Ktorú škôlku vybrať?

mnemka
12. sep 2021

Ahojte. Dnes sa musim rozhodnut medzi dvoma skolkami pre 3.5 rocneho syna a neviem si dat rady. Co bolo pre vas najdolezitejsie pri vybere skolky, resp.ktoru by ste uprednostnili z popisu nizsie.
Ide o 2 statne skolky, syn zacal chodit do jednej z nich ale po 2 dnoch ochorel. Medzitym sa nam v piatok ozvali z druhej skolky ze maju miesto a teraz neviem na co prihliadnut. Obe skolky maju rovnake otvaracie doby a aj poplatky su rovnake.
Prva skolka - vacsia skolka s peknym ihriskom. Chodievaju na ihrisko rano a vacsinou aj poobede. Synovi sa tam pacilo (ale bol tam teda iba 2+2 hodiny zatial). Ucitelka bola mlada a velmi mila. Maju edupage, facebookovsku stranku kde vidim ake akcie mali minuly rok, rodicia mavaju raz do roka akcie kedy skrasluju areal/preliezky atd. Tym ze maju viac tried, tak sa v predskolskej triede budu mat cas viac venovat predskolakom.
Jedina nevyhoda pre nas je ze je vzdialena az 25 minut peso od domu takze pri rannom zhone stratime dost casu (skolu kam zacal chodit starsi syn mame 7 minut od domu). Autom moc casu neusetrime kedze cestou su velke zapchy.

Druha skolka - jej najvacsia vyhoda je blizkost pri dome a hlavne pri skole. Su hned pri sebe skolka a skola takze rano jednym "vrzom" odnesieme obe deti. Nevyhodu vsak v tej druhej skolke vidim v tom ze maju zanedbany dvor (viac hliny ako travy a dve starsie preliezky), ale planuje sa rekonstrukcia dvora uz 4 roky tak snad jedneho dna sa dockame. Na dvor vsak chodievaju iba doobeda, poobede su iba vnutri. Je to mensia skolka, iba 2 triedy a teda predskolakom sa podla referencie co som dostala skoro vobec nevenuju (a nutia ich spat). Skolka ma starsie a stiesnene priestory, trochu tmavsie na moj vkus, az tak ma neoslovila ako ta prva skolka. Rozpravala som sa kratko s pani ucitelkou a bola mila . Ostatne ucitelky su tiez starsie 55+, sice na mna divne "zazerali" ale verim ze tiez su ok :D . Nemaju FB stranku (resp ani iny informacny kanal kde by davali info rodicom a na dopytovanie odpovedaju iba tak ze vsetko ok), minuly rok kvoli korone nic neorganizovali, ziadne akcie, ani prechadzky mimo areal (na rozdiel od prvej skolky kde deti aj napriek korone podnikali aspon prechadzku na zmrzku, malovanie plotu zvonka ci mali skakaci hrad prenajaty na MDD a podobne). Posobi to akoby v tejto mensej skolke boli dost pohodlne ucitelky.
Celkovo teda mame pocit s manzelom ze ta prva skolka je lepsia co sa tyka programu aj vybehu ale zas ten ranny zhon 3 roky by bol vycerpavajuci.
Chcela by som pocut nejake argumenty ktoru skolku a preco by ste si vy vybrali.

simsalabim
12. sep 2021

@mnemka Prvu,kvoli stimulacii a rozvoju dietata.

hennyinnsbruck
12. sep 2021

Prvu

Aj mamicka by mala mat dobry pocit zo skolky😊

mondolina
12. sep 2021

vybrala by som prvú škôlku, dá sa chodiť aj na bicykli.

