Facka od učiteľky v škôlke

lalota
6. sep 2018

Ahojte, mám drobný problém. Dcéra má 4 a pol roka, nastúpila do škôlky. Veľmi sa do nej tešila, ani neplakala, ráno som sa s ňou v prvý deň ani nestihla rozlúčiť, čo sa rozbehla medzi deti do triedy, tak sa tešila. Po obediku som mala po ňu prísť, no keď som prišla, druhá ucitelka mi povedala, že už spi, nech prídem po 15ej. Poobede som však vyzdvihla "živú mŕtvolu"... Dcéra absolútne nechcela rozprávať o škôlke, bola mlkva a vnorena do seba. Podotýkam, že je extrovert. Sipila som, že sa niečo udialo a tak som jej dala čas, aby "to" spracovala. Večer z nej vyliezlo, že ťa druhá ucitelka jej dala facku, lebo nechcela späť ( a to som mala prísť po ňu, no uložili ich na spánok skôr, než som prišla), že jej dala na zadok, lebo nechcela späť... Tanpytala som sa dopredu, odzadu, správa i zľava, no stále hovorila a odpovedala to isté. Susedka ma tiež dcéru v tej triede, no tá je riadny introvert a údajne tiež bola nadmieru v ten deň mlkva, že nechcela rozprávať o škôlke. Dcéra do škôlky chce chodiť, no bojj sa tej ucitelky. Dnes som riešila aj s riaditeľkou, konfrontovaná som sa s daňou učiteľkou, samozrejme zatlkala, ociernovala mňa... To dá dalo čakať. No riaditeľka mi veru, požiadala som o spísanie zápisnice, ja i ucitelka napíšeme svoje vyjadrenia. Rozmyslam o podaní danej veci zriaditelovi event.ministwrstvu školstva.

lalota
autor
6. sep 2018

Dcéru som samozrejme zo škôlky odhlásila, nedalo sa ju preložiť do inej triedy pre plný stav, takže hľadáme inde. Akoby ste postupovali v mojom prípade? Ďakujem

tova
7. sep 2018

Najprv by si sa mala 100% uistit co sa stalo. 4.5r. dieta ti to vysvetli po svojom. Povedali to aj ine deti? opakovalo sa to? Ked nemala modrinu, nebolelo , mozno sa ani nic velke nestalo prvy krat by som to "tolerovala a nechala tak"

tova
7. sep 2018

Inac ano, deti po prvom dni ci uz v skolke, skole su unavene a maloktore vyboehnu z tiredy plne nadsenia a zacnu rozpavat aky mali den.

norulakp
7. sep 2018

s tymto ist na ministerstvo? sorry, ale trebalo by zachovat trosku klud a rozvahu. Bezne dam svojmu dietatu a zadok, ked neposlucha. Ine by bolo, keby ho tlkla hlava nehlava. Moj maly vzdy hovori, ze nechce ist ku dedovi, lebo ho bije. Napriek tomu, ze ho nezbil ani jeden jediny raz. Takze by som bol opatrny s vyjadreniami. Aby sa neskor nestalo, ze z dietata vyrastie nespratne dieta, ktore bude v skole skakat ucitelom po hlave, lebo bude vediet, ze vsak maminka napise na ministerstvo. Nehovorim, ze neverim tvojmu dietatu. Ani nehovorim, ze je spravne, ked sa biju deti. Ale zase ak je dieta nahodou nespratne a ho ucitelka buchne po zadku, tak by som to vobec neriesil.

moonlight1210
7. sep 2018

@lalota tak dala jej facku aj po zadku, alebo len facku, alebo len po zadku?

A v com ociernovala ucitelka teba?
A povedala susedkina dcera nieco, alebo stacilo, ze aj ona v ten den nehovorila nic? A pytal sa jej niekto tak, aby sa nespytal priamo presne na to, ci ucitelka niekoho buchla? (Deti vedia veci pekne “zapracovat”

eva8
7. sep 2018

aj ja by som to konfrontovala s učitekou aj riaditeľkou. Zo škôlky by som malú neodhlasovala, zatiaľ. Dieťa dávala doobedu v dni, keď tá "zlá učiteľka" nemá službu. A sledovala, ako sa situácia bude vyvíjať. Facka vškôlke od učiteľky dieťaťu? To snáď nie.

