Koľko rokov môže dieťa chodiť do škôlky?

chavierka
5. jan 2013

Ešte sa nás to netýka, ale syn pôjde do škôlky, keď bude mať 2,5 roka a nastúpi počas školského roka. Koľko rokov môže chodiť do škôlky, 3 či viac? Je to augustové dieťatko, takže 6 rokov bude mať cez prázdniny. Na zápis do školy sa s ním pôjde keď bude mať 5 rokov a do školy ako čerstvé 6 -ročné dieťa? Či na zápis ako 6 - ročný a do školy ako čerstvé 7 - ročné dieťa? Do kedy môže byť v škôlke, je to nejak dané..?
Možno pre niekoho primitívne otázky, ale nie som si istá, radšej sa informujem u skúsených 🙂
Ďakujem

katecameron
5. jan 2013

na zapis pojde ako 5rocny ale ty mu mozes dat odklad ked nechces aby isiel do skoly ako cerstvy 6rocny chalan cize moze ost do skoly ako 7rocny a dovtedy bude v skolke 😉

adrioska
5. jan 2013

@chavierka Ano, tak ako pise @katecameron ...

ribelina
5. jan 2013

Ja som septembrová a ked som nastúpila do školy mala som o dva týždne 7 rokov. Podľa mna je to lepšie, nič mi neušlo a mala som dlhšie bezstarostné dectvo.

chavierka
autor
5. jan 2013

@ribelina aj mne sa to zdá skoro ako čerstvý 6 - ročný ísť do školy, len som nevedela, kolko môže zotrvať v škôlke, či to nejako neobmedzujú, keď do nej začne chodiť ešte aj skôr....

maminka11
5. jan 2013

na zapis do ZS musis ist zakonny zastupca (rodic) v kazdom pripade ak dieta dovrsi 6 rokov podla skolského zakona https://www.vedatechnika.sk/SK/VedaATechnikaVSR... Tretí oddiel
Povinná školská dochádzka a jej plnenie § 19
Povinná školská dochádzka - v prípade, ze rodič chce odklad skolkej dochadzky, tak zakladna skola mu da rozhodnutie o odklade na zaklade psychlogickeho vysetrenia

zuzanockamt
5. jan 2013

@chavierka moj syn je septembrovy a ak nepojde do skoly skor - lenze to musi odobrit psycholog, tak bude v skolke 5 rokov, kedze nastupil, ked mal rok aj 11 mesiacov 🙂

burina111
5. jan 2013

ahoj, tak toto teraz riešime aj my. nás syn bude mať v auguste 6rokov, ale ideme dať odklad, takže tiež ostáva v škôlke o rok dlhšie.

6mia6
5. jan 2013

Ja som išla ako 6 ročná som augustová a dokonca sme mali spolužiačku ktora je 29 augusta a teda nemôžem sa sťažovať. Naši o odklade vraj ani neuvazovali. Odklad by som nedala ani svojmu dieťaťu. Skôr bol problém ze som lavacka ale aj to naši ustáli.

mima4
5. jan 2013

ja som septembrova, tiez som mala odklad, vtedy som bola z toho nestastna, teraz by som to spravila aj vlastnemu dietatu 😎 Naco ho zbytocne stresovat... podla mna vacsina 6 rocnych deti este potrebuje sa hrat, ... mat skolkarsky zivot 🙂

uhnakova
5. jan 2013

Moj brat je narodeny v druhej polovici augusta a do skoly isiel ako cerstvo 6 rocny. A momentalne robi doktorat 🙂. V skolke by sa bol uz urcite unudil na smrt. Takze zalezi od dietata, pokial bude maly sikulko, nemas preco ho drzat v skolke. Ak budes mat pocit, ze je v niektorych veciach neisty, tak ho v skolke nechaj. Este mas cas, neboj, urcite sa to posledny rok v skolke vyjasni 🙂.

tunzal
5. jan 2013

@chavierka môj syn chodil 4,5 roka do školky, nastúpil ako 2,5 ročný v marci a nakolko je oktobrový tak išiel o rok neskôr do školy. teraz väčšina letných detí nejde do školy ako 6 ročný ale dajú si odklad, a to im aj treba podla mňa , oni sú ešte malé detičky a potrebujú si zahrať ešte a nie makať v škole, nič s tým nepokazíš ak dáš mu odklad, to bude len v jeho prospech.