mogaa
12. sep 2021

no na tovjom mieste skúsim na pár dní druhú a uvidím podľa reakcie syna.....ono všetko je od učiteliek na aké bud emať deťa šťastie, nie od samotnej škôlky...naša minulý rok nastúpila do štátnej - pomerne mladé učiteľky, jednu z učiteliek prerdili k týmto najmenším lebo rodičia predškolákov sa sťažovali že na deti kričala....napriek pomerne mladým učiteľkám sa za ten rok nenaučila jednu básničku ani pesničku,boli stále vonku ale tam si mohli robiť v podstate čo chceli, učiteľky sa rozprávali...takže malá chodila zo škôlky ako prasa, keď bolo blato celá od blata, v lete celá od hliny lebo sa hrala s hlinou.....predtým chodila pár emsiacov do súkromnej škôlky od 2rokov kde jej bolo uplne super, šťastné a veselé dieťa, učiteľky ju stále chválili že je veľmi dobrá, v tej štátnej škôlke po prestupe asi najhoršie dieťa v škôlke/na svete...skoro každý deň sťažnosť či niekoho pohrázla, pocikala sa alebo vyplazila na nejaké dieťa jazyk(lebo u nich to deti nerobia), pritom v tej súkromnej to nerobila.....zlepšilo sa to až po niekoľkých mesiacoch...teraz prestúpila do druhej škôlky, staršie učiteľky ale s úžasným prístupom k deťom.....zo 2x keď sme pre nu prišli do škôlky ju učiteľka vonku hladkala po vláskoch, venujú sa im stále sa s nimi rozprávajú....to či majú facebookovú stránku nie je dôležité a ani či s deťmi chodia mimo areál,, dôležité je ako sa deťom venujú a aký majú k nim prístup...u nás v tej škôlke minulý rok mladé učiteľky ale brali to ako robotu a deti museli sekať dobrotu inak ich mali stále za tie zlé, tu síce stršie učiteľky ale s takým srdečným prístupom ako babky.....naozaj obrovský rozdiel....po chorobe by som dala dieťa ešte na pár dní do novej šľkôlky a podľa toho sa rozhodla kde ju nechám.....inak len pre tvoji informáciu deti musia ležať v každej škôlke a aj ako predškoláci......

mnemka
autor
12. sep 2021

@mogaa bohuzial skusat sa neda. Je tam velka tlacenica a posledne volne miesto. Mame vlastne stastie ze si mozme vyberat. Ale nemame moznost vyskusat uz ani jednu. Musim sa bez toho rozhodnut do zajtra :(

mnemka
autor
12. sep 2021

@mondolina na bicykli planujeme ze syn bude chodit (preto cesta by trvala "iba" 25 minut). Vybrala by si tu prvu aj ked by si stratila navyse 40 minut rano? Nehovoriac ze poobede nie je sanca aby sme deti vyzdvihli takze budu niektore dni zapriahnute babky a pre ne by bola vacsia vyhoda pri sebe skolky. Ale zas budu to robit 1-2x do tyzdna tak verim ze by to prezili

mogaa
12. sep 2021

ešte k tomu že druhá škôlka je dvojtriedka, presne tak je to v tej kde malá teraz prestúpila. menšia škôla a len 2 tiredy....super je to v tom jže v 1triede sú deti 3-4roky(čiže akoby aj stredná skupina) a v druhej sú 5ročné deti, čiže predškoláci ale sú tam ak deti čo tam budú chodiť 2roky....ono nikde nie ej nejaká zvlášť príprava pre predškolákov, štátna škôlka musí ísť podľa osnov čiže majú presne nariadené čo s deťmi majú ktorý rok prebrať.....minulý rok boli všetky deti nepripravené lebo škôlky mali nariadenie byť s deťmi čo najčastejšie vonku....čo sa týka predškolákov, príprava spočíva v tom čo dieťa naučíš aj doma, aby poznal ročné obdobia, počítať do 10-20, poznal dni v týždni ...a len rozvíjať jemnú motoriku - čiže kresliť strihať lepiť....dieťaťu vieš každý rok kúpiť pracvoné zočity na jeho vek - v škôlke s nimi nič iné nerobia , okrem rozprávania vysvetlovania , občas ich naučia básničku alebo pesničku...najdôležitejší je naozaj prístup k tým deťom....kedže v tej škôlke je tlačenica ako si písala tak až taká zlá nebude....ideálne ak sa popýtaš mamičky ktorej dieťa tam chodí.....