1988majka
7. sep 2018

Riesila by som to najskor ken s tou riaditelkou. Ked ma mala strach z ucitelky len co nastupila a neda sa to riesit inak tiez by som ju odhlasila. Samozrejme ze niekedy deti klamu ale ty poznas najlepsie svoje dieta asi nema dovod klamat ak sa do skolky tesila. Ja by som od ucitelky netolerovala v ziadnom pripade ani capnutie po zadku ani nic podobne zo ziadneho dovodu. Predsa nezhody problemy sa riesia inac.... Btwmozno nechcela ist spat len preto ze cakala ze uz prides po nu.

moonlight1210
7. sep 2018

... do svojho rozpravania. Daju sa aj nechtiac naviest na to, ze nieco potvrdia, aj ked to tak nebolo. Staci par spravnych otazok a dostanes od neho protichodne tvrdenia. Na takto male deti sa musi velmi opatrne, aby si bol clovek isty, ze ma pravdivu informaciu).

Kazdopadne na podanie na ministerstvo potrebujes viac ako tvrdenie dietata. V podstate si to uz vyriesila, kedze si dceru ihned odhlasila, tak hladaj inu skolku.

hettinka
7. sep 2018

@lalota deti zvyčajne neklamú ... ver dcére, trvaj na zápise a zmene učiteľky a ak by sa to opakovalo, kontaktuj zriaďovateľa, prípadne školskú inšpekciu. S učiteľskou šikanou máme, žiaľ, tiež skúsenosti... Ja som učiteľka, ale ako všade, kolegyne sú všeliaké, aj také, ktoré do škostva nepatria.

myjusiatko
7. sep 2018

Rozhodne by som toto riesila. Ucitelka nema deti capat po zadku a uz vobec nie davat facky. Je to studovany pedagog a ma vediet zvladat situacie s detmi.

Nechapem tie komentare, ktore tu objajuju nasilie na detoch. Aky je rozdiel medzi fackou dietatu od ucitelky a fackou od vasho nadriadeneho vam? To by vam tiez prislo v poriadku?

sense
7. sep 2018

Facku al capnutie by som riesila s riaditelkou....dalej by som to asi netahala....zatial....

montemotherone
7. sep 2018

@lalota mám tiež 4,5 ročného syna a od prvého dňa je úplne ako vycucnutý z energie. Chválabohu 🙂 tie posledné prázdninové dni som myslela, že ho niekde vymením za balík toaleťáku 😂 Je úplne normálne keď dieťa zmení správanie pri nástupe do škôlky. Je to obrovská zmena režimu, zdieľa priestor s ďalšími vyše 20 deťmi v jednej miestnosti niekoľko hodín. Vieš si predstaviť čo by to urobilo s tebou? Prídeš po mesiaci/ dvoch do roboty po dovolenke, do "open Office" s 20- timi kolegami na 8 hodín.... Prechádza vekom, keď si veci začne viac uvedomovať (odlúčenie), zároveň sa trochu mení aj povaha detí. Moja dcérka okolo 4 roku zrazu zvážnela, v škôlke sa hádala s kamoškami, presadzovala sa v skupinke, čo viedlo k roztržkám a neustálemu usmerňovaniu od učiteľky, až sa nám raz zaťala, že už tam nechce chodiť a po 2 rokoch bezproblémového chodenia do škôlky, začali ranné revy. Učiteľky som poznala, verila im. Jednoducho deti sa aj v tomto krátkom časovom úseku menia každý rok. To k tej zmene správania.
K tomu, čo sa stalo, pracovala som v škôlke, mala som tam všelijaké kolegyne, mali sme tam všelijaké deti, ale ani v najhoršom sne si neviem predstaviť, že by sa V DNEŠNEJ DOBE niektorá dala dohnať k takémuto činu. Facku dieťaťu?! V dnešnej dobe, keď sa každá bojí na dieťa len krivšie pozrieť, aby maminka na štvorkolkovom SUV a tatinko podnikateľ s plnou buksou peňazí ju nedal kvôli tomu rovno zatvoriť, či obesiť? 🤔 Fakt desivá predstava. Neunáhli sa a poriadne si to celé prešetri. Pripúšťam že ju mohla capnúť po zadku (aj keď to samozrejme neodobrujem), ale facka?! To už je sila. Neurobím to nikdy vlastnému ani cudziemu dieťaťu.
Neviem, poznáš si dieťa, vieš, nakoľko je živá, či drzá.... Či by mohla až tak niekoho vytočiť. Zároveň ber do úvahy, že deti v jej veku majú fantáziu a realitu často úzko prepojenú. K prešetreniu a vyhláseniu záveru budú určite potrebné aj psychologické posudky od nestrannej tretej osoby. Je to vážna vec.

