Koľko trvá dieťaťu, kým si zvykne na škôlku?

gitarka
8. sep 2011

ahojte, myslim tym ten rezim v skolke, ranajky, obed, spanok....
my sme dnes boli prvykrat a vsetko bolo v pohode trosku rano poplakal, ale doobedu sa uz hral, papat velmi nechcel,ale ked mal ist spat tak to uz bolo placu,nechcel si lahnut ani prezliect do pyzamka, to uz mi volali zo skolky nech pridem prenho, ale kym sme dosli tak od toho placu a unavy zaspal,
poobede sa uz pekne obliekol aj hral a ani nespomenul ze plakal, len mi hovoril ze spinkal a potom sa zobudil...
ja uz mam stresy ze ako bude zajtra... ☹ ☹

svenka
9. sep 2011

vraj to moze trvat par dni, ale aj mesiac... tazko povedat, ja si myslim, ze zalezi od dietata ako rychlo sa zadaptuje a zvykne na nove prostredie... asi to tiez zavisi aj od toho, ci v skolke niekoho pozna s kym sa moze hrat, ci je mu to prostredie aspon trosku zname, ci je zvyknute vydrzat bez mamy a byt s niekym inym atd...
drzim prsty, nech si maly rychlo zvykne 🙂

mamickagabika
9. sep 2011

my sme šli v pondelok tiež pekne, v utorok to bolo horšie, a dnes ani nevravím plakali tam všetci a moja tiež riadne, nemôžem to akosi rozchodiť som z toho vo väčšej depresii ako ona, prišla som ráno do obchodu a rozrevala sa tam ako malé decko, celý deň mi strašne chýba a myslím iba na ňu, škôlka je odomňa 5 krokov, vidím ich aj vonku je to horšie ako keby bola niekde daleko,,,poradte mi ako sa mam z toho dostať,,,normálne mi zo spánku rozprávala že už nejde to škôlky,,čo bude pondelok,,,už teraz mám strach....

gitarka
autor
9. sep 2011

@mamickagabika ja mam take iste pocity ako ty, stale na maleho myslim, dnes isiel z manzelom rano, tak trosku poplakal, a ked som prisle prenho tak nechcel ist domou, ja nechapem bola som rada ze uz neplakal ale zaroven mi bolo blbe ze nechce ist ku mne.
ja mam skolku asi 4km tak ja ho nevidim ani vonku 😒
tiez som zvedava co bude v pondelok, ci cez vikend nezabudne na skolku

lana74
10. sep 2011

Nas maly bol tiez v pondelok prvy krat, cely cas presedel na lavicke a cakal na maminku. Prisla som pre neho o tri hodiny, vyplakany, sopliky, skoro mi srdce puklo. Vecer som cely preplakala. Druhy den tiez len sedel ani pohnut sa nechcel, cakal... a v stredu teploty, sopliky, normalne akokeby zo stresu ochorel. Stale som robila vsetko preto aby neplakal, aby nebol smutny...tym nemyslim ze som ho rozmaznavala...a zrazu je tam sam a taky malicky...pre mna je to neskutocne tazke od pondelka som schudla kilo...

indiankaindi
11. sep 2011

Ahojte, čo sa týka dĺžky adaptácie, je to podla mňa úplne individuálne. Moja dcéra šla minulý pondelok tiež 1x, plakala akoby ju z kože drali. Nikdy nebola bezomna dlhšie ako pár hodín, sme spolu nonstop. V utorok plakala tiež, v stredu už celou cestou, aj v noci sa budila s tým, že nechce ísť do škôlky. Vo štvrtok ráno sa zobudila so slovami, že ona ide do škôlky, nič nechcela ani jesť, lebo rýchlo do škôlky. Keď sme tam prišli, tak nám dala pusu a dovidenia. To isté v piatok. Dnes je chorá, takže zajtra sme doma :( ale chcem povedať len to, že si zvykla pomerne rýchlo. Zajtra bude asi plač, že nikam neideme.. Kamoška dala malú do škôlky tak ako my, nemala teda ešte ani 3 roky a malá jej plakávala 4 mesiace...prestala v januári. A to dosť často chodievala predtým na prázdniny mimo rodičov, takže bola zvyknutá. Ale aj tak každé jedno ráno, plné 4 mesiace ručala neskutočným spôsobom :( Takže je to len na dieťati..

