Kresby štvorročného dieťaťa

babatkoling
21. máj 2016

Zienky, hodte mi sem prosim do komentov foto ako kreslia Vasi 3,5 - 4 rocni chlapci... Kludne aj super kresby aj tie menej super. Rada by som si spravila predstavu, ako su na tom ine deti. Maju trpezlivost na kreslenie? Vedia vymalovat?
Zaroven mi prosim napiste, ci uz vie Vase dieta drzat ceruzku / fixku 'normalne' alebo je to stale povedzme v zatatej pasticke?
Dakujem.

katkasofi
21. máj 2016

@babatkoling môj mal v marci tri a trvalo ignoruje vyfarbovanie, čiary, slniečka.... jedine co nakresli je auto... od roka a pol ma správny uchop ceruzky ale kreslí iba auta.... dufam ze sa to zmení... detičky v skolke robia na pracovné listy co treba a on ich pokresli autami 😁😁.. zatiaľ neriešim...tak som zvedavá čo ostatné detičky ☺

jolinka
21. máj 2016

moji synovia do 4 rokov nekreslili skoro nic, nezaujem, a presne na 4 roky sa to prelomilo, ale potom hned zacali kreslit pekne a zlozite kresby, bez fazy jednoduchych carbanic ci hlavonozcov.

asi takto kreslil na 4 roky mladsi syn

https://www.modrykonik.sk/blog/jolinka/album/ma...

monhla
21. máj 2016

Síce nemám syna, ale moja prvorodená ešte v 5 rokoch nevedela nakresliť skoro nič čo by malo tvar. A za posledný rok spravila sper pokrok. Mladšia má 3,5 roka a kreslí skoro tak pekne ako jej 6-ročná sestra, ktorá ide od septembra do školy.
Cezuzky sme mali trojhranné a neviem aké ergonomické a aj tak musela staršia "chcieť" začať kresliť. Potom sa to už zlepšovalo samotným "trénovaním"
Takže nie len u chlapcov je to rôzne 😉

@jolinka Kreslí krásne. Moja nechcela do cca roka ani vymaľovať vymaľovávanku. Jej rekord bolo 7-6 čiar 😝 Našťastie to ako predškoláčka dohnala.

jolinka
21. máj 2016

@monhla moje deti vsetky kreslia celkom pekne, najviac to drzi mladsiu dceru ta zacala kreslit skor ako rozpravat, ma poruchu porozumenia a reci, tak sa vyjadrovala cez obrazky..

https://www.modrykonik.sk/blog/jolinka/album/ga...

Poznam ale deti co extra nekreslia, nebavi ich to, ale su sikovne v inom, ta motorika do skoly sa da rozvijat aj inymi vecami...vystrihovanie, lepenie, navliekanie koralkov, hra s plastelinov. x deti este v prvom rocniku nedrzi spravne pero ci ceruzku, ale oni sa v skole naucia, casto ucitelka autoritou zmoze viac nez rodic, plus priklad deti... 😉

kristinka86
21. máj 2016

Ceruzku, fixu, atď. drží syn pekne v ruke, ako sa má. Ale nejak maľovať a kresliť odmieta. V škôlke to robí skôr z povinnosti. Doma vie pekne vyfarbiť obrázok jedine s manželom. On to jednoducho vie, ale nechce sa mu. Nemá trpezlivosť, zdá sa mu, že to trvá dlho, kým pekne vyfarbí a dodržiava čiary. V škôlke teda vyfarbí obrázok, ale čiary nerešpektuje. Chodí tam prvý rok, takže to ešte neriešia učiteľky, ale zrejme o rok-dva to už riešiť budú. A to sa hádam aj zlepšíme. 😅 😀

jolinka
21. máj 2016

@monhla je to mimo temy, ale mne zas najstarsia sice kreslila, ale velmi dlho nemala matematicke predstavy, uz bola predskolacka, isla na zapis, a nie ze do 20 ci do 10, nevedela naratat ani doa 5. uz som mala pocit ze je nejaka zaostala ci co, aj farby zakladne vedela az v 4roch rokoch. Dnes je piatacka a premiantka triedy, a spomenula som si na svoje obavy z matiky ...ked na konci 4teho rocnika jej ucitelka povedala... ze "ty si mala ako jedina z triedy z matematiky za cely sk. rok iba jednotky" 🙂 🙂

monhla
21. máj 2016

@jolinka 9 presne s tym suhlasim. Moja nekreslila , ale uz v 5. rokoch scitovala / ja som ju to neucila 🙂 / . Kazde dieta je ine a ma svoje tempo.
Ja bez pravitka nenakreslim dodnes nic 😀

seahorse27
21. máj 2016

@jolinka Kraaasne kresby, vela roznych motivov a uzasna farebnost...stastne dieta a sikovnik veliky 😉

odm3
21. máj 2016

Zaujímavá téma, aké sú tie deti každé iné. Môj 3,5 ročný syn nekreslí ešte vôbec, nemá záujem a len čmára ak ho niekto donúti chytiť ceruzku. A ceruzu stále nevie správne chytiť. Ale iné veci zvláda na svoj vek primerane.

mimla
21. máj 2016

Náš kreslí zásadne čiernou, alebo tmavomodrou centrofixkou a žltým zvýrazňovačom. Kreslí len domy, mimoňov, autá mapy a občas nás ako rodinu. Má asi päťsto farbičiek, ale on len s tými troma fixami. Má aj asi tonu vymaľovaniek, ale on ich nevyfarbuje, on ich dokresľuje.

sense
21. máj 2016

mam dceru tri roky, ceruzky drzi tak ako sa ma cize medzi prstami....najradsej kresli slnko s ocami nosom , usta, a potom ciary, co sa tyka vyfarbovanie snazi sa po ciarku ale nie je to plynule zas necakam zazraky...a najradsej cely obrazok jednou farbou alebo ked kresli ciary tak musi kazdu ciaru inou cize kolko pasteliek v krabicke tolko ciar,...viac ju ale bavi strihat a lepit...