emmi101
7. sep 2018

@lalota A čo tak povolať aj tú susedku a tá nech tiež povie, že sa jej nezdalo, aká dcérka prišla so škôlky. To nieje normálne, že niekto si dovolí toto ku cudzému dieťaťu. Držím prsty nech všetko dopadne v tvoj prospech. Hlavne sa netreba vzdávať 🙂

17juraj17
7. sep 2018

Pri nastupe deti do skolky aj do skoly som hned povedal ucitelkam pred detmi ze ak nebudu posluchat nech im daju po zadku. Aby sa aj deti uvedomili ze nemozu ucitelkam skakat po hlave. Samozrejme facka je uz ina liga. Ako uz bolo povedane . Taketo deti maju aj velmi bujnu fantaziu ale zase casto hovoria az moc pravdu 🙂 . Tazko sudit kde je pravda a aj ja osobne by som nechal dieta chodit do triedy a pozoroval co sa deje. Ono zase chapem aj druhu stranku veci ze ak 20 deti je ulozenych na spanok a dve z toho neustale vyvadzaju a rusia ostatne je to problem. Neviem po kolkych upozorneniach by kazdemu z nas vytiekli nervy....

evalin88
7. sep 2018

Zriadovatelovi by som pisala urcite a este by som oslovila dalsie mamicky z tej triedy ci nemaju podobnu skusenost.. taka osoba by tam podla mna nemala pracovat.. aky ma vztah k detom... ja si pamatam ze ked som bola dieta v skolke.. ktoooo prvy zaspal dostal cukrik a bolo.. a tak boli deti ticho a aspon sa tvarili ze spia

lenadka
7. sep 2018

@lalota ona nechcela spať, lebo vedela, že máš pre ňu prísť. Chyba bola, že si prišla neskoro, druhá chyba bola, že ju učiteľky dali spať, keď tam spať nemala. Úplne ste to dieťa zmiatli (áno aj ty, lebo ťa čakala, že pre ňu prídeš pred spaním). A aj učiteľka ako dospelá osoba si mohla zapamätať, že toto dieťa je tu na pol dňa, ale pohodlnosť nadovšetko, napriek protestom malej musela do postele a potom sa učiteľka "čuduje" že vyrušuje a nechce spať a rieši to bitkou.
Ste dospelé a takto ste ju sklamali.
Napriek tomu schvaľujem, že si sa sťažovala, vyššie by som nešla s tým, ani by som dieťa neodhlásila po prvom dni. Skôr by som sa snažila dodržať to ,že prídem pred spaním. 4,5 ročná chce byť s deťmi a kamarátmi.

negymama
7. sep 2018

mne sa stalo ze som malemu povedala ze pridem poobede, v mojom ponimani popoludni okolo 3-4 hodiny, on to pochopil ze PO obede, cize po tom co zje obed... odmietol spat a prezliect sa do pyzama, ucitelka ho nechala sediet obleceneho v triede, kym ostatne deti spali v postielkach, ziadnu facku ani bitku nedostal, to by si nase ucitelky nedovolili, vysvetlili sme si nedorozumenie, odvtedy som ho informovala presne, moj syn je taky akuratny, presny, veci si pamata a ma rad , ked sa presne dodrzuju. v tom je jeho istota.
chuda dieta, myslim ze ucitelka mohla respektovat, mala jej urcite referovala ze po nu ma prist mama po zjedeni obeda. 4,5 rocne sa uz vie jasne vyjadrit.

maminkasisa
7. sep 2018

@negymama v nasej skolke, ked chceme príst po dieta skor, musime to oznamit učiteľke, a to sa akceptuje, to by každé druhe dieta vravelo, ze ide poobede domov a takto nevznikajú nedorozumenia🙂

tncka
7. sep 2018

@lalota ano presne tak by som postupovala. Najprv overila co a ci je to pravda a potom odhlasila decko zo skolky s tym,ze ZIADAM zriadovatela o umiestnenie do ineho zariadenia nakolko si nezelam aby prichadzala do styku s danou ucitelkou a nie mojou vinou si musim dieta nechat doma pricom mam s tym spojene nemale naklady(opatrovatelka,vypoved z prace atd..) To uz kde sme aby ucitelky bili deti😞

negymama
7. sep 2018

@maminkasisa ano aj my tak informujeme ucitelky, ale v tomto pripade, kedze som mienila prist az po spanku som jej nic nehovorila, takze aj ona ostala dopletena, lebo niekedy ranna ucitelka zabudne povedat tej poobednej. a este k tomu poznala mojho syna a vedela ze on je presny akuratny, nikdy si nevymysla.