aknaj
11. sep 2011

Ahoj,
myslím, že je to ako píše @indiankaindi . Každe dieťa je individuálne. A hlavne ak ste len teraz začali chodiť, je to vlastne pre to dieťa šok ... z niečoho nového a iného.
Ale hlavne nechápem, načo ti učiteľky celý ten problém, aký s dieťatkom mali, rozprávali ... Veď ony sú tam na to, aby si s dieťaťom poradili. Verím tomu, že si mala ráno aj tak slzy na krajíčku, že tam malého nechávaš a oni ti ešte pridali tým, že ti toto všetko narozprávali. Aspoň v našej škôlke to takto nefunguje a to staršia dcéra robila prvé mesiace ráno pri "odovzdávaní" riadny cirkus. A verím tomu, že aj cez obedný spánok, lebo ona cez obed nespávala už doma.
Držím palce, aby ste to čo najrýchlejšie zvládli ... 😉 😉 😉

modrobiela
12. sep 2011

Mile mamičky...moja mala chodila do jasličiek a nebol problém až teraz,keď nastúpila do škôlky.Prve dni všetko o.k a v piatok plakala tak,ako ešte nikdy a ja som plakala vonku,tiež ako ešte nikdy.....Dnes to isté.....je mi ťažko,čo sa deje v tej malej hlávke....snáď to prejde...raz.

susul
12. sep 2011

Ahojte, no nas maly nastupil do skolky pred dovrsenim 3 roku, cca 3 mesiace skor. Adaptacia prebiehala komplikovane, nakolko sa pridruzili choroby a často vynechával. Spávat tam nechcel vobec. Ranne place ustali cca po par mesiacoch, ale brávali sme ho naobed domov. Az koncom marca zahlasil, ze on tam ma postielku a bude tam spinkat, tak sme nabalili pyzamo a odvtedy funguje ako velky skolkar. Ja som to tiez tazko zvladala, ale s odstupom casu mozem len povedat, ze mu skolka velmi prospieva - je vyrecnejsi, samostatnejsi, sebavedomejsi v kolektive.

majka508
12. sep 2011

Aj mojej slečne to trvalo nejaký čas-asi mesiac a pol.Pekne sme na začiatku septembra nastúpili,samozrejme bol aj plač,ale nie až taký veľky,ale potom sme v polovici septembra dostali soplíky a po ich vyliečení sme začínalo,ako odznova-plač a nechcenie ísť do škôlky,postupne do však pekne prešlo a v júni bol plač,prečo dva mesiace nejdeme do škôlky?Určite so časom prejde,len niekonu trvá dlhšie a niekomu menej.Držím palce všetkým novým škôlkárom.

bets
12. sep 2011

je to individualne. moje deti nikdy neplakali, od prveho dna sa tesili, nastupovali tesne pred tretimi narodeninami. my sme chodievali na rozne rodinne akcie, kde bolo mnozstvo deti a postupne som ich zapajala do aktivit, tak ze som nebola nablizku a z dialky som sledovala, ci deti zvladaju byt aj bez rodicov. o skolke sme sa rozpravali polroka pred nastupom (asi aj dlhsie) a deti boli tak pozitivne motivovane, ze nebol ziadny problem. dokonca ja sama som mala problem s niektorymi vecami, ako v skolke fungovali, ale oni to nevedeli, nevnimali to tak a velmi sa tesili.

