Letné prázdniny v materskej škole

sajolak
21. jún 2014

Dobry den .
Chcel by som sa dozvediet viac o zakone ktory zakazuje prihlasit dieta do nahradnej skolky pokial skolka co do nej chodi pravidelne je z dovodu prazdnin zatvorena.
Preco tato otazka? Nasa skolka bude otvorena iba pocas jula v auguste ma zatvor. Ked som sa zacal zaujimat kde mozem dieta prihalsit do nahradnej skolky tak mi bolo povedane vraj si mam vybrat iba jeden mesiac .(Vraj aj dieta si musi odpocinut.´) je to zaujimavy nazor preco asi z tymto nazorom nepočita aj vlada mame 20 dni dovolenky to znamena len pre radostdietata mam ja minut 10 dni manzelka 10 dni (v pripade ze dieta ma jedneho rodica je dovolenka fuč) za očr nam zamestnavatel stahuje odmeny (na ktorych sme aj z manzelkou zavisly 🙂 no ted babo rad.

liz_lemon
21. jún 2014

@sajolak ziadny zakon nezakazuje dat dieta do nahradnej skolky

janickacrazy
21. jún 2014

@sajolak Nasa skolka je zatvorena 5 tyzdnov, rodicia mozu dat dieta do nahradnej skolky, ale len na dalsie 2 tyzdne lebo aj ostatne su vtedy zatvorene v celom meste, takze 3 tyzdne musia si zobrat dovolenku alebo presvecit babicku aby pomohla. Ja som na predlzenej RD kvoli zdravot. problemom maleho, takze mne ho ani do tej nahradnej skolky nezoberu, takze u nas budeme doma 5 tyzdnov, co je velmi dlho, lebo maly chodi do skolky velmi rad. Skus obvolat skolky a mozno ti ho niekam zoberu do nahradnej.

katrinka8
21. jún 2014

@sajolak - u nas je skolka zavreta 6 tyzdnov, pricom prvy a posledny tyzden (okrem teda tych 6) posobi ako zberna. Na cele toto obdobie su v meste urcene zberne skolky (striedaju sa), ale deti, ktorych rodicia su s mladsim surodencom na MD alebo RD (cize aj moje dietaatko) sa do nahradnej skolky zapisat nemozu.

nikawero12
21. jún 2014

@sajolak do frasa a ty si čo za rodiča, ked nie si ochotný venovať svojmu vlastnému dieťaťu 10 dní svojho volného času za rok? Neviem si predstaviť, ako môže byť pre rodiča niečo dôležitejšie, ako čas strávený so svojím dieťaťom. Načo si si urobil dieťa, ked ti je prednejšia práca a odmeny v robote? ....Proste z vychcanosti niektorých lˇudí mi treba fakt grcať.

iv01
21. jún 2014

@nikawero12 a ty si co za cloveka ze sudis, ty netusis ake ma podmienky doma, v praci, kedy moze minat dovolenku, alebo ju uz minul z akehokolvek dovodu. Nemam slov.

jasminet
21. jún 2014

u nas do nahradnej zoberu iba deti pracujucich rodicov a do nasej tiez cez leto (hned zaciatkom maja ma prepadla ucitelka s papierom, kde som im musela podpisat dochadzku na leto)... takze nasa krpata je doma cele 2 mesiace kedze som na rd s mladsim....

atomica87
21. jún 2014

@nikawero12 oh boze, sa uvedom, to nejde o to co je prednejsie, ale o to, ci budu mat co do pusy....podla mna je dolezitejsie mat co dat dietatu jest, ako nejake blbe komenty. To ze si tu dovolenku vezme inokedy este neznamena, ze ju nestravi so svojim dietatom....a po pravde, si mu teda riadne poradila.

spachtos
21. jún 2014

@sajolak Dieta ma byt doma hlavne z hladiska psychohygienickeho. Aj ty potrebujes dovolenku na oddych a to male dieta si tiez potrebuje oddychnut od kolektivu, prikazov a zakazov... Takze treba trosku pozerat na to aj z tejto stranky a nie ho len strkat vsade, kam sa da, len aby nebolo doma.

maznacik007
21. jún 2014

u nas je skolka otvorena v lete styri tyzdne beru deti co maju oboch rodicov zamestnanych .. zvysok sa deti prestriedaju .. dva tyzdne s muzom, tyzden so sestrou, tyzden denny tabor, tyzden babka ... ja som nastupila do novej roboty nedavno .. narok na dovolenku nemam ..

sme na dedine nahradna skolka neni ...