negymama
7. sep 2018

@maminkasisa tak ci tak , aj keby to bolo vymyslene dietatom, ze mama pride po jedle, u nas by ucitelky neriesili spanok fackou ci bitkou. deti boli v zmiesanej triede, takze u nas bol bezny rezim, ze predskolaci mali bud skrateny spanok alebo si tichucko kreslili, kym mensie deti spali.

maminkasisa
7. sep 2018

@tncka ja tomu nerozumiem, aby učiteľka hned prvý deň v školke dala facku dietatu, ved to tam musia mat slzavé údolie, veľa detí prvý krát od mamy preč... a je to tvrdenie učiteľky proti dieťatu.....

pininka
7. sep 2018

Zial aj my sme si to prezili a bolo to o to horsie ze som v tej skolke pracovala. Moj syn skolku zboznoval,chodil tam uz dva roky ked nam prisla na zastup nova ucitelka, dokonca ju poznal,lebo ho ucila aj v skolke kde zacinal ako dvojrocny. Zacal byt zrazu uplne iny, rano nechcel ist do skolky a opakoval ze ju nechce,hned po prvom dni. Najviac si to vsak vsimla nasa riaditelka a tak sme sa rozhodli ze ja sa postavim za dvere a ona sa ho opyta co sa deje, lebo doma nechcel nic povedat. Nakoniec z neho vyslo ze ho chytila pod krk a vytocila mu hlavu, ked jej to povedal v momente zacali deti vraviet ze to videli a ze aj ich taha za ruky. Podotykam ze sme jednotriedka a boli tam aj deti ktore mali 6 a viac rokov. Okamzite som isla za zriadovatelom, oni poslali veducu oddelenia a ta ju okamzite stiahla zo skolky. Nepredlzili jej ani zmluvu. Jeden otecko to vsak nechcel nechat tak a podali sme spolu trestne oznamenie. Na sud sa to sice nedostalo, ale zaver kontroly bol taky ze skutok sa stal a ze ucitelka pouziva neprimerane spravanie voci detom. Ona to mala uplne zauzivane v sebe a to iste ma aj ta vasa. Preto nema problem dat decku prvy den facku.

tncka
7. sep 2018

@maminkasisa ved prave ze slzave udolie a nezvladla to no...zalezi od konkretnych zucastnenych. Moja si este ani raz nevymyslela nieco takeho ale poznam aj take deti ze povedia ze im otec zlomil ruku a podobne😂(pritom nikdy ani naznak,cisty vymysel)

norikaro
7. sep 2018

Najhorsie je, ze to nikto nevidel. Takto je to stale len tvrdenie medzi tebou a ucitelkou. no aj tak tomu nechapem, ako je toto mozne, vsak to dieta potom moze mat do konca zivota z toho traumu. Vsak uz len to, ze je to dieta prvy krat v novom kolektive a bez mamky je pre neho velmi stresujuce a nie to ked sa este nejaka ucitelka takto sprava

deti95060810
7. sep 2018

@lalota mohla si to troška premyslieť....moja tiež dostala od učiteľky na zadok - ale bolo to možno po 6 mesiacoch v MŠ, a učiteľka mala moju úplnú dôveru...inak dcéra milovala chodiť do MŠ, takže jedno po zadku som neriešila - viem že dcéra bola menší čertík...😉
a dokonca pani učiteĺka bola a aj je stále ako najlepšia učiteľka na MŠ - pre moju dcéru...🙂

deti95060810
7. sep 2018

ach to školstvo... ešte niečo horšie riešim s ml. dcérou....Niekedy mám pocit že to je boj s veterným mlynom...

ibrunova
7. sep 2018

Učiteľka vedela, že prídeš po ňu naobed? Povedala si to ráno učiteľke?
@lalota

blanblan
7. sep 2018

Ja som bola au pairka a dieta povedalo ze som mu dala facku, co teda nebola pravda, ale myslela som ze sa od hanby a soku prepadnem. rodicia to nastastie zobrali s rezervou a dodnes mame vyborny vztah, to dieta uz maturuje a stravila som u nich paradne 2 roky 🙂 Takze aj tak to moze byt....

andrea400
7. sep 2018

@lalota najprv píšeš ze jej dala facku tak to by som aj ja riešila ale určite nie na ministerstve skôr ako priestupok a potom píšeš ze dostala na zadok vieš koľko krát som ja dostala na zadok v škôlke a neriešili sa to?