, niektori maju dzemik a pod...

precudziedeti
16. aug 2013

Z hygienckých dôvodov sa nesmie strava nosiť do MŠ. No ako viem, škôlky sa snažia vyhovieť rodičom. Však detičky nemôžu za to, že majú alergie. Pani učiteľky by sa mali snažiť prispôsobiť a nedávať deťom čo im škodí. No je to vec zariadenia, ako sa k tomu postaví. je to pre nich zložitejšie, keď 15 detí papá všetko a 2-3 niečo iné. ja by som to riešila papierom od lekárky. Máte papier, že ste to oznámila v MŠ a v MŠ vedia zdokladovať, prečo robia inú stravu, alebo prečo ju nosíte. Určite intolerancia jedla nie je dôvod na vylúčenie z MŠ. Prajem veľa šťastných dní

mimi21mimi
19. aug 2013

Je tu niekto, kto bude nosit do skolky stravu?

alenka1111
19. aug 2013

@anima9 Ahoj,prosim ta,ktora je to skolka? Dakujem.

martinkah
21. aug 2013

@alenka1111 anima9 asi myslela MŠ Šafárikova, teraz od septembra by asi malo byť diétnych MŠ aj ZŠ viac, aspoň na Ťahanovciach by mali diétne variť aj na MŠ Havanská a vraj aj ZŠ Bruselská, ale len tie tri spomínané diéty.. možno aj v ostatných mestských častiach budú takéto škôlky, informuje sa na magistráte, p. Pancuráková má na starosti školské jedálne, u nej sa aj schvaľuje donáška vlastnej diétnej stravy - ak dieťaťu nemôžu jedlo pripravovať v jedálni. Deti, ktoré vyžadujú inú diétu ako tie tri majú smolu.. nosiť vlastná celodenná strava sa môže, ale mne sa to zdá komplikované, všetko ešte musíš zapisovať do zošita a vraj hygiena, keď príde na kontrolu, môže podľa toho zisťovať, či dodržiavate všetky výživové odporúčania, či dieťatu nič nechýba... My si budeme nosiť desiatu (teda minimálne margarín, chlieb by mal byť bez mlieka) a malý pôjde pred obedom domov

alenka1111
21. aug 2013

@martinkah Dakujem za odpoved,si zlata 🙂 Ano,uvazujem,ze by to bolo velmi komplikovane nosit jej stravu.Pokusim sa ju dat do takej skolky,kde jej stravu poskytnu.To bude asi fakt najlepsie riesenie.Len ci mi ju niekde zoberu.Nam celiakiu diagnostikovali len pred mesiacom,takze je to teraz vsetko take na rychlo.Som zvedava,ci mi ju teraz vobec niekde zoberu.Nasa ved.jedalne v cirkevnej skolke je aj proti tomu,aby som jej stravu nosila.Mam si ju vraj nechat doma,kym pojde do skoly,alebo ju dat do sukromnej skolky. 😠 Ona na takomto dietati nezarobi nic-tak sa doslovne vyjadrila...Nemam slov.