Incident s riaditeľkou ohľadom prijatia do škôlky

bellablonde
6. sep 2011

Stala sa aj vám podobná absurdita? Ako ste to riešili?

Včera sme prišli do škôlky a keďže sme nenašli Peťka zaradeného do triedy v zoznamoch vyvesených na bráne škôlky, zašli sme za riaditeľkou, aby nám upresnila, ktorej učiteľke bude patriť.
Riaditeľka nám oznámila, že Peťka neberie, lebo citujem: "vy ste na materskej, preto vám ho nezoberiem".

Podotýkam, že v rukách máme oznámenie - úradný dokument podpísaný samotnou riaditeľkou, o prijatí do MŠ na tento školský rok.
Na našu otázku o právoplatnosti rozhodnutia a teda jej povinnosti ho zobrať, nám výsmešne odsekla, že proste spravila chybu, oznamuje nám to teraz, hoci má ešte voľné miesto, ale teda som na materskej.
V priebehu rozhovoru padlo zopár skutočných periel. Za všetky napr.:
"Ja mám 160 detí a môžem sa pomýliť" (iste, nikto nie sme neomylní, ale keď si uvedomím, že som spravila chybu, nebudem s tým čakať do prvého školského dňa)
"Mám 50ročnú prax" (tu sa chúďa asi pomýlila, lebo to by musela byť už dávno na dôchodku a počet rokov praxe ju neoprávňuje robiť takéto chyby)
"Vy mladí si myslíte, že máte len práva" (toto bolo úplne mimo diskusiu, zrejme cítila, že treba povedať nejakú frázu)
"Ja vám ho vezmem, ale čo na to povedia iné mamičky" (tu priznala, že má ešte voľné miesto - ktoré zrejme čaká na dieťaťko, ktorého rodičia nejednajú pri prijímaní čestne)
"Budete tu jediná, ktorá ste na materskej" (myslím, že je mnoho mamičiek, ktorým sa podarilo umiestniť dieťa do škôlky napriek tomu, že sú na materskej)

ďalej nás obvinila z podvodu a ďalej mlela, že ona sa pomýlila a situáciu nejde nijako ďalej riešiť.

V prihláške, ktorú som podávala je jasne napísané, že som na materskej so Saškou a nie som zamestnaná. Prihlášku sme podávali spoločne s maličkou Saškou na rukách, čiže všetky údaje boli uvedené pravdivo (to je info pre mamičky, ktoré by si čítajúc tento príspevok snáď pomysleli, že sme zamlčali tento dôležitý fakt).

Podať prihlášku je právo každej mamičky. My sme išli do toho s tým, že snáď motyka vystrelí a aj v Petržalke budú vedieť Peťka prijať.
(Nebrala som to ako samozrejmosť - opäť ak by sa nejaké pracujúce mamičky chceli rozhorčiť, že som si dovolila dať prihlášku a zabrať im deťom miesto"

Ešte detail. Po rozhodnutie o prijatí išiel manžel až v máji, pretože do konca apríla nám riaditeľka nedala vedieť, či Peťka berie alebo nie. Až keď som jej písala, či by nám mohla zaslať rozhodnutie, mi odpísala "veď je prijatý" a manželovi pri preberaní dokumentu s úsmevom povedala, že stačí prísť 5.9. s vyplneným dotazníkom.

Nehovorím o tom, že v dotazníku o dieťati je kopa pravopisných chýb, uvedený kontaktný e-mail je chybný (už používajú inú adresu),,,, ako môže takáto osoba viesť kompetentne škôlku??

Stalo sa vám niečo podobné? A výsledok?
Dohodli sme sa, že jej v stredu zavoláme, sľúbila, že nám bude vedieť povedať niečo bližšie o možnosti zobrať Peťka.