mamickagabika
12. sep 2011

ahojte...pondelok dopadol celkom fajn...rano som jej síce od rád iných mamičiek niečo sľúbila,,že pôjdeme zo škôlky na kinderka do obchodu, tak neviem či šla kvôli tomu alebo som jej povedala že ideme k doktorke,,je totižto troška s červenými fliačikmi po tele,,povedala že k doktorke nie tak nám vyšla škôlka domov prišla v pohode vravela že bolo dobre,,tak zase zajtra....a vraj je nejaká nová infekčná choroba u detí niečo ako ružienka alebo koprivka,,,či čo...moja to asi ma teraz,,,a už aj iné deti...takže sa neteším...dufam že to nebude dlho trvať.....

evabb35
12. sep 2011

@gitarka to je u každého dieťatka iné....niektoré plačú 3 dni, niektoré plačú týždeň, niektoré plačú 2 týždne, niektoré aj mesiac, niektoré aj pol roka....je to rôzne....kým si navykne dieťa na škôlku, tak to trvá aj pol roka. Nemyslím tým, že plače pol roka, tak to nemyslím. Kým si nájde kamarátov, naučí sa v nej spať, kým sa naučí v tej škôlke žiť - tak trvá aj pol roka. A niektoré deti sa v škôlke žiť nenaučia nikdy, v škôlke nikdy nespia, nikdy sa v škôlke dobre nenajedia a nikdy sa v škôlke necítia tak dobre ako napríklad v škole. To všetko záleží aj od osobnosti dieťatka. Samozrejme veľa závisí aj od personálu v škôlke, od detského kolektívu a od celkovej atmosféry v škôlke. Môžeš dieťa na škôlku pripravovať koľko len chceš, môžeš dať dieťa do škôlky sociálne vyzreté....stačí jedna jediná chyba personálu v škôlke a všetko je v lufte a dieťa Ti nikdy v živote nebude rado chodiť do škôlky. Takže každý deň po príchode zo škôlky načúvaj svojmu dieťatku..... keď sa bude hrať, buď pri ňom /veľa sa dozvieš, lebo deti pri hre často napodobujú/, môžeš sa aj vypytovať, ale hlavne načúvaj....a vysvetľuj a hľadaj riešenia....a samozrejme vždy vyspovedaj učiteľky, upratovačky, kuchárky....všetkých sa povypytuj a nech Ti každý povie svoju verziu. Netráp sa. Každé dieťatko potrebuje svoj čas. Je to veľká zmena pre dieťatko. Všetko chce svoj čas.

terkaf
13. sep 2011

ahojte
nasa dcerka desne plakala prvy den to sme ju dvaja nasilu obliekali . V skolke uz nezaplakala potom dva dni isla vpohode a teraz desne place aj vskolke aj doma a nechce tam vobec chodit. Odprevadza ju manzel a vravel ze je to hrozne ju tam nechat ze on ju radsej odhlasi ked to bude dlho trvat.

zuza.m
13. sep 2011

no tak sa k vam pripajam ,maly mal v aug..3roky ,minuly pondelok bol školke s velkym plačom ,plakal hadam aj 2hodiny,poobede už bol clekom fajn a v utorok bol plač jemnejši.stredu nam ochorel tak že do školky neišiel ,ale zaujem by aj mal,vypytoval sa prečo nejde.teras v pondelok teda nastupil do dlhšej pauze s plačom,celkom sa držal a nepoplakal ani dlho ,dnes to bolo horšie ,hned ako som mu oznamila že id edo školky tak mu bolo luto ,každu chvilu spuštal plač,motivacia mu pomohla aby prestal plakat ale napriek tomu počuvam ako do školky nechce ,že s amu tam nepači ,že mu je tam škaredo. ☹ som z toho dost smutna,preto že som myslela že to bude každym dnom lepšie a nie naopak horšie.v školke ma aj kamarata suseda su na seba dost naviazany ,tak ež sa tam snim aj zabavi ,ale aj tak mi je z toho dost tažko.už normalne rozmyšlam či je na to dost zrely...či to chce len čas alebo to mam vzdat a nechat ho predca len doma.kedže sa trapi on v školke a ja doma, ☹

gitarka
autor
13. sep 2011

ahojte, baby potrebujem poradit, mam moznost dat maleho do skolky blizsie, aby sme necestovali busom, prejdeme aj pesi, len sa bojim toho co zas bude v novej skolke, zas novy ludia, nove prostredie neviem, v tejto je sice len 4 den ale uz aj spinka tam, sice place kazde rano ze do skolky neide
neviem budeme mat blizsie ale dufam ze aj v novej si rychlo zvykne,myslite ze dieta to uz tak vnima ze zase bude v nejakej inej skolke ,alebo sa rychlo zabehne ??