mogaa
12. sep 2021

* prepáč za chyby, písala som to v rýchlosti.....ja by som pravdepodobne zvolila tú druhú škôlku a ak sa mu tam nebude páčiť, tak na budúci rok by som ho preradila.....ono ešte sa skús porozprávať s nejakou mamičkou ktorej dieťa tam chodí, ale môj názor je aby boli v prvom rade dobré láskavé učiteľky, dieťa do škôlky bude chodiť 3roky, takže ak uvidíš že sa tam deťom nevenujú, vždy ho môžeš o rok preradiť.....aspom u nás v tej dvojtriedke to funguje tak, že tie deti sa vzájomne ťahajú, tým že sú v triedach pomiešané tak aj aktivity majú aj pre mladšie aj pre staršie deti.....dokonca u nás patrí takáto malá škôlka/dvojtriedka k tým najlepším škôlkam, vďaka skúseným a láskavým učiteľkám.....tým že sú tam staršie učiteľky, už majú svoje skúsenosti a vedia že ak dieťa niekoho pohryzie alebo sa pociká, nie je hneď zaradené ako to zlé problémové dieťa(to sa nám stalo v tej prvej škôlke)...skôr sa detí pýtajú prečo to urobilo, veľakrát sa dieťa len bráni ak ho druhé sotí alebo mu niečo vezme a hlavne deťom hneď vysvetlia prečo to nesmie robiť....u nás v tej prvej škôlke ich absolútne nezaujímalo prečo to dieťa urobí, len ho proste zaškatulkovali ako to zlé a teda vysvetlenie nechali na rodiča...naša odtiaľ chodila prvý mesiac ako kôpka nešťastia, každý deň sa na ňu len sťažovali, pritom ak bola v druhej triede u starších detí tam opäť žiadny problém a že bola dobrá......potom už chcela chodiť len k starším deťom len tam ich dávali len ak bolo veľa detí v ich triede chorých.....naozaj je to od učiteliek a ako na deti dávajú pozor a ako deťom aj učiteľky sadnú...ak dieťa cíti nepohodlie, stres, tak sa aj správať môže inak ako ke´d je spokojné....

konikkon
12. sep 2021

@mnemka určite prvá škôlka. Kúpte si bicykel a cestu do škôlky skrátite na 10 min. Tým je jej jediný nedostatok vyriešený na značnú časť roka. V zime to nejak prežijete.

esterba
12. sep 2021

Prvá. 25 minút nič nie je ani pešo, bicykel/kolobežka by bola plusom.

nic_ol
12. sep 2021

Ja by som vybrala prvu aj keď je ďalej, mne by krajšie prostredie a lepší prístup za tú cestu veru stal a napr u nás mamky chodia na bicykloch s tými sedačkami vzadu a sú raz dva doma..

elizabet173
12. sep 2021

@mnemka prvú, zabudla si totiž na jeden bonus, tvoje dieťa tam už bolo a páčilo sa mu tam, Je maličké, ak ho dáš teraz do inej, môže to byť pre neho ťažké.

mnemka
autor
12. sep 2021

@konikkon ta prva skolka je na kopci takze nemozeme dieta nosit v sedacke na bicykli. To fakt neutiahneme. Ked ide syn sam na svojom bicykli tak poslednych 100 metrov tlaci bicykel.
@esterba 25 minut jednym smerom. Potom este spät pojde manzel cca 18 minut domov peso a odtial autom do prace.

esterba
12. sep 2021

@mnemka iste, ale stale je to podla popisu o 100% lepsia skolka vratane toho, ze sa tam pacilo dietatu. Keby to boli dve porovnatelne skolky a jedna by len bola blizsia, nebolo by o com, ale nie su. Tu druhu by som nebrala do uvahy podla popisu ani keby mi platili a bola by v nasej kupelni. Ale tak su rodicia co uprednostnia svoje pohodlie a je to ich volba, tu su len nazory, sama sa rozhodnes.

mogaa
12. sep 2021

@mnemka ja by som v tej jednej škôlke povedala že dieťa nastúpi od utorka a na ten jeden deň vyskúšala tú druhú škôlku....a počas toho jedného dňa sama uvidíš ako to bude prebiehať v druhej škôlke.....ide o to či sa tam bude páčiť synovi, nie tebe....musia mu sadnúť učiteľky a aj deti....ale do úvahy treba brať aj referencie ostatných rodičov....my sme napr.boli radi minulý rok že malá sa dostala do škôlky, referencie sme veľmi nebrali do úvahy lebo boli rôznorodé, rodičia ktorý deti chodili inam a na tú škôlku len v lete(zberná škôlka)tak tí nadávali lebo mali s čom porovnávať a rodičia čo im tam deti chodili boli spokojní lebo nemal s čím porovnať....a kam chodil tvoj starší syn? veď sa popýtaj v okolí ľudí kam im chodia deti a ako sú spokojní aj keď ani to nie je smerodatné....hlavne ako sú spokojné deti a aké sú učiteľky.......ten prvý rok v škôlke ani tak nie je podstatné čo sa tam naučí, skôr aby tam bolo dieťa spokojné a šťastné a to musí byť láskavá učiteľka......