Teraz vec, ktorá ma trápi.
Peťka sme celý august pripravovali na chodenie do veľkej škôlky. Doteraz totiž chodil do škôločky, kde sú detičky mladšie ako on.
Dnes som ho bola zaviezť do škôločky, celú cestu nariekal, že je veľký a nechce ísť do malej škôlky. Doteraz tú škôločku miloval...
Keby ho riaditeľka zobrala, ako ho môžem s kľudným srdcom zveriť takej osobe??

anjelicek26
6. sep 2011

@bellablonde - tak to je velmi zla situacia. Samozrejme je rozhodnutie o prijati platne. Je na nom jej podpis a ani keby sa pomylila - nic to na situacii nezmeni. Ja by som osobne s dietatom nebola odisla ani ten prvy den 🤐 Proste je prijaty a hotovo. To, ze si doma na materskej mal byt argument, ked rozhodovali, komu miesto pridelia, ked uz pridelili, maju smolu. Tymto by som sa vobec nenechala vydierat.

kvetinqa
6. sep 2011

Je to absurdne a urcite je prijaty, ale pravdu povediac, ja by som asi dieta do takejto skolky nedala...

blumka
6. sep 2011

suhlasim s @anjelicek26 nemala si odist, ak mas potvrdenie o prijati tak tam dvoj syncek patri. To ze sa riaditelka pomylila je jej problem, aj ked pravdu povediac je to zvlastne.

tamulik
6. sep 2011

@bellablonde no ono je to neprijemna situacia. ale ved nie si na materskej s nim, tak aky ma problem? ja so tiez teraz riesila skolku, mne ho nasa pani riaditelka nechcela zobrat do skolky s tym ze nema este tri roky. bude ich mat az v decembri, ale ja chodim do prace a maly je doma s babkou a uz mu chybaju deticky. tak som tam vcera nabehla a pytam sa jej ci mi ho zoberie, a ona ze viete on je este malicky, a ja nemam volne miesto. hovorim jej pani riaditelka vo februari na zapise ste vraveli ze uvidite v septembri. nema plienky , je akotak samostatny a zobrali ste deti iba o tyzden - dva starsie od mojho milanka a s plienkami cely den. tak ako potom rozdelujete deti ktore su schopne skolky? nasa pani riaditelka ocervenela a povedala: no urobim vynimku ale musi nastupit do 15.-teho septembra.
tak aj ty sa nedaj , mas rozhodnutie o prijati , tak zabojuj za miesto. kludne sa chod na nu stazovat ak ti ho nebude chciet zobrat.

libka1
6. sep 2011

je smutne ze takyto clovek je riaditelom skolky... ved od tychto ludi s ktorymi travia nase deti 8 hodin denne dostavaju tiez zaklady do zivota... co sa mozu naucit od tejto? ☹ a kolko ich takych v skolstve je (samozrejme nechcem zovseobecnovat, su medzi nimi aj naozaj skvele osoby)
prijaty podla mna je urcite a tieto jej vylevy ta nemusia zaujimat, jej problem ze sa pomylila... nechcela by som urcite taketo prekvapenie zazit v prvy den ked dieta ma aj tak dost inych stresov... drzim palce 😔 ja by som ho do tej skolky dala, ved ona s nim v triede nebude 😉 a ked sa na to maly tesil urcite by som mu to nepokazila skrz takuto s prepacenim sliepku 😝

bea1971
6. sep 2011

proste papier nepusti,je tam cierne na bielom napisane a orazene,ze PRIJATY ,tak je prijaty,tam neni o com a taketo SLOVNE vyjadrenia riaditelky ,ze uz nie je prijaty, ked pridete uz riadne do skolky s dietatom neplatia,taketo zalezitosti sa riadne davaju na papier a vcas,jednoznacne tu pochybila riaditelka a kedze uz ma velarocnu prax atk by mala predsa vediet,ze takto sa to nerobi,takyto podraz na rodica a samotne dieta 🙄 😢 😖

tweetinkapp
6. sep 2011

ked mas papier, tak ti ho musia vziat. ak nie..tak by som sa stazovala u zriadovatela skolky 😉

bellablonde
autor
6. sep 2011

ďakujem za reakcie,,, človek si už pripadá ako na inej planéte.