len.petra
13. sep 2011

@gitarka Ahoj, myslím, že prestúpiť hneď na začiatku je lepšie ako prestúpiť po roku, keď už má dieťatko vybudovaný vzťah nielen k pani učiteľkám, ale aj k deťom. Zváž si pre a proti, u škôlok nie je dôležitá len vzdialenosť od bydliska, ale aj povahy pani učiteliek a celková kvalita poskytovaných služieb. Držím palce 🙂

marlenka1404
13. sep 2011

Mojim to trvalo asi 2 týždne. Prvý týždeň už ku koncu bolo dobre, ale potom po vikende mali zase problém s nástupom. Pevne nervy a hlavne vydrž, zvykne si.

anett9
13. sep 2011

to je individuálne...našej dcére to trvalo tak 2 sekundy 🙂 a to šla prvý krát ,ked mala presne 3 roky a 1 deň-v triede bola najmladšia.A do 3 rokov bola bezomňa pár krát aj to max.2 hodiny,inak vždy len so mnou stále a stále.Dovtedy nikdy ani nespala inde ako doma so mnou /aj v noci miesto manžela spala so mnou ona a muž v obyvačke 🙂/ V deň,ked nastúpila do škôlky,sa presťahovala aj spať do detskej na noc..V škôlke od 2 dňa ostala už na celý deň,nikdy neplakala.Ale inak,čo viem,chlapci plačú viac ,ako baby.Myslím,že z mladším synom to tiež nebude na rok jednoduché

lubi22
16. sep 2011

Podla mna neexistuje jendoznacna odpoved na tuto otazku - zavisi od povahy a temperamentu dietatka. Nam sa osvedcil velmi proces postupnej adaptacie, ktory odporucala majitelka skolky, prvy mesiac sme chodili do skolky so syncekom. Najprv na dve hodinky sa pohrat, potom na tri, potom rodic odist na chvilku. Cielom bolo, aby si dieta skolku a prostredie, ucitelky oblubilo, aby sme mu sposobili co najmenej stresov. Takisto nikdy nezacinaju vsetky nove deticky naraz, aby mali ucitelky sancu venovat sa intenzivnejsie novemu skolkarovi a zaclenit ho medzi ostatne deticky. Nas starsi syncek bol velmi citlivy, cize kym sme ho tam mohli nechat na doobedie sameho, presiel mesiac. Ale bolo to bez jedinej slzicky. Chodil prvy polrok iba na doobedie, az potom sa sam vypytal, ze chce v skolke aj spinkat. Majitelka skolky hovorila, ze kazde dieta potrebuje iny cas, zavisi od jeho povahy a temperamentu, niektore mozu rodicia nechat uz po hodinke same, s inymi treba chodit mesiac, tak ako my. Ale plakat nemusi ani jedno. Najdolezitejsia je trpezlivost a spolupraca rodica a skolky. No a skusenost s druhym syncekom - s tym sme nemuseli byt v skolke ani hodinu. Takze ked to uzavriem - nedovolila by som si to globalizovat, to co plati pre jedno dieta, nemusi platit pre druhe.