ak mate obaja narok na dovolenku tak sa prestriedajte po tyzdnoch .. pripadne si najdite nejaku mamicku na RD a zaplate jej za opateru na ten tyzden dva a vy po tyzdni dovolenku ..

diana_81
21. jún 2014

@spachtos

To je aspon v nasom pripade riadna blbost. Neviem ako ine deti ale mojej dcere prospieva pravidelny rezim. Je rada ked vie co nasleduje a do skolky chodi rada, ma tam inu dimenziu zivota a objavovania ktory potom stastne vymeni za hry doma... Proste vstko v jej hlavke ma zmysel. No a taketo nasilu vynutene prazdniny len rozpolia rodinu. Miesto toho aby si oddychli a to vsetci spolu si minu dovolenku raz jeden a raz druhy rodic a kde je relax ci spolocne straveny cas? Dieta nechape preco je vsetko inak. A tie nahradne zberne skolky asi tiez narobia chaos - ine prostredie, ine pravidla, opatrovatelky, iny kolektiv. nezavidim... Sama neviem ako to budeme neskor riesit.

@nikawero12 ty si podla mna vobec nepochopila o co tu zakladatelovi ide... Len Ti dobre padne moralizovat

filipal
21. jún 2014

niektori rodicia by najradsej celorocne nechali starostlivost na stat. ani na um im nepride, ze dieta potrebuje aj ine podnety, zazitky. ale sami ochudobnuju svoje dieta, nevedia aky je rozdiel medzi detmi, ktore rodicia rozvijaju aj inymi skusenostami. ako sa v skole potom hlasia o kolko su lepsi ziaci. so svojim dietatom by ste mali travit dovolenku, veru tak.

diana_81
21. jún 2014

@filipal

Nik netvrdi ze nechce travit dovolenku s dietatom... Ide o to ze nie takto vynutene. Rok ma i Velku noc, Vianoce a ine sviatky... Je proste nefer ze to musi byt takto nasilu vtedy ked si skolka nahodi termin. A vacsinou miesto toho aby bola rodina spolu sa riesia bojove nahradne riesenia. Su i matky co vychovavaju deti bez partnera, ludia co uz nemaju rodicov a babky okolo co pomozu... A tiez maju len 20 dni dovolenky. Co maju robit? Nejde o ochudobnovanie dietata ale o zabezpecenie rodiny a zaroven kvalitne travenie volneho casu...

spachtos
21. jún 2014

@diana_81 to je super, ze sa jej paci v skolke, ale neviem, ci si pochopila, o com som pisala. To, ze sa detom paci je jedna vec, ale psychohygiena je druha vec a ja som poukazovala na toto. Aj to dieta si potrebuje rozhodne oddychnut od skolky, lebo hoci sa vam zda, ze sa tam LEN hraju s kamaratmi, je to v podstate ich " zamestnanie" a musia vypnut. Dieta nepovie, ze som unavene, potrebujem dovolenku.

matozazzo
21. jún 2014

odpoved na tvoju otazku je, kvoli psychohygiene dietata. Zakon urcuje, ze dieta by nemalo byt v skolke viac ako 8 hodin denne a tak isto, ako aj ucitelia, malo by mat prazdniny, nepamatam si presne, ale tusim je to 2x rocne vkuse aspon 2 tyzdne a potom kazde 3 mesiace. Neviem, ci je to skolsky zakon, ale ja to mam od hygieny. Preto napr,. aj nasa pani Dr. sama navrhla, ze ak potrebujeme OCr, nie je problem. Raz ja, raz manzel + dovolenka, na ktoru ma kazdy narok aspon na 4 tyzdne, takze ak ti ostava aspon tyzden alebo dva, myslim, ze sa to da zvladnut. A zberne skolky funguju napr,.u nas pre cely Presov, takze napr,. na 1 tyzden, ked skolka ma kapacitu 100 deti maju prihlasenych 400...ale kto a ako vybera, to neviem, A dalsia vec je, ze ako zvladne dieta presun do inej skolky :( lebo musi... Skus sa popytat aj znamych, ci si navzajom aj takto nevypomozete, ja vezmem tebe, ty mne, pripadne tabory, denne centra, centra volneho casu, tiez organizuju letne pobytove tabory. Niektorym rodicom na taketo tabory prispieva mesto, inym aj zamestnavatel. Treba sa popytat 🙂

spachtos
21. jún 2014

@diana_81 su deti, ktore su v skolke cez jarne prazdniny, velkonocne prazdnin, letne prazdniny a su to vzdy tie iste deti.