Tá osoba evidentne nedokáže pochopiť rozsah a dosah svojej kompetencie,,, (tá škôlka je zároveň výcvikovou pre baby študentky!)
najviac si to odniesol chudáčik Peťko ☹ ☹ včera nás odtiaľ doslova vyhodila

4 mesiace nás nechala žiť v omyle a nepadlo ani slovo ospravedlnenia 😠
takže určite dáme na ňu podanie ...

ešte náhodou ak sú tu nejaké maminy, ktoré s ňou majú negatívne skúsenosti... môžete mi písnuť do IP
iniciály riaditeľky O.F. ďakujem,,,

skuste1983
6. sep 2011

Ahojky. My sme mali ten istý problém. Nedaj sa a dupni si.
Chudák Peťko, Len aby nezačal plakať, že on tam nejde, lebo pani riaditeľka ho nechce...
Držíme palce, aby sa to vyriešilo čím skôr a čo najmenej "bolestivo".

simsalabim
6. sep 2011

@bellablonde ja by som asi rovno kontaktovala zriadovatela skolky, ze mas papier o prijati a riaditelka vas slovne vyhodila. TA osoba snad caka nejake vsimne alebo co? Alebo slubila vase miesto niekomu inemu - po znamosti a pod., jednoducho vas takto "presvedci" ze vas neprijme, nahlasi, ze ste nenastupili a sup miesto sa uvolni pre ineho!!! Urcite tam Petka na druhy den privedte a povedzte, ze budete kontaktovat zriadovatela, pretoze mate PLATNE ROZHODNUTIE O PRIJATI. Ak to odmietne, okamzite by som sla za zriadovatelom.

mamavera
6. sep 2011

@bellablonde tak si teda narazila na "profesionála" hlavne, že má 50 rokov praxe 😀 😀 😀
hneď by som jej oznámila, že idem za zriaďovateľom a budem sa informovať u SŠI, by si videla, ako by ozelenela....neviem, či by som tam dala malinkého, už aj tak urobila v jeho dušičke veľký zmätok, ktorý tu v žiadnom prípade nemal byť ☹

sisaha
6. sep 2011

ja neviem, ale niekde v zakone je pisane, ze zena, ktora je na MD nemoze dat dieta do MŠ????? To hadam nie!! To budu diskriminovat deti, aby sa mohli adekvatne vzdelavat len preto, ze matka sa venuje druhemu dietatu? Urcite by som podala na nu staznost a upozornila ju, ze pokial sa co i len krivo pozrie na tvojho syna, tak by si mala hladat ine miesto, lebo sa postaras o to, ze to jej bude volne... 😠

xlucia
6. sep 2011

treba podat staznost na zriadovatela a tiez jej povedat ze podavate trestne oznamenie na zaklade jej pristupu

ywana
7. sep 2011

@bellablonde ...ja by som asi zvažovala, či ho do takej škôlky vôbec dať...
...ale pokiaľ nemáš moc na výber, tak by som ho tam asi dala ved s riaditeľkou v triede nebude...
...súhlasím s názorom, že si nemala odísť ani v ten prvý deň...
...osobne by som šla zajtra do škôlky, ráno by som sa jej spýtala do ktorej triedy ho mám zaniesť...
...jej reči by som ignorovala a opakovala túto otázku dovtedy, kým by som nedostala na ňu odpoveď...
...ak by sa priečila, pýtala by som od nej papier, že nechce moje dieťa prijať a šla by som hneď za zriaďovateľom...
...ale nemyslím, že by to došlo až takto ďaleko, lebo ona si je vedomá toho, že tvoj syn je prijatý...
...držím palce a nedaj sa...

hajanka
7. sep 2011

@sisaha no presne to som sa chcela aj ja opytat.

- Je niekde ustanovane ze matka na MD s druhym dietatom nemoze dat 3 rocne dieta do MS? Alebo, ze to dieta nema pravo na MS? Alebo co?
- Neviem ako presne formulovat otazku, ale, "musi" matka uviest do formulara ze je na materskej (s druhym dietatom)??? Je to povinne? Maju pravo ziadat takuto info?

riska
7. sep 2011

@bellablonde no pekne 😠 😠 až mi stupol tlak.... na tvojom mieste by som tam syna just dala, nech si nemyslí, že vyhrala 😒 držim palce, nech to dobre dopadne, hlavne k spokojnosti tvojho synčeka 🙂

a možeš napísať v ktorej petržalskej školke to bolo? ja budem tiež o chvilu v podobnej situacii, ked nechceš verejne, tak IP 😉

sisaha
7. sep 2011

@riska ale preco nie verejne? nech napise, ktora "studovana" ma taketo sposoby...