tanulka007
18. sep 2011

Ahojte. Naša bola v škôlke týždeň aj 3 dni a ochorela. Plač bol každé ráno, ale keď som zavrela za sebou dvere tak behom minúty prestala. Papala iba keď ju kŕmili a spinkala pekne. Som zvedavá ako bude reagovať keď sa vyzdraví a pôjde tam znovu. Ale po 1. výkende išla celkom pekne. Dnes večer mi povedala že už chce ísť do šlôlky. Už mi doma spieva čo sa učili a ja ju chválim koľko už toho vie.Snažím sa jej vysvetliť, že ja ju doma spievať nenaučím a potom by nič nevedela. Aj sama papať sa už trošku naučila. Samozrejme že zase príde pochvala aká je šikovná a že už je ozajstná škôlkárka.A už aj doma spomína mená detí čo s ňou chodia do triedy. Tak si myslím že to bude OK len treba trošku vydržať. Jednoznačne súhlasím s tým, že každé dieťa reaguje inač, a každé potrebuje svoj čas. 😉

wandeirra
19. sep 2011

@mamickagabika cau moja,tak aj vy ste uz nastupili do skolky? my sme zaciatok zvladli dobre, plakal iba prvy den,potom sa uz tesil. ale ochorel,tak sme teraz doma, uvidime co bude ked pride po tyzdni zas, ale zatial hovori ze sa tesi.

redangel32
19. sep 2011

U kazdeho dietata je to individualne pokial sa adaptuje. Najvacsi problem skor vidim v tom ak dieta ochorie 😒 . Nebodaj ak je castejsie chore. Tak to sa moze tahat aj rok pokial si zvykne. Samozrejme,ze aj zalezi od veku v akom dieta nastupuje do skolky. Dcera nemala problem si zvyknut. Syn ten mal problem skoro rok. Stacilo ak sa zmenila pani kucharka a uz bol problem 😒 . Vodenie do skolky bol tiez problem. Pri mne plakal a pri mm NIE. Tak ho zacal vodit do skolky mm a bolo po probleme 😝 . Najmensi teraz v 2r a 5mes. nastupil do skolky. Prvy den bol ok.Som zvedava co nas caka.

ivuska6
17. feb 2012

moja dcera ked zacala chodit do skolky tak sme ju tam nemohli dostat nechcela a az dych stracala od revu strasne dlho jej trvalo kym si zvikla to boli aj mesiace hadam aj dva a syn ten isiel s radostou do skolky ani neplakal to ja som si trochu doma poplakala co mi zostalo tak luto ze uz som bez neho ale zato placeme ked ideme zo skolky co nechce ist domov a to uz ma 3 rok plakania skoro kazdy den. 🙂

tereza33
25. apr 2012

Ahojte, pridám sa aj ja do tejto témy, pre nás teraz veľmi aktuálnej. Náš malý nastúpil do škôlky skoro pred dvoma týždňami, z toho prvé dva dni, bolo super, bol tam do obeda, lenže potom ochorel a bol týždeň doma. Prešiel týždeň, išli sme do škôlky a malý mi už tretí deň strašne plače vždy ráno, dokonca dnes keď sa zobudil, sám mi povedal, že nechce ísť do škôlky, nechápem to, som z toho veľmi smutná, prečo sa tak zmenil, zo začiatku bol v pohode, tešil sa tam a teraz mi plače, nechce tam ísť? Je to strašné, keď odtiaľ odchádzam s pocitom, že tam nechce byť, že tam plače :(

mistula
25. apr 2012

Moja starsia, ked nastupila do skolky, tak to bolo postupne. Prvy den len na hodinku, druhy na dve a kazdy den tam bola o hodinu dlhsie. Az po tyzdni tam ostala na cely den. Nikdy neplakala, pani ucitelky boli velmi mile, rychlo si zvykla. Akurat nas prvy rok trapili virozky. Dost casto mala zvysene teploty. Nurofen nam sice dobre zabral, ale bola som z toho nestastna. Teraz uz tam chodi rok a mam pocit, ze je to uz lepsie.

annaf85
25. apr 2012

Moja dcerka si zvykala dlhsie. Moc jej tam nechutilo, nevedela si zvyknut na tolko deti pokope. Ale po par tyzdnoch sa jej tam zacalo pacit a dodnes tam chodi rada. Teraz bude nastupovat syn a to som zvedava, ako to zvladne on. Ale tiez sa viac bojim chorobnosti. Dcerka sice nebyvala casto chora, ale maly uz je teraz na moj vkus casto chory. Antibiotika bral sice len raz, ale nadchy, kasel to je caste. Aj horucku ma cekom casto. Nas doktor nam vzdy odporuci nurofenovy sirup a za par dni je maly zas ok. Ale az nastupi do skolky... Ake s tym mate skusenosti?

