Má nárok mamička na materskej na škôlku pre staršie dieťa?

bleee
9. nov 2015

Presťahovali sme sa a po dvoch rokoch v súkromnej škôlke nastúpil syn do štátnej, ktorú máme najbližšie. Som ale prekvapená z prístupu učiteliek a riaditeľky, ktoré akonáhle sú nejaké prázdniny alebo majú nejaký iný program alebo sa niečo v škôlke deje, mi rovno prikazujú, nech syna do škôlky ani nenesiem. Nemá nárok na škôlku ani jeden prázdninový deň? Povedali mi, že cez prázdniny je škôlka len pre pracujúcich rodičov (mimochodom ja pracujem každý deň z domu ale to nikoho nezaujíma lebo som "doma"). Cez posledné prázdniny som syna do škôlky nedala lebo som nemohla. Známa tam má tiež dieťa, ona ho tam nahlásila ale jej povedali, že pre nízky záujem rodičov o škôlku je škôlka zatvorená. Tak mala dieťa doma aj ona aj ja. A učiteľky voľno. Ako je to teda? Mám sa ozývať a byť problematickou alebo si mám platiť na dni, keď moje dieťa nechcú v škôlke opatrovanie?

sorciera24
9. nov 2015

@bleee ak mas zapalteny cely mesiac a dieta prijate na celodennu starostlivost, nemozu ti to nakazat! ved si za to paltis!...ine je, ak ti to slusne navrhnu...lebo naozaj je prevadzka skolky cez prazdniny obmedzena, jednak sa cerpaju dovolenky a vela deti ostava doma...tak sa triedy spajaju......ale nakataz ti to nik nemoze!
ak je skolka azvreta ( z dovodu nizkeho zaujmu), tak s tym neurobis nic.....ved je zavreta a prevadzkovat skolku poviem pr. kvoli 4om detom...asi nebudu a riaditelka ju moze takto na niekolko dni v roku zatvorit....ucitelky maju vtedy asi normalnu dovolenku alebo nahradne volno....

sardinka335
9. nov 2015

@bleee v štátnej školke je počas prazdnin obmedzeny režim, triedy sa spajaju, učitelky si beru bud dovolenku - napr. u nas v škole sa dovolenky mohli čerpať len cez prazdniny inak nie...alebo sa učitelia zučastnuju kreditových vzdelávaní a tam potrebuju volno - dovody na obmedzenu prevadzku su rozne. Kazdopadne ani dieťa matky na RD nema byť vylučované z prevadzky pokial je školka otvorena. Samozrejme mamičky na RD mozno slušne poziadať ,,ak maju možnosť,, aby si dieťa nechali doma. Ak nie tak mi to pride diskriminačne pretože tiež platite školne, stravu rovnako ako deti pracujucich rodičov.
Nevidim dovod platiť si opatrovanie na dni kedy je školka v prevadzke - to chod rovno za riaditelkou a povedz jej čo je vo veci ak dieťa do MŠ chceš dať. Či sa máš ozývať a či nie to uz musíš zhodnotiť ty sama - nakolko to potrebuješ.

bleee
autor
9. nov 2015

Dnes mal nastúpiť syn po chorobe do MŠ, prišli sme tam a riaditeľka na mňa: "Vy ste doma, berte ho rovno naspäť!" To, že maľujú jedáleň a namiesto dvoch tried bude fungovať jedna, mi povedala známa ešte cez víkend, dnes má syn tanečný krúžok v MŠ, za ktorý sa platí extra, tak som ho tam chcela dať. Veľmi ma to zaskočilo, hovrím si dobre, idem volať opatrovanie. Lenže na dnes sa už nedalo vybaviť, tak som isšla prosiť ešte raz riaditeľku, či tam môže ostať. V tej jednej triede mali asi 9-10 detí a 3 učiteľky plus riaditeľka. Bolo mi to fakt nepríjemné, že musím prosiť o niečo, na čo má syn nárok. Bojím sa, aby si na syna nesadli a nedali mu to nejako pocítiť, že tam nieje vítaný.... ☹

sissy27
9. nov 2015

@bleee tak ako píšu baby - pokiaľ máš v ruke rozhodnutie o prijatí dieťaťa do MŠ na celý deň, tak ťa môžu nanajvýš slušne požiadať, aby si si počas prázdnin nechala dieťa doma (to sa bežne robí v škôlkach) ale ty to akceptovať nemusíš 🙂 hlavne tvoja situácia sa môže zo dňa na deň zmeniť, takže kľudne im povedz, že od 15. nastupuješ do práce a vybavené... nemajú to ako overiť (sídliskové reči sa nepočítajú) a nemajú ani na to právo, ak mali problém s tým, že si doma, tak ti nemali prijať dieťa do škôlky... dostávajú zaň rovnaké peniaze ako za deti pracujúcich rodičov.