@hajanka stupol mi tlak, ked som toto citala. Podla mna v zakone nikde nie je napisane, ze dieta nemoze navstevovat MS, ked je matka doma.. Tak naco potom zriaduju mobilne MŠ pre cigancata? ved ich rodicia su stale doma... Tak asi to ma nejaku myslienku a chceme, aby sa dietatu dostalo kvalitnej vyucby. Ved matka sa musi venovat druhemu malemu dietatu, to starsie potrebuje kolektiv a nove podnety na to, aby mohlo napredovat... Stale mi to pride, ze sa vlastne diskriminuju deti, ktorych matky su doma (a je jedno ci je nezamestnana, alebo na MD)

janka5861
7. sep 2011

@hajanka , aj u nas to tak je ... ze su uprednostnovane matky, ktore pracuju ...potom tie ,ked im am chodi surodenec a matka ktora prisla o pracu alebo je na materskej je na poslednom mieste ... ked ostane na nu miesto... presne nieco podobne som riesila s pani riaditelkou aj ja tento rok .. ale nakoniec pochopila, ze by to asi nemala pri mne celkm lahke ... tak ustupila.
@bellablonde nedaj sa ... urcite neustupuj .... a normalne by som sla aj za jej sefom ... nemala by som problem a pohrozila by som riaditelke , ze ju dam do telky /hlavne nech sa pekne ucese ,ked uz v hlave ma praznotu / a ze mam nahrate na mobile tie jej uzasne mudre slova .... normalne ma nahnevala 😠 😠 😠 😠 😠

zazuzana
7. sep 2011

jednoznačne podať sťažnosť na štátnu školskú inšpekciu!!!!!!aj mestskému úradu, pod ktorý spadá.

hajanka
7. sep 2011

@sisaha ved prave, ja som bola po materskej (rodicovskej) dovolenke nezamestana a doma, ale maleho mi vzali bez jedinej otazky, dokonca nemal este presne 3 roky. Ale to bolo davnejsie uz...

hajanka
7. sep 2011

@janka5861 nooo.. len ci je to povinne uvadzat ci som doma, ci nie, ci som nezamestnana, alebo na MD 😒

janka5861
7. sep 2011

@hajanka , do teraz som skoro na kazdom papieri , co mi dali v MS mala uvedene kolonku : kde pracuje matka ... muz sa uz vcerfa nahneval a nenapisl im tam nic ........ tak asi tak

sisaha
7. sep 2011

@janka5861 to sa podla mna traduje z minulosti, kedy informacie o zamestnani rodicov boli potrebne, aby sa vedelo, kde im co mozu rodicia vybavit a zatlacit na nich. A myslim si, ze to tak funguje aj dodnes. Ked si riaditelka precita, ze jeden rodic je sukromny podnikatel a druhy robotnik, tak koho dieta uprednostni? Predsa podnikatela, lebo tam je predpoklad, ze im nieco z vrecka pusti. ja by som tieto zistovacie otazky uplne vypustila a v poslednom case ich tiez na ziadnych tlacivach nevyplnam. Je predsa moja osobna vec, ci som upratovacka, alebo majitelka hotela. ich ma zaujimat hlavne dieta, ake ma navyky, zlozvyky, choroby, povahu...

janka5861
7. sep 2011

@sisaha a toto je v nasej skolke ... a ja sa na to tak rozculujem ..lebo je to vidiet aj vtedy,ked sa staraju ucitelky o deti... nasmu usta neutru /nemam pracu .... povie mi medzi dverami utrite si ho mamicka / a druhe co je mama sponzorom ... ju aj zapravia zo zachoda .... ach ...

sisaha
7. sep 2011

@janka5861 no.. tak vidis.., na porazenie..Ale ja by som sa asi ozvala, ci im nie je trapne uprednostnovat dieta, ktoreho rodic je sponzorom pred ostatnymi..a prave takymto sposobom vychovovavaju deti k tomu, ze si myslia, ze oni su nieco viac...To su stare struktury na tomto Slovensku