masinka
21. jún 2014

@sajolak teraz mate skolkara a musite nejako ten mesiac vykryt.... berte to ako taku pripravu na to, ze budete mat skolaka a budete riesit co s nim pocas dvoch mesiacov - cez prazdniny ziadna "zberna" skola nebude 😉

alietam
21. jún 2014

a co budete robit ked dieta pojde do skoly kde su povinne prazdniny 2 mesiace? ci date na letnu skolu? u nas deti nechodia cez prazdniny do skolky vzdy maju jeden mesiac zatvorenu je nahradna do ktorej ich nezapisujem a ked sa im otvory vlastna skolka tak ked bude chciet ist do skolky aj cez prazdniny tak pojde ako minuly rok ked si zmyslel ze ide tak isiel ked chcel ostat tak sme si vymysleli program .Vsak to dieta potrebuje aj dake zazitky do skolky a skoly sa nachodi habadej ..V praci neplatene volno popripade dohoda z koleginou stari rodicia par dni ich mali teraz nova praca sa hlada takze ak bude treba tak sa bude hladat opatrovatelka na leto a ked pojde do skoly tak 2 mesiace v novej robote mi nedaju takze sa bude zase hladat opatrovatelka na leto 😉

ava11
21. jún 2014

Niekomu aj napadlo, ze ucitelia a ucitelky maju tiez pravo na dovolenku? To nie su pre nich prazdniny, je to DOVOLENKA, ktoru su nuteni cerpat presne vtedy, kedy im to ich zamestnavatel nariadi. Nemozu si zobrat volno len tak hocikedy v roku. A tej dovolenky samozrejme nemaju taky pocet dni ako je pocet dni prazdnin, takze si to este musia nadrabat (v skole suplovat hodiny atd aby im vysiel pocet). Su to uplne rovnaki zamestnanci ako my, to maju robit nonstop?

maznacik007
21. jún 2014

Dovolenku vsetci cerpaju so suhlasom zamestnavatela takze toto je bezpredmetne aj zamestnanec co nerobi v skolstve si nemoze zobrat dovolenku hocikedy...
materske skoly je sluzba statu prioritne pre zamestanych rodicov matky aby tie mohli pracovat ... a mali kde dat deti, tieto pracujuce matky odvadzaju zo svojej mzdy odvody a dane na zabezpecenie chodu skolok aj .. si myslim ze by sa stat spamatal keby si vsetky vzali OCR z dovodu uzavretia skolky .. a musel by to platit ..

je mozne to napr. podporit zamestnavatelov aby napr. vytvorili provizorne skolky pre deti svojich zamestnancov alebo davali poukazy ... ci financnu podporu ... za umiestnenie takeho dietata v skolke aj cez prazdniny...

pri niektorych nazor tu sa ani necudujem ze je u nas tak tazke sa zamestnat pre matku s malymi detmi .. tie matky co davaju deti do skolok v lete a pracuju asi nemaju inu moznost ... jest treba ... a neznamena to ze svoje deti nelubia ...

maznacik007
21. jún 2014

a pre skolakov by mali byt zamestnavatelom dotovane tabory na leto ... len s malou uhradou rodica ...

maznacik007
21. jún 2014

@ava11 ucitel ma osem tyzdnov prazdnin klasicky zamestnanec styri tyzdne ... ucitelovi sa hodiny ktore supluje a pod rataju do nahradneho volna ktore si vymeni za dovolenku ... klasicky zamestnanec o preplacani ci NV za nadcasy moze len snivat ...

takze to neni take jednoduche pre rodicov zabezpecit tolko dni prazdnin ... stat ak chce aby matky pracovali a tvorili HDP tak ma zabezpecit aby mali kde tie deti byt ... akou formou ... a kde ..

spachtos
21. jún 2014

@maznacik007 Tvoje odpovede hovoria o tom, co BY stat mal a nerobi, co je kazdemu tak akurat na ...