vulka
5. jan 2013

Kludne može chodiť do školky 4 roky. U nás napríklad nevezmú do školy ani deti, ktoré majú 6 rokov v júli, či auguste, nieto ešte jesenné.

alena0305
5. jan 2013

@chavierka Keď ti ho zoberú pred dovřšením 3 rokov - tak potom je jedno koľko tam bude chodiť - nikde to nie je obmedzené. A to či pôjde do školy v 6. či v 7. rokoch budeš riešiť keď bude mať aspoň 5 rokov - či bude šikovný "sčítaný" alebo hravý. Aj učiteľlky v škôlke ti povedia či pri aktivitách - tam sa v predškolskej riešia rôzne úlohy v pracovných zošitoch - obsedí, či ich robí samostatne a či je bystrý a zapamätá si čo má napr. vyfarbiť, koľko a akou farbou a pod. Susedin chlapec mal 6 rokov 30. augusta a išiel do školy lebo už vedel plynulo čítať a nikto ho to cielene neučil.

denisabi
5. jan 2013

Ako 5.ročný pôjde váš syn na zápis do školy.Ak rozmýšľate o odklade odporúčila by som vám v máji vyšetrenie školskej zrelosti a na základe odborného výsledku sa rozhodnete,či je treba u vaše syna odklad alebo nie.

simsalabim
6. jan 2013

@denisabi V maji bude myslim na vysetrenie uz neskoro... aspon co si pamatam z nasej skolky, tak sa v skolke muselo do konca aprila zavazne oznamit,, ci dieta v skolke ostava alebo ide do skoly. Ale mozno je to v kazdej skolke inak, nech si to @chavierka zisti. V skolke zvyknu robievat aj testy skolskej zrelosti, takze aj po nich bude cas sa rozhodnut.

gabika85
6. jan 2013

je to individualne, naozaj zalezi od schopnosti tvojho syna. ja som septembrova, mala som odklad a niesla som to tazko. posledny rok som sa v skolke nenormalne nudila, nechcela som spavat a zavidela som kamaratkam, ktore uz chodili do skoly a chodili nam ukazovat vcelicky 🙂 naucila som sa pisat aj citat a vysledok bol taky, ze v prvej triede som nevedela obsediet, lebo slabikovat ma-ma som vedela uz rok, tak som si pod lavicou citala casopisy, takze dalsi rok zabity. a samozrejme som si musela najst novu kamosku, lebo vsetky moje "naj" boli uz druhacky 😖

zlatovlaska123
6. jan 2013

Nie je nijak dané, koľko rokov môže dieťa chodiť do škôlky, ani to nie je potrebné - každé predsa musí začať povinnú školskú dochádzku, či už 6 alebo 7 ročné.
Na zápis MUSÍ ísť dieťa v tom roku, v ktorom do 31.8. dosiahne vek 6 rokov.Samozrejme, na zápise môžeš požiadať o odklad, takže ešte jeden rok môže pobudnúť v škôlke,potom už musí nastúpiť do školy.
Nezáleží, či chodí do škôlky od 1 alebo od 4 rokov...kým nepôjde do školy, tak ho nikto zo škôlky nevyhodí 😉

jolinka
8. jan 2013

do skolky moze dieta chodit kludne aj 4 roky, dokonca su deti ktore maju 2x odklad a chodia takmer do 8 rokov do skolky ale to su samozrejme vynimky.

ak das synovi odklad a bude chodit este aj po dovrseni 6 rokov do skolky...treba to oznamit skolke aby prenho aj na ten rok drzala miesto.

jolinka
8. jan 2013

@chavierka odklad sk. dochadzky je strasne individualna vec...je to od dietata a to uvidis az neskor ako sa bude syn javit, chlapcom sa dava odklad castejsie, nie pre mentalnu ale pre socialnu a dusevnu nezrelost. Ja som dala augustovej dcere odklad, odporucila to MS, psychologicka na testoch sk. zrelosti aj nam rodicom sa zdala na 6 rokov nezrela...nakoniec ale na 7 rokov bola uz "prezrela" a prvy rocnik bol pre nu prilahky. 😉 😨

tonja
26. máj 2014

Suhlasim s nazorom, ked je dieta sikovne netreba cakat 🙂