murcos
25. apr 2012

tak sa pripajam svojim nazorom aj ja. adaptacia na matersku skolku je moja parketa:D
priznam sa, ze nie som na SK, som predskolsky pedagog a divym sa praktikam, ktore praktizuje vela p. uciteliek.
treba si uvedomit, ze skola je prvou velkou odlukou od rodicov /aj ked na par hodin) je dolezite, aby sa vybudoval vztah medzi ucitelkou a dietatatom - tak ako medzi ucitelkou a rodicom - konecne by mali tvorit team.
adaptacia sa neda zvladnut za jeden ci dva dni. rodicia by mali dostat moznost spoznat prostredie, v ktorom bude dieta travit cas mimo domu. skolka by mala otvorit rodinam dosiroka dvere a "nacvicovat" odluku postupne.
rodicia musia dat detom istotu, ze pridu znovu. navykanie - doobedna odporucam trenovat min. tyzden /opat kazde dieta je ine, su deti ktore adaptaciu zvladnu za styri dni, ine deti potrebuju aj dva, niekedy tri tyzde.
takze....ak viem, ze som na materskej a do nastupu do prace mi ostava mesiac tak postupne zacinam s adaptaciou.
venovany cas prinesie urcite ovocie....

hranolka22
25. apr 2012

Tak my máme s adaptáciou doteraz problém ☹
malý nastúpil keď mal 4 roky a 4 mesiace,chodí od septembra,ale stále ťažko...vždy večer hundre,že zase ráno škôka,vypytuje sa či to zvládne,kedy prídem,ráno ako vstúpime do areálu "zosmutnie" a lúčime a so slzami na krajíčku-myslím on
ja sa snažím ho motivovať,usmievam sa,dodržiavam čas kedy po neho prídem,snažím sa,aby mal pocit,že ja nevidím na škôlke nič zlé-aby nebral úzkosť zo mňa
na začiatku mal obľúbenú staršiu učiteľku,teraz ju už "nemusí" a uprednostňuje mladú-tá mi bola na začiatku nesympatická,ale tiež sa mi to akosi vymenilo a viac mi pasuje
myslela som,že tak po mesiaci dvoch to prejdem,ale už chodí skoro 9 mesiacov a moc sa nezlepšilo-oproti prvým dňom keď odchádzal s plačom a "nasilu" je to lepšie,ale to vypytovanie,uisťovanie,nechuť je stále a ťažké lúčenie...
staršia učiteľka mu už povedala,že už nie je dávno nováčik tak ráno nesmie plakať tak sa snaží zadržať, v šatni pred odchodom vždy ma prosí "utri mi slzičky nech nevidí učiteľka"
mali ste problém aj tak dlho po nástupe? zlepšilo sa to?
chorý býval málo,na prázdniny a tak je vždy doma,nikdy nemení triedy-ak majú menej detí a menia triedy a poodobne tak ho nedám,lebo to ho strašne stresuje-zmena učiteľky či triedy

lula26
25. apr 2012

@murcos , o akých divných praktikách hovoríš. Nerozumiem. Aj ja som predškolský pedagóg a na Slovensku.

dm1
25. apr 2012

nas zvladol nastup do skolky uplne nad nase ocakavania. nastupil v priebehu roku ako 2roky a 10mesiacov. Prvy tyzden z domu v pohode len v satni ho chytili placky ale prestal po chvilke v triede. Ked som prisla poobede pre neho bol vysmiaty a ze sa tesi zajtra do skolky. Asi tyzden trvalo kym si zvykol a neplakal rano tu chvilku v satni pripadne ked tam zaspaval. A to predtym bol dost mamickovsky, zaspavala som vzdy s nim.... Nam velmi pomohlo ze nastupil do triedy k svojmu najlepsiemu kamosovi. A aj ucitelky boli zlate