m.i.r.i
21. jún 2014

my mame zavretu skolku nastastie len 3 tyzdne, ale aj tak maly asi 7 tyzdnov nepojde..ale robime to tak, ze 2 tyzdne ja dovolenka, 2 tyzdne manzel..a este tyzden spolocny aby sme aj na nejaku dovolenku vysli...k tomu este 2 tyzdne potiahneme tak, ze budem ja robit doobeda a manzel poobede..da sa to tak...ale....ja chapem, ze je to veeeelky problem...lebo to nie su len tieto letne prazdniny, to su aj jarne, Velkonocne, Vianocne, jesenne..a v nemalej miere su to aj marodky, lebo napriklad nas je v skolke uz 2 roky ale tak marodujeme kazdy mesiac aspon tyzden, niekedy aj viac...takze ono tiez pochopim tie poznamky o psychohygiene, ale tak teda moj syn bol viac doma pocas skolskeho roku ako v skolke...kebyze mam pocit, ze je tam stale, sviatok piatok, tak iste potrebuje oddych..je to vidielne ze zo skolky chodi ovela unavenejsi ako ked je doma..je to aj fyzicka aj psychicka zataz na deti, aj ked si myslime, ze sa tam iba hra s kamaratmi...ale doma je teda tiez viac ako dost...
Ked pojde do skoly, tak tam to ja zas vidim menej problematicke, pretoze su tabory a napriklad ho uz bez problemov dam aj k susedke ci kamaratke co ma dieta v rovnakom veku, ci spoluziakovi..tiez u nas bude uz konecne babka na dochodku atd atd..tak sice bude treba vykryt 8-8 tyzdnov letnych prazdnin + dalsie..ale uz je zas viac moznosti...ja teda 4 rocneho este do ziadnych taborov nedam, moj je vetroplach, zo skolky mi chodi dobity, neviem si predstavit ho niekam takto dat..na spanok nocny uz vobec nie..babka pracuje, druhu nemame, sestra 400 km dalej atd atd...lahke to nie je...
Ja este rozmyslam aj nad opatrovatelkou ak by sa nam ani starym rodicom nedalo...teraz je ponuk na opatrovanie na prazdiny dost..tak aj autorovi prispevku by to mohlo prist vhod - ked musite do prace a neda sa vam uz brat tolko dovolenky, tak mozu pomoct opatrovatelky..

lucinocka
21. jún 2014

@spachtos tak to su chudatka deti, kazdy den rovnaky bez zazitkov a novych vnemov, so rada, ze nas nasi nestrkali do skolky/skoly aj cze prazdniny.. 2 tyzdne s nimi, 2 tyzdne u babky, 2 tyzdne pri mori a 2 tyzdne tabor a bolo, ale aspon bola zabava, videli sme kopec novych miest a novych ludi a ne stale ta ista budova ..:-/

diana_81
21. jún 2014

@lucinocka

Ja verim ze pravda je uprostred. Na to aby som vzala svoje dieta na dovolenku a travila s nim cas nemusi byt povinna dovolenka v skolke. Navzajom sa to predsa nevylucuje. U nas maju volno kratsie, nezavisle od toho si rodinnu dovolenku naplanujeme. Nase ucitelky nemaju volno hromadne a nezatvara sa prevadzka ale cerpaju po dohode volno tak aby sa vykryli absencie.
To co pises lucinocka znie krasne, ked boli aj peniaze na more, aj babky na dochodku, aj peniaze na tabor a dovolenka s rodicmi. Ked sa da je super, no nie kazdy na to ma.

diana_81
21. jún 2014

@m.i.r.i

Suhlasim s Tebou ze je to i o veku dietata - je ine poslat k babke objavovat dedinu cez letne prazdniny skolaka a ine 4 rocne dieta. Alebo taky tabor - ja som tam bola od 10 rokov kazde leto a bolo to super 🙂

maznacik007
21. jún 2014

@spachtos ale my rodicia by sme to mali ziadat od statu ... alebo potom neplatit odvody a dane a zaplatit si z toho sukromnu skolku 😉 a statne skolky zrusit ..

sajolak
autor
21. jún 2014

dakujem vsetkym za reakcie ktore ma v istom udivuju a inom rozosmievaju tak napr, ak chcem ist na dovolenku musim na nu zarobit (co pri dnesnom zamestnani za min. mzdu nie je lahke ale budis ,) a zamestnavatel ak nechces nechod ved na urade je ludi dost, vraj nemam svoje deti rad velky omyl .Ale ja chcem ist na dovolenku vtedy ked sa mi to hodi a nie vtedy ked mi to stat prikaze u nas je celozavodna dov. v juli a zatvor v auguste , preco nepride zamestnavatel za mnou a nespita sa ma ci z tym nemam problem.

amouramour
21. jún 2014

ludia nestazujte sa, dnes je zazrak vobec legalne dostat dieta do skolky, aj ked rodicia obaja pracuju🙂

h2
21. jún 2014

@sajolak Tak to Ti vôbec nezávidím, napríklad ja teraz sedím doma a môj muž je ešte v robote, hoci je sobota večer (alebo už dokonca noc), lebo robí v divadle. Ale keď si pomyslím, že bude mať v lete 2 mesiace prázdnin a bude môcť byť so synom, tak to stojí za to. Lebo, bohužiaľ, na babky či inú rodinu sa spoliehať nemôžeme. ☹