ziarcanka
7. sep 2011

@bellablonde Môjho staršieho syna nezobrali do škôlky z rovnakého dôvodu - som na MD s mladším, akurát že nám to oznámili hneď. Keďže podľa zákona toto nie je dôvod na neprijatie dieťaťa do MŠ, zakryli to nedostatkom miesta - zaujímavé, že pre mladšie deti to miesto bolo. Nejdem to riešiť, lebo kvôli zdravotnému stavu mladšieho syna bude momentálne lepšie, ak starší zostane doma, aj keď ma to mrzí kvôli nemu. Keďže pracujem v školstve určite by som to riešila podnetom na Štátnu školskú inšpekciu. Ak systém v MŠ funguje rovnako ako na SŠ, čo myslím že áno, zriaďovateľ nemá kompetencie na riešenie prijatia dieťaťa do školského zariadenia. Rozhodnutie o prijatí - neprijatí je vážny dokument, ktorý kontrolujeme x-razy, kým ho pošleme rodičom. Nehovoriac už o správaní dotyčnej riaditeľky MŠ. Takýto človek nemá na tomto poste čo hľadať

lenka_da
7. sep 2011

@bellablonde Som poburena, priam nasr...!!! To je neuveritelne!!! Je mi velmi luto, ze ste narazili na takuto osobu, hlavne koli Petkovi... Pre deticky je nove prostredie vzdy stresom (je jedno, ci pozitivnym alebo negativnym, ale stres to je) a navyse takyto hrozny zazitok... dufam, ze to Petko rozchodi... 🙄 Na tu riaditelku by som sa urcite stazovala, na MS maju pravo aj deti, ktorych matky su na materskej! Je jasne, ze pracujucim rodicom vyhovie zriadovatel prednostne ale aj ostatnym detom by mal najst aspon nahradnu skolku, ak je uz obsadena ta, do ktorej davali prihlasku! Spravanie dotycnej osoby je neospravedlnitelne!!! Co vobec nechape ako citlivo na taketo odmietnutie v prvy den nastupu moze zareagovat dieta, ktore ste cele mesiace pripravovali na nastup do novej skolky???!!! Co ma v takej nasrdenej hlave napada, ze by som urobila: 1. Urcite by som sa pisomne stazovala u zriadovatela MS 2.) V pripade, ze danu skolku bude tvoj syncek navstevovat, uz v staznosti by som ziadala, aby bol umiestneny do inej triedy, nez v ktorej uci dotycna riaditelka 3.) informovala by som sa u ombudsmana ludskych prav na necitlive spravanie riaditelky voci dietatu a porusenie prav na ochranu rodicovstva, rodiny, rodicovskej vychovy a starostlivosti a porusenie prava na vzdelanie, to ma len tak napadlo, neviem, ci by ombudsman riesil nieco take ale podla mna 1-2 telefonaty od neho zriadovatelovi skolky - ze ako riesi tvoju staznost... hm? 4.) este by som napisala do Lamparne alebo Palby alebo nieco podobne, uz nemam dobry prehlad o tychto relaciach, velmi TV nesledujem Mozno, ze to prehanam ale fakt ma tvoj prispevok strasne nasrdil, ja som na taketo veci netykavka, ked ide o deturence - nejde o to, ze Petka akoze neprijali (aj ked vlastne prijali) ale o sposob, akym ho vyhodili - ved to je urazajuce a ponizujuce - aj pre takeho maleho cloviecika, co este netusi, aky je svet nespravodlivy, no ako sa taky drobec ma s tym vyrovnat!!! 😠 😠 😠

janka5861
7. sep 2011

@sisaha aj som sa ozvala ... a celkom sme si pokecali .

jania023
7. sep 2011

@bellablonde Ahoj nenechaj sa znechutit riaditelkou ,podla mojho nazoru nebudes jedina mamicka ktora ma takyto problem v tej istej skolke.Odnes ho tam v pokoji ved nie ona strazi deticky ale pani ucitelky.Riaditelky si nevsimaj a ked bude velmi mudra podaj nanu staznost to ju zkludni ...no nebude ta mat rada ale aspon ti da pokoj aby si zachranila vlastny zadok 😉

malamyska
7. sep 2011

nezavidim..:( a byt na tvojom mieste asi necakam, rovno sa obratim na kompetentnych ..ak sa to nevyriesi oficialnou staznostou a oficialnym prepustenim, napomenutim, alebo niecim podobnym..tvoj syncek bude mat v skolke len a len problemy .. ver mi viem o com hovorim, vsetci si o nom budu suskat deti sa mu budu vysmievat ze to je ten a ten .. ries to oficialne budes pokojnejsia to je moja rada a drzim palceky