siska53
9. nov 2015

@bleee nam tiez bolo povedane,ze aby sme si deti nechali doma,kedze sme doma s mladsim. Ale mne to nikto ani nemusel hovorit. Ja by som si ho nechala doam automaticky.
Ine je,ked ty ale robis z domu,no potom.to treba tak prezentovat aj v skolke.

jasminet
9. nov 2015

u nas to iste, dcera chodila do skolky, ja so synom doma,pri kazdych prazdninach mi bolo naznacene,ze si ju mam nechat doma... vo vacsine pripadov som to akceptovala. ak nie, tak bohuzial, isla ci sa im pacilo alebo nie... letne prazdniny bola doma cele. prikazat ti to naozaj nemozu, ziadne take nariadenie neexistuje, je to len tvoja dobra vola ci si dieta nechas doma. teraz nechavam syna doma automaticky cez prazdniny, dcera ma tak ci tak skolske prazdniny, tak su doma vsetci traja... jedine ze by vyslovene chcel ist do skolky.

domeli
9. nov 2015

@bleee
po reakcii Vy ste doma, berte ho rovno naspäť som sa rozhodla aj ja prispieť.
Chápem, že v čase prázdnin je škôlka predovšetkým pre pracujúcich rodičov, že panie učiteľky čerpú dovolenky. Tiež chápem, ak sa niečo v škôlke prerába, že uvítajú menej detí, keďže fungujú v "bojových podmienkach". Avšak Vy ste doma? Berte ho rovno naspäť! - s týmto teda nesúhlasím a odporúčam nesúhlasiť ani Tebe. Už vôbec nie platiť si opatrovateľku, keď je škôlka v plnej prevádzke.
Naviac: si pracujúca mamina - to, že pracuješ z domu - mnohí si myslia, že to je v pohode aj popri 5 deťoch.
To, že maľujú jedáleň - to sa dnes rozhodli? Určite nie. Stačilo, ak by p. riaditeľka mailom oslovila rodičov, že bud. týždeň budú maľovať a teda prosia rodičov, aby kto aspoň trošku môže, nechal si dieťa deň-dva doma. Neverím, že by po takejto prosbe rodičia, ktorí ozaj len troška môžu, nevyšli v ústrety. U nás menili okná a stačilo, že p. riaditeľka napísala mail v tom duchu a hneď mali z 3 tried deti iba na 1 triedu a zvládlo sa to.
Neradím Ti vystupovať neoblomne, no ani prosebne - dieťa máš zapísané na celý mesiac, školné platíš za celý mesiac a či pracuješ alebo nie, nie je dôvod nechávať ho doma pre krivé pohľady. Nájdi vhodné vety, ktoré ani neurazia, ale ani Teba nezaženú do kúta, s úsmevom a pochopením pre nich, ale aj faktami, ktoré nepustia- dieťa máš v škôlke na celý mesiac.
Niekedy sa o deti škôlky bili, lebo nebolo toľko detičiek. Teraz je to iné a príde mi, že zas to nie je po vôli.

zuz02
9. nov 2015

Mne pride pristup tvojej skolky max.neferovy . Ja som tiez na rodicovskej dovolenke, ale 5rocny syn chodi riadne do skolky a nie je s tym problem. Jasne, ze cez letne al. vianocne prazdniny skolka funguje v obmedzenej prevadzke, ale ak aj ta nasa nerobi, tak ju druha skolka na sidlisku zastupuje. To sa tyka hlavne mamiciek, ktore chodia do prace. Tie deticky nemaju kde dat a vyuzivaju to. Ja nie. Ale o to nejde. Viem, ze ked sa zamestnam, tak mam moznost deti kam dat. A hlavne, ked ti rano oznamia, ze berte si dieta, tu sa maluje. To je co za pristup??? Musis byt asertivnejsia a nedat sa odbit. Ved predsa pracujes z domu. To je tiez praca a ich to zaujimat nemusi. Ked ti raz dieta do skolky prijali a ty riadne platis, mas pravo, aby ti dieta rano prevzali. V opacnom pripade a pri opakovanom nechceni vziat dieta do skolky by som situaciu riesila s riaditelkou a ak je problem v nej, tak by som sa priamo obratila na mesto, na oddelenie, ktore ma na starosti tvoju skolku. Ono v skolke so serioznym vedenim by sa toto nemalo stavat.