mnemka
autor
12. sep 2021

@mogaa bohuzial neda sa. Syn ma stale sople takze do skolky najskor od stvrtka. A do 15.9. musia skolky odovzdat zoznamy ziakov a preto aj zajtra chcem oznamit jednej zo skolok zamietnutie nech este maju sancu za tie dva dni najst nahradu.
Starsi syn predtym chodil do skolky inde a bola podobna na prvy pohlad ako ta druha skolka, a teda cely cas mi vadilo ze nie su viac vonku resp.ze nemaju taky pestrejsi program.
Ale ako vravim, o druhej skolke som citala len jednu horsiu referenciu. Nemam info od nikoho ineho ani o tej prvej skolke. Vsetko je len o mojom lepsom/horsom pocite. A teda zvazujem ci ta vzdialenost od domova a teda ranne a poobednajsie zhony vyvazia to ze syn (pravdepodobne) bude mat lepsi cas v tej prvej skolke. Viacero ludi mi zdoraznovalo ze syn si zvykne v oboch skolkach a ze deti to vobec takto nevnimaju negativne (napr ze nechodia poobede von) a pohoda celej rodiny (nie ranne nahananie) su dolezitejsie.

simona139469
12. sep 2021

Ja by som vybrala tu prvú… možno preto, že ako som to tak čítala tak som z tej prvej mala oveľa lepší pocit. Ja si myslím že aj ty chceš aby chodil do tej prvej, iba ten fakt o tej diaľke ti hovorí že nie že ta druha. Pozri, dieťa si nie vždy zvykne. Ja som ako dieťa chodila do škôlky, kde vyslovene to bolo strašne. Učiteľka bola stará a kričala po nás. Druha učiteľka bola zlata ale aj tak som z toho bola na tom psychicky zle ako 3rocne dieťa… takze ak synček bol spokojný v tej prvej, nemeň to. Daj na inštinkt a ak ti vraví, že je to ta prvá tak ho tam nechaj. Toľko to nejak zvládnete ráno. Pre to šťastie to stojí za to či?

mnemka
autor
13. sep 2021

@simona139469 dakujem. Ano, viacej chcem aby siel do tej prvej lebo na prvy pohlad sa mi viac paci. Aj som sa vecer uz rozhodla ze teda pojde tam ale zasa pochybujem. Ta ranna logistika bude katastrofa. Bude to cele na manzelovi a to sme sa rovno vecer pohadali lebo on preferuje tu blizkost a ta druha skolka nemusi byt az taka zla aby si dieta nezvyklo. Kriciace ucitelky tam dufam nepracuju ani v jednej.
Teraz si zas predstavujem ake to bude ked minimalne 5 mesiacov v roku je horsie pocasie, rano odchod z domu este za tmy a namiesto pohodlneho odprevadenia v okoli budu musiet slapat s manzelom 25 minut. To by sa veru ani mne nechcelo. A syn asi ani nepojde na bicykli ked bude mokro takze realne vacsinu casu predsa len budu chodievat autom v zapche do tej vzdialenej skolky.

zabina27
13. sep 2021

Asi by som volila tú prvú, možno skúsiť trafiť nejaký ranný čas, keď sú zápchy ešte menšie, možno radšej chodiť skôr, ale iné som chcela - keďže po 2 dňoch malý ochorel, tak možno bude viac doma ako v škôlke a tým sa aj ranné vodenie aj počas zimy obmedzí...

marianna_peskova
13. sep 2021

Ja som opis druhej škôlky ani nedočítala do konca, aby som vedela, že prvá škôlka sa mi pozdáva viac.

kaktus87
13. sep 2021

Ťažko radiť, ja by som bola za prvú, keď tam malý už bol a páčilo sa mu tam. Mne by vadilo, že v tej druhej nechodia poobede von a aj tie tmavé stiesnene priestory. Takže keby som sa riadila pocitom, tak určite prvu. Lenže na druhej strane to závisí skôr od manžela, keďže dochádzanie je na ňom a keď a podľa toho čo píšeš to dochádzanie do prvej by ani nebolo možné.

mogaa
13. sep 2021

Treba si ešte uvedomiť jednu vec, ak vám zo škôlky zavolajú že dieťa je choré....U nás ak má dieťa sopel bežne volajú že treba pre neho prísť, rovnako ak sa začnú v zime merať teploty a bude mať nad 37,2 tak vám ho ráno nevezmú....čo sa týka toho byť poobede vonku alebo nie, tí drobci majú cca od 14:30-15:00olovrant, čiže aj tak po spánku jedia a von chodia až po 15-tej hodine, takže kým príde rodič tak je to max.hodinka...ide jeseň, zima takže zase ak nebude pekné počasie tak deti budú bývať poobede vo všetkých škôlkach vo vnútri...ale ano, podľa opisu vyzerá lepšie prvá škôlka....len naozaj je to na zváženie, lebo bude treba dieťa budiť skôr + naozaj ak má hneď ráno ísť 25min.do škôlky ešte rozospaté.....v zime to nebude bohviečo