tehula
9. nov 2015

@zuz02 nebude ale rozdiel v tom, ze 5r uz patri k predsklakom, kde musia dane dieta prijat do skolky, pricom autorka ma 3roc, cize s nou nacvicuju ako im vyhovuje.

autorka, neviem, co z domu vykonavas, ale moze im byt fuik, ked das papier o prac. pomere. na druhej strane musi byt pre nich nepochopitelne, ako zvladnes pracovat z domu s 1roc dietatom, co podla mna viac si vyzaduje ako 3r dieta, mozno to im nejde do hlavy. Potvrdenie o zamestnani by cely problem vyriesilo, najma ak mas rozhodnutie o prijati do skolky

domeli
9. nov 2015

nik nie je povinný dokladovať škôlke papier o tom, že pracuje. Rozumiem, ako to myslíš @tehula, ale je to smutné, že takto sa má obhajovať niekto, kto nechce, aby si potom na jeho dieťa "zasadli".
Dieťa bolo prijaté do MŠ na celý školský rok. A je jedno, či jeho mama pracuje alebo nie.

timea7
9. nov 2015

riaditeľka škôlky nemá žiadne právo nechávať dieťa, ktoré má maminu na MD doma. Aj keby z domu nepracovala.

kristinaanna
9. nov 2015

Niečo z výhlášky o materských školách ohľadne prázdnin Predpis č. 306/2008 Z. z.
Vyhláška Ministerstva školstva Slovenskej republiky o materskej škole

(6) V materskej škole s celodennou výchovou a vzdelávaním čas prevádzky určuje riaditeľ po prerokovaní so zákonnými zástupcami a po súhlase so zriaďovateľom. Prevádzku možno aj obmedziť alebo prerušiť. Cez letné prázdniny sa prevádzka materskej školy preruší najmenej na tri týždne z dôvodov potreby dôkladného čistenia priestorov materskej školy, dezinfekcie prostredia a hračiek, ako aj čerpania dovolenky niektorých zamestnancov. Prerušenie alebo obmedzenie prevádzky materskej školy cez letné prázdniny oznámi riaditeľ spravidla dva mesiace vopred. V miestach, kde je viac materských škôl jedného zriaďovateľa, sa počas prerušenia prevádzky materskej školy deti sústreďujú do niektorej z nich. Prevádzka materských škôl môže byť dočasne prerušená aj zo závažných dôvodov, ktoré ohrozujú zdravie zverených detí alebo môžu spôsobiť závažné škody na majetku.

tehula
9. nov 2015

@domeli ja len sudim z toho, co som zazila. 3r dieta som prihlasila do skolky v rajone, ani sa neunuvali mi odpisat, ci ho prijali, alebo neprijali. Nakolko som musela v ziadosti uviest aj mladsieho surodenca, ktory mal 1r, automaticky ma odpisali, ze ostavam na MD, hoci som bola ochotna dokladovat papirom zo zamestnania, ze v normal prac. pomere budem a teda neostavam ani s mladsim doma.
Nastastie sme sa stahovali do zahranicia a teda nemusela som sa s danou skolkou uz dotahovat., ale maniere su prapodivne veru

domeli
9. nov 2015

@kristinaanna s týmto tu problém nie je - to rodičia plne akceptujú a aj ja som uviedla, že plne chápem potrebu čerpania dovoleniek a pod. (mysliac tým nutné uzatvorenie mš pre decká z dôvodov hygieny a pod). Len je nás viacero, ktoré sme zažili "nátlak" či neprimerané poznámky z toho dôvodu, že sme na rodičovskej s mladším dieťaťom napr. aj teraz v pondelok, keď bude voľný utorok - v predchádzajúcej škôlke, ktorú dcéra navštevovala, už automaticky šla ku mne učiteľka, že či ju budem dávať, keď utorok je voľný, pred 1. a 8. májom to bolo taktiež bežné - áno, príde, samozrejme bola moja odpoveď s úsmevom na tvári.)

timea7
9. nov 2015

@domeli ja by som sa spýtala tej učiteľky - a prečo by nemal prísť? Mamičky by si mali pevne stáť za svojím a pani riaditeľkám MŠ dať jasne najavo, že nie sú riaditeľkami zemegule a ak majú v pláne cez nejaké prázdniny mať obmedzenú prevádzku, tak treba zistiť záujem rodičov o škôlku v tom čase a podľa toho sa zariadiť. A okrem toho - jedna vec sa dá povedať sto rôznymi spôsobmi, dá sa slušne spýtať, požiadať a dá sa aj nariadiť....

domeli
9. nov 2015

@tehula chápem, aj som písala, že je to smutné. No ako vyššie píšem, realitu poznám. Ale naučila som sa nenechať sa vytočiť nemiestnymi poznámkami a s úsmevom odpovedať napr. na poznámku, ktorú uviedla autorka: to nepôjde. Celý víkend sme sa tešili na pondelkovú škôlku a tanečnú, o tom, že by Vám uľahčilo prácu, ak by dnes viacerí rodičia nechali deti doma, ak je to čo i len trochu možné, sme nevedeli. Istotne by sme sa boli zariadili inak. Nabudúce napíšte hoci aj mail predom a verím, že viacerí výjdu v ústrety. Dnešok teda ostávame v škôlke a ak Vám to pomôže, zajtra nejako vymyslíme, aby mohla ostať doma a aj ja pracovať.

domeli
9. nov 2015

@timea7 aj to som raz spravila - nuž, že budú spájať triedy a budú mať druhú učiteľku a že veĎ to už je piatok... Keďže ale rozprava bola príliš dlhá, ja s malým v bondolíne a k tomu dcérke pomáhať obliekať, pri ostatných poznámkach a takýchto návrhoch som len odpovedala: áno, príde. Príp. som doplnila: ak by nemala prísť, dám vedieť, ako to robím stále.

tin007
9. nov 2015

@sorciera24 Pokial nie je dostatocny zaujem rodicov o prevadzkovanie MS, tak vtedy je poskytovanie starostlivosti prerusene (MS je zatvorena) a zamestnancom ide normalne plat, pretoze nemozu precovat pre prekazky nie na ich strane. Zriadovatel si moze urcite minimalny pocet deti, ktory musi byt v MS, ak je nizsi, vtedy sa skolka zatvara; v nasej mc je to 10 deti. Je totiz problem hlavne pri vareni; kucharky nevedia navarit pre menej ako 10 deti. To nie je o tom, ze nevedia varit, ale oni varia podla normoreceptov a tie su na kila a litre.
Konkretne teraz sa zbieraju informacie od rodicov z celej mestskej casti, ci chcu nechat deti v ms cez vianocne prazdniny. Podla zaujmu bude otvorena pre celu mest. cast 1 alebo 2 skolky. ostatne budu zavrete, budu tam prebiehat opravy, cistenie, cerpanie dovoleniek, nadcasov a pod.

sissy27
9. nov 2015

@tehula ak nechceli dieťa prijať do škôlky, tak sa mali rozhodnúť v čase, ktorý na to mali určený... to, či je žena zamestnaná alebo nie, prípadne či má ešte mladšie dieťa alebo nie, sa môže raz-dva zmeniť a škôlka nemá žiadne právo požadovať nejaké potvrdenie o zamestnaní alebo niečo podobné alebo dodatočne meniť rozhodnutie len na základe toho, že sa zmenili pomery v domácnosti... pre škôlku je záväzné to rozhodnutie, ktoré bolo vydané a doručené rodičom.

libka1
9. nov 2015

@bleee pokial pracujes z domu tak im to povedz. je to praca ako kazda ina. aj keby si nepracovala tak ti nemozu len tak povedat ze nechaj si dieta doma ale takto im to vies aspon rozumne odovodnit ze preco dieta chodi do skolky a budu mat vacsie pochopenie. No to s tym "berte ho rovno naspat" mi pride az arogantne od riaditelky 😅 tiez to mohla inym tonom povedat 🙄

domeli
9. nov 2015

@tin007 toto je úplne normálna vec - plne to chápem a istotne aj autorka témy aj proste všetky maminy. Myslím, že nik nemá záujem o 100%-nú dochádzku dieťaťa do MŠ všetky dni či normálne či prázdninové. Príspevkami chcem iba povzbudiť zakladateľku, aby nepristúpila na praktiky: ste doma, dnes maľujeme, dieťa berte rovno domov, ani na prázdniny ho vôbec nezapisujte... Už vôbec, aby si pre takéto neoprávnené nároky volala opatrovateľku pre dieťa, ktoré môže byť v pohode v MŠ, lebo normálne funguje.
Toť celé. Je to o komunikácii - držím palce 🙂

miku1
9. nov 2015

@bleee U nás v škôlke počas prázdnin sa ma vždy učiteľka spýtala, či malá do škôlky príde alebo nie. Prvý polrok som bola totiž doma s mladšou dcérkou. Cez prázdniny, som ju nechávala doma, ale inak chodí do škôlky normálne. Nakoľko ju mám kde nechať v prípade potreby aj keď už teraz pracujem, tak cez prázdniny do škôlky nechodí, a nechodí ani vtedy ak sa z nejakého dôvodu triedy spájajú a mala by byť v inej triede. Pokiaľ sa ale spájajú tak, že ich trieda ostáva, do škôlky dcéra ide. Ale aby mi povedali, že som doma, a mám si ju doma nechať, také sa nestalo ani raz. Na tvojom mieste si idem za tým, že do škôlky malú dáš, nebudeš predsa platiť opatrovateľku, keď si normálne platíš aj školné.

zuz02
9. nov 2015

@tehula moze to byt problem, ale nemusi. Zavisi od skolky a hlavne od vedenia. Moj syn este nie je predskolak a do skolky chodil aj minuly rok a ja som pritom na materskej. Je to od ochoty a schopnosti riadit skolku a hlavne od otvorenej komunikacie zo strany skolky.

maslenka47
9. nov 2015

Co opisuje @bleee mi pride na facku (pre riaditelku). Avsak na druhej strane pytat sa na to, ci dieta pride do skolky v den, ako je buduci pondelok, mi pride celkom normalne. Toto sa podla mna pytaju aj rodicov, ktori nie su doma s mladsim surodencom. V taketo dni si totiz vela aj pracujucich ludi berie dovolenky, planuje predlzene vikendy atd. A pre skolku to je z pochopitelnych dovodov zaujimave vediet, kolko deti tam budu mat. Naozaj netreba hned vsetko brat osobne 😠

timea7
9. nov 2015

@maslenka47 je iné urobiť u rodičov prieskum, normálne im vysvetliť, že nemá zmysel, aby pri dvanástich deťoch bilo šesť učiteliek, ktoré si môžu čerpať dovolenku. Ale je rozdiel rodičom všetko na rodičovskom vysvetliť, povedať im, že pred prázdninami sa bude robiť prieskum záujmu rodičov a je rozdieľ na drzovku rodičom nakázať, že ak je mama na MD, dieťa musí ostať doma, čo nie je ničím podložené.

zuzka0605
9. nov 2015

aj u nas to takto funguje ako popisujes..mam 4rocnu a 1, 5r. a cez vsetky prazdniny ju nechavam doma

bleee
autor
9. nov 2015

ďakujem za názory mamičky. Syn nebol min. týždeň v škôlke, bol chorý. V jedálni im medzičasom odpadol kus omietky, dnes to opravovali. To, že sa tam bude niečo doať som vedela od známej, chcela som ale syna dať do MŠ kvôli platenému krúžku. Zo škôlky sa mi nik neozval. Dnes som tam nakoniec syna dala, zajtra a pozajtra má vybavené opatrovanie.
S takým prístupom som sa v súkr. škôlke nestretla. Aj tam to bolo tak, že najprv do zbernej triedy umiestnia deti oboch pracujúcich rodičov, ale ak mali voľné kapacity, v pohode mohli dôjsť aj deti mamičiek na MD. Inak, v tej štátnej to nie je ani riaditeľka, je to učiteľka dočasne poverená vedením MŠ a podľa toho to tam asi vyzerá...

timea7
9. nov 2015

@bleee nie je to tým, či je to riaditeľka, alebo učiteľka dočasne poverená riadením škôlky, je to o ľuďoch. Už tu táto téma bola viac krát, stretla som sa s tým aj osobne, v pohode to takýmto spôsobom riešili aj riaditeľky 😖 😖 😖 😖 😖

gabriela75
6. okt 2019

no mňa by to tiež zaujímalo lebo tieto letné prázdniny mi riaditeľka strčila do ruky nejaké rozhodnutie na ktorom bolo napísané že ja som žiadala aby bolo moje dieťa vylúčené na prázdniny zo škôlky lebo som na materskej dovolenke...nechápem...tak mam nárok alebo nie...lebo mam doma bábätko ktoré potrebuje 24hodin starostlivosť...tento rok je predskolacka a známa mi povedala ze sa bola informovať na úrade a povedali jej ze aj predskolak ma nárok na prijatie cez prázdniny tak neviem...ďakujem

montemotherone
6. okt 2019

@bleee je to protizákonné a diskriminačné. Určite na to nemajú nárok. Vo výnimočných situáciách ťa môžu maximálne poprosiť, či by sa nedalo... 😉 My to tak robíme a vždy sa nejako s mamičkami vieme dohodnúť.
Aby si to nebrala osobne, aj učiteľky si chcú vybrať dovolenku na ktorú majú nárok a pri plných triedach to